ale moze to kwestia wagi jest? moze akurat różnica miedzy wagami obu paczek była niewielka, ale na tyle duza, zeby paczka 'przeskoczyła' z jednego zakresu cenowego w drugi...
waga raczej nie, bo były to dwie identycznie zapakowane gry.
MichAelis
2 05 2008, 10:00
QUOTE(ghost. @ 2 05 2008, 10:29)

ale moze to kwestia wagi jest? moze akurat różnica miedzy wagami obu paczek była niewielka, ale na tyle duza, zeby paczka 'przeskoczyła' z jednego zakresu cenowego w drugi...
O ile pamietam to zakrez akurat w tej cenie jest szeroki. Zawsze placilem 4,80 a w srode 5,30 :|
Kilka tygodni temu Poczta wprowadziła podział przesyłek na 2 grupy - "Gabaryt A" i "Gabaryt B". Różnica polega na fizycznych wymiarach przesyłki, dokładne dane do znalezienia na ich stronie. I teraz jest tak, że jeden pocztoman przyczepi się do tego, że paczka jest za duża o 2 cm, a inny przymknie oko na to, że jest szersza o 5. Stąd ta różnica w cenie.
Dokladnie to samo tu, przez kilka miechow wysylalem gry kazda w ten sam sposob ,za 4,80 ,a teraz 5,30, ten sam sposob pakowania...
Albert Wesker
2 05 2008, 11:25
dokladnie tak jak mowi szeni: teraz cena nie zalezy tylko od wagi ale tez od wymiarow, listy o duzych wymiarach (dlugosc pow 32.5cm, grubosc powyzej 2cm) sa traktowane jako gabaryt B i kosztuja 5.30 (za wage 100-350g czyli tyle wlasnie wazy gra); teoretycznie wiec gra zapakowana w kopercie bezpiecznej kosztuje 5.30 ale w praktyce zalezy jak na to popatrzy pracownik na okienku
Jak to jest w końcu z tym strajkiem? W połowie kwietnia kupiłem na Allegro film DVD, wysłany został bodaj 22.04, a wczoraj został zwrócony do nadawcy bez jakichkolwiek informacji (adres był poprawny).
albert, wspominałeś jakiś czas temu (w ramach porady) o możliwosci ubezpieczenia przesyłki, ale w chwili obecnej nie moge się tego infa doszukać.
dziś wysyłam paczke i prawde mówiąc rozważam opcje jej ubezpieczenia - napisz proszę raz jeszcze (o ile możesz) jaki jest koszt takiego zabiegu i co z niego wynika (np w razie zagubienia paczki). Wartość - 200zł (gra).
Amer, możesz tutaj sprawdzić wszystko:
http://www.cennik.poczta.lublin.pl/index.p...=menu/kraj.htmlInne usługi:
http://pocztapolska.pl/cennik.htmW razie zgubienia paczki chyba po prostu zwracają Ci owe 200 zł.
Albert Wesker
6 05 2008, 21:20
di, strajku nie ma i nie bedzie wiec spokojnie
amer: idziesz do okienka i prosisz druczek na list wartosciowy, nie wypelniasz tego druczku na list polecony, nawet nie musisz nic pisac na kopercie, wypelniasz tylko druczek na list wartosciowy, ubezpieczenie kosztuje 1zl za kazde 50 zl ubezpieczenia czyli 200 zl kosztuje 4 zl dodatkowo (za gre zaplacisz 5.30 plus 4 zl ubezpieczenia), w razie zagubienia poczta oddaje koszt ubezpieczenia plus koszt nadania przesylki - tyle procedury
a teraz praktyka: listy wartosciowe (i paczki wartosciowe) ida inna droga niz reszta przesylek, kazda jedna jest ewidencjonowana, kazda jest spisana po numerze, po urzedzie nadania, po wartosci i po urzedzie oddania; kazda trzeba recznie pokwitowac (listy polecone i paczki kwituje sie ilosciowo), na kazda paczke wartosciowa i list wartosciowy sa naklejane nalepki zabezpieczajace, w razie zaginiecia LW i paczki wartosciowej zawsze prowadzone jest dochodzenie (w przypadku zwyklych paczek i listow poleconych jest protokol zniszczenia i nara)... tak wiec warto ubezpieczyc nawet na symboliczne 100 zl zeby tylko szlo to ta droga wartosciowa
super materiał, przyda się na przyszłość! dzięki.
Albert Wesker
7 05 2008, 09:05
nie ma problemu

