Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Silent Hill Origins
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2
AiszA
W necie krąży oto taka plotka spox.gif Co wy o tym sądzicie? Mam nadzieję, choinka, że to nie kawał pod choinkę tongue.gif Fajnie by było odkryć ten tytuł na czarnuli wink.gif

http://kotaku.com/gaming/unconfirmed/silen...port-331377.php
Emet
Swego czasu było o tym pisane w PE (że jest możliwy port na PS2). Mam nadzieję, że tak też sie stanie, bo nie mam juz dostępu do PSP... zresztą nawet jakbym miał to i tak nei to sam co PS2 + TV
AiszA
Wspaniała wiadomośc (dzięki Dead Factory-druhu cmok.gif ) dla posiadaczy starej, poczciwej czarnuli good.gif Mamy ją!

http://kotaku.com/345299/retailers-all-but...rigins-ps2-port

a jakie dźwięki... blush.gif Polecam przesłuchać

http://profile.myspace.com/index.cfm?fusea...ndid=1000412042
Coati
czytalem o tym juz troszke wczesniej...

z takimi posunieciami ze strony sony, za niedlugo psp stanie sie juz tylko mobilnym gadzetem... ja rozumiem ze jeszcze chca wydusic kase z ps2 ale przy okazji zarzynaja psp... znajac zycie to jeszcze wydadza na ps2 'nowe przygody Logana' potem gow'a, patapon'a itd.... ja sie pytam po co? to jest przeciez marketingowy paradoks... straszne.

co teraz sobie pomysli racjonalnie myslacy gracz? kupic psp czy ps2? tu i tu sa te same gry, przy czym na ps2 jest wieksza biblioteka tytulow, a na dodatek ps2 kosztuje polowe ceny psp...

nie popieram, nie chce i nie podoba mi sie pomysla wydania SHO na ps2! (pipi)a xD
Burgund
Mam PSP i PS2, Silent Hilla Origins mam już zaliczonego, a mimo to na 100% konwersja i tak wpadnie w moje łapki. Mam tylko nadzieję, że nie skończy się na samej konwersji i poprawiona zostanie grafika.

Pozatym chętnie usłyszę nowego Silenta w 5.1, a nie na słuchawkach. Origins jest tego wart, ponieważ według mnie jest to część z najlepszą ścieżką dźwiękową.
aux
Nie mam PSP i mieć nie będę bo nie potrzebuję, uwielbiam serię Silent Hill i bardzo mnie ucieszyła wiadomość o SH Origins na PS2. Zastanawia mnie tylko czy będą tam jakieś dodatki, bo wszyscy nakerzekają że Origins jest strasznie krótkie.
raven_raven
Nie mam nic przeciwko. Bez przesady Coati, jak na razie swoje killery Sony trzyma na PSP, wątpię by taki God of War: Chains of Olympus kiedykolwiek się pojawił na PS2.

Ale ja nie mam nic przeciwko, na PSP nadal będzie biblioteka unikalnych tytułów, zresztą które zawsze możesz mieć ze sobą! Ta konwersja mnie bardzo cieszy, szczególnie, że czarnulka umiera.
A ja chce MGS:PO na PS2! JA CHCE!
Emet
Ja sie cieszę z tego powodu, bo nie mam już dostępu do PSP a Silent Hilla przejsć muszę biggrin.gif
Suavek
CYTAT
A ja chce MGS:PO na PS2! JA CHCE!
Nie chcesz... Gra mocno rozczarowuje, zarówno pod względem gameplay'u jak i przedstawienia fabuły. A skąd te 9+/10 w Internecie to ja nie wiem... Pewnie znowu przez nazwę.

