Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wasze pierwsze anime i manga
Forum PSX Extreme > Niezależni > Grupowce > Manga & Anime
Iron
Wpadłem na pomysł takiego tematu w którym każdy wypisywał by od czego zaczynał, każdy przecież przeżył kiedyś swój pierwszy kontakt z Anime i Mangą.
Anime jak i manga są bardzo sugestywne więc na pewno jakoś wpłynęły na nas w dzieciństwie. Dlatego jeśli ktoś czuje potrzebę napisania przy tytule paru zdań niech się nie krępuje smile.gif

No to zaczynam:
Anime- Kapitan Tsubasa, dla mnie to był szok w tym czasie zakochałem się w piłce, a patrząc na świat z perspektywy dziecka Tsubasa był dla mnie autorytetem
Manga- Dr. Slump, ta manga do dziś mnie śmieszy, nie muszę chyba tłumaczyć jak zwichrowała mi psyche hehe
Suavek
Anime: Muminki, Pszczółka Maja.
Manga: Gundam Wing lub Dragonball - nie pamiętam co wyszło najpierw.
mario87
Muminki to pewnie te Muminki które oglądaliśmy wszyscy w Polsce a one były produkcji polskiej wink.gif

Co do mnie to nie pamiętam, może było to coś co leciało na Poloni1 czyli Yattaman, Tygrysia maska, Kapitan Tsubasa, Saly czy coś innego, może Czarodziejka z księżyca, a może coś jeszcze innego czego nigdy bym nie podejżewał że jest to anime (np. Pszczółka Maja) ;p

Mangi za nic sobie nie potrafię przypomnieć.
Specu
pierwsze anime to Akira, GITS i Armitage3.
kiedys kumpel od brachola przytachal, jeszcze za czasow podstawowki. to bylo podjaranie ze hoho.

manga... hmmm... prawdopodobnie Dr.Slump. ale glowy nie dam.

CYTAT(mario87 @ 14 12 2007, 20:48) *
Muminki to pewnie te Muminki które oglądaliśmy wszyscy w Polsce a one były produkcji polskiej wink.gif

nic bardziej mylnego ;]
SzC
Anime - oczywiście Muminki i Pszczółka Maja. Od czegoś zacząć trzeba. rolleyes.gif
Pokemon Adventures - wydane przez JPF na fali popularności Pokemonów, której i ja jako dziecko uległem. Z tego co wiem to wydano jedynie dwa tomy (format był dosyć dziwny).
mario87
CYTAT(Specu @ 14 12 2007, 20:55) *
CYTAT(mario87 @ 14 12 2007, 20:48) *

nic bardziej mylnego ;]

Więc które to były te polskie muminki?
SzC
CYTAT(Wikipedia)
Powstało kilka seriali z Muminkami w roli głównej. W Polsce najbardziej znany jest powstały latach 1977-1982 w łódzkim studiu Se-ma-for 78-odcinkowy serial Opowiadania Muminków oraz zrealizowany w latach 1990-1991 w międzynarodowej koprodukcji, także 78-odcinkowy serial zatytułowany Muminki. Ponadto powstały jeszcze mniej znane seriale: niemiecki, szwedzki, trzy japońskie oraz radziecki.

Oprócz seriali powstał też jeden japoński film kinowy zatytułowany "Tanoshii Moomin Ikka Muumindani no Suisei" (1992; 楽しいムーミン一家 ムーミン谷の彗星; Kometa nad doliną Muminków).

Czyli w Polsce widzieliśmy chyba Muminki polskiej produkcji. W sumie to nie wiedziałem.
Zarathustra
U mnie sytuacja wygląda trochę inaczej, nie oglądałem anime od małego, dopiero kiedy zobaczyłem na Hyper'rze (to było chyba 5-4 lata temu) anime Cowboy Bebop to w to wsiąkłem. Czegoś tak pięknego w mało którym oscarowym filmie widywałem, od razu się w tym gatunku zakochałem i postanowiłem wynajdywać inne pozycje na tym mistrzowskim poziome.
Co do mangi sytuacja wyglądała podobnie, kiedyś tam widziałem jak ktoś do szkoły przyniósł DB mangę ale mnie ona nie zainteresowała, mangą zainteresowałem się jeszcze później niż anime bo od jakiegoś roku. Co prawda fundusze nie pozwalają na kupna tomików masowo a możliwość poznania co się wydarzyło w nowym rozdziale kilkanaście godzin później dzięki tłumaczeniom angielskim w sieci dominuje wink.gif
kwiatekgracz
Anime: Sailor Moon (no co tongue.gif, miałem 6 lat; najlepsze były sceny "przemiany":D)
Manga: Dragon Ball (kiedyś kupiłem w kiosku wink.gif
Ewcikson
CYTAT(kwiatekgracz @ 15 12 2007, 13:11) *
Anime: Sailor Moon (no co tongue.gif , miałem 6 lat; najlepsze były sceny "przemiany":D)
Manga: Dragon Ball (kiedyś kupiłem w kiosku wink.gif

