Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Oskary 2008
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Stron: 1, 2
epl
wpisujcie swoich faworytow do poszczegolnych kategorii (wiem ze jeszcze nie bylo nominacji ale co tam:)

np. najlepszy aktor : Clooney za M. Clayton, McAvoy za atonement, Cruise za lions for the labs, pitt za Assassination....
best picture: Assassination..., Lions for lambs, 
etc
STRETCH
moze poczekamy do nominacji?
Fan
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=41832
wg tych informacji Oskara zgarnie Ridley Scott co nawet mi pasuje bo to wybitny fachowiec i jemu należy się nagroda jak nikomu innemy w tym roku . Cronenberg będzie musiał jeszcze poczekać i wysmażyć trzeci gangsterski film bo Eastern Promises nie do końca wypaliły .

epl
jak Scott dostanie oskara to bedzie gorszy przekret niz z Zakochanym Szekspirem czy brakiem czegokolwiek dla Heat IMO
aux
Bez oficjalnych nominacji ciężko coś powiedzieć ale obstawiam że głównego Oskarka zgarną bracia Cohen albo młody geniusz PT Anderson. Swoją drogą krew mnie zalewa bo tych filmów nie można jeszcze normalnie obejrzeć.
Fan
ja wstrzymam się z opinią na temat Cohenów do czasu obczajenia No Country for Old Men . A co do There will be blood ...hmm .. trailer zwiastuje niezłą ucztę slinotok.gif

epl American Gangster jest jednym z bardziej udanych filmów , nie wiem czemu sie tak burzysz .
epl
bo paru rezyserow bardziej zasluzylo na oskara
pamietam jak niektorzy ludzie sie burzyli gdy departed wygrywalo
sprawa jest bardzo podobna w tym wypadku
ja sie na american gangster dobrze bawilem ale po prostu oczekiwalem czegos wiecej
po obejrzeniu fimu mialem wrazenie ze nie robil go Scott ale Howard czy Zemeckis
tzn bardzo poprawny mily do ogladania ale wypadajacy z pamieci po seansie
nie przecze - swietna rozrywka lecz z takim tematem, obsada czy budzetem mozna bylo zrobic wiecej
zeby nie byc glosowanym - porownajcie American Gangster do Heat, Donnie Brasco czy LA confidenatl z ktorych to zaden nie byl zwyciezca w waznych kat. (moze poza rola Bassinger w LA) - dla mnie takie porownanie wypada niekorzystnie dla filmu Scotta
Gangster jest IMO lepszy od tegorocznych Eastern ... & we own the night ale taki np Atonment czy Assasination sa o klase lepsze.
na koniec - niech nikt mnie nie przekreca i pisze ze napisalem ze Scott nakrecil slaby film
ogqozo
CYTAT
po obejrzeniu fimu mialem wrazenie ze nie robil go Scott ale Howard czy Zemeckis

I właśnie dlatego ma szanse na Oscara.

Wywoływanie lepszych filmów, które Oscara nie zdobyły, jest trochę bezcelowe. Takich filmów jest masa i każdy o tym wie. Dyskutujmy o filmach z tego roku.

Natomiast moim zdaniem "American Gangster" nie ma co liczyć na statuetkę. Argument, że jest podobny w tematyce do zeszłorocznego zwycięzcy, jest bez sensu - czy Akademia faktycznie przyznaje w kolejnych latach nagrody dla podobnych filmów? Rzadko kiedy.
Szczerze mówiąc, byłbym zdziwiony, gdyby za najlepszy film nie uznano "To nie jest kraj dla starych ludzi". Nie przypominam sobie, by jakikolwiek film był tak jednogłośnie wychwalany przez krytyków i Oscara nie zdobył. No, poza "Brokeback Mountain", ale tam przeważyły względy pozaartystyczne.
Fan
Byłbym bardzo mile zaskoczony gdyby nominowane było Redacted . Film w amerykańskich mediach zbiera straszne cięgi za antybushowską politykę i burzenie wizerunku dobrego ojca narodu . W Cannes udało się Moore'owi , kto wie może i poszczęsci się De Palmie .
epl
CYTAT(Fan @ 6 01 2008, 15:02) *
Byłbym bardzo mile zaskoczony gdyby nominowane było Redacted . Film w amerykańskich mediach zbiera straszne cięgi za antybushowską politykę i burzenie wizerunku dobrego ojca narodu . W Cannes udało się Moore'owi , kto wie może i poszczęsci się De Palmie .

szczerze powiedziawszy nie widze szans przy takiej konkurencji jak w tym roku - nawet w tej tematyce mamy lepsze (znaczy sie moze nie lepsze ale bardziej award-friendly) filmy IMO - Lions for Lambs i Charlie's Wilson War - plus troche ostzrejszy obraz wojny w Iraku dyskwalifikuja nominacje
Fan
transmisja z gali wręczenia Oskarów tylko w C+ .

