Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Poczta Polska
Forum PSX Extreme > Platforma > Pchli targ
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Paweł Dziuba
CYTAT(Paweł Dziuba @ 19 07 2008, 15:34) *
CYTAT(Pijany @ 16 07 2008, 12:48) *
Nie. Chodzi mi o to ze kupujacy nie ubezpiecza paczki i placi za wysylke 4,80zl (list polecony priorytetem - sprzedajacy ma wtedy dowod nadania) + kasa za koperte babelkowa. W takim przypadku to kupujacy ponosi ryzyko, dlatego ze sie nie zdecydowal na wysylke z ubezpieczeniem ?

No tak , to kupujący ponosi ryzyko ; z tym że list polecony ( w przeciwieństwie do listu zwykłego (nie poleconego) - czyli przesyłki niewartościowej ) jest wart do dziesięciokrotności kosztów nadania go - ale tego nie jestem pewien ( na str. PP nic nie znalazłem ) i najlepiej o ten szczegół zapytać się na poczcie .
Jest też list wartościowy ( do 2kg. ) - ale jego ( zamiast paczki ) opłaca się wysyłać do wagi ok. 900gram . 12@@22223234445do wagi 1!!!1!!!!####33333333 wagi 1kgdo wagi 1kg

Pytałem się dziś na poczcie i ( w razie zaginięcia ) :
1. Paczka jeśli nie była ubezpieczona , to zwracają MAXYMALNIE 10-krotny koszt jej nadania
2. List Polecony - zwracają MAXYMALNIE 30-krotność kosztu ( traktowania listu jako ) polecenia ,
czyli 66zł ( 2,20zł x30=66zł )
Albert Wesker
od przesylki pobraniowej odszkodowanie wynosi 5ciokrotnosc kosztu wyslania (niewazne na ile bylo pobranie)
za list polecony jest 50ciokrotnosc polecenia czyli 110 zl (a nie 30, zostales zle poinformowany)
Paweł Dziuba
CYTAT(Albert Wesker @ 6 08 2008, 14:49) *
od przesylki pobraniowej odszkodowanie wynosi 5ciokrotnosc kosztu wyslania (niewazne na ile bylo pobranie)
za list polecony jest 50ciokrotnosc polecenia czyli 110 zl (a nie 30, zostales zle poinformowany)

Ja mam wieści ( odnoszę się do Twojej 50krotności , a mojej 30krotności ) od Panienki z okienka ( po jej konsultacjach "na zapleczu" ) z dziś , a Ty Albert skąd ( i kiedy ) masz wieści - jeśli możesz to podaj ( dokładny ) link .
"od przesylki pobraniowej odszkodowanie wynosi 5ciokrotnosc kosztu wyslania" - czyli może to być znacznie mniej ( np. koszt nadania paczki ( i chyba nieważne jest czy pobraniowej , czy niepobraniowej ??? ) wyniesie 10zł , X 5 = 50zł odszkodowania ) niż za zgubienie listu poleconego ???
KopEr
Albert pracuje na poczcie...xD
Albert Wesker
od wielu lat ;]

za paczke odszkodowanie jest 10x nadanie plus zwrot kosztu nadania (czyli de facto 11 razy)
za przesylke pobraniowa 5x plus koszt nadania (przesylka pobraniowa to inna usluga niz paczka pocztowa)
za list polecony 50x polecenie plus zwrot kosztu nadania listu
to tyle, kazdy moze to zinterpretowac sobie sam smile.gif
Paweł Dziuba
CYTAT(Albert Wesker @ 6 08 2008, 15:44) *
od wielu lat ;]

za paczke odszkodowanie jest 10x nadanie plus zwrot kosztu nadania (czyli de facto 11 razy)
za przesylke pobraniowa 5x plus koszt nadania (przesylka pobraniowa to inna usluga niz paczka pocztowa)
za list polecony 50x polecenie plus zwrot kosztu nadania listu
to tyle, kazdy moze to zinterpretowac sobie sam smile.gif

I wszystko jasne .
Swoją drogą , to ładnie mnie poinformowali co do tej 30krotności ; ale szukałem też na str. :
http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
i jakoś nie mogłem znaleźć tych danych - Albert , możesz podać gdzie to jest , czy też poczta "skrywa" te dane dot. reklamacji i odszkodowań ???
Albert Wesker
na stronie poczty tego nie ma (ogolnie ta strona do dupy jest), ale masz tutaj artykul
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/artic...RED00/637444542
Paweł Dziuba
good.gif - dzięki .