CYTAT
Zastanawia mnie tylko czy będą tam jakieś dodatki, bo wszyscy nakerzekają że Origins jest strasznie krótkie.
Tja, znając twórców to dodadzą jeszcze więcej bezużytecznych strojów czy popierdułek. Origins w przeciwieństwie do poprzednich odsłon to dla mnie gra na jeden raz - szczególnie, że nie ma możliwości wyboru poziomu trudności. Jeśli naprawdę tego nie zmodyfikują (kilka poziomów trudności zagadek, jakieś nowe lokacje itp.) to ja na PS2 nie mam czego szukać.
raven_raven
Chcę. To jest brakujące ogniwo historii. W MGS3 mam Big Bossa, który jest zły na świat po zakończeniu gry, za to w Metal Gear już jest Big Boss, który jest w posiadaniu Outer Heaven.

Walę to, że gameplay jest słaby (nie grałem, nie wiem, z dema wywnioskowałem, że to MGS3 portable pod względem gameplayu), ale chcę znać historię! Brakujące ogniwo między MGS3 a Metal Gear! Zresztą, na trailerach to wygląda nieźle...
Coati
to sobie solucje poczytaj smile.gif

mg:po nie nadaje sie na konwersje. ta gra musiala by byc calkowicie przebudowana, a wlasciwie zrobiona na nowo. lokacje sa zbyt ubogie, a misje na 5min raczej nie sprawdzily by sie na stacjonarce.

wracajac do sho... Suavek ma całkowita racje: to gra na jeden raz, przy czym ten jeden raz, to okolo 4h gameplayu + 30min spedzonych w menusach i lookaniu do mapy.... a z reszta jak chca wydac ta gre to niech wydaja, przynajmniej fani sie beda cieszyc
Sebas
CYTAT(raven_raven @ 19 01 2008, 12:07) *
Chcę. To jest brakujące ogniwo historii. W MGS3 mam Big Bossa, który jest zły na świat po zakończeniu gry, za to w Metal Gear już jest Big Boss, który jest w posiadaniu Outer Heaven.

Walę to, że gameplay jest słaby (nie grałem, nie wiem, z dema wywnioskowałem, że to MGS3 portable pod względem gameplayu), ale chcę znać historię! Brakujące ogniwo między MGS3 a Metal Gear! Zresztą, na trailerach to wygląda nieźle...

Ta gra nie jest żadnym brakującym ogniwem- niczego nie wyjaśnia, wywraca jedynie fabułę MGS3 do góry nogami, co nawet jak na tą serie jest już przegięciem tongue.gif(do tego dochodzi brak voice actingu w rozmowach przez codec i mało scenek). Ale tak czy siak, moim zdaniem sprawdzić warto.
Suavek
Może dyskusję o MGS:PO kontynuujmy we właściwym topicu wink.gif Aczkolwiek miło, że nareszcie nie jestem sam jeśli chodzi o krytykę przereklamowanego tytułu tongue.gif.

CYTAT
wracajac do sho... Suavek ma całkowita racje
Ja mam zawsze rację ;>
AiszA
Kolejne wieści, teraz to już nie ma wątpliwości wink.gif

http://www.amazon.com/Kon.../dp/B0011BE3KA/
http://www.gamefly.com/pr....asp?pid=129750
Coati
CYTAT(^i^_AiszA_^i^ @ 22 01 2008, 00:11) *

