Tak jak zapowiedziałem w Kąciku RPG zakładam temat, w którym można uzewnętrznić, jaka postać okazała się najlepsza z puli bohaterów występujących w konsolowych roleplejach 2007 roku. W rankingu liczą się postacie z gier wydanych po raz pierwszy po angielsku w 2007 roku.
Nie ma jednego obiektywnego kryterium "lepszości". Liczy się zatem przede wszystkim argumentacja. Jedno lub kilka zdań wystarczy - ważne, żeby była (np. że jakieś zachowania były wiarygodnie przedstawione; ktoś miał mocną motywację; tego typu charakteru jeszcze nie było w RPG itd.). Do puli bohaterów zaliczam, oprócz ludków z drużyny, RÓWNIEŻ NPC-ów, a więc wszystkich bad-assów i innych ufolongów

. Czytelnicy z co ciekawszymi typami zostaną oczywiście wydrukowani w następnym numerze PE. Jeśli ktoś się wstydzi tak publicznie, to można też pisać na priva do mnie.
Szybka (i z pewnością niepełna) lista RPGów 2007:
.hack//G.U. seria
Ar tonelico: Melody of Elemia
Atelier Iris 3: Grand Phantasm
Blue Dragon
Dawn of Mana
Eternal Sonata
Folklore
Growlanser: Heritage of War
Mass Effect
Odin Sphere
Phantasy Star Universe
Rogue Galaxy
Persona3
Soul Nomad & The World Eaters
The Elder Scrolls IV: Oblivion GotYE
Two Worlds
Wild Arms 5
W drodze wyjątku (późne wersje PAL):
Valkyrie Profile 2
Final Fantasy XII
Rogue Galaxy
WooshaQ
30 12 2007, 23:43
Według mnie na uwagę zasługuje Zegram Ghart z Rogue Galaxy, niby wielki pirat i ogólnie big bad madafaka (dobry design oraz kostiumy) niemniej w gruncie rzeczy postać w sumie smutna która ślepo wierzy w brew własnemu rozsądkowi iż może odzyskać swą zmarła partnerkę. Widzę tutaj tutaj pewną analogię do Romantycznego snu Seifera z FFVIII. Pytanie tylko czy może on się zakwalifikować do owej puli? Nie znam w sumie terminów wydania poszczególnych tytułów w kraju hamburgerów. Niemniej mój faworyt na 2007!
Kornolio
31 12 2007, 20:25
Myślę że na to miano zasługuje Alicja z gry Valkyrie Profile 2: Silmeria. Otóż Alicja główna bohaterka gry, jest nieśmiała można powiedzieć że wiejska (jak na księżniczkę

) dziewczynka w której znajduję się potężna Walkiria z Midgardu Silmeria, która schowała się przed Odynem i pozostałymi walkiriami. Alicja z biegiem wydarzeń sama staję się bardziej pewna siebie i twarda jak Silmeria.Główna postać została w plątana w wir wydarzeń z których nie łatwo (dla gracza) się wydostać

Ogólnie dobry Design postaci, ładnie poprowadzona postać fabularnie. Jak dla mnie postać napewno w pierwszej 5, a może i nawet 3.
No i co że VP2 przepada, nie mniej jednak warto wspomnieć o tej postaci ;p
Grzehoo
31 12 2007, 21:30
Pies z Okami.
Aha, argumenty miały być. Jest słitaśny.
W sumie to zastanawiam sie jakie alternatywy ma europejczyk jadacy na oryginalach? VP2, FF12 oraz RG wyszly w tym roku z czego wszystkie zakupilem (i to bynajmniej nie u korsarza na stadionie XXX lecia) i przelazlem, z czego niestety zostaje mi tylko jedna pozycja, niemniej i ta moze odpasc bo nie wiem kiedy zostala wydana w NTSC w hameryce. Tak na dobra sprawe zetelnie moga sie jedynie wypowiedziec albo importerzy (tych pewnie jest tylu co kto naplakal) albo "jacki wroble" co to zassali gre alko kupili backupa. Sorry Zax respekcik ale o kant dupy rozbic taki temat, bo user co stara sie stronic od piratow jest w niej po prostu dyskryminowany... Bo niby o czym mam napisac? Zostaje najnowsza Digital Devil Saga oraz Shadow Hearts 3? A nie kazdy musi lubic te pozycje! Odis Sphere kupie jak tylko wyjdze, narazie koncze Seraphic Gate, niemniej czekam z niecierpliwoscia, tyle ze jak juz sie pojawi bedzie za pozno anyway.
drugi glos na doga z Okami.
jest taki tajemniczy, małomowny, niczym ja.
Ogółem zgadzam się z tym, co napisał WooshaQ. Jak w tym temacie mają się wypowiedzieć ci, którzy nie mają możliwości importu i "importu"

