Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Czaję się na...
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Kmiot
Temat w założeniu ma być ostrzegawczym i przeciwieństwem chwalenia się.
Piszemy tu, na co się czaimy, co mamy zamiar zakupić/przeczytać i zanim to zrobimy mamy szansę poznać opinię innych czytelników, którzy mogą zachęcić bądź wybić nam z głowy pomysł.
Temat czysto informacyjny, w którym można uzyskać opinie o interesujących nas książkach. Trochę zamiennik tematów 3-4 postowych, które umierają.

Zacznę.

Mam zamiar zakupić "Kompanię Braci" Ambrose'a. Interesuje mnie jak dobitnie jest tam przedstawiona sytuacja poszczególnych żołnierzy. Czy jest to opis czysto indywidualny, czy ogólna sytuacja kompanii.
Czy polecacie, czy też średnio. Kto jesr narratorem?
kat_robert
zalozenia ciekawe, ale nie dla mnieplanuje zkompletowac caly swiat dysku (wczoraj czarodzicielstwo kupilem), a wiekszosc ksiazek z tej serii czytalem, a jesli jakiejs nie czytalem to i tak wiem czego sie spodziewac
pozatym to praktycznie nigdy nie planuje zakupow - zawsze impuls

ale moze bede mogl komus pomoc
niestety o kompanii nie wiem nic
banny
Ja sie czaje na 'fight club' ale nigdzie tego dosatać nie moge ;(
kat_robert
CYTAT(banny @ 2 12 2007, 12:39) *

w empiku nie ma?
zapewne wiesz czego sie spodziewac, bo ogladales film
jak dla mnie film lepszy
glownie dlatego, ze najpierw z nim sie zetknalem, ale tez plan na zniszczenie cywilizacji wydaje mi sie sensowniejszy w filmie
Paulek L
Ja się czaję na "Lśnienie" Kinga, no i na "Kompanię Braci" też happy.gif
Kmiot
CYTAT(banny @ 2 12 2007, 12:39) *

A to dziwne, bo w zeszłym roku była reedycja od Niebieskiej Studni i książka powinna być ogólnodostępna. Wcześniejsze wydanie (imo lepsze tłumaczenie) rzeczywiście ciężko było dostać, bo przestało sie ukazywać, ale obecnie nie powinno być żadnych problemów.
Oczywiście mimo wszystko polecać nie trzeba.
ghost.
"Dzieci Hurina" wciaż czekają, tym razem kupiłem juz wszystko co było ważniejsze od tej ksiazki, wiec prawdopodobnie ona bedzie nastepna. No i po dzisiejszym seansie "Stardust" mam ochotę dać szansę Neil'owi Gaiman'owi - chciałbym zobaczyc co ciekawego ma do zaoferowania, bo klimat ekranizacji Gwiezdnego Pyłu nawet mi przypasował.
Kmiot
'Dzieci Hurina' to kawał świetnego opowiadania, szkoda jedynie, że dostępna jest tylko wersja "wypasiona", za którą trzeba zapłacić wcale niemało (40zł w sklepie), a w sumie średnio to rekompensuje, bo ilustracje w większości jak dla mnie są średnich lotów. Siakieś tam krajobrazy, a na nich małe sylwetki postaci. Gdyby było wydanie tańsze, bez rysunków to miło by było. Ale takie za to fajnie wygląda na półce ;P Ja swój egzemplarz dostałem w prezencie, więc polecam też dostać.
Prude
Czaję się na książki Roberta Rankina. Antypapież i Nostradamus mnię pochłonęły.
dziewczyna
CYTAT(ghost_spike @ 4 12 2007, 01:30) *
No i po dzisiejszym seansie "Stardust" mam ochotę dać szansę Neil'owi Gaiman'owi - chciałbym zobaczyc co ciekawego ma do zaoferowania, bo klimat ekranizacji Gwiezdnego Pyłu nawet mi przypasował.

Spróbuj "Nigdziebądź".. a jak spodoba Ci się ten dziwny klimacik to daj znać.