gdzie sa moje zyletki?
k nic nie poradze... mam przynajmniej nadzieje, ze nie zepsuja konwersji, a ostatni boss bedzie bardziej wymagajacy [na upartego to piesciami by sie dalo go rozwalic]
Sunderland
Nie często zdarza się aby radość wyciskała mi łzy z oczu, ale tym razem tak się stało.Jako fanatyk serii (odkryłem to w sobie po przejściu pierwszej części na PSX'a ponad 40 razy i napisaniu co najmniej dwóch książek inspirowanych serią) po prostu skaczę pod sufit z radości.Na stronie Konami umieściłem nawet błagalnego maila w tej sprawie, ale zakładam, że przepadł w nieczytanym nigdy sieciowym śmietniku.Tak czy inaczej konwersja tego tytułu jest dla mnie spełnieniem marzeń nawet jeśli gra będzie krótka (odczekam aż cena spadnie i voila).Całą kasę odkładam na PS3, więc na razie nie mogę sobie pozwolić na PSP, więc z oczywistej przyczyny jestem jak najbardziej za wydaniem tego tytułu na czarnulkę.W końcu coś zatrze nieprzyjemne wrażenie po SH4.
Burgund
Wtrącę jeszcze, że mi marna długość nowego Silent Hilla nie przeszkadzała. Może już jestem stary i nie z tej epoki, ale pamiętam czasy, kiedy gry można było przejść w 2,5 h - drugi RE, czy 3 H - trzeci RE. Z Silentami było podobnie. Pierwszy można skończyć w 2h, drugiego w 4h. Survival horrory zawsze były krótkie (oprócz SH4, który ssie wracaniem do tych samych lokacji). Teraz się wszyscy przyzwyczaili, że grę się przechdzi, odstawia na półkę albo wystawia na aukcję i sprzedaje. Gra musi być długa, aby się nią nacieszyć za pierwszym razem. A gry powinno się przechodzić kilkakrotnie! Aby zebrać wszystkie nagrody w SHO trzeba go skończyć minimum 5 razy. 5 razy 4 h rozgrywki - 20 godzin gry! Gra może starczyć na długo, ale trzeba tego chcieć.
Sunderland
Problem polega na tym, że pierwszego SH za pierwszym razem bez solucji raczej w 2h nie przejdziesz, a z tego, co rozumiem nowy Silent za pierwszym podejściem pęka po 4h.Nie zmienia to oczywiście faktu, że czekam z utęsknieniem smile.gif.
Coati
U mnie na save'ie pisze 3h 51min i 33s smile.gif wiec nawet nie 4h. no ale trzeba doliczyc do tego poruszanie sie po menu i mapie; wiec nie zdziwil bym sie gdyby realny czas gry przekroczyl nawet 5h. wstyd sie przyznac ale sho to moj pierwszy silent ktorego ukonczylem :|
Sunderland
Nie ma się czego wstydzić, w końcy SH O dzieje się przed wszystkimi innymi Silentami i tak naprawdę to spojluje tylko jedynkę.Pytanie do ludzi, którzy z grą namiętnie obcowali.Czy ona faktycznie ma potencjał, żeby straszyć? Mam nadzieję, że nie skończy się na niby strachu jak w SH4.No i czy fabuła trzyma poziom? Swoja drogą po pierwszym ukończeniu SH3 na liczniku miałem 5h z małym hakiem i to przy zacięciach na zagadkach, a mimo to odnoisłem wrażenie jakby grało mi się dłużej niż w poprzednie odsłony serii.Być może Samael miesza coś z licznikiem smile.gif
Dante
Wrażenie jest takie że grało się więcej niz wskazuje licznik na końcu. Jest kilka klimatycznych momentów i pomysłów. Tylko przeciwnicy i bossowie nie sa jakims super wyzwaniem bo albo ich wyminiesz albo zatłuczesz bez problemu bo uzbrojenia jest dużo. Fabuła jest całkiem całkiem a zakończenie Bad to jest to (kilka teorii jego znaczenia itp.) Warto zagrać choćby i gra trwała tylko 1h (szkoda że nie dorwałem wersji z figurką)
juggler
Silent Hill Origins na PS2 juz oficjalnie
http://ps2.ign.com/articles/846/846858p1.html
ArkejD
a premiera w US już 4 marca
AiszA
Taki mały przerywnik z przymrużeniem oka, dla ochłonięcia wink.gif

