Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Poczta Polska
Forum PSX Extreme > Platforma > Pchli targ
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Albert Wesker
no i ch.uj, nie przyjechali ohmy.gif pocztex lezy na poczcie ale nie bylo kuriera zeby go przywiezc confused.gif jutro zrobie tam wojne
Baqś
lol nawet pocztex sie (pipi)ie. Nigdy wiecej! Wole (pipi) wywalic juz te 10zł więcej na kuriera i miec na 1005 na drugi dzien, jeszcze koles do mnie zadzwoni i sie umówi na godzine o której ma byc...
marcin0903
blink.gif w tym momencie zraziłem się bardzo do poczty polskiej confused.gif. Może by tak podjęli kroki, żeby to zwalczać, a nie tłumaczyć się zbędnie, że "zawsze 1, 2 osoby trafią się takie które nie będą realizować tego co im zlecono". Owszem tak jest, ale niech (pipi) zaczną gonić to bo inaczej będzie tak, że inni zobaczą, jak są bez karni złodzieje w Poczcie Polskiej i zaczną robić to samo confused.gif
Kroolik
CYTAT(Amer @ 25 06 2008, 15:19) *
rzecz w tym że:
1) mając takie przyzwolenie listonosz niekoniecznie musi zostawić Ci grę w skrzynce. Zgarnia paczke dla siebie i nie ma bata by ktokolwiek doszedł gdzie się podziewa.
2) on jest czysty - miał zostawić więc to zrobił, a że paczki nie ma tam gdzie być powinna to już nie jego problem. Na paczki/listy leżące w skrzynkach chętnych w naszym kraju nie brakuje.
Racja. Co kto woli.

Nigdy nic mi nie zniknęło ze skrzynki, za to mojemu friendowi z Warszawy ginęły notorycznie.
Zresztą jeśli zaginie paczka składasz reklamację. Skrzynki także należą do PP więc za nie odpowiadają, bo w innym wypadku listonosz mógłby wszystkie listy wyrzucić i powiedzieć, że dostarczył.
Amer
CYTAT(Kroolik @ 26 06 2008, 09:42) *
Skrzynki także należą do PP więc za nie odpowiadają

a niekoniecznie smile.gif u mnie np. odpowiada za nie zarząd wspołnoty mieszkaniowej i administracja. Poczta nawet nie wiedziała o ich wymianie (mającej miejsce jakiś czas temu). Ludzie latali do nich po odbiór nowych kluczy, a panie z okienka robiły wielkie oczy i kierowały wszystkich do administracji osiedla smile.gif
Baqś
Ten materiał o tym, ze poczta kradnie ( uwaga ) z ( youtube) jest z przed jakis 2 lat bo ogladałem to ponad 2 lata temu w tv.
Dobos
"za to mojemu friendowi z Warszawy ginęły notorycznie"

Że niby okradali mu skrzynkę pocztową? A skąd wiedział że w ogóle coś w skrzynce było? Może zginęło po drodze do niego.
Kroolik
uszkodzona skrzynka mówi sama za siebie, zresztą złapano łebków co kradli (przyznali się) i teraz będą mieli nie wesoło
dx36
Po obejrzeniu filmiku po prostu ciary mnie przeszły co prawda odpukąc nigdy mi żadna przesyłką nie zginęła ale szczerze mówiąc współczuje ludziąktorzy to prześli
Bojan_Zaw
CYTAT(signap @ 25 06 2008, 23:20) *

Troszkę się przestraszyłem confused.gif Skoro tak im źle na tej Poczcie, to niech sobie inną, lepszą robotę znajdą, a nie będą mnie okradać (w końcu to mogła być też moja paczka)... Może jakby Poczta Polska nie była instytucją państwową, to ktoś by zrobił z tym wszystkim jakiś porządek :F
des3
Od 1 lipca ceny na poczcie idą w górę http://www.tvn24.pl/12690,1555126,wiadomosc.html
dx36
Powaliło ich ? nie dość że kradną, nie dostarczją paczek, strajkują to jeszce droższe przesyłki ? W D*PACH IM SIE POPRZEWARACALO !! Może niedługo za nich ZUS będziemy płacić ?? Albo Zrobią Poczta Market samoobsluga bierzesz koszyk i pakujesz do koszyka koperty, znaczki itp...
Bojan_Zaw
CYTAT(des3 @ 26 06 2008, 21:50) *
Od 1 lipca ceny na poczcie idą w górę http://www.tvn24.pl/12690,1555126,wiadomosc.html