jako pracownik troche znam ta firme wiec jakby byly jakies pytania chetnie pomoge
Jak to jest z odszkodowaniami za zgubiony "list" ale z majac potwierdzenie nadana oraz na paczke (bez ubezpieczenia,itp)?
Czekam na priorytet polecony już 9 dni! Został on wysłany z miasta oddalonego o ok. 40 km. Jest jakiś sposób znając nr. paczki, abym dowiedział się co się z nim stało?
Albert Wesker
7 05 2008, 21:42
signap - za list polecony jest 110 zl plus koszt nadania listu; za paczke jest 10-krotnosc nadania plus koszt nadania paczki (czyli koszt nadania x 11) a za pobranie 5-krotnosc nadania plus koszt nadania (czyli koszt nadania x6), oto chodzi? czy o procedure reklamacyjna?
ksips1 - przede wszystkim idz na poczte, moze tam lezy i na ciebie czeka

jezeli nie dowiedz sie gdzie jest rozdzielnia paczek dla twojego rejonu i tam zadzwon, jezeli paczka dotarla tam to ci ja znajda, jezeli nie to coz... raczej juz jej nie dostaniesz
Była na poczcie, doszła 29 kwietnia, a listonoszowi się awiza nie chciało zostawić. Pomijam fakt, iż mam podpisaną umowę, że listy polecone są zostawiane w skrzynce.
CYTAT
dowiedz sie gdzie jest rozdzielnia paczek dla twojego rejonu i tam zadzwon, jezeli paczka dotarla tam to ci ja znajda
Czy w takiej rozdzielni leżą tylko paczki krajowe czy również zagraniczne?
Jak się można dowiedzieć czy jest tam coś dla mnie? Podać przez telefon dane osobwe albo adres a oni sprawdzą w komputerze?
Albert Wesker
19 05 2008, 14:27
w rozdzielni paczki nie leza tylko sa rozdzielane

podajesz numer przesylki, nie dane; mozesz sie dowiedziec tyle, czy paczka do nich dotarla i czy pojechala na urzad docelowy
mam podobny problem, kupiłem z Azji 3 gry, każda miała być w osobnej paczce no i dostałem tylko jedna. gościu twierdzi że wysłał 3 w tym samym czasie. Czekam już na nie 2 tyg. i echo. Byłem na poczcie i babka poklikała na komputerze i stwierdziła że była tylko jedna. czyli moje jedyne wyjście to zadzwonić do tej rozdzielni i sie popytać ? bo już nie wiem co zrobić.
Albert Wesker
22 05 2008, 19:24
jezeli nie ma na rozdzielni to nie znajdziesz jej... niech ten koles ktory wyslal zlozy reklamacje, beda wtedy szukac
CYTAT(Oziek @ 22 05 2008, 16:00)

mam podobny problem, kupiłem z Azji 3 gry, każda miała być w osobnej paczce no i dostałem tylko jedna. gościu twierdzi że wysłał 3 w tym samym czasie. Czekam już na nie 2 tyg. i echo. Byłem na poczcie i babka poklikała na komputerze i stwierdziła że była tylko jedna. czyli moje jedyne wyjście to zadzwonić do tej rozdzielni i sie popytać ? bo już nie wiem co zrobić.
to że nie doszły razem to normalka, mi często paczki wysyłane przez tego samego człowieka, z tego samego miejsca, dochodzą w różnych terminach. Inna sprawa że czekasz już na nie 2 tygodnie, jeżeli wybrałeś jako przesyłkę przesyłkę zarejestrowaną to gość pewnie zwróci Ci kasę, jeżeli brałeś zwykłą wysyłkę to Ci współczuję.
Dwa tygodnie to jeszcze nic, ja na przesyłki z Azji zazwyczaj muszę czekać miesiąc, niestety jak po tym okresie nie przyjdzie to już nigdy
Dziwne, bo w końcu odezwał się facet od tych dwóch gier. Stwierdził że nie dostawał moich e-maili i że chce mi je wysłać ponownie ,albo zwrócić kasę.
Odpisałem że chce gry.
Co mam o tym teraz myśleć ? Najpierw napisał że wysłał 3 w tym samym czasie, później się nie odzywał a teraz chce mi je wysłać jeszcze raz. Czyżby facet gra na czas?
Danilo1972
2 06 2008, 15:03
CYTAT(aux @ 2 06 2008, 14:50)