No ja to troszke ukradkiem Kapitan Tsubasa hehe jak to dawno bylo oczywiście Sailorki.... no a na serio przygode z anime zaczelam na studiach (tx Mazzi i Gandi) od Fushigi Yuugi i Rurouni Kenshin - calusieńkie serie no i do dziś nie moge uciec od anime tzw. tasiemców...
a manga hmm chyba to tez fushigi yuugi bylo ... szcezgolnie kolorowane stronki tapetki i inne graficzki..
koval
pierwsze animki jakie widziałem to "czarodziejki z księzyca" które polsat emitował w swych początkach ( "o.. jaka bajka ze świetnymi dziołchami tongue.gif") i "kapita tsubasa" na jkaieś niemiecko-języcznej stacji, no i nieśmiertelny dragon ball hyh.gif

a mangi to dr.slump którego znalazłem przez przypadek w kiosku, szukająć nowego kaczora donalda ;p pomyślałem żę badziewny tem komiks bo czarnobiały, kilka dni później kolega pożyczył mi... dragon balla oczywiście i zaczeło się hyh.gif
szaden
Pierwsze anime: Zylion i Czarodziejka z księżyca( nie wiedziałem wtedy jeszcze, że Muminki i Pszczółka Maja to anime).
Pierwsza manga: Appleseed, albo Evangelion( nie pamiętam już dokładnie tongue.gif).
Vidoter
Anime to pewnie będzie Dragon Ball, który kiedyś na RTL7 był tongue.gif
Manga to raczej Naruto a potem Eyeshield21 tongue.gif
epl
porco rosso - po tem sie zaczelo, filmy miyazakiego, nadrabianie klasyki etc
a czerwona swinia do dzis zajmuje szczytne miejsce na polce z dvd:@)
Figaro
Ja od baaardzo małego nie znosiłem bajek typu Pokemony, czy inne Digicharty - Wszyscy to oglądali i gadali ale ja nie mogłem znieść ciągłej nudnej walki na miecze po której i tak wygrywa ciągle ten sam gość

Aż... Zobaczyłem Golden Boy biggrin.gif (Wcześniej troche polubiłem Tsubase albo Sailor Moon na polsacie ale nie było nic to specjalnego).
Świetny humor, akcje z kiblem rl, szkoda że tak mało odcinków.
Plugawy
anime - nie pamiętam nazwy wiec nic z tego^
manga - Appleseed, oczywiście okrojone wydanie z Top Manga
krilluch
Hm. Sailor Moon (do tej pory mam ogromny sentyment dla tej serii i planuje w niedalekiej przyszlosci nabyc sobie wszystkie serie, ale zwazywszy na fakt, ze jedna seria kosztuje ponad 100$ - mowie o 100% oryginalnej, to troche minie zanim zakupie), Yattaman, Sally Czarodziejka, Magiczne Zwierciadlo, Tsubasa, Tygrysia Maska, Gigi - ogolnie Polonia 1. Zaraz, gdy zobaczylem, ze podoba mi sie anime to dostalem od kolezanki Armitage III - kocham te serie, Dragon Halfa, Neon Genesis Evangelion, Tenshi Muyuo... W tej chwili nie ogladam zadnego anime : ( Nie wiem, ale jakos nic mnie nie wciaga. Ostatnio (3 lata temu) Laina calego obejrzalem.
Aramis
Anime: Love Hina i Neon Genesis Evangelion jednocześnie (od razu z grubej rury, a jak:P)
Manga: Bleach
bajeczka
no sama nie wiem kiedy moja love do mangi i anime sie zaczela... jako pierwsze anime jakie widzialam to byla salior moon (tyle ze nawt nie mialam pojecia ze to anime). ale ze nie mielismy kablowki w tamtych czasach w domu to ogladalam sporadycznie u kolezanki.
pozniej to bylo z gorki juz...

jako ze nie pamietam juz co widzilam jako pierwsze to podam kilka tytulow anime : Love Hina, Haibane Renmei, Ghost in the shell, Juuni kokki ....itp.

a mangi? no to oczewiscie dragon ball (mam nawet te tomiki jeszcze w domu chytry_.gif) i ranma 1/2 w specjalnej edycji (moj kolega specjalnie dla mnie sklepal wlasna wersje, calkiem niezle mu wyszla)

dla mnie wtedy to bylo cos, tak mi sie podobaly te miluskie dziewczatka i wielkie oczka, no i ofkors te glupkowate minki ze zaczelam takze szkicowac sztuke made in japan.

teraz ostatnie anime jakie widzialam to Perfect Blue, polecam kazdemu kto lubi ambitne kino.
Roman_pies
Moje pierwsze Anime było takie jak u większości Sailor Moon, Muminki, Kapitan Cubasa i jeszcze jakieś co w tv leciało jak byłe m mały, ale nie Dragon ball bo nie miałem RTL7;/. Ale wtedy to nie miałem jeszcze pojęcia co to anime etc.
Takim 1 rasowym anime to Neon Genesis Evangelion
Iron
CYTAT(bajeczka @ 26 02 2008, 00:45) *
[...] teraz ostatnie anime jakie widzialam to Perfect Blue, polecam kazdemu kto lubi ambitne kino.

oglądałem bynajmniej zacząłem oglądać ale panienka miała takie skosy na punkcie gwałtów ze ja odpadłem po prostu nie wiedziałem na czym opiera sie to anime ... może ambitne anime ale do mnie nie trafiło, nie ma to jak one piece albo Ninomiya -kun proste pozycje to coś dla mnie

O przypomniałem sobie Genarała Daimosa też męczyłem jak leciała seria to nie chciałem na wczasy jechać w obawie przed stratą epizodów hehe
Pelipe
Anime- GIGI LA TROTOLAAAA tongue.gif! Maksymalny kozak jak dla mnie
Manga- Wstyd się przyznać, ale dopiero od Naruto zacząłem swoją przygodę z mangami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.