http://a870.ac-images.myspacecdn.com/image...9af594113dd.jpg

http://a975.ac-images.myspacecdn.com/image...e06e7c87636.png
Emet
Mam nadzieję, że na PS2 poprawia modele postaci (tak aby trzymały poziom SH3/SH4) i jednocześnie zatrzymają oświetlenie/cieniowanie takie jak na PSP a nie tą baranine jak na PS2. Kto grał na PSP wie o czym mówię.. tam jest prawdziwe dynamiczne oświetlenie którego próżno szukać w wielu grach nawet na PS3/X360. Poza tym przy ustawieniu na 333MHz gra trzyma zazwyczaj 60fps (na PS2 Silent Hille chodzą w 30fps). Poza tym mam nadzieję, że coś dorzucą i gra nie będzie tak krótka jak na PSP (opieram się na opiniach tych, którzy gre przeszli..).
ArkejD
Nikt nic nie pisze, to ja zrobie wpis. Premiera już ZA 3 DNI smile.gif Czy tylko ja czekam na tą grę ?
dynio
Nie, nie tylko Ty smile.gif. Ja też czekam, no ale cóż, moje oczekiwania nie zostaną wynagrodzone z powodu braku gotówki na ten,że tutuł... sad.gif, a chciałbym miec chociaż jednego oryginalnego SH w mojej kolekcji.

PS. Nowa porcja screenów screeny
malin1976
Właśnie w tym problem że o tej grze jest cicho .
MoniqaPS2PSP
Wszystkie dobre gry dla których kupilam psp są konwertowane na ps2. Co za bzdura.
Burgund
po screenach grafikę oceniam na średnią. logiczne, że względem psp podbito rozdzielczość gry oraz tekstur, ale postacie wyglądają słabo.
Rzekłbym na poziomie niższym niż SH2. Oj Konami chyba olało sprawę.
Re
Też mi się wydaje, że olało:D Puścili kotleta kotletów. I graicznie to wygląda gorzej niż SH2
Coati
CYTAT(Re @ 3 03 2008, 22:07) *
Też mi się wydaje, że olało:D Puścili kotleta kotletów. I graicznie to wygląda gorzej niż SH2
chyba juz po premierze... bo w kilku sklepach juz jest do kupienia smile.gif
ArkejD
w ruchu wcale nie wygląda gorzej od sh2, wygląda naprawde fajnie, poziom mniejwięcej sh3. Klimacik jest, stary dobry silent hill.
malin1976
Grał ktoś już ?
BartX
To nie jest stary, dobry silent, bo pęka w góra 2 wieczory. BTW przygotowali jakieś extrasy?
Burgund
w wersji na psp było parę niezłych "archivementów" które zmuszały do przejścia gry minimum 5 razy
tutaj pewnie są one nada. Może Konami dołożyło pare bonusów...
ArkejD
CYTAT(BartX @ 6 03 2008, 20:02) *
To nie jest stary, dobry silent, bo pęka w góra 2 wieczory. BTW przygotowali jakieś extrasy?

szczerze, to wole dobrego silenta co pęka w 2 wieczory niż taki niewypał jak sh4. Ale to tylko moje zdanie...

Piątka nie zapowiada się dobrze, zmiana developera nie wychodzi tej grze na dobre, już po screenach widac jakis zupełnie inny klimat, więc ciesze się z tego co jest, bo być może to ostatni dobry silent hill.....
artex
Gram właśnie w Silent Hill Origins i powiem że fajnie jest wrócić do tego miasteczka, na te znane ulice. Grafika jest, powiedzmy przyswajalna. A klimat jak narazie daje rady ale to dopiero początek gry. No i piramidogłowi bez piramidy na głowie pokazują swoją bezwzględność.
Burgund
CYTAT
(...)No i piramidogłowi bez piramidy na głowie pokazują swoją bezwzględność.

Można ich nazwać "Bezpiramidogłowi" happy.gif
szarakps
Grał ktoś już w to oprócz artexa i może opisać czy są jakieś różnice miedzy psp wersja?
ArkejD
nie wiem jakie są różnice, nie grałem w wersję na psp.