CYTAT(Albert Wesker @ 6 08 2008, 16:03) *
na stronie poczty tego nie ma (ogolnie ta strona do dupy jest), ale masz tutaj artykul
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/artic...RED00/637444542
[InSaNe]
Narzekaja ludzie na te Poczte, a co ostatnio zamowie lub sam wysle, dochodzi na 2gi dzien biggrin.gif Brawo !
Aramis
No, a mi z Wrocławia (czyli całe hmm..17km) 2 tyg leciał przekaz. Kiedyś zamówiłem grę, jeszcze na pierwszego Xa (jakieś 2 lata temu) i do dzisiaj jej nie ma (dobrze, że zdecydowałem się na wysyłkę za pobraniem co zaoszczędziło mi nerwów). Kilka razy wcięło mi również paczkę z płytami - zarówno 'from me to xxxx" jak i "from xxxx to me". Teraz dodatkowo ten artykuł. Powiem szczerze, że mam coraz większe obawy co do PP i staram sie jak najrzadziej korzystać z ich usług (pomijam ułomnych listonoszy, którzy przynoszą mi listy zaadresowane w ogóle do innej miejscowości i którzy nawet nie raczą dać jakiegoś sygnału, że stoją pod bramą - zatrzymuje się, pisze avizo, sru do skrzynki i jedzie dalej a ja muszę czekać kolejny dzień/2 na odbiór) i gdy tylko mam okazję korzystam z usług kuriera (niestety i tutaj zdarzają się kwiatki).
Pijany
CYTAT(Paweł Dziuba @ 6 08 2008, 14:42) *
Pytałem się dziś na poczcie i ( w razie zaginięcia ) :
1. Paczka jeśli nie była ubezpieczona , to zwracają MAXYMALNIE 10-krotny koszt jej nadania
2. List Polecony - zwracają MAXYMALNIE 30-krotność kosztu ( traktowania listu jako ) polecenia ,
czyli 66zł ( 2,20zł x30=66zł )

2,20 ? Ja wysyłam listem poleconym za 4,80zł (1zł jest doplaty za priorytet). W takim przypadku za zaginiecie paczki otrzymuje 48zł ? W tym tekscie z linku Keymakera jest napisane ze uwzgledniaja tylko 20% reklamiacji, wiec nie liczylbym na pieniadze ze strony poczty. Tak w ogole to znalazl sie juz ktos w takiej sytuacji ? Jak zareagowala poczta ?
Albert Wesker
po kolei:
list polecony to uproszczenie, tak naprawde to list zwykly z dodatkowa usluga pt. polecenie, czyli list zwykly priorytet (np gra) powyzej 100g kosztuje 2.60, polecenie dodatkowo 2.20 (stad oplata 4.80), jarzu? odszkodowanie wynosi te 2.20x50 czyli 110 zl
dalej
list polecony to NIE jest paczka, paczka to NIE jest przesylka pobraniowa, to trzy ODREBNE i ROZNE uslugi (listy polecone wypisujemy na malym bialym blankieciku, paczki na zolto-niebieskim, pobrania na pomaranczowym), na kazda jest inny taryfikator odszkodowan
poczta uwzglednia 20% reklamacji poniewaz 80% przesylek to przesylki nierejestrowane, czyli nie ma potwierdzenia nadania... reklamacje na przesylki rejestrowane MUSZA byc uwzglednione (czytaj ze zrozumieniem)
Kroolik
A ja mam wklejkę w skrzynce (musiałem wypełnić stosowny papier), że nie chcę reklam i by przesyłki awizowane zostawiał listonosz w skrzynce.
I co?
Działało i od dwóch miechów dostaję reklamy i awiza. Dziś idę powalczyć na poczcie, bo nie po to fatygowałem się z jakimś durnym papierkiem by teraz latać na pocztę.
simian raticus
Jakieś naklejki kiedyś dawali na skrzynki "czysty punkt" czy coś takiego? Nerwy psuje poczta tylko tym SPAMem w "realu" papierkowo-reklamowym.
Katana
W moim wypadku poczta działa bardzo dobrze.

Paczka zamówiona w Piątek i wysłana w Piątek, doszła na SOBOTE, co jest aż dziwne smile.gif

List wysłany do Niemiec (pod granicę francuską) doszedł w dwa dni biggrin.gif

Mi się to podoba smile.gif
Keymaker
A ja mam nową euroskrzynkę na klatce ninja.gif
Albert Wesker
faaaaaaajnie, ale to akurat robi twoje spoldzielnia mieszkaniowa a nie poczta ;]
hooki
chyba się poprawia. gra wysłana w czwartek o 14 doszła w piątek o 11.
signap
wyslalem 5 sierp. (pior+pot.nadania), zas jeszcze wczoraj koles nie dostal paczki, moze dzisiaj dostanie a jak nie to chyba bedzie moja pierwsza zguba z winy poczty przez PT/Allegro
Wieslawa
A ja ostatnio miałam niezłe zdziwko. Paczkę wartościową - pobraniową wysłałam o 16:30, a na miejscu listonosz był na następny dzień rano przed godziną 8:00 :-)