Co do czajenia się: czekam na kolejne książki Gartha Nixa z serii Klucze do Królestwa (skończyłam na Czwartku). Kiedy on je, qwa, napisze, bo mi brakuje do kolekcji hyh.gif

Ps. A w merlinie można dostać "Dzieci Hurina" za 35,63 tongue.gif
_tifa
Ja przymierzam się do zakupu książek "Weronika postanawia umrzeć" i "Nad brzegiem rzeki Piedry usiadłam i płakałam...". Autor: Paulo Coelho. Inne książki tego autora bardzo przypadły mi do gustu.
Kmiot
Nudy na pudy.
To tak jakby oglądać melodramaty.
kat_robert
CYTAT(_tifa @ 5 12 2007, 21:29) *
Ja przymierzam się do zakupu książek "Weronika postanawia umrzeć" i "Nad brzegiem rzeki Piedry usiadłam i płakałam...". Autor: Paulo Coelho. Inne książki tego autora bardzo przypadły mi do gustu.

CYTAT(Kmiot @ 6 12 2007, 02:25) *
Nudy na pudy.

ujme to tak
alchemik bardzo mi sie podobal
czytalem chyba wszystkie jego ksiazki (dwie przeczytalem jednej nocy)
wymienione przez _tife ksiazki wydaja mi sie slabsze z tworczosci p.c.
zgadzam sie z ogolnie pojetym zdaniem, ze jest to literatura dla tlumu, ale mimo wszystko jak mi jeszcze cos wpadnie w lapy to przeczytam
_tifa
CYTAT(Kmiot @ 6 12 2007, 02:25) *
Nudy na pudy.

każdy ma inny gust smile.gif

Czaję się jeszcze na książki J.L.Wiśniewskiego, "S@motność w sieci" wg mnie jest świetna. Mam nadzieję, że inne książki mnie nie zawiodą.
ghost.
Czy ktoś z Was miał stycznośc z trylogią "Mroczne Materie" Philipa Pullman'a? (Zorza Północna, Zaczarowany Nóż i Bursztynowa Luneta)? Sporo dobrego ostatnio słyszałem na temat powyższych, poza tym chciałbym sie zapoznac chociaz z pierwszą czescia, zanim obadam jej ekranizację, tzn "The Golden compass"
Kmiot
CYTAT(_tifa @ 7 12 2007, 00:59) *
Czaję się jeszcze na książki J.L.Wiśniewskiego, "S@motność w sieci" wg mnie jest świetna.
Czytałem kiedyś, w celu przekonania się nad czym te ochy i achy.
Cholernie to wszystko pretensjonalne, za dużo romantyzmu w romantyzmie, aż mdli. Gościu na "gg" sadzi jakieś wykłady o strukturze cząsteczkach, czy inny bełkot, a babka siedzi, czyta i podnieca się sącząc wino. Sama wymiana zdań mocno nienaturalna, zbyt wyszukana i przesadzona, no, chyba że ktoś rzeczywiście czeka pół godziny przy okienku, aż druga strona spłodzi elaborat na temat łańcucha DNA. Historia obdarta z całej tej e-magii to tandetny, mdły romans, jedynie zakończenie trochę go ratuje.

Innych tworów Wiśniewskiego nie czytałem, ale jeśli 'S@motność..." to jego największe osiągnięcie, to wolę się nie zapoznawać z tymi mniejszymi.
ogqozo
CYTAT
Czy ktoś z Was miał stycznośc z trylogią "Mroczne Materie" Philipa Pullman'a? (Zorza Północna, Zaczarowany Nóż i Bursztynowa Luneta)? Sporo dobrego ostatnio słyszałem na temat powyższych, poza tym chciałbym sie zapoznac chociaz z pierwszą czescia, zanim obadam jej ekranizację, tzn "The Golden compass"