Po prostu super... Już wkrótce poczta zgłosi upadłość, bo ludzie się przerzucą na kurierów happy.gif
Kroolik
"Wzrost cen obejmie przede wszystkim opłaty za przesyłki reklamowe, niektóre przesyłki listowe i paczki pocztowe. Za wysłanie najtańszej paczki pocztowej, o wadze do 1 kilograma, zapłacimy 8,5 zł czyli o 2 złote więcej niż dzisiaj. Podwyżka dotyczy tylko przesyłek wysyłanych na terenie kraju."
Hehe i jak teraz ludzie na Alledrogo zarabiają na przesyłce (np. 10 zł zwykła paczka...) to dojdzie faktycznie do tego, że bardziej będzie się kurier opłacał.
Sami sobie grób kopią.
marcin0903
Dokładnie, strasznie irytujące jest gdzie gość przy wpłacie na konto wysyła Ci grę czy tam co innego listem poleconym za 10 zł, no bez jaj, takie coś chyba kosztuje 4,80 zł confused.gif
karol885
CYTAT(Kroolik @ 27 06 2008, 08:39) *
"Wzrost cen obejmie przede wszystkim opłaty za przesyłki reklamowe, niektóre przesyłki listowe i paczki pocztowe. Za wysłanie najtańszej paczki pocztowej, o wadze do 1 kilograma, zapłacimy 8,5 zł czyli o 2 złote więcej niż dzisiaj. Podwyżka dotyczy tylko przesyłek wysyłanych na terenie kraju."
Hehe i jak teraz ludzie na Alledrogo zarabiają na przesyłce (np. 10 zł zwykła paczka...) to dojdzie faktycznie do tego, że bardziej będzie się kurier opłacał.
Sami sobie grób kopią.

paczka priorytetowa za pobraniem kosztuje teraz 10 zl a przy wplacie na konto 8.
wysylam duzo paczek wiec wiem z pierwszej reki biggrin.gif
Jędrek
Wlasnie, troche chyba temu tvn'owi sie pomylilo. I tak wysylam listami smile.gif
Cyryl
CYTAT(marcin0903 @ 27 06 2008, 09:33) *
Dokładnie, strasznie irytujące jest gdzie gość przy wpłacie na konto wysyła Ci grę czy tam co innego listem poleconym za 10 zł, no bez jaj, takie coś chyba kosztuje 4,80 zł confused.gif

Kiedys sie zapytalem kilku super sprzedawcow na allegro dlaczego tyle biora, kazdy odpowiedzial cos w stylu: 'gra sie sama nie zapakuje'. Pozatym u mnie za list polecony z gra biora 5,30(niby nie wymiarowy), a inpost tylko 3,5 i dochodzi w ciagu 2 dni smile.gif.
Kroolik
Chodziło mi o list polecony. Koszt 4.8-6 zł a często ludzie wołają 8,10 a nawet 12 czy 14 zł.
Chodzi mi tylko o to, że za niedługo wszyscy na kurierów się przerzucą to może i sama przesyłka w takim DHL czy UPS stanieje.
wg. zasady, obniżenie cen=więcej klientów=większy zarobek
maciucha
A ja się z wami nie zgodzę! Jeśli mam zapłacić te 2zł wiecej za wysylke to wole to zaplacic! Oczywiście wole zapłącić zakładając iż jakość usługi będzie lepsza...
Bojan_Zaw
CYTAT(maciucha @ 27 06 2008, 11:44) *
A ja się z wami nie zgodzę! Jeśli mam zapłacić te 2zł wiecej za wysylke to wole to zaplacic! Oczywiście wole zapłącić zakładając iż jakość usługi będzie lepsza...