Chyba zbierali pieniążki na rentki i roznosili pobrania z rana.
Albert Wesker
signap, niech koles pojdzie na poczte i spyta, moze lezy... tym leniom czasem nie chce sie zostawiac awiza w skrzynce
orion50
zaraz się zdenerwuję. minąłem się z listonoszem i zastałem awizo. na awizo jest napisane, żeby zgłosić się na pocztę po 18, myślę dobra. poszedłem o 19 a krzywonoga siksa powiedziała, że paczkę będę mógł odebrać następnego dnia.. w tym momencie zalała mnie krew
signap
wszystko sie dobrze skonczylo smile.gif
coopa
Jak to jest z tą pocztą - listonosze noszę paczki do domu/mieszkania? Czy zawsze zostawiają tylko awizo?
Albert Wesker
listonosze nie nosza paczek
powinni zostawiac w domu ale roznie to bywa, zalezy od czlowieka
ArkejD
U mnie zwykle nosi, ale to bardzo miły człowiek. Czasami, zwlaszcza jak mam paczkę pobraniową daje mu pare groszy za fatyge.
Polecone za to dostaje w 9 przypadkach na 10 do rąk własnych.

Wkurzyła mnie dzisiaj poczta znowu, rozumiem ze są wakacje, ale przez całe wakacje byla czynna od 14:00 a teraz w ogole zamkneli urzad na 2 tygodnie. I musze biegac do drugiego, gdzie bardzo nie lubie obslugi wink.gif
^^phantom
Ze mieszkam w domku jednorodzinnym, to przed schodami jest skrzynka, oczywiscie paczuszka z gra sie nie miesci (piorytet) to powinien przyniesc do drzwi, zapukac i dac do rak. A koles polozyl na parapecie od okna icon_t_lol.gif Pozatym musieli ostro rzucac ze zaczep od plyt w srodku opakowania pekl, a plytka latala luzem... ehh kiedy to sie porpawi...
maciucha
Temu trzeba prosić, żeby ludzie włożyli w środek pudełka z grą jakąś chusteczkę albo coś. Chyba, że kupujesz nówkę wtedy to co innego.
Wyso
CYTAT(coopa @ 25 08 2008, 11:15) *
Jak to jest z tą pocztą - listonosze noszę paczki do domu/mieszkania? Czy zawsze zostawiają tylko awizo?

Powinni zapukać i jak nikogo nie zastaną to zostawiają awizo. W moim przypadku zawsze tak jest. W zasadzie nie moge narzekać na Pocztę Polską.
coopa
A jak zastaną w domu, to powinni dać awizo prosto do rąk? Do mnie nigdy nie pukają, po prostu zawsze wkładają awizo do skrzynki, więc nie jest źle.
Tytek
CYTAT
jak zastaną w domu, to powinni dać awizo prosto do rąk?

jak zastaną w domu to powinni dać paczkę
signap
przeciez listonosz ma xx listow czy przesylek w kopercie babelkowej to moze ma wziasc jeszcze 3 inne paczki? Jak sie nie miesci do torby to zostawiaja awizo bo poczta-odbiora, potem poczta i odbiorca,itd to troche bez sensu a jesli kogos nie zastana to ma dalej chodzic z paka?
Suavek
Listonosze oprócz toreb mają jeszcze taki cudowny wynalazek, co się samochód nazywa wink.gif.
Albert Wesker
OMFG!!! ilez mozna wam pisac: LISTONOSZE NIE ROZNOSZA PACZEK!!!!!!!! LISTONOSZE ROZNOSZA LISTY I MALE PRZESYLKI POBRANIOWE!!!
PACZKI sa rozwozone przez KURIEROW a ci kurierzy to FIRMA ZEWNETRZNA zatrudniona przez poczte... i ci ludzie sa naprawde rozni, maja placone i od zostawionych awizo i od rozwiezionych paczek, obliczaja co im sie bardziej oplaci i tyle, awiza sa robione jeszcze na rozdzielni... i poczty wina jest ze podpisuja takie a nie inne umowy z firmami zewnetrznymi
dlatego nie miejcie pretensji do LISTONOSZY jak czekacie na PACZKI bo listonosze nie maja z paczkami NIC wspolnego

samochod maja listonosze na wsiach, w miastach NIE
Suavek
CYTAT
samochod maja listonosze na wsiach, w miastach NIE
Hmm, nie sądziłem, że taka Piła jest wsią, bo samochody PP parkujące po osiedlach widuję bardzo często.
Nie będę się jednak zagłębiał co i gdzie dokładnie jest nimi rozwożone, oraz kto to robi. W końcu powinieneś wiedzieć to lepiej. Niemniej jednak, od dłuższego czasu zarówno listy jak i paczki przynosi mi zawsze ta sama kobieta, a nie mieszkam wcale na jakimś za(pipi)u czy krańcu miasta.