Przeczytaj, radzę ci. Wiem, że pokusa pójścia na film jest duża, ale gwarantuję, że przyjemniej ci będzie przeczytać książkę bez spoilerowania. Sytuacja podobna jak z "Harrym Potterem" - reżyser chce zrobić film dla szerokiej widowni, więc tnie co mądrzejsze rzeczy z książki. A scenarzyści nie potrafią odpowiednio uciąć długiego tekstu, w skutek czego wszystko się sypie (analogiczna sytuacja jak w ostatnim "Potterze", tyle że tam materiał bazowy był jeszcze lepszy niż Pullman, więc i film jako tako się udał).
lukasz
Bardzo gorliwie poszukuje dwóch części kwartetu aleksandryjskiego autorstwa Lawrence`a Durrell`a mianowicie CLEA i MOUNTOLIVE.interesuje mnie wydanie z lat 90 wyd.czytelnik bodajże a nie te z lat 70.za jeden tom chętnemu odsprzedaż płace 50zł(cena przy wejściu do księgarnii jakieś 13zł).o opinie wbrew zamierzeniom tematu Kmiota nie musze nawet pytać ,bo jestem po lekturze JUSTYNY i BALTAZARA i jedyne co moge powiedzieć to czapki z głów-jedne z najlepszych ksiazek jakie mialem okazje w zyciu czytać.zachęcam do odwiedzenia allegro czy bibliotek ,bo niestety w ksiegarniach tego juz nie ma:(
_tifa
CYTAT(Kmiot @ 7 12 2007, 18:09) *
CYTAT(_tifa @ 7 12 2007, 00:59) *
Czaję się jeszcze na książki J.L.Wiśniewskiego, "S@motność w sieci" wg mnie jest świetna.
Czytałem kiedyś, w celu przekonania się nad czym te ochy i achy.
Cholernie to wszystko pretensjonalne, za dużo romantyzmu w romantyzmie, aż mdli. Gościu na "gg" sadzi jakieś wykłady o strukturze cząsteczkach, czy inny bełkot, a babka siedzi, czyta i podnieca się sącząc wino. Sama wymiana zdań mocno nienaturalna, zbyt wyszukana i przesadzona, no, chyba że ktoś rzeczywiście czeka pół godziny przy okienku, aż druga strona spłodzi elaborat na temat łańcucha DNA. Historia obdarta z całej tej e-magii to tandetny, mdły romans, jedynie zakończenie trochę go ratuje.

Innych tworów Wiśniewskiego nie czytałem, ale jeśli 'S@motność..." to jego największe osiągnięcie, to wolę się nie zapoznawać z tymi mniejszymi.

W tej książce przede wszystkim chodzi o opis. O to, w jaki sposób autor potrafił wyrażać myśli i uczucia. M.in. świetnie opisana historia Natalii i tego, co działo się z Jakubem po jej śmierci, cały ten opis sytuacji. Albo list Jennifer. A co do dialogów w 'wirtualnym świecie', to nie zaprzeczę, że momentami były dobijające, ale oceniam książkę za ogół.
Innych książek Wiśniewskiego nie czytałam i właśnie chciałabym się przekonać, jakie są.
ghost.
Kupiłem dzisiaj pierwszą cześc trylogii Pullman'a "Mroczne Materie: Zorza północna", jak znajdę chwile czasu to zabieram sie za czytanie i zdam relacje, czy warto smile.gif

EDIT: Tak więc przeczytałem Zorzę północną i jestem oczywiscie bardzo zadowolony. Bardzo ciekawa próba wplecenia do książki, badz co badz, przeznaczonej dla młodzieży, bardzo dorosłych wątków, takich jak walka z opresyjną władzą organizacji kościelnej, do tego dochodzi również astrologia, podróże, bardzo głęboki motyw dualizmu ludzkiej duszy, złożonej z dwóch nierozłącznych pierwiastków, który, jak znam życie, zostanie bardzo skarlony w filmie, troszeczkę fantastyki, ale wszystko w granicach rozsądku smile.gif. Ogolnie, jestem bardzo zadowolony i jutro lub we wtorek pedze wydac kolejne 30 zł na drugą częśc trylogii smile.gif

Btw, ciekawa jest sprawa z umiejscowieniem czasu akcji tego dzieła - tak naprawdę, nie ma niegdzie określonego czasu, a w filmie przeplatają się liczne elementy wskazujące z jednej strony na koniec XX wieku, a z drugiej, gdzies na połowę XIX w., ciekawa kombinacja.