Ładnie , lepiej prze(pipi) abonament na taniec z gwiazdami czy inne choojostwo
ogqozo
O ile się odbędzie.
STRETCH
CYTAT(Fan @ 8 01 2008, 15:18) *
transmisja z gali wręczenia Oskarów tylko w C+ .

Ładnie , lepiej prze(pipi) abonament na taniec z gwiazdami czy inne choojostwo

nie wierze. masz linka do tego. no co za chu.je
aux
Szkoda, oglądam Oskary od ponad 10 lat. Kiedyś też TV wycięła numer i nie było transmisji ale na szczęście można było obejrzeć galę na Pro7 (i nawet nie było niemieckiego lektora).
Fan
zawsze w odwecie pozostaje Sopcast ;p
Junkhead
CYTAT(aux @ 9 01 2008, 08:16) *
(i nawet nie było niemieckiego lektora).

Tym bardziej, że szkopy nie wiedzą co to jest lektor, podobnie jak reszta cywilizowanej Europy.
Obsolete
Ta, bo w Niemczech dubbinguja wszystkich gosci na gali;]
Junkhead
I tu się mylisz, dubbing był tak kiepski, że teraz wszyscy na gali muszą mówic płynnie po niemiecku, żeby wyszło lepiej.
epl
http://imdb.com/features/rto/2008/globes
link do Golden Globe'ow
w sumie troche troche zaskoczen
Depp za najlpsza role w musicalu/comedii
najlepszy film - Atonement
naj aktor - Day Lewis

mysle ze moze jednak ceremonia wreczenia oskarow bedzie troche ciekawsza niz w ostatnich latach
mam nadzieje ze Akademia nie skresli brytyjskich filmow
+ slyszalem od babci ze ktos silnie lobbuje za przeniesieniem Ratatouli do kat najlepszy film - ciekawe:)
Fan
CYTAT
Austria, "Fałszerze" reż. Stefan Ruzowitzky
Brazylia, “The Year My Parents Went on Vacation" reż. Cao Hamburger
Izrael, "Beaufort" reż. Joseph Cedar
Kanada, "L' Age des tenebres" reż. Denys Arcand
Kazachstan, "Mongol" reż. Sergiej Bodrow
Polska, "Katyń" reż. Andrzej Wajda
Rosja, "12" reż. Nikita Michałkow
Serbia, "The Trap" reż. Srdan Golubovic
Włochy, "Nieznajoma" reż. Giuseppe Tornatore

spośród tych tytułów wyłonione zostanych 5 kandydatów do Oskara w kategori najlepszy film obcojęzyczny .

Pozytywnia nastraje ominięcie 4 miesiące 3 tygodnie 2 dni , bo to zadne arcydzieło nie jest . Zaskakuje natomiast brak w tej elicie Persepolis , widocznie jurorom nie podobała się kreska irańskiej rezyserki tongue.gif No i Katyń ..brnie dalej ciekawe sie z tego wykluje 22 stycznia . Te Oscary mogą jescze przyprawić kilku osobom siwe włoski na głowie (zamiast To nie jest kraj dla starych ludzi nominacja dla Zabojstwo Jessego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda ? Byłoby bosko biggrin.gif)

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=42919
ogqozo
CYTAT
Pozytywnia nastraje ominięcie 4 miesiące 3 tygodnie 2 dni , bo to zadne arcydzieło nie jest

Jest w zupełnie innej lidze, co większość nominowanych filmów.

Chociaż interesuję się Oscarami od dawien dawna, to tak absurdalnych nominacji jescze chyba nie widziałem. Tak naprawdę chyba żaden z tych filmów nie zasługuje na nominację. Gdzie "XXY"? Gdzie "Persepolis"? Gdzie "Sierociniec"? Gdzie te wszystkie dobre filmy? Pomijam już sam, bzdurny, system mierzenia, czy film można dodać do tej kategorii - a który eliminuje część obrazów z powodów jakichś nieważnych niuansów.