No to się niestety możesz zawieść wink.gif
Albert Wesker
zawiedziesz sie na 100%, podwyzki cen ida na "podwyzki" dla pracownikow... to, ze poczta ssie nie jest wynikiem braku kasy tylko tragicznej organizacji
Jędrek
CYTAT(maciucha @ 27 06 2008, 11:44) *

Nie zadowala Cie jakosc uslug PP? laugh.gif
maciucha
Zadowala i to bardzo, wiesz. Listonosza to na kawkę zapraszam, paniom w okienkach nie szczędzę czekoladek i różnych słodkości wink.gif. Może i jestem naiwny i łatwowierny ale myśle że będzie lepiej ;P. Tylko mnie znowu nie sprowadzajcie na ziemie sad.gif.
Jędrek
Bez WIELKICH zmian personalnych i strukturalnych oraz bez odciecia doplywu kasy z budzetu panstwa lepiej nie bedzie.

Mowiac calkiem serio: moj listonosz jest bardzo fajny, nie narzekam, da sie pogadac i zawsze gierke przyniesie wink.gif
Kroolik
Mój też jest fajny. Aż tak fajny, że podczas strajku przez 2 tygodnie nic do mnie nie dotarło...
Teraz mu już domofonu nie otwieram, niech sobie sam radzi xzD
stabik
Dzisiaj zamiast mgsa dostalem awizo bez godziny w ktorej listonosz mnie odwiedzil do tego caly dzien bylem w domu! Przyszedl sobie taki wrzucil na szybko awizo i czmychnal ;/ Dobra jade na poczte w koncu na awizo pieczatce jest napisane ze mojej poczcie od 15:00 moge odebrac paczke a tu pani z zza okienka mowi ze pan paczkowy to tak okolo nie 15 a 17 przyjezdza wiec moze sobie pan naprzyklad teraz isc na zakupy a potem sprawdzic czy moze juz jest. Co to ma byc...

P.S
A co masz kamere w domofonie? smile.gif
Paweł Dziuba

Pamiętaj(cie) że w przypadku wysłania listem poleconym wysyłający ponosi ew. konsekwencje zgubienia przesyłki NIEWARTOŚCIOWEJ jaką jest list/ist polecony . Czyli jak list/list polecony o wartości np. 50zł zaginie , to poczta nic nie zwraca , albo niewiele ( nieadekwatnie do wartości paczki ) zwraca , a wysyłający zwraca stratę odbierającemu ( czyli kupującemu ) - chyba że odbierający SAM wybierze list/list polecony .
W przypadku zgubienia paczki do 100zł poczta zwraca całość , powyżej 100zł należy się ubezpieczyć .
Dlatego ZAWSZE raczę się dowiadywać za co się płaći ( za co się płaći , a nie jaką formą będzie wysłany produkt ) - czy za list , czy za paczkę - jeśli PŁACI SIĘ za list , lepiej jest zamienić wysłanie na paczkę .
Baqś
Bomba! Doszła moja paczka POLCEONA! wysłana 08.06.2008 s doszła dzisiaj, jaki z tego wniosek? 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30. = 21dni = PP = Glupie (pipi)!
Master JIN
normalna paczka priorytetowa o najnizszej wadze to 8 zeta a pobranie 13,50 ciekawe czy duzo zdrozeje
lutoslav
A mi dzisiaj przyslali Ninja Gaiden 2 z play-asia. Szło równo tydzien. Od poniedzialku do poniedzialku smile.gif Ja to chyba mam niebywałe szczescie^^ Zawsze wszystko w miare szybko dochodzi.
Paweł Dziuba
CYTAT(Master JIN @ 30 06 2008, 18:44) *
normalna paczka priorytetowa o najnizszej wadze to 8 zeta a pobranie 13,50 ciekawe czy duzo zdrozeje

Nie do końca to się zgadza - patrz :
http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
Maciek9
Kurna no dry.gif Od 2 tyg. czekam na paczkę priorytetową i się doczekać ie mogę.(pipi)y na Pocztę!
Pesior
CYTAT(Paweł Dziuba @ 30 06 2008, 17:26) *

Pamiętaj(cie) że w przypadku wysłania listem poleconym wysyłający ponosi ew. konsekwencje zgubienia przesyłki NIEWARTOŚCIOWEJ jaką jest list/ist polecony . Czyli jak list/list polecony o wartości np. 50zł zaginie , to poczta nic nie zwraca , albo niewiele ( nieadekwatnie do wartości paczki ) zwraca , a wysyłający zwraca stratę odbierającemu ( czyli kupującemu ) - chyba że odbierający SAM wybierze list/list polecony .
W przypadku zgubienia paczki do 100zł poczta zwraca całość , powyżej 100zł należy się ubezpieczyć .
Dlatego ZAWSZE raczę się dowiadywać za co się płaći ( za co się płaći , a nie jaką formą będzie wysłany produkt ) - czy za list , czy za paczkę - jeśli PŁACI SIĘ za list , lepiej jest zamienić wysłanie na paczkę .