Jak ktoś ma okazję - polecam, jeszcze przed zapoznaniem sie z filmem "Złoty Kompas", ja się wkrótce wybieram i mam nadzieje, ze sie nie zawiode zbytnio...
wozek
Mmm moze mi ktos polecic jakis dobry kryminal? Nigdy nie mialem zbyt bliskiego kontaktu z tym gatunkiem i chcialbym sie dowiedziec czy przypasi. Dlatego szukam czegos z gornej polki, byle za duzo polityki nie bylo.
Autorow tez podawajcie.
qwer
Hm... To zależy kto co lubi. Dużo osób czyta kryminały A. Christie. Tytułów Ci nie podam, gdyż przeczytałam kiedyś z nudów z trzy, czy 4 jej książki, bo mama czyta kryminały, jednak nie przypadły mi do gustu i dlatego też pamiętam ogólnie zarys fabuły, ale tytułów już nie.
Z kryminałów trawie jedynie książki Akunina, najlepsze są przygody Fandorina, pierwsza książka z tej serii to "Azazel", ale ostrzegam, że akcja toczy się w XIXw.
kwiatekgracz
Teraz pewnie będę szukał dobrej okazji nabycia: STAR WARS Eskadra łotrów X-WINGI tom 1 (czy jak się tam to nazywa). Kurde nie ma tego nigdzie w rosądnej cenie confused.gif
Psyko
"Fight Club", "Rozbitka" i "Udław się" Palahniuka, coś Pratchetta czego nie czytałem (wypadłem z niego pare lat temu) i na knigi Markiza De Sade się czaje icon_twisted.gif No i Lovercraft, ale ciężko dostać...
tk
lovecrafta mam cała twórczośc w e-bookach, jak chcesz to wal na pm.
Psyko
wolałbym na papierze, ale cóż... narazie to musi mi wystarczyć... dzięki tekA.
Fan
obecnie czaje się na twórczośc Philipa Rotha (przeczytałem Spisek przeciwko Ameryce cudna książka ) Cormaca Mccarthego (jestem w trakce lektury Rącze Konie , póki co jest niezle smile.gif) i trylogie Chucka Palhniuka bo w mojej bibliotece nie idzie tego złapac ;/
pogromcamuch
CYTAT(Psyko @ 10 02 2008, 23:36) *
wolałbym na papierze, ale cóż... narazie to musi mi wystarczyć... dzięki tekA.

Nie żałuj żadnych pieniędzy na Lovecrafta. Ostatnio kupiłem sobie "w górach szaleństwa" na allegro za 15 zł ( z przesyłką tongue.gif )
private-ore
Ha, ja od mojej kobiety dostałem opasły zbiór opowiadań Lovecrafta, tak naprawdę nie jest ciężko ze znalezieniem Jego dzieł wink.gif
A wracając do tematu, przymierzam się do The Gun Seller, Hugh Laurie'go.
HunterX
Przypadkiem się natkąłem i w sumie zastanawiam się czy nie kupić. Może nie będzie takie złe?

MÓJ WŁASNY DIABEŁ. Mike Carey. 18 kwietnia 2008
2007/12/03

Seria o Feliksie Castorze to debiut literacki Carey’a, który szybko zdobył uznanie krytyków i czytelników w Wielkiej Brytanii i Stanach zjednoczonych. Doskonałe połączenie czarnego kryminału, horroru i dark fantasy.
Felix Castor umie sobie radzić z umarłymi. To żywi go wkurzają…

„Ta książka od pierwszej szokującej niespodzianki wciąga niepowstrzymanie i już ani na moment nie puszcza. Zarwiecie noc, nie mogąc oderwać się od lektury”.
– Richard Morgan

Felix Castor to prywatny egzorcysta; jego podwórkiem jest Londyn. Praca pogromcy duchów ma swoje zalety – płacą dobrze, człowiek nigdy się nie nudzi – ale istnieje też ryzyko: wcześniej czy później jakiś duch okazuje się silniejszy.
Próbując wycofać się z zawodu, Castor przyjmuje pozornie łatwe zlecenie pozbycia się ducha nawiedzającego jedno z londyńskich archiwów – w końcu musi z czegoś żyć. Lecz teoretycznie proste egzorcyzmy wkrótce zmieniają się w rozgrywki pod tytułem „Kto Pierwszy Załatwi Castora”, w których o główną nagrodę walczą duchy i demony.
Nic nie szkodzi: Castor umie sobie radzić z umarłymi. To żywi go wkurzają…
księżna_von_Habsburg
a ja się czaję na uzupełnienie mojej kolekcji Remarque'a- tak bardzo kocham jego powieści, że systematycznie dokupuję kolejne "cegiełki". Chwilowo nietoperze wylatują z mej sakiewki, ale pierwszą rzeczą jaką zakupię po wpłynięciu kasy na moje konto będzie 2 tomowe wydanie Winkler'a "Długa droga na Zachód"- obecnie poluję JEDYNIE na to! Jest to najnowsze wydanie historii Niemiec (1806-1990). Przydałby mi się równierz "własny" "Zły" Tyrmanda.
JanzKijan
Radbym wzbogacić swoją bibliotekę o 3-tomowe "Varia" Witolda Gombrowicza, przy czym dostępne są jedynie klejone wydania broszurowe (a szkoda...).