W ostatnich latach nominacje nawet mi się podobały (Oscar dla "Życia na podsłuchu" jak najbardziej zasłużony), a tu taki klops.

A "Katyń" nie jest nawet w Top 5 polskich filmów zeszłego roku. Nonsens.
Fan
obejrzałeś wszystkie ,że tak placzesz ?

Persepolis żem niedawno oglądnął , ciut lepsze od 4 miesiące 3 tygodnie 2 dni . Dalej se zabieram za XXY , Motyl i Skafander i Ostrożnie Pożądania bo to ponoć dosyć kontrowersyjne (nakrecił go typ od Brokeback Mountain ).
CYTAT
A "Katyń" nie jest nawet w Top 5 polskich filmów zeszłego roku. Nonsens.

to co w tym top 5 jest ? Sztuczki ? XD Testosteron tongue.gif? Ryś ?
aux
Ale numer, Katyń został dzisiaj nominowany jako najlepszy film nieanglojęzyczny. Z jednej strony bardzo cieszy takie wyróżnienie, z drugiej strony film był nierówny i na Oskara nie zasługuje. Ale oczywiście życzę Wajdzie statuetki.

A tu ważniejsze nominacje:

NAJLEPSZY FILM
"Aż poleje się krew"
"Juno"
"Michael Clayton"
"Pokuta"
"To nie jest kraj dla starych ludzi"

NAJLEPSZA REŻYSERIA
Paul Thomas Anderson ("Aż poleje się krew")
Ethan Coen i Joel Coen ("To nie jest kraj dla starych ludzi")
Tony Gilroy ("Michael Clayton")
Jason Reitman ("Juno")
Julian Schnabel ("Motyl i skafander")

NAJLEPSZY AKTOR
George Clooney ("Michael Clayton")
Daniel Day-Lewis ("Aż poleje się krew")
Johnny Depp ("Sweeney Todd")
Tommy Lee Jones ("W dolinie Elah")
Viggo Mortensen ("Eastern Promises")

NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY
Casey Affleck ("Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda")
Javier Bardem ("To nie jest kraj dla starych ludzi")
Philip Seymour Hoffman ("Wojna Charliego Wilsona")
Hal Holbrook ("Into the Wild")
Tom Wilkinson ("Michael Clayton")

NAJLEPSZA AKTORKA
Cate Blanchett ("Elizabeth: Złoty wiek")
Julie Christie ("Away From Her")
Marion Cotillard ("Niczego nie żałuję – Edith Piaf")
Laura Linney ("The Savages"
Ellen Page ("Juno")

NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA
Cate Blanchett ("I'm Not There")
Ruby Dee ("American Gangster")
Saoirse Ronan ("Pokuta")
Amy Ryan ("Gdzie jesteś Amando?)
Tilda Swinton ("Michael Clayton")

NAJLEPSZY FILM ANIMOWANY
"Na fali"
"Persepolis"
"Ratatuj"

NAJLEPSZY FILM OBCOJĘZYCZNY
"12"
"Beaufort"
"Fałszerze"
"Genghis Khan" (Mongol)
"Katyń"

NAJLEPSZY DOKUMENT
"No End In Sight"
"Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience”
"Sicko"
"Taxi to the Dark Sight"
"War/Dance"

NAJLEPSZA SCENOGRAFIA
"American Gangster"
"Aż poleje się krew"
"Pokuta"
"Złoty kompas"
"Sweeney Todd"

NAJLEPSZE ZDJĘCIA
Roger Deakins ("Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda")
Seamus McGarvey ("Pokut"")
Janusz Kaminski ("Motyl i skafander")
Roger Deakins ("To nie jest kraj dla starych ludzi")
Robert Elswit ("Aż poleje się krew")

NAJLEPSZE KOSTIUMY
Albert Wolsky ("Across the Universe")
Jacqueline Durran ("Pokuta")
Alexandra Byrne ("Elizabeth: Złoty wiek")
Marit Allen ("Niczego nie żałuję - Edith Piaf")
Colleen Atwood ("Sweeney Todd")

NAJLEPSZY MONTAŻ
Christopher Rouse ("Ultimatum Bourne'a")
Juliette Welfling ("Motyl i skafander")
Jay Cassidy ("Into the Wild")
Roderick Jaynes ("To nie jest kraj dla starych ludzi")
Dylan Tichenor ("Aż poleje się krew")

