CYTAT(ogqozo @ 3 08 2008, 00:04)

Jak można mówić, że Maggie Gylenhaal jest brzydka!
Bo brzydka szmata z niej... powiem tak. Jakby zobaczyl ja na ulicy to bym pomyslal "co za paszczur". Laska max 4/10. Jej ryj mi sie nie podoba. Nie wspominam w ogole nawet, ze mowimy o filmie o superherosie, gdzie hot chick jest elementem nieodzownym. Nie wiem komu Maggie ssala zoledzie by wygryzc Katie, ale musiala possac ich albo duzo, albo naprawde niezle.
O gustach sie jednak nie dyskutuje.
Tak samo czytam twe opinie na temat filmu i...
Ja sie zgadzam, ze wszystko jest w filmie wytlumaczone i wszystko wrzucone tak by tworzylo spojna calosc.
Akcja z promem, Two-Face, akcja z Jokerem w wiezieniu wszystko sie laczy w jedna calosc i prowadzi do finale, ale jest to rowniez przedstawione w niezwykle nudny sposob. Film byl przede wszystkim za dlugi i za duzo elementow wrzucono do wora. Pamietaj, ze to film o Batmanie, superherosie... nie wydaje mi sie, by pokazywanie jakis rozterek egzystencjalnych, moralitetow pasowalo do takich filmow. Nie wiem, moze to ja jestem oldschoolowy i jak ide do kina na film o nietoperzu to oczekuje akcji pierwsza klasa i szybkiej nieskomplikowanej fabuly. Dobry vs Zli. W Batmanie zawsze bylo jasno rozdzielone (mowie o komiksie) byl mroczny rycerz walczacy ze zlem. Spiderman byl bardziej postacia pelna rozterek emocjonalnych. Rozumiem, ze akurat tobie Batman Nolana sie podoba, mnie nie.
Co do glosu Bale ktoremu tyle miejsca poswieciles, zgadzam sie, ze powinien byc inny niz Wayne'a ale bez przesady by byl az tak mroczny(czyt. gejowy). Pol oktawy wyzej i nie byloby tak zle. Poza tym nie zapominaj, ze to nadal komiks czy film. Dodaja jakis bzdurny sonar czy skoki Batmana z bog wie skad, ale nagle staraja sie byc wiarygodni i autentyczni karzac Bale'owi robic z siebie idiote gdy zaklada gume na siebie. Jezeli widz wierzy w bajki jakie przedstawiaja w filmie, to z pewnoscia nie ma potrzeby zmieniac glosu batmana.
A co do samego sonara to najbardziej crapowaty gadzet jaki mogli wymyslic. JEDYNE co mi sie podobalo z tego pomyslu, to ze zrobil z batmana prawdziwego nietoperza... w koncu gacki za dobrego wzroku to nie maja

Ogolnie szkoda, ze Ledger zginal... genialne by bylo zrobic film Joker... gdzie wszystko by bylo przedstawione z jego perspektywy.
MasterShake
4 08 2008, 15:26
akcja z promami mi sie za(pipi)iscie podobala , caly czas obstawialem kto wy(pipi)i kogo. No ale ten spedalony batman musial wszystkich uratowac ;f
Obsolete
4 08 2008, 18:15
Aktor Morgan Freeman walczy o życie
Zdobywca Oskara, Morgan Freeman trafił do szpitala w Memphis po tym, jak uczestniczył w poważnym wypadku samochodowym. Stan aktora określany jest jako ciężki.
Moglby poczekac ze smiercia do 3 czesci, co by znowu dobry hype nabic.
Kur.wa, mógłby w ogóle nie umierać - zaje.bisty aktor. Nie pamiętam słabej jego roli. Łan of maj fejworits.
A przy okazji... właśnie obejrzałem pierwszą część i... Nickolson może Ledgerowi co najwyżej świeczkę zaświecić, bo na wyczyszczene butów już ciutkę za późno. Cenię Nickolsona za inne role, ale tutaj nowy Joker bije go na głowę.
W ogóle sam film był... śmieszny - kiczowaty, momentami groteskowy. Nie wiem czy Burton chciał taki efekt uzyskać (znając jego twórczość, to raczej tak), ale sto razy bardziej wolę nolanowską wersję dla dorosłych. Jedyne co bardziej mi się podobało, to oczywiście Kim Basinger, no i ewentualnie klasyczny batmobil. Reszta, od Alfreda, przez Bruce'a Wayne'a (Keaton), po Batmana znacznie lepiej wypadła w obu odsłonach nolanowskich. IMO ofkoz.
Dzisiaj, może jutro zabiorę się za Returnsa, ale coś mi się zdaje, że Dark Knight będzie na szczycie mojej prywatnej listy nietoperzuff.
CYTAT
Nie wiem komu Maggie ssala zoledzie by wygryzc Katie
No ja też nie wiem. Maggie Gyllenhaal:

Katie Holmes:

Nieee no, nie umywa się, faktycznie. Nie dość, że masz kiepski gust, to jeszcze jesteś wulgarny. Nazywasz szmatą kobietę, której w ogóle nie znasz (w dodatku siostrę Jake'a Gyllenhaala, który grał w "Tajemnicy Brokeback Mountain"). Nie rozmawiam z tobą.
nie trudno dostać role w batmanie jak twój brat przeczyszcza rowa jokerowi
CYTAT(ogqozo @ 4 08 2008, 23:03)

CYTAT

Katie Holmes:

Nieee no, nie umywa się, faktycznie. Nie dość, że masz kiepski gust, to jeszcze jesteś wulgarny. Nazywasz szmatą kobietę, której w ogóle nie znasz (w dodatku siostrę Jake'a Gyllenhaala, który grał w "Tajemnicy Brokeback Mountain"). Nie rozmawiam z tobą.
Nie ma to jak dac pierwsze lepsze wybrane zdjecie z google. Ja zrobie to samo
Maggie Gyllenhaal:

Katie Holmes:

Nieee no, nie umywa się, faktycznie. Nie dość, że masz kiepski gust, to jeszcze wciskasz ciemnote. Nazywasz brzydką kobiete, której jest naprawde brzydk ładną(siostra Jake'a Gyllenhaala, który grał w "Tajemnicy Brokeback Mountain" i która jest kropla w krople podobna do brata). Nie rozmawiam z tobą.
A poważnie to Maggie jest poważnie brzydka. Tak całkiem poważnie mówiąc

Mi tam nie przeszkalała. Nie miało być jakiejś super seksbomby ani też potwora do roli dobrze prowadzącej się pani prawnik.
CYTAT(Obsolete @ 4 08 2008, 19:15)

Zdobywca Oskara, Morgan Freeman trafił do szpitala w Memphis po tym, jak uczestniczył w poważnym wypadku samochodowym. Stan aktora określany jest jako ciężki.
Różne źródła podają różnie. Według niektórych facetowi nic nie zagraża, złamał sobie kilka żeber. Znając media, to bardziej prawdopodobna jest ta mniej sensacyjna wersja, czyli właśnie taka, że spokojnie przeżyje.
CYTAT(Mathiu @ 4 08 2008, 20:23)

A przy okazji... właśnie obejrzałem pierwszą część i... Nickolson może Ledgerowi co najwyżej świeczkę zaświecić, bo na wyczyszczene butów już ciutkę za późno. Cenię Nickolsona za inne role, ale tutaj nowy Joker bije go na głowę.
W ogóle sam film był... śmieszny - kiczowaty, momentami groteskowy. Nie wiem czy Burton chciał taki efekt uzyskać (znając jego twórczość, to raczej tak), ale sto razy bardziej wolę nolanowską wersję dla dorosłych. Jedyne co bardziej mi się podobało, to oczywiście Kim Basinger, no i ewentualnie klasyczny batmobil. Reszta, od Alfreda, przez Bruce'a Wayne'a (Keaton), po Batmana znacznie lepiej wypadła w obu odsłonach nolanowskich. IMO ofkoz.
Każde czasy maja takiego Jokera, na jakiego zasługują - Nicolson wpisał sie w kolorowe lata 80, Ledger w mroczniejsze, nasze. Nie widziałem nowego Batmana, za to tego od Burtona uwielbiam. Ciekawe czy zmienie zdanie po "Dark Khight".
CYTAT(ogqozo @ 5 08 2008, 01:04)

CYTAT(Obsolete @ 4 08 2008, 19:15)

Różne źródła podają różnie. Według niektórych facetowi nic nie zagraża, złamał sobie kilka żeber. Znając media, to bardziej prawdopodobna jest ta mniej sensacyjna wersja, czyli właśnie taka, że spokojnie przeżyje.
Zdobywca Oscara, Morgan Freeman trafił do szpitala w Memphis po tym, jak uczestniczył w poważnym wypadku samochodowym. Początkowo stan aktora określano jako "ciężki", a światowe media donosiły, iż walczy o życie. Jego rzeczniczka zaprzeczyła tym informacjom. Rokowania są dobre.z onetu
Mordechay
5 08 2008, 09:48
Może Maggie nie jest seksbombą, ale należy do tych kobiet, które uważam, że są brzydkie, a jednak chcę nadal na nią patrzeć.Nie potrafię tego wyjaśnić.
A im dłużej na nią patrzę, widzę pewne podobieństwo...

Jeszcze jedno-nie kumam czemu się uczepiliście tej końcówki DK.Jak dla mnie cholernie zalatuje tandetą (przez chwilę myślałem, że Gordon czyta swemu dziecku Biblię...), ale gdy słyszę ten podniosły motyw muzyczny i genialną rozmowę Batmana z Gordonem i ostatnie jego słowa
("He's a watchful protector, a silent guardian, a Dark Knight") przechodzą mnie ciarki jak nigdy i nie wstydzę się, że kupuję tę tandetę, która mimo wszystko jest piękna.
Jak dla mnie jedno z najlepszych zakończeń filmu.
CYTAT(ogqozo @ 4 08 2008, 23:03)

CYTAT

Katie Holmes:

hell yeah, nie rozmawiaj ze mna... zachwycaj sie paszczurem.
MasterShake
5 08 2008, 13:46
przeciez babka wyglada jak brat tylko ogolony
CYTAT
Wiem, że wielu osobom się nie podobala, widziałem to w trakcie seansu i widziałem po seansie, że mało komu podobała się tak jak mi. Wszystko mi jedno. Widzę w sieci, że są tacy, co patrzą na nia tak jak ja, nie jestem sam.
Kurcze, a mi sie nie podoba ani jedna, ani druga. Mogli wziąć np. Brittany Murphy.
"Każda potwora znajdzie swojego amatora. Każdy stwór znajdzie swój otwór." Dobrze, że są na śwecie ludzie, którym się podobają paszczury - więcej pięknych kobiet dla mnie
Obejrzałem wczoraj Returnsa i jednak... minimalnie, ale... Dark Knight > Returns. Potem Batman pierwszy, a za nim Begins. Reszta jest tylko milczeniem.
Ponadto (IMO):

>

>

>

>>>
Dla mnie Kim Basinger to najlepsza laska z Batmanów. Reszta wygląda jak zimne suki albo wiejskie dziołchy.
Dla mnie i tak gary Oldman, w roli podtatusiałego i pierdołowatego komisarza Gordona wymiata... po prostu uwielbiam Gary'ego.
Mordechay
5 08 2008, 20:31
Jak dla mnie Kim jest niewiele lepsza od Maggie.
Ma ktoś pojecie jak się nazywa ostatni utwór z DK, który leci w filmie, bo ściągnąłem całego soundtracka, przesłuchałem i albo tego utworu tam nie ma albo coś mam ze słuchem.
CYTAT(Mordechay @ 5 08 2008, 21:31)

Jak dla mnie Kim jest niewiele lepsza od Maggie.
Phi. Chude i bez biustu te inne. Mi się marzy Monica Belucci w następnym Batmanie i jakaś bezkompromisowa rola niezależnej kusicielki.
MasterShake
5 08 2008, 22:33
i angelina jolie+wy(pipi)iemy batmana i będzie fajny film ;]
Błagam NIEEEE. Tylko nie Angelina. Niech gra w filmach, ktorych i tak nie oglądam. Dla mnie najlepsza była Kidman.
Swoją drogą. Ciekawe jak na ta częśc spojrzy Akademia Filmowa. Nie, żeby mnie to jakos interesowalo, ale ciekawe czy będzie jakaś nagroda. Bo osobiście złotą malinę dla DeVito za Pingwina uważam za największe nieporozumienie filmowe do czasów parenastu Oscarów dla Titanica.
CYTAT
Bo osobiście złotą malinę dla DeVito za Pingwina uważam za największe nieporozumienie filmowe do czasów parenastu Oscarów dla Titanica.
...które były później. Poza tym DeVito nie dostał Złotej Maliny, pobił go Tom Selleck.
Trudno stwierdzić na razie, co z nagrodami. Zobaczymy, co się pojawi. Szanse są pewnie w kilku kategoriach techniczych, a z tych "poważnych" - na pewno Ledger i może Nolan... Heath na pewno nie zasługuje na statuetkę mniej niż taki Alan Arkin, choć z Javierem Bardem mógłby polec. Najlepsze filmy z reguły wychodzą pod koniec roku, więc sporo się może wydarzyć.
Mordechay
6 08 2008, 12:27
CYTAT(MrSatan @ 5 08 2008, 21:58)

Phi. Chude i bez biustu te inne. Mi się marzy Monica Belucci w następnym Batmanie i jakaś bezkompromisowa rola niezależnej kusicielki.
Nie będzie większej różnicy między nią a Gylenhall, kiedy nałożą na nią 50 kg tapety.Mogłaby zagrać najwyżej starą batmana...
Czy wiesz, że Dark Knight zarobił ponad 400 mln $ i ma szanse pobić rekord wszech czasów należący do Titanica (600mln$)?
http://film.onet.pl/0,0,1499075,1,600,artykul.htmlCYTAT
I tak wszyscy faceci, których znam, marzą, aby się z nią przespać a wszystkie znajome chciałyby się spotkać z nią na kawę.
chyba wszyscy jej znajomi sa slepi...
Mordechay
8 08 2008, 15:38
"Molossus" z Batman:Begins i trailera Mrocznego Rycerza, ale w samym filmie nie było go.
Zacne dzieło Zimmera.
z2djtkose
8 08 2008, 18:35
Taka ciekawostka , nazwy kawałkow z soundtracka batman begins to łacinskie nazwy nietoperzy .
BTW wiecie co mnie wkurviało w the dark knight ? scena np. jak joker byl przesłuchiwany przez gacka i ten go lał w ryja . A ten ani jednej kropli krwi. Nic mnie tak nie wkurza jak w filmach sie leją po buzkach a krwi nie ma. Ale rozumiem ze to przez tą kategorie wiekową tak ?
Tak. Kurde, w niektorych momentach az sie prosilo o troche posoki. Ale poza tym film bardzo dobry 9/10. Joker 10 na 10
Mordechay
8 08 2008, 19:53
CYTAT(z2djtkose @ 8 08 2008, 19:35)

Taka ciekawostka , nazwy kawałkow z soundtracka batman begins to łacinskie nazwy nietoperzy .
BTW wiecie co mnie wkurviało w the dark knight ? scena np. jak joker byl przesłuchiwany przez gacka i ten go lał w ryja . A ten ani jednej kropli krwi. Nic mnie tak nie wkurza jak w filmach sie leją po buzkach a krwi nie ma. Ale rozumiem ze to przez tą kategorie wiekową tak ?
A czy wiesz, że czytając 1sze litery tytułów utworów od 4 do 9 utworzą słowo BATMAN?
Poza krwią wiele było naciąganych momentów
spadająca rachel, autobus szkolny wjeżdżający w pozostałe autobusy, całą akcja w hongkoku i wiele wiele innych , ale wybaczam, bo i tak zabawa jest przednia.
Jeszcze jedna ciekawostka:czy wiesz, że Michael Bay chciał nakrecić Mrocznego rycerza?
Brak mi słów. Film jest rewelacyjny- kto nie widział ten trąba xD
Współlokatorzy wczoraj oglądali "Początek". Jezu. Co za różnica klas. Nie do uwierzenia, że to ten sam facet pisał i reżyserował. W porównaniu z "Mrocznym Rycerzem", "Początek" to absolutny kicz! Wszelkie braki w logice czy mniej udane sceny "Mrocznego Rycerza" wydają się nie istnieć, kiedy się obejrzy poprzednika, naiwnego i naciąganego (Liga Ciemności i ich "misja", jaka żenada). Jokera i Dwóch Twarzy brak, brak charyzmy.
No i Katie Holmes, co za drewno. Każda scena, w której się pojawia, powoduje oklapnięcie wszystkich kończyn. Pozdrawiam tych, którzy by ją chcieli przelecieć, pewnie jest równie ekscytująca w łóżku co dwudniowe zwłoki.
Bartezoo
9 08 2008, 01:04
Pewnie zostane zjedzony za to pytanie, ale czemu batman pojechał ratować Harvey a nie tak jak mówił Rachel?
Pawel_S5
9 08 2008, 08:15
Tak. Specjalnie źle powiedział adresy
CYTAT(ogqozo @ 9 08 2008, 01:07)

Współlokatorzy wczoraj oglądali "Początek". Jezu. Co za różnica klas. Nie do uwierzenia, że to ten sam facet pisał i reżyserował. W porównaniu z "Mrocznym Rycerzem", "Początek" to absolutny kicz! Wszelkie braki w logice czy mniej udane sceny "Mrocznego Rycerza" wydają się nie istnieć, kiedy się obejrzy poprzednika, naiwnego i naciąganego (Liga Ciemności i ich "misja", jaka żenada). Jokera i Dwóch Twarzy brak, brak charyzmy.
No i Katie Holmes, co za drewno. Każda scena, w której się pojawia, powoduje oklapnięcie wszystkich kończyn. Pozdrawiam tych, którzy by ją chcieli przelecieć, pewnie jest równie ekscytująca w łóżku co dwudniowe zwłoki.
Dokładnie. Begins obejrzałem raz i już miałem dość ale na TDK mam wielką ochotę wybrać się do kina tak jeszcze z 2 razy. Ktoś wie kiedy premiera dvd?
Ja, cóż... nie mogłem się oprzeć i oglądam ten film w fatalnej jakości ostatnio (w pewnym momencie nawet widok zasłania jakiś facet chodzący przed kamerą). Sceny z udziałem Jokera widziałem po kilkanaście razy, a takie przesłuchanie na posterunku to już praktycznie na pamięć umiem wyrecytować. Ułożyłem ranking Top 10 cytatów Jokera:
http://filmowelowy.blox.pl/2008/08/Joker-Top-10.html Mam podobną jazdę jak po "Aż poleje się krew".
Właśnie wróciłem z kina i cóż, zaliczam się do tych, którym nolanowska wizja Batmana po prostu nie leży. Choćby nie wiem jak się spinać, to imho nie da się zrobić poważnego filmu sensacyjnego (thrillera ?) w uniwersum takim jak Batman, bo zawsze efekt końcowy będzie niespójny.
Po co nieźle pomyślana intryga, znacznie bardziej skomplikowana niż w innych adaptacjach popularnych komiksów i nie prowadzenie widza za rączkę, skoro kiedy przychodzi na czas na udzielanie odpowiedzi, to są one banalne do bólu, żywcem wyjęte z Hulka czy innego Spidermana ?
Po co to całe spinanie się na powagę i "dorosłość", skoro całość poprzetykana jest żenującymi moralitetami i rozterkami nietoperka rodem z harry pottera ? Kontrast wali po oczach aż miło, koncepcje gryzą się niemiłosiernie.
W sumie wszystko zostało już napisane, a ja nie mam siły na jakieś większe wywody, więc napiszę w podpunktach co mi sie nie podobało, a co było gut.
- konwencja pasująca do filmu o Batmanie jak pięść do oka
- beznadziejny design batmanowego wdzianka i karykaturalny głos nietoperza
- wygląd Two Face'a. To już chyba Tommy Lee Jones z Forever lepszy był
- poza pościgiem za konwojem Denta brak rozmachu. Kiepskie sceny walk
- Meggie...
- komórkowy sonar o_______________________O
- rozczarowująca finałowa konfrontacja z Jokerem
- niepotrzebny, wepchnięty na siłę moralitet ze łodziami w tle
- Gordon w wykonaniu Oldmana jest tak mdły i niewyraźny, że aż sie wierzyć nie chce, że to ten aktor
- Postać tego kitajca i cały epizod w hong kongu pasują klimatycznie do Batmana tak samo jak i zakon pseudo nindżów kierujący potajemnie losami całego świata z Begins.
+ LEDGER!!! I choć zabrakło mi trochę większej ilości sadystycznego, czarnego humoru w stylu "sztuczki z ołówkiem", to i tak wyłącznie ze względu na niego nie żałuję wydanych 20 zł. No i szkoda, że wpieprzenie na siłę stu pięćdziesięciu wątków ograniczyło czas antenowy Jokera.
+ Eckhart i świetny jak zawsze Caine
+ mimo wszystko zakończenie. Scena z Harveyem i rodzinką Gordona naprawdę niezła. Szkoda, że dobre wrażenie psuje żenujący dialog Bale'a i Oldmana, przechodzący w megażałosny monolog tego drugiego. No ale sam motyw wzięcia przez Batmana na siebie winy za morderstwa Denta nie najgorszy i stanowi niezły punkt wyjściowy dla kolejnej części. Oby reżyserowanej przez kogoś innego.
luk_ash
10 08 2008, 18:27
nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale dark knight jest w imax-ie! warto wydać to 10zł więcej!!
dla mnie miazga - 10/10.
jest kilka niedociągnięć, ale całość very najss:D
Ja pójdę na ten film jeszcze raz do kina i NA PEWNO kupię wersję BluRay.
Film mnie zabił, nie miałem jeszcze nigdy ochoty oglądać film drugi raz tuż po jego obejrzeniu, a tu mam
Bartezoo
10 08 2008, 22:42
Do kur'wy nędzy Tokar, choć ostrzegaj że są spoiler o_O matko boska co za ludzie...
_Milan_
10 08 2008, 22:51
No lodzianin sie nie popisal.
niech ktos naskrobie jak tam imaxowa wersja.
Podobno jest zrobiona świetnie i naprawdę warto wydać te kilka złotych więcej. Ale ja się już nie odważę.
_Milan_
10 08 2008, 23:01
Racja ogozo, malo kto lubi jak przyjdzie na film fanatyk ktory uczyl sie kwestii na pamiec, i tylko czeka na sceny z jokerem ;o.
nawet nie wiem czy w posen bedzie.
Tak jak pisałem wcześniej... wersja 3D ma być niby tylko w Wawie - tak mi przynajmniej odpisało biuro rezerwacji w Katowicach.
Kroolik
11 08 2008, 07:57
Byłem, zobaczyłem i jest to jest to inny Batman.
Film rewelacyjny, ale nie ma co porównywać do przerysowanych dzieł Burtona, inna bajka.
Moje uwagi:
- znakomita rola Jokera (nie porównuje do J.Nicholsona, napisałem wyżej dlaczego)
- przez cały czas filmu, ani przez chwilkę się nie nudziłem (no i w kinie nikomu nie dzwonił telefon, mało kto coś jadł)
- zaakceptowałem brzydulę w Spider-Manie (mimo że MJ w komiksie to najlepsza z najlepszych), ale to już jakaś plaga. Co to Maggie Gyllenhaal? Kuźwa, sprzątaczka u mnie w pracy ma więcej seksapealu. Na szczęście Joker zrobił co trzeba, chyba że...
- końcówka lekko zajechała, ale to nie zmieni mej oceny 9.5/10
- no i pierwszy raz od baaaaaaardzo dawna idę drugi raz do kina na ten sam film
luk_ash
11 08 2008, 12:59
no tak jak wyżej pisałem - wersja w imax-ie miażdży!!!
to nie jest 3D (nie wiem czy taka opcja jest), ale jest mega wielki ekran (warto usiąść gdzieś dalej, chociaż ciężko o miejsca).
pierwsze ujęcie, widok z góry na miasto czy jakoś tak, wbija w fotel, a później jest jeszcze lepiej. trochę dźwięk mnie zawiódł (byłem na sadybie), ale może to moje odczucie tylko.
najss scena jak joker wychodzi przebrany ze szpitala i detonuje bomby:D
MrSatan
11 08 2008, 14:55
Byłem i przekonałem się że batmanowa laska jest jeszcze brzydsza w kinie niż na zdjęciach danych wyżej. To jakies połączenie zadartego nosa, podkrążonych oczu i czaszki obciągniętej skórą. Bue...
Jeśli chodzi o ten niby-spoiler z Batman Begins, to już poprawiłem. Jeśli chodzi o coś na temat TDK, to nie mam pojęcia ocebe. Bo chyba nie o te ogólniki, którymi rzucałem. Prawdziwe spoilery zasłoniłem. Jak ktoś nie chce wiedzieć absolutnie niczego na temat filmu przed jego zobaczeniem, to niech nie włazi do tematu jemu poświęconemu, proste.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.