Komp mi zaczął zmulac wiec chce zrobić formata, ale jak włączam instalator Windowsa to nie wykrywa mi dysku (mam SATA), na płytce ze sterownikami do płyty głównej znalazłem programik kotry na dyskietkę zrzuca sterownik do SATA, który można załadować podczas ładowania instalatora, Sterownik załadowałem ale i tak instalator nie wykrył mi dysku. Nie wiem już co robić, płyta to Gigabyte na chipsecie Intela. Macie może jakiegoś linka do takich sterowników?
Sterownik masz na cd, wystarczy przeczytać instrukcję wrzucania go na FDD (powinno być opisane krok po kroku)
Możesz też przełączyć w BIOSie na IDE {ja tak miałem na gigaszycie} i powinno bez problemu znaleźć dysk. Po instalce windy przełącz na RAID/SATA czy jak to tam było.
sprobuje z tym IDE, bo sterownik znalazłem (instalka nazywała sie F6 coś tam czyli do tej metody) rozpakowałem sterownik na dyskietkę, instalator wczytał i tak nie wykryło dysku
Sprawdzalem w biosie i - znalazlem dwie funkcje zwiazane z IDE - Extended IDE Drive - mam ustawione na auto, tego nie ruszalem i jeszcze jedna on-chip primary PC IDE jak przestawiilem na disabled to mi cdromow nie wykrylo juz nie wiem co robic... probowalem drugi raz wgrac sterownik , wczytalo go i tak dysku nie wykrylo, sterownik nazywa sie Intel® RAID Controller
To nie ten sterownik

Potrzebujesz sterów do SATA, a nie do RAIDu (czyli tworzenia macierzy), a ustaw w biosie przy tym enachanced coś, weź z tym pokombinuj bo to co stona mówi to na 100% musi działać, jak u znajomego stawiałem system to to samo zrobiłem i było si.
hetros - zrob takim sposobem dzieki ktoremu zainstalowales tego XP a potem zaczal ci sie mulic
wlasnie tu jest problem

bo kompa dostalem juz z postawionym windowsem,a potem