NAJLEPSZA MUZYKA
Dario Marianelli ("Pokuta")
Alberto Iglesias ("Chłopiec z latawcem")
James Newton Howard ("Michael Clayton")
Michael Giacchino ("Ratatuj")
Marco Beltrami ("3:10 do Yumy")

NAJLEPSZA PIOSENKA
"Falling Slowly" z filmu "Once"
"Happy Working Song" z filmu "Zaczarowana"
"Raise It Up" z filmu "August Rush"
"So Close" z filmu "Zaczarowana"
"That’s How You Know" z filmu "Zaczarowana"

NAJLEPSZY DŹWIĘK
"3:10 do Yumy"
"Ratatuj"
"Transformers"
"Ultimatum Bourne'a"

NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU
"Aż poleje się krew"
"Ratatuj"
"Transformers"
"Ultimatum Bourne'a"

NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE
"Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"
"Transformers"
"Złoty kompas"

NAJLEPSZY ANIMOWANY FILM KRÓTKOMETRAŻOWY
"I Met the Walrus"
"Madame Tutli-Putli"
"Meme les Pigeons Vont au Paradis"
"Moya Lyubov"
"Piotruś i wilk"

NAJLEPSZY SCENARIUSZ ADAPTOWANY
Christopher Hampton ("Pokuta")
Sarah Polley ("Away From Her")
Ronald Harwood ("Motyl i skafander")
Joel Coen & Ethan Coen ("To nie jest kraj dla starych ludzi")
Paul Thomas Anderson ("Aż poleje się krew")

NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY
Diablo Cody ("Juno")
Nancy Oliver ("Lars and the Real Girl"
Tony Gilroy ("Michael Clayton")
Brad Bird ("Ratatuj")
Tamara Jenkins ("The Savages")

Źródło: Filmweb - pełna lista nominacji
Obsolete
Jakos tak...bez szalu? Nie wiem, jakos lipnie te nominacje wygladaja, moze kwestia slabego roku. Szkoda, ze Tornatore nie dostal nominacji za "Nieznajoma", zamiast tego jest "Katyn", no niby fajnie, ale jednak lol;] Jeszcze wiekszy, ze nie ma w tej kategorii "4 miesiące 3 tygodnie 2 dni ", przynajmniej na nominacje to zasluzyl, bez jaj.
Fan
juz widzę te głosy lamentu , że Akademia nie wybrała faktycznie najlepszych filmów roku . Dla mnie najistotniejsze jest to do gry wchodzi wkońcu polski film i widząc ubiegłoroczny wybór Katyń jest chyba faworytem w swojej kategorii . To jest znaczący pozyty , który może odmienić polskie bagno potocznie zwane polska kinemtografia .
Obsolete
Tak jak odmienil "Pianista" i oscar za caloksztalt dla Wajdy, ta, tez mowili, ze teraz to polska kinematografia znowu bedzi wielka. Pfffffffffff.
przema
wszystkie nominacje, to jak co roku zupełnie nie mój gust filmowy, a katyń to nominacja po znajomości, skoro wajda dostał oskara za całokształt, nagrał film o takiej a nie innej tematyce, to było 99 % szans na to, że nominowany zostanie, nie mogło być inaczej
Fan
no oczywiście lepiej promować wyrywanie płodu .
ogqozo
CYTAT
no oczywiście lepiej promować wyrywanie płodu .

Co chcesz przez to powiedzieć? Że jeśli film dotyczy tematyki, która ci nie pasuje, to automatycznie nie zasługuje na nagrody? C'mon.