Tak czy inaczej, nigdy mi się nie zdarzyło abym będąc w domu nie dostał paczki a jedynie awizo. Ba, widzę co drugi post tutaj to narzekania na pocztę, a najwyraźniej większość tak naprawdę zależy od miasta/urzędu, gdyż prawdę mówiąc mnie bardzo rzadko poczta ostatnio zawodzi. Zarówno przesyłki wysyłane do mnie, jak i przeze mnie dostarczane są bardzo szybko, a i jak na razie nic mi nie zginęło. Czyżbym miał takie szczęście, czy to moda na krytykowanie PP po prostu jeszcze nie przeszła?
Albert Wesker
samochody maja kurierzy, ekspresisci, konwojenci
coopa
Ja ostatnio nigdy nie dostałem paczki (tylko awizo), ale przynajmniej teraz się dowiedziałem, że listonosze nic nie mają z tym wspólnego. Dzięki Albert Wesker happy.gif
raven_raven
Paczkę dostaniesz na poczcie, ale kto dziś paczki wysyła? Jak ktoś wysyła grę w kopercie bąbelkowej, to bez problemu dostaniesz ją do ręki.
Wyso
CYTAT(Tytek @ 27 08 2008, 17:06) *
CYTAT
jak zastaną w domu, to powinni dać awizo prosto do rąk?

jak zastaną w domu to powinni dać paczkę

Powinni dać paczkę chyba że przesyłka jest za pobraniem a odbiorca nie ma wystarczająco kasy żeby za nią zapłacić to wtedy wręczają awizo prosto do rąk.
^^phantom
CYTAT(maciucha @ 26 08 2008, 18:15) *
Temu trzeba prosić, żeby ludzie włożyli w środek pudełka z grą jakąś chusteczkę albo coś. Chyba, że kupujesz nówkę wtedy to co innego.

Gra byla uzywana, a w srodku byly 2 husteczki, rowniez nie pomoglo...
Moze Panowie grali w siatke lub pilke nozna whistling.gif wink.gif
Tytek
Ja zawsze wkładam do śodka złożoną kartke, chociażby z zeszytu,i płyta nigdy nie wypada.
bartiz
A ja wkładam plyte do koperty.
czesio83
jak sie wlozy plyte w kopercie to plytka lata razem z koperta happy.gif

najlepszy jest papier tualetowy (not used rolleyes.gif ) jak wlozy sie go wiecej zeby pudelko sie szczelnie zamknelo to niema prawa nic stac sie z plytka wink.gif
bartiz
Latac moze ale sie nie porysuje.
bajej
Pytalem w pytaniach rożnistych ale zpaytam jeszcze tutaj:

Jakis czas temu kupilem gre na ebayu (dla kumpla, z drugiego konca polski). Zmienilem adres wysyłki na jego dane (zarówno w paypalu jak i w ebayu). Zaplaciłem (calkiem sporo ) no i przesyłka pewnego dnia doszła, ale sprzedawca wysłał to w ten sposób:

Moje imie i naziwsko
reszta danych kumpla

No i listonosz wbija, pyta sie czy tu mieszka "bajej", a jako ze otworzył ojciec kumpla to mowi ze nie. No to listonosz podziękował i odszedł. To na 100% byla ta paczka. No i teraz gdzie szukac tej paczki? Na poczcie nic nie wiedzą, tak jakby zginela. Podobno listonosz nie mial munduru, taki jakis zwykly koles.

Sprzedawca z ebaya zawalil, no ale co teraz zrobic, gdzie szukac paczki?
Albert Wesker
teraz to juz nigdzie, wraca do nadawcy z adnotacja: adresat nieznany
bajej
problem taki ze minelo juz sporo czasu i sprzedawca jej nie otrzymal ;]
scuff
Szkoda ze ludzie z allegro nie maja sposobow na nielatajace plyty. Dzisiaj przyszla gra, nie dosc ze priorytet szedl 1,5 tygodnia to jeszcze pudelko jest do wyrzucenia bo ktos na nim chyba usiadl :=) Plyta miala szczescie, bo zablokowala sie w dziurze po kawalku wyrwanego plastiku i nie latala tak bardzo. ogolnie POCZTA=RAK i AIDS w jednym
signap
rada - napisz po wygraniu aukcji by zabezpieczyli cedek przez wypadniecem wink.gif
scuff
z(pipi)ałem troche bo myślałem, że to oczywista oczywistość przy wysyłce poczta rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.