Jesteś pewien? Z tego co wyczytałem i co pisał Albert Wesker w tym temacie, to za najlżejszą paczkę jest mniej odszkodowania niż za list polecony.
I poczta odpowiada za zgubienie poleconego. Chyba, że coś się wraz z cennikiem dzisiaj zmieniło co?
banny
CYTAT(Maciek9 @ 1 07 2008, 12:11) *
Kurna no dry.gif Od 2 tyg. czekam na paczkę priorytetową i się doczekać ie mogę.(pipi)y na Pocztę!

ja to samo...
A paczka z Sopotu, powinna isc nmaks 2 dni ; /

cos chyab koles leci w kulki :[
Arkady
Wczoraj wyczytałem bardzo zabawną rzecz w poniedziałkowej Gazecie Wyborczej, otóż Poczta Polska pragnie, aby handel internetowy wybiła zaraza, ponieważ tracą na tym! Mnie zamurowało, jak firma może tracić na czymś, z czego właśnie powinna sie utrzymywać najbardziej? Żalą się, że w 2003r. Polacy wysyłali 20mln paczek w ubiegłym już 47mln, a wszystko to przez handel internetowy właśnie. I właśnie przez to są podwyżki 20%, a nie jak sądzono przez strajk i wywalczoną większą kasę. Dalej można wyczytać, że taki stan rzeczy jest przez słabą organizacje, czyli nic czego byśmy nie wiedzieli smile.gif. Oraz to, że to doskonała okazja, żeby na rynek weszły nowe firmy, skoro monopolista nie może tego ogarnąć laugh.gif

Internet rujnuje Pocztę Polską
Pijany

No dobra, ale jezeli wysyla sie listem poleconym priorytetem, to dostaje sie potwierdzenia nadania, a zawsze jest tak ze jezeli kupujacy nie ubezpiecza paczki to on ponosi ryzyko.
Paweł Dziuba
CYTAT(Pijany @ 12 07 2008, 10:43) *

No dobra, ale jezeli wysyla sie listem poleconym priorytetem, to dostaje sie potwierdzenia nadania, a zawsze jest tak ze jezeli kupujacy nie ubezpiecza paczki to on ponosi ryzyko.