Jeśli już mówimy o Polakach, to warto zauważyć kogoś, komu naprawdę warto kibicować - Janusza Kamińskiego. Kto oglądał "Motyla i skafander" (w kinie, bo na ekranie PC to masochizm), ten wie, że nasz rodak zasługuje na statuetkę. I uważam, że ją dostanie, bo chociaż wszystkie z nominowanych filmów mają świetne zdjęcia, tak "Motyl i skafander" zdecydowanie wyróżnia się na tym tle. Ogółem widać, który film nieanglojęzyczny jest naprawdę najlepszy - dzieło Schnabela dostało 4 nominacje, w tym za reżyserię i scenariusz.
Fan
nie po prostu zadziwia mnie promowanie obczyzny a ganianie rodzimego (vide recki niektórych krytyków ).A Persepolis jest , zadowolonyś ?tongue.gif
Obsolete
No jak film zagraniczny jest lepszy od polskiego, to twierdzenie, ze polski jest lepszy, bo jest polski, byloby dopiero dziwne i smieszne. Brak "4 miesiace..." i obecnosc duzo slabszego filmu, to zenua, no ale czego sie w sumie po tych calych Oscarach spodziewac, jak statuetki leca do ludzi, tylko dlatego, ze zaraz moga umrzec bez dostania nagrody. Niepotrzebnie zszedlem na merytoryczna argumentacje, bo tej przy nominacjach sie zwykle nie uswiadcza.
Jest jak jest, mam nadzieje, ze "Katyn" dostanie nagrode, i love poland i tak dalej.
ogqozo
No, właśnie pisałem na bloga notkę o polskich nominacjach i nie wiedziałem, co dobrego napisać o "Katyniu". Że jest polski? Ja filmy cenię za to, co wnoszą, jak są zrobione, a nie za to, że są polskie. Sportowcom mogę kibicować, bo z mojego kraju, ale w przypadku filmów - żadnej dodatkowej sympatii. Wspieram tylko tych, co bezpośrednio znam, a Wajdy nie znam. Oglądałem plan filmowy, jak pod Jarosławiem kręcono zdjęcia, ale Wajdy nie spotkałem.
Specu
CYTAT(Obsolete @ 22 01 2008, 15:55) *
Jakos tak...bez szalu? Nie wiem, jakos lipnie te nominacje wygladaja, moze kwestia slabego roku.

a może w końcu zaczęli dobre filmy nominować, a nie tę całą papkę ? jasne... lol
wiekszosci tytulow wogole nie czaje tongue.gif
ogqozo
CYTAT
wiekszosci tytulow wogole nie czaje

Których konkretnie?? Zostali nominowani najwięksi faworyci. Jedyne, co mnie zaskakuje (pomijam kategorie podrzędne, jak film nieanglojęzyczny) - to nominacja dla "Pokuty", ale ona też jednak była w top5 faworytów.
Fan
CYTAT
Sportowcom mogę kibicować, bo z mojego kraju

no ale w meczu z Portugalią to ile się nie myle narzekałeś ,że to , że tamto (zapominając ku.rwa że gramy z czwarta drużyną globu )

Nie kumam tego fenomenu 4 miesiące 3 tygodnie 2 dni . Wskażcie mi choć jeden element świadczący ,że to film wybitny .
epl
co do zdjec to widzialem Motyla, No country i zabojstwo + nidoceniony Atonement i jak dla mnie faworyt to Assasination
aha brak Atonement to przekret jest:) na jak tak mozna pytam sie:)???
ciesze sie z nominacji dla Bourna i Juno
w sumie mam na razie tylko 2 pewniaki : Ratatouli za najlepszy animowany+ Transformers za efekty
kto dostaje w tym roku nagrode za caloksztalt???
Fan
CYTAT
w sumie mam na razie tylko 2 pewniaki : Ratatouli za najlepszy animowany+ Transformers za efekty

ja jestem bardziej skłonny ku Persepolis .
lukasz
CYTAT(Fan @ 22 01 2008, 19:44) *
CYTAT
Sportowcom mogę kibicować, bo z mojego kraju

no ale w meczu z Portugalią to ile się nie myle narzekałeś ,że to , że tamto (zapominając ku.rwa że gramy z czwarta drużyną globu )

Nie kumam tego fenomenu 4 miesiące 3 tygodnie 2 dni . Wskażcie mi choć jeden element świadczący ,że to film wybitny .

wracamy do punktu wyjścia.w takim razie jak polacy to obiektywizm ma spać twardym snem ?

Specu: dobrze ,że napisałeś przekaz pod progowy na biało ,bo jak widze nominacje dla transformersa to mi gul skacze.proszę mnie nie kąsać teraz ,że to docenienie pracy setek ludzi , ja po prostu mam już dosyć tego.w sumie jak się chcę ambitniej to trzeba patrzyć na nominacje cannes a nie oscary...
Tokar
No ale Transformersy nie są nominowane w kategorii najlepszy scenariusz. Są nominowane do nagrody za najlepsze efekty specjalne, a te akurat miażdżą i "ambitność" nie ma w tym przypadku nic do rzeczy.
Fan
CYTAT
wracamy do punktu wyjścia.w takim razie jak polacy to obiektywizm ma spać twardym snem ?