Poza tym poluję na "ładne porządne wydanie" - "Golema XIV" Stanisława Lema.
okens
Yann Martel- Zycie Pi- ürzeczytalem kilka recenzji tej ksiazki i wydala mi sie byc odpowiednia pozycja, gdy nie ma sie nic do poczytania, a cala zabawa polega na tym, ze chcialbym ja w wersji niemieckiej( bedzie to pierwsza ksiazka przeczytana przeze mnie w tym jezyku)
Noah Gordon- Medicus- kiedys sie za nia zabieralem ale nie dokonczylem. Po prostu swietna, jednak w ojczytym jezyku ;P
zajman
Witam , chcę kupić mojemu kumplowi na prezent ksiązke fantasy .Wybrałem kilka przy pomocy pani z empika gdyż sam fantasy nie czytam - możecie mi jakąś polecić ?

1.Diablo Dziewictwo krwi -- na tą się najbardziej czaje bo mój frend bardzo lubi gre ale czy książka jest równie dobra ?
2.Miecz aniołów -Jacka Piekary --ktoś tam polecił że rewelacja hyh.gif
3.Księga Smoków - zbiór opowiadań --pani z empika mówiła że im schodzi nieźle -_-
4.Kłamca -autor Jakub Ćwiek --w jakiejś gazecie wyczytałem że przyjemna w czytaniu i ogólnie ciekawa historia
5.Tyrania nocy

Btw czy jest taka strona jak filmweb tylko że z ksiązkami ?? Pozdrawiam
Dark Serge
jak juz takie klimaty to z wymienionych wybrałbym 'Kłamce' Ćwieka - fajnie opowiedziana historia o tym jak Anioły i 'nasza religia' pokonała innych bogów itp i tak Loki, król kłamców, staje sie cynglem Aniołów i wykonuje za nich brudną robote - naprawde fajnie się czyta.
Miecz aniołów piekary też jest fajny, aczkolwiek ja wziąłbym Kłamce.

A jak chcesz radę ode mnie - kup mu 'Siewce Wiatru' Kossakowskiej - naprawde wciąga i czyta się magaprzyjemnie - http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/kw,75110,ksiazka.html

Przy okazji masz stronę z opiniami o książkach itp wink.gif
Pan Pieczarka
Ostatnio wpadłem do księgarni i zobaczyłem na półce "Walkirię" Toma Clancego za 2 dyszki. Warto?
Hejas
CYTAT(zajman @ 22 08 2008, 15:37) *
Witam , chcę kupić mojemu kumplowi na prezent ksiązke fantasy .Wybrałem kilka przy pomocy pani z empika gdyż sam fantasy nie czytam - możecie mi jakąś polecić ?

1.Diablo Dziewictwo krwi -- na tą się najbardziej czaje bo mój frend bardzo lubi gre ale czy książka jest równie dobra ?
2.Miecz aniołów -Jacka Piekary --ktoś tam polecił że rewelacja hyh.gif
3.Księga Smoków - zbiór opowiadań --pani z empika mówiła że im schodzi nieźle -_-
4.Kłamca -autor Jakub Ćwiek --w jakiejś gazecie wyczytałem że przyjemna w czytaniu i ogólnie ciekawa historia
5.Tyrania nocy

Btw czy jest taka strona jak filmweb tylko że z ksiązkami ?? Pozdrawiam

Zdecydowanie Piekara. Ale "Miecz Aniołów" to środek serii. wink.gif Kup "Sługę bożego" (pierwsza wydana książka z tego cyklu), lub "Płomień i krzyż", chronologicznie najwcześniejszy, opisujący młodość bohatera. Kawał świetnej fantastyki. IMO Piekara jest z książki na książkę coraz lepszy.

"Kłamca" jest OK, ale do rewelacji mu daleko. Nie ta klasa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.