Hm... nie rozumiem niskiej oceny dla tej gry... wcale. Zaryzykowałem, kupiłem dzisiaj i wcale nie żałuję! Dla mnie to przynajmniej 8/10 , a dopiero ZACZYNAM grać. Wszyscy starzy wyjadacze będą zadowoleni - dawno nie było tak złożonej gry ! Ciągle dzieje się coś innego! W ciągu jednej sekwencji jest po kilka różnych rzeczy do zrobienia i przyciski pada zmieniają funkcje. Kombinowania co nie miara, gra nie jest też najprostsza .
Filmiki ograniczono do minimum, za to interakcji maksimum, a nawet więcej. Prosty przykład: głupie dojscie do drzwi realizować trzeba samodzielnie, zjechać na linie...samodzielnie , ba, nawet gałkami ocznymi(!) trzeba migać...samodzielnie! Narzekacie , że grafika jak w GTA4 (czy to przepraszam bardzo jakiś nowy symbol kiepskiej grafiki?! na co Wy narzekacie?!)? Bo to JEST jak GTA4 w kwestii złożoności! Róznica jest taka, że w GTA4 można robić to wszystko kiedy się chce, a w AITD po prostu jest to liniowo zaplanowane!
Kamera? Owszem, jest ciężka do opanowania ale powoduje, że gra jest FILMOWA . Jak można narzekać na to? Zarówno w TPP jak i FPP czuć się można jak w filmie ! Przestrzenie, design poziomów itp - jest bdb.
Gra niedoceniona . Złożona, cholernie fajna przygodówka. Raczej nie straszy, a nawet wcale, ale to naprawdę dobra zręcznościówka action-adventure . Przynajmniej tak jest na początku a potem ponoć tylko lepiej .
Skomentuję tak: jeśli szukasz przygodówki z elementami akcji bardziej złożonej od Tomb Raidera to bierz. Mnóstwo się dzieje, od samego początku i naprawdę sporo się robi - o monotonii zapomnij . A i narzekanie na grafikę to jakaś pomyłka. Gra wygląda bardzo dobrze. Po cholerę jakieś fajerwerki. Jest zupełnie przyzwoicie, realistycznie, a gra cieni, efektami, różnego rodzaju itp naprawdę dają radę. Tak samo jak idiotyczne narzekanie na GTA . AITD ma KLIMAT . Poza tym...ja w kwestii grafiki MAM wymagania i JEST tak, że nie gram w coś co wygląda źle, a AITD graficznie mnie w 100% satysfakcjonuje!
Czego nie ma? Wielce efektownych fajerwerków, miliardów poligonów na postaciach itp ale... za to jest pełno możliwości i duże zróznicowanie akcji . Czyli ... gra się z nastawieniem, by zobaczyć co będzie dalej. Podejrzewam, że to jest gra na raz, ale za to bardzo udany raz.
Świat się zmienia i oczekiwania graczy też. Kiedyś by to była gra na 9/10 , ja na taką grę czekałem ładne pare lat . To przygodówka w starym, dobrym stylu w świetnej oprawie . Docenić, bo będziecie żałować. I kupować. Tym bardziej ,że to bardzo tania gra jak na nowość . Szkoda, że oceny są jakie są, bo pewnie już więcej takich gier nie będzie. Szkoda, dlatego warto sięgnąć po AITD i zobaczyć to, co kiedyś w grach się liczyło .
Weryfikuje

... jestem na 3 epizodzie. Nadal jest ciekawie i zróżnicowanie . Czasami jednak kombinowania jest bardzo sporo i trzeba nieźle nagłówkować by przejsć dalej. W tej grze jest sporo gatunków, nawet samochodówka i... nie ma co ukrywać: wymaga skilla .