Niech się sukinsyny udławią pieniędzmi.
Ku.rwa też czekam na paczki - teraz to już pewnie przepadło.
Na pohybel gnojom (oprócz kilku porządnych pocztowców).
k**a, znów strajk? od kiedy? czy to potwierdzone info?
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jutro_r...kiej_67851.htmlNiemiecka poczta tylko czeka na możliwość wejścia na nasz rynek. I mam nadzieję że nastąpi to szybko
marcin0903
2 06 2008, 15:27
Kur**, nie mają co robić tylko strajkować, mam nadzieję że dojdzie do porozumienia choć nie zapowiada się, niech ktoś zastąpi porządnie poczte polską, bo to co teraz jest to poprostu woła o pomstę do nieba! Wczoraj mi wysłali paczkę z Play-Asia, mam nadzieję, że przyjdzie na czas

.
Albert Wesker
2 06 2008, 15:45
strajk zapowiedziala Solidarnosc i kilka malych zwiazkow czyli w sumie 6 zwiazkow z... ponad 40 jakie sa na Poczcie Polskiej! Solidarnosc nawet najwieksza nie jest! Strajk nie jest powszechny, strajk nie jest legalny (nie spelniono procedur).
Jako pracownik Poczty interesujacy sie tym, co sie dzieje w firmie stwierdzam, ze strajku nie bedzie i raczej sie nie myle
jesteś naszą "tajną bronią" Albert

i oby się spełniło
Ta? A mi dziś w Łodzi w radiu śpiewali że od jutra strajkują wszystkie urzędy w mieście. Jest chociaż jakiś termin końcowy tego cyrku? Czekam na 4 paczki w tym na prezent urodzinowy dla dziewczyny.
(pipi), no to nieźle. Dziś wysłałem paczkę do jednego użytkowinika forum więc można się spodziewać niezłej obsuwy.
Najlepsze jest to że w środę wysłałem 2 paczki i jedna doszła w piątek a drugiej do teraz nie ma. Niezły szajs.
CYTAT(Albert Wesker @ 2 06 2008, 16:45)

strajk zapowiedziala Solidarnosc i kilka malych zwiazkow czyli w sumie 6 zwiazkow z... ponad 40 jakie sa na Poczcie Polskiej! Solidarnosc nawet najwieksza nie jest! Strajk nie jest powszechny, strajk nie jest legalny (nie spelniono procedur).
Jako pracownik Poczty interesujacy sie tym, co sie dzieje w firmie stwierdzam, ze strajku nie bedzie i raczej sie nie myle
W TVN24 wypowiadał sie jakis tam prezes poczty,albo inny chief i powiedział że strajk jest powszechny,czyli obejmuje wszystkie urzedy pocztowe na terenie całego kraju,jak i również że strajk odbedzie sie legalnie zgodnie z procedurą,czyli pracownicy bedą na poczcie,ale nie bedą wykonywać czynności służbowych.....K...a rano wysłalismy sobie z Mastershakiem gry
MasterShake
2 06 2008, 16:56
jak mi do weekendu gry nie dojda to bedzie swietnie ;f
wlasciwie o co teraz strajkuja?
tez maja mi dojsc 2 paczki
Bezelek126
2 06 2008, 17:10
(pipi) ... Musi chodzic

Mam zamowione Arcade Disc , Crackdowna i musze wyslac Far Cry ...
Albert Wesker
2 06 2008, 17:36
czemu wy panikujecie? zaden "prezes" poczty nie wystapil w tvn (poczta nie ma prezesa) a rzecznik poczty w OFICJALNYM wystapieniu stwierdzil, ze strajk jest nielegalny (i ma racje), powszechny rowniez nie jest bo nie przystepuja do niego wszystkie zwiazki zawodowe
idioci z Solidarnosci po prostu nie wiedza kiedy przestac i dlatego skaczą
powtarzam raz jeszcze, zadnego strajku nie bedzie
MasterShake
2 06 2008, 17:50
ufam Tobie
o (pipi)... xD
wczoraj kupilem u Kuklesa SotC. wysłal kolo 19:00 [tak mi napisal]... paczka doszla 30min temu

z moich obliczen to przelew internetowy dluzej szedl xD o cale 15min xD
najszybsza transakcja jaka kiedykolwiek przeprowadzilem