Rozumiem że chodzi Ci o to że kupujący płaci za wysłanie paczki/listu ubezpieczonych , a sprzedający wysyła je ( TANIEJ ! ) nieubezpieczone , lub jako list niewartościowy - w takim przypadku sprzed. , jeśli zaginie przesyłka , wypłaca z własnej kieszeni odszkodowanie ( za które ubezpieczenie paczki/listu zapłacił kupujący ) .
Tu są wszystkie szczegóły : http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
Pijany
Nie. Chodzi mi o to ze kupujacy nie ubezpiecza paczki i placi za wysylke 4,80zl (list polecony priorytetem - sprzedajacy ma wtedy dowod nadania) + kasa za koperte babelkowa. W takim przypadku to kupujacy ponosi ryzyko, dlatego ze sie nie zdecydowal na wysylke z ubezpieczeniem ?
orion50
Ja jestem w szoku, ale muszę pochwalić pocztę polską. W piątek wysłałem 2 paczki, które w poniedziałek doszły. W poniedziałek wysłałem 4 paczki i na wtorek już były, co prawda jak zwykle nie mogło być idealnie i rozwalili pudełko od DMC4. Wczoraj wysłałem paczkę i dziś sznurek ją odebrał czyli nie jest źle, ale pracownicy mogliby trochę bardziej uważać na paczki.
pozdrawiam
kurzyPL
Polepszyli jakość usług. Zauważyłem w tym tygodniu odbierając paczki. Modliłem się o moje GTA 4 ale przyszło priotytem następnego dnia. I tak powinno K^&&^&^ być bo były obawy(uzasadnione) że będe czekał 3-4 dni na paczkę. Różnie bywało z Pocztą, dobrze wiecie z doświadczenia...
signap
Mial moze ktos taka sytulacje ze z kolesem forum ustawil sie na wymiane, wyslali gre potwierdzenia nadania + piorytet lecz drugi nie dostal, po 14 dniach zlozyl reklamacje i dostal odszkodowanie czy cos w tym stylu? Jak to wygladalo gdy jednemu zginela paczka z gra?
Tytek
Miałem kiedyś taką sytuacje. Ja wysyłałem GT4 + dopłata, druga osoba GTA Vice City i drugą gre (nie pamiętam już szczegółów). Pech chciał, że moja paczka zaginęła. Złożyłem reklamacje i dostałem odszkodowanie w wysokości ok. 115 zł (troche to trwało). Na podstawie forum i allegro ustaliliśmy cene Gran Turismo i tą kwote (+dopłata, którą wysłałem w kopercie) przelałem na konto.
Paweł Dziuba
CYTAT(Pijany @ 16 07 2008, 12:48) *
Nie. Chodzi mi o to ze kupujacy nie ubezpiecza paczki i placi za wysylke 4,80zl (list polecony priorytetem - sprzedajacy ma wtedy dowod nadania) + kasa za koperte babelkowa. W takim przypadku to kupujacy ponosi ryzyko, dlatego ze sie nie zdecydowal na wysylke z ubezpieczeniem ?

No tak , to kupujący ponosi ryzyko ; z tym że list polecony ( w przeciwieństwie do listu zwykłego (nie poleconego) - czyli przesyłki niewartościowej ) jest wart do dziesięciokrotności kosztów nadania go - ale tego nie jestem pewien ( na str. PP nic nie znalazłem ) i najlepiej o ten szczegół zapytać się na poczcie .
Jest też list wartościowy ( do 2kg. ) - ale jego ( zamiast paczki ) opłaca się wysyłać do wagi ok. 900gram . 12@@22223234445do wagi 1!!!1!!!!####33333333 wagi 1kgdo wagi 1kg
Cris
Wysłałem paczkę pobraniową z wpłatą na konto.Paczkę wysłałem 3 tygodnie temu (paczka już do adresata doszła) a przelewu nie otrzymalem.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda operacja reklamacji najlepiej od momentu podejścia do okienka smile.gif
(tak mam kwit na paczkę).
Albert Wesker
opisujesz sytuacje, dostajesz kwit, wypelniasz, oddajesz, bierzesz pokwitowanie, czekasz (do 3 tyg) - wsio
Cris
Ok dzięki.
Ciekawy jestem ... gdybym w polu odszkodowanie napisałbym sobie wymyśloną kwotę , dużo większą niż wartość paczki to czy bym ją otrzymał ;]
A co do czekania, pani z okienka poinformowała mnie o terminie do 2 tygodni.
Paweł Dziuba
CYTAT(Cris @ 4 08 2008, 20:03) *
Ok dzięki.
Ciekawy jestem ... gdybym w polu odszkodowanie napisałbym sobie wymyśloną kwotę , dużo większą niż wartość paczki to czy bym ją otrzymał ;]
A co do czekania, pani z okienka poinformowała mnie o terminie do 2 tygodni.

Cris , przecież napisałeś :
" Wysłałem paczkę pobraniową z wpłatą na konto.Paczkę wysłałem 3 tygodnie temu (paczka już do adresata doszła) a przelewu nie otrzymalem. "
Czyli paczka jest warta tyle ile było ( miało być ) wpłaty na konto - to chyba logiczne ; lub tyle na ile była ubezpieczona ; lub , jeśli nie była ubezpieczona , to zwracają MAX 10-krotny koszt jej nadania - ta opcja jest "opłacalna" wtedy gdy kwota wpłaty na konto jest mniejsza ( zawsze można powiedzieć że kwota wpłaty na konto za zawartość paczki jest tylko częścią zapłaty ) .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.