Informacje:
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=273749-4 nowe twarzyczki - Tai Kaliso, Chairman Prescott, Dizzy oraz Maria Santiago
-akcja GoW2 rozpoczyna się 6 miesięcy po wydarzeniach, które rozegrały się pod koniec pierwszej części
-lepsza grafika (czyli wszystkie bajery, które widzieliśmy na pokazie podczas GDC), prawdopodobnie nowe tryby kooperacji i multi, związane z możliwością pociśnięcia przez silnik gry większej liczby Locustów widocznych jednocześnie na ekranie
-mniejsze ryzyko oberwania w łeb podczas przebywania za osłonami, ponieważ nasz bohater jest schowany głębiej i nie wystaje już zza rogu jak to miało miejsce w pierwszej części (szczerze mówiąc to sobie tego nie przypominam, ale ok)
-active reloading pozostaje w identycznej formie, może się on różnić w przypadku nowych broni
-pojedynki na piły, większe bydlaki w postaci bossów do pokonania ("takie, że Brumak wygląda przy nich jak mała panda")
-możliwość dołączenia się do gry z kumplem (kumplami?) w dowolnym momencie
-kilka slotów na save'y
-możliwość grania na różnych poziomach trudności w trybie kooperacji - jeśli gracze są obok siebie "gra zrozumie co to znaczy" (uśrednienie poziomów?), jeśli się rozdzielą to zmagają się z podjętym przez siebie wyborem
-czwarty, najłatwiejszy poziom trudności
-nowy pojazd, Centaur Tank, który stanowi połączenie monster trucka i czołgu, siejemy nim zniszczenie w jednym poziomie
-nowi przeciwnicy, Kantusi, którzy używają ichniejszych postoletów i trujących granatów, ale przede wszystkim potrafią ożywiać swoich ziomków
-Epic jest świadomy płytkości scenariusza w pierwszej części gry, więc tym razem mamy zobaczyć bardziej emocjonalną historię, a to dzięki niejakiemu Joshui Ortedze
-chodzone przerywniki, które maskowały loadingi zostały zastąpione momentami konwersacji z licznymi zbliżeniami na mordy, dramatycznymi ujęciami, jednakże tym razem gracz ma nad nimi kontrolę, po naciśnięciu jakiegośtam przycisku Marcus warknie "zamknij japę", co kończy jakże miłą rozmówkę i wracamy do gry
-znajdźki istotne dla fabuły, możemy się dowiedzieć, kto był właścicielem danego nieśmiertelnika, po naciśnięciu pauzy możemy wybrać "War Journal" i sprawdzić znajdźki, których nam brakuje i gdzie można je odnaleźć
-sporo osiągnięć zarówno w singlu, jak i multi, postęp w zdobywaniu achieva za przykładowo 1000 headshotów można sprawdzić w ww. dzienniczku
-Jack, nasz metalowy kolega-robot, ma wmontowany w siebie ekran, więc widzimy teraz jak Anya pokazuje c... znaczy się co mamy zrobić
Hlipo:
Ja wiem, ale myślę, że tu chodzi o sytuację podczas gry w singla, z czym się nie spotkałem. Głowy Locustów oczywiście w taki sposób odpadały, ale Marcusa czy też Doma to chyba nie bardzo.