///edit
odp.
Ustroń <- 120km -> Zawiercie
chyba byliscie z tego samego miasta
MichAelis
3 06 2008, 11:10
QUOTE(Grigori @ 2 06 2008, 17:43)

Ta? A mi dziś w Łodzi w radiu śpiewali że od jutra strajkują wszystkie urzędy w mieście. Jest chociaż jakiś termin końcowy tego cyrku? Czekam na 4 paczki w tym na prezent urodzinowy dla dziewczyny.

U mnie to samo w radio gadali.
QUOTE(Albert Wesker @ 2 06 2008, 18:36)

czemu wy panikujecie? zaden "prezes" poczty nie wystapil w tvn (poczta nie ma prezesa) a rzecznik poczty w OFICJALNYM wystapieniu stwierdzil, ze strajk jest nielegalny (i ma racje), powszechny rowniez nie jest bo nie przystepuja do niego wszystkie zwiazki zawodowe
idioci z Solidarnosci po prostu nie wiedza kiedy przestac i dlatego skaczą
powtarzam raz jeszcze, zadnego strajku nie bedzie

Okej wiec nie rezygnuje z preordera ;P ostatnio jak byl strajk to 3 paczki mi zginely, w tym 2 zagraniczne. Dziwne nie? Ja naprawde rozumiem, strajki, to ze chca wiecej zarabiac i wszystko inne, ale kurwa mac jak mi paczki giną to juz jest przegiecie.
Byłem na poczcie w swojej mieścince...no i mogę wysłać ale spedycja dzisiaj nie przyjedzie tego odebrać, prawdopodobnie jutro też...i do końca tygodnia jest to mało prawdopodobne...z tego co mi mówiła babka na poczcie...jadę wysłać do Krakowa, może tam jest lepiej...
Albert Wesker
3 06 2008, 20:11
strajkuje 3500 z 100.000 pracownikow poczty polskiej, 140 na 4000 placowek jest zamknietych, natomiast dyrekcja zlozyla doniesienie do prokuratury o nielegalnym strajku
czyli mialem racje, strajk nie jest ani powszechny ani legalny, raczej marginalny
Akurat u mnie musieli kurva strajkować.
Szkoda, że dowiedziałem się dopiero jak już byłem w mieście.
maciucha
3 06 2008, 20:22
Co z tego, że tylko 3500 jak akurat u mnie

. Kupilem fife i teraz mam. Poczekam sobie pewnie z 2 tyg. ;/.
z2djtkose
4 06 2008, 13:34
Ale lipa , chcialem u siebie w najblizszej placówce wyslac pocztexa no i babka mi nie przyjmie ze względu na strajk.Trzeba niestety czekac na zakonczenie
u mnie przyjmują ale "uprzejmie informują, że paczki nie wychodzą" -___=
marcin0903
4 06 2008, 17:49
W Opolu strajku nie ma, nadałem dziś jedną grę (z2djtkose, tak Twoją

), Pani powiedziała, że Opole nie strajkuje, no i że to co nadałem wyjedzie dziś z Opola (czy tam jutro), teraz ciekawe czy z2djtkose będzie miał ją jak odebrać

.
Aha jeszcze jedno, zamówiłem sobie pokrowiec do DSa z PlayAsia, w niedzielę. Czy ona idzie z Urzędu Celnego prosto do mnie do Opola, czy leci jeszcze przez jakieś inne miejsca gdzie mogą strajkować?
CYTAT(scuff @ 4 06 2008, 15:08)

u mnie przyjmują ale "uprzejmie informują, że paczki nie wychodzą" -___=
To samo u mnie

Paczka na paczce...bo spedycja od 3 dni nie jeździ
MasterShake
4 06 2008, 22:14
3 gry do mnie nie doszly. Maja czas do piatku. Spalilbym im placowke ale to naprzeciw chaty ;f
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.