W drugiej lokacji w tym sanatorum, jak pokonać te 'duchy' co to jest w ogóle, co widać tylko ich cień. Bo atakuje, atakuje i nie da się tego ubić. Da się jakoś blokować ciosy ?
artex
CYTAT(ArkejD @ 11 03 2008, 19:58) *
W drugiej lokacji w tym sanatorum, jak pokonać te 'duchy' co to jest w ogóle, co widać tylko ich cień. Bo atakuje, atakuje i nie da się tego ubić. Da się jakoś blokować ciosy ?

Normalnie, kijem, deską , tasakiem czym kol wiek. Ja osobiście wole unikać walki, chyba że jest one nieunikniona.
Super Big Boss
Graficznie jest chyba trochę lepiej niż na psp, jest to poziom mniej więcej SH2. Na razie dopiero zacząłem grać ale nie spodziewam się żadnych różnic w grze. Fajnie, że SHO wyszło w końcu na PS2 bo to bardzo dobra gra (wiadomo SH nigdy za wiele) a na psp nie zdążyłem tej gry dokończyć.
Burgund
obadałem już. Grafika, jest rzeczywiście na poziome SH2. Wszystkie tekstury są troszkę wyraźniejsze. Za to modele nie doznały żadnych poprawek. Dobrym przykładem są drzewa. Wrażenie zrobił na mnie wygląd alternatywnego świata. Tekstury ścian to istna żyleta. Tutaj duży plus.
Sama gra ma jeszcze kilka "małych" wad.

Sterowanie jest kompletnie takie samo jak na PSP (zapomnijcie o rozglądaniu się prawą gałką). Przycisk L tylko centruje kamerę, a nie zmienia trybu widoku na rozglądanie się jak to miało miejsce w poprzednich częściach. Zdziwiło mnie, że przyciskom L2 i R2 nie nadano żadnej funkcji. Najgorze, że sterowania nie można zmieniać.

Największą wadą jest bieganie. Po naciśnięciu kwadratu Travis zaczyna biec po jakimś sekundowym opóźnieniu. Podczas walki jest to bardzo denerwujące. Na PSP było w porządku.

Coati
czyli typowa konwersja na szybko... z mniejsza kompresja tekstur. IMO mogli dadac te kilka linijek kodu do obslugi 2 analoga...
Emet
Poszli na łatwizne przy konwersji... Dobrze, że przynajmniej pozostawili oświetlenie/cieniowanie na poziomie z PSP. Szkoda tylko, że w poprzednich pełnoprawnych częściach na PS2 nie było takiego oświetlenia.
AiszA
Kto jeszcze nie miał sposobności usłyszeć (ściagnąć) kapitalnych dźwięków Akiry Yamaoki, niech kliknie poniższy link wink.gif

http://www.nightmarish-dream.ru/main/sho/music.html
ShrekuGT
a tak propo.Mi się tam SH4 podobało:) nie wiem czemu ludzie tak ją zjechali.Fajne shizy i troche oryginalności

origina już prawie mam:) to za niedługo się zobaczy co to jest warte
icaros7
CYTAT(^i^_AiszA_^i^ @ 19 03 2008, 20:56) *
kapitalnych dźwięków Akiry Yamaoki

Juz kilka razy do niego podchodzilem, jest kilka momentow, jednak jak na razie jest to najslabszy ost. Zdecydowanie sie zawiodlem. Jedyny ost, jakiego nie bede mial na polce mellow.gif.
Burgund
CYTAT(ShrekuGT @ 19 03 2008, 21:10) *
a tak propo.Mi się tam SH4 podobało:) nie wiem czemu ludzie tak ją zjechali.Fajne shizy i troche oryginalności

origina już prawie mam:) to za niedługo się zobaczy co to jest warte

Bo to tak na prawdę miała być zupełnie inna gra. W końcowej fazie produkcji Konami zdecydowało wydać grę pod sztandarem Silent Hill i na siłę wpakowało trochę Silentowych elementów.
Gra jest dobra i ma dobrą fałubłę, ale nie pasuje do reszty cyklu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.