Specu: dobrze ,że napisałeś przekaz pod progowy na biało ,bo jak widze nominacje dla transformersa to mi gul skacze.proszę mnie nie kąsać teraz ,że to docenienie pracy setek ludzi , ja po prostu mam już dosyć tego.w sumie jak się chcę ambitniej to trzeba patrzyć na nominacje cannes a nie oscary...

aha czyli jak Akademia wybiera chojostwo zwane Departed filmem roku to jest ok . A jak Polaczki po 27 latach mają znów szanse do Oskara to już jest zle .
Tokar
Widzę, że jednak nie tylko ja uważam Departed za oscarową pomyłkę jeszcze większą od Crash z Ludacrisem w roli głównej smile.gif

Co do Katynia, to weźcie pod uwagę, że to jest nominacja amerykańskiej akademii filmowej. Nas może razić w tym filmie zbytni patos, zbyt czarno-białe przedstawienie sytuacji, ale dla Amerykanina, który nic nie wie na temat Katynia, pokazanie tego wszystkiego w tak dramatyczny sposób to duży plus.

Mimo tego, że Katyń to zdecydowanie nie ta liga, co Lista Schindlera czy Pianista, to film i tak jest dobry i fajnie by było, gdyby jednak nagrodę zgarnął.
lukasz
CYTAT(Fan @ 23 01 2008, 09:04) *
CYTAT

aha czyli jak Akademia wybiera chojostwo zwane Departed filmem roku to jest ok . A jak Polaczki po 27 latach mają znów szanse do Oskara to już jest zle .

moje słowa nie pozostawiły aż takiej możliwości nadinterpretacji catfight.gif
polaczki miło ,że mają szanse tylko niech to będzie wartościowe co wznosimy i z czym pchamy się na czerwony dywan a nie tylko made in poland więc sikam podczas pierdzenia , wtedy to będe miał satysfakcję a już nie raz widziałem niewypały jeśli chodzi o nagrody(w sumie co rok) więc mam spory dystans...którego tobie brakuje ,bo co chwila krzyczysz o katyniu albo o aborcji.
z tym "ch.ujostwem" departed to ciekawe stwierdzenie z ust człowieka polecającego...matrix:reaktywacje dry.gif

Tokar:imo pianiasta słabym filmem jest.komiks i tyle a polański się skończył.
epl
nie rozumiem was ludzie
jak mozna mowic ze Pianista czy Departed to lipne filmy
ja rozumiem ze nie kazdemu mogly podejsc ale tak czy siak nie bedac sztuka i nawet nie aspirujac do jej mina to dobra rozrywka
wiem ze ten temat byl juz drazony pare razy na tym forum ale nie moge sie powstrzymac jak widze takie posty

co do oskarow - akademia jak zwykle wyrzucila co bardziej kontrowersyjne rzeczy ale mimo wszystko w tym roku mamy naprawde porzadne filmy w najwazniejszych kategoriach nie bedzie wiec takiej lipy jak English Patient or Shakespear in Love w tym roku:)
aha procz braku nominacji dla atonment za zdjecia to jeszcze troche sie zawiodlem nie przeniesieniem Ratatouli do najlepszy film roku:/
slowo na temat polskiej kinematografii - sa wyjatki ale IMO jestesmy 100 lat za murzynami
jak to jest ze wszedzie na swiecie kreci sie rozne gatunki filmow a u nas ekranizacje lektur, komedie milosne i filmy historyczne???

lukasz
no popatrz jednak można mówić ,że pianista to lipny film.widocznie nie szukam w kinie tylko rozrywki wink.gif
epl
ja tez nie ale potrafie docenic pianiste za zdjecia, oprawe audio czy gre brody'iego - w zadnym wypadku nie twierdzac ze to jakies dzielo
sa filmy ktorych moge nie trawic ale doceniam ich klase - Saving Private Ryan, AI czy tez np Deer Hunter
Fan
nie bez przyczyny wybrali nasi Katyń . To raczej ten z nielicznych przykładów , gdzie na film wybrala sie nie tylko szkolna młodzież . Wpływy z biletów mówią same za siebie to najbardziej kasowy film od lat w kraju gdzie do kina chodzi przeietny człowiek raz w roku . Myslisz ,że co takie Sztuczki , Korowód czy Parę osób , mały czas (chętnie bym sobie to obejrzał ) było dobrze przyjęte przez amerykańców ? Watpie . Jest szansa by bylo o tym filmie glosno za granica , aby swiat sie troszke dowiedzial o naszej historii a nie ograniczal sie do pijaczka , cwaniaczka i złodzieja . Poziom widowiska nie musi byc tak wielki jak nie wiem .. Życie na Podsłuchu , ale da do myslenia paru osobom , ze cos tam na dalekim wschodzie dzialo sie zlego . Poza tym u nas poza Wajda i Polanskim nie ma chyba nikogo kto mialby szansa na oskara . Ta sytuacja z nominacja jak nic przypomina sprzed roku wybor nas jako gospodarza
EURO 2012 . Niby wszyscy happy , ale pojawiają się glosy to przeciez bedzie kuzwa kompromitacja ;/ Troszke wiary ludzie , czy my zawsze nawet najmniejszym sukcesie musimy znajdowac drugie dno .

Hela
CYTAT(aux @ 22 01 2008, 15:46) *
NAJLEPSZA PIOSENKA
"Falling Slowly" z filmu "Once"
"Happy Working Song" z filmu "Zaczarowana"
"Raise It Up" z filmu "August Rush"
"So Close" z filmu "Zaczarowana"
"That’s How You Know" z filmu "Zaczarowana"

To Burton robi ekranizacje jednego z bardziej uważanych musicali Broadwayu, a w tej kategorii nominowana jest jakaś bajeczka Disneya? Bez kitu.
lukasz
CYTAT(epl @ 23 01 2008, 17:36) *
ja tez nie ale potrafie docenic pianiste za zdjecia, oprawe audio czy gre brody'iego - w zadnym wypadku nie twierdzac ze to jakies dzielo
sa filmy ktorych moge nie trawic ale doceniam ich klase - Saving Private Ryan, AI czy tez np Deer Hunter

jasne ,że ja klase oceniam za całokształt a nie za poszczególne składowe ,bo w ten sposób łatwo wpadłbym w jakąś non sensowną szamotaninę egzaltującą się nad transformersami ,bo efekty oraz alvin i wiewiórki ,bo animacja.
zresztą nie rozumiem tego zastawienia na koniec.warto mieć swoje zdanie b ez pieprzenia o docenianiu klasy.dla mnie szeregowiec ryan to przereklamowany film akcji podobnie jak helikopter w ogniu.ot non stop bijatyka i efekty a gdzies podzialo sie haslo ,ze filmy kandydujace do tych lepszych powinny niesc cos jeszcze w kwestii fabuly.
A.I. wogole mnie nie interesuje , natomiast Łowca Jeleni klasa sama dla siebie chociaz chyba ciut wyzej cenie Czas Apokalipsy ze wzgledu na fantazje tworcza jakiejs poniosl sie copolla.czego tam nie ma?jest conrad,the doors,brando,francuzi,wagner ufff

Fan: Katyń nominowany jest według zasady ,że każde widowisko made in poland nasi staraja sie wypchnac za granice.tak bylo z ogniem i mieczem , panem tadeuszem(zupelnie nie zrozumiany za granica) czy z quo vadis.W roczniku gdzie nowy film kreci wypalona legenda wajda na nośny temat caly czas zresztą aktualny trafiajacy na antyrosyjskie gusta i bedacy dla publicznosci w dodatku "lekcja" historii (zyski ze szkol) to logiczne jest ,ze nasi będą chcieli coś takiego wypchnąć.
ogqozo
CYTAT
To Burton robi ekranizacje jednego z bardziej uważanych musicali Broadwayu, a w tej kategorii nominowana jest jakaś bajeczka Disneya? Bez kitu.

A która konkretnie piosenka ze "Sweeney Todda" jest tak warta nominacji? Słuchasz OST z tego obrazu na co dzień? Film jest super, ale w kwestii samej muzyki to nie jest nic wielkiego.
Nota bene, najlepsze utwory są oczywiście w "Across the Universe", ale same covery.

A z "Katyniem" już się pogodziłem. Nie przeszkadza mi, że na świecie ten film się podoba. Więcej - to dobrze, że nasza historia jest dla innych tak ciekawa. My ją świetnie znamy, to nas film męczy, ale dla obcokrajowców to jest coś nowego, odkrywczego. Cieszę się, że Wajda zrobił ten film i że jest znany na świecie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.