? Jak to więc będzie?
CYTAT
ostaje najnowsza Digital Devil Saga oraz Shadow Hearts 3? A nie kazdy musi lubic te pozycje!
Te dwie gry są chyba sprzed 2, czy 3 lat, więc już pewnie kompletnie odpadają (a tak, to wybrałbym postać z DDS właśnie). Inna sprawa, że w PALu są dostępne dopiero od 2007 roku....
Przydała by sie lista jRPG z 2007 bo jest trochę zamotana sytuacja
Dodałem listę do pierwszego posta.
To prawda, że osoba jadąca tylko na wersjach PAL ma zawężone pole głosowania. Jeśli ktoś napisze coś ciekawego o ulubionej postaci ze starszego RPG to w drodze wyjątku przyjmę też taką wypowiedź

Ale generalnie wolałbym o trzymanie się listy.
zax
EDIT - Dobra, pękłem! Możecie też spokojnie głosować na Rogue Galaxy, Final Fantasy XII i VP2. W końcu po raz pierwszy organizujemy taki ranking!
Haseo z serii .hack//G.U. - Najciekawsza postać z jaką miałem do czynienia w jRPG. Nie jest zły, ani dobry (badass xD). Robi to co musi by dopiąć celu. Z początku dba jedynie o swoje własne interesy ale poprzez ludzi, których poznał i po upływie czasu, ulega przemianie. Z "Terroru Śmierci" staje się osobą, która docenia i chroni przyjaciół za wszelką cenę. Właśnie ta transformacja mi się w nim podoba ^^.
AumaanAnubis
8 01 2008, 20:21
Moim zdaniem zadna inna postac nidgy nie przebije Aurona:P(wiem ze to z FFX...)
Plati_Grudziądz
8 01 2008, 20:47
Myslę, że jedną z ciekawszych postaci był Balthier z FFXII.
Od samego początku nie było wiadomo, po co właściwie towarzyszy Vaanowi w jego podrózy (stary facet "nianczy" malego chlopaka, nawet za kase? nieeee! ). Potrafił zawsze, w każdej sytuacji rzucic jakis smieszny tekst, jego dystans do wszystkiego i wszystkich, połączony z ciętym językiem był wręcz powalający. Jednak po mimo tej "maski" troszczył się o Fraan, więc nie był do końca takim draniem, co czyni z niego w miare ludzką postać.
Jednym słowem - ziomal !
AumaanAnubis
8 01 2008, 21:52
CYTAT(Plati_Grudziądz @ 8 01 2008, 20:47)

Myslę, że jedną z ciekawszych postaci był Balthier z FFXII.
Od samego początku nie było wiadomo, po co właściwie towarzyszy Vaanowi w jego podrózy (stary facet "nianczy" malego chlopaka, nawet za kase? nieeee! ). Potrafił zawsze, w każdej sytuacji rzucic jakis smieszny tekst, jego dystans do wszystkiego i wszystkich, połączony z ciętym językiem był wręcz powalający. Jednak po mimo tej "maski" troszczył się o Fraan, więc nie był do końca takim draniem, co czyni z niego w miare ludzką postać.
Jednym słowem - ziomal !
Balthier jest u mnie na drugim:)
Keyaki aka Zelkova z .hack//G.U. Moze za ta tajemniczosc, moze za design, moze za to ze (ponoc) Helba... Nie wiem.
Ewentualnie Azure Kite. Bo lubie taki mangowy cyklopowy design ;]
@UP
Oooo...czyżby fan .hacka

? Rzadko spotykane zjawisko w naszym kraju xD.
Sunderland
9 01 2008, 17:44
Nie mogę się zdecydować, więc podam dwie postaci z FFXII.
BALTHIER-cięty język i charyzma, sprawiają, że jest to jedna z najciekawiej zarysowanych i zaprojektowanych (także wizualnie) postaci jakie widziałem.Jest to człowiek, który zawsze ma coś do powiedzenia i to coś zawsze się przydaje, przez co potrafi odnaleźć się w każdej sytuacji.
BASH-taki Snake w wersji RPG.Żołnierz z krwii i kości, który przez całą grę miał moje uznanie i budzi autorytet.Jest tak wyrazisty, że grając człowiek niemalże czuje, że trzyma w łapach kontrolę nad kawałkiem twardego wojaka, którego doświadczenie bitewne odczuć można w każdej wypowiadanej przez niego kwestii.
Dodatkowo obrazu u obu panów dopełnia voice acting jakiego me uszy nie słyszały i chyba dugo jeszcze nie usłyszą (akcent Bash'a rządzi).
spider242526
17 01 2008, 15:58
Moim zdaniem najciekawszą postacią w grach RPG z 2007 roku był Desert Claw z Rogue Galaxy.
Gdy gość po raz pierwszy się pojawia od razu powiewa tajemniczością, wprowadza on niesamowity klimat do gry i pózniejsze dociekiwanie kim on tak naprawdę może być. Dopiero pózniej w ciekawych okolicznościach wychodzi na jaw kim ów typek faktycznie jest.
Ale tak czy inaczej nikt i nic nie przebije Amaranta z FF9!
raven_raven
17 01 2008, 16:31
No, dobrze, że w końcu dołączono także późne wersje PAL.
No więc, dla mnie the best in 2007 są Fran, Balthier i Basch.
Fran za najlepszą pupę jaką w grach widziałem, za wspaniały głos i osobowość.
Balthier za celne i śmieszne riposty, odwagę i za to, że ma swój statek. Głos też ma niezły.
Basch za jego charakter, prawdziwy żołnierz. Jak już ktoś napisał, taki Snake w Ivalice.
Balthier z FXII-niesamowity głos,akcent,teksty i za swoją niezależność(ehh szkoda,że tak zaniedbano historie postaci w XII)
Bezsprzecznie Fran,za głos za ciało,za wszystko
@Tamashi
Zerknij na trivie o .hack ^^
@ontopic
Ciezko jest wybrac jednego bohatera.
Odin Sphere - Oswald, za tragizm
Persona3 - wszyscy bohaterowie sa spoko
The Elder Scrolls IV: Oblivion GotYE - Sheoghart(?), daedra szalenstwa
Valkyrie Profile 2 - Freya, za cialko, combosy, przydatnosc w party i ladny kostium

Final Fantasy XII - Fran, najlepszy VA jaki slyszalem
Rogue Galaxy - nie pamietam juz jak on sie nazywa, ale byl taki koles z irlandzkim akcentem, doskonaly VA
raven_raven
16 02 2008, 13:28
Nawiązując do kącika RPG:
Kto tu pisał poematy o pupie Fran, Zax ;>?
A ładna jest swoją drogą...
UWAGA SPOILERY
Persona 3:
Mitsuru:
Fajna i bardzo realistyczna postać. Niezwykle silna osobowość. Bardzo ciężko pracuje, aby być godną spadkobierczynią Kirijo Group. Gotowa jest poświęcić swoje własne szczęście dla przyszłości firmy (ustawiane małżeństwo) i aby chronić ojca (dlatego została Persona userem). Pod płaszczem twardej, szczerej, bardzo odpowiedzialnej i zaradnej kobiety kryje się cierpienie, którego jednak Mitsuru nie pokazuje publicznie i dusi je w sobie. Śmierć ojca jest dla niej potężnym ciosem i wtedy po raz pierwszy na dobrą sprawę widzimy co kryje się w jej sercu. Odnajduje przyjaciela w Yukari, która zauważa że pod tą twardą skorupą, kryje się bardzo ludzkie, cierpiące wnętrze i się do Mitsuru bardzo zbliża.
Junpei:
Totalnie wyluzowany, kierujący się najczęściej impulsem przyjaciel Yukari. Nie przywiązuje większej uwagi do szkoły. Miał ojca alkoholika i zawsze marzył aby być kimś, przez co staje się bardzo zazdrosny o głównego bohatera, który najczęściej zbiera creditsy. Junpei nie jest jednak głupi i potrafi zachować zdrowy rozsądek. Później poznaje Chidori, członkinię Stregi w której się zakoch.uje (cenzura tego forum mnie niszczy) i która później oddaje za niego życie, co jest dla niego potężnym ciosem. Śmierć Chidori zmienia Junpeia i tak z beztroskiego, zazdrosnego gościa staje się oddanym i godnym zaufania przyjacielem.
MoniqaPS2PSP
27 02 2008, 19:24
Zakoch.uje
Hmm...
Ja również stawiam na Junpei z P3. To najbardziej "ludzka" postać z jaką się ostatnio spotkałam w grach.
Jeżeli OKAMI można zaliczyc do RPG (choć raczej jest to przygodówka) to typuję postać boskiego wilka.
ShrekuGT
5 04 2008, 17:59
Grey Fox to chyba nie ta bajka:) Ale skoro nie on to stawiałbym na ID (czy jakoś tak:) z xenogears i jego zabujczego mecha:)
CYTAT
Persona3 - wszyscy bohaterowie sa spoko
Czy ja wiem? Dla mnie niektórzy byli tacy trochę... hmm... "mydełkowaci"

(trudno to wyjaśnić

)
Jansen z Lost Odyssey.
Niesamowite poczucie humoru. Jego teksty przypominały mi serial "Przyjaciele". Aż chciało się grać, by zobaczyć kolejne scenki z jego udziałem.
Pawel_S5
6 04 2008, 11:32
Ovan z .hack//G.U. Ma w sobie ukrytą tajemnicę która aż prosi się żeby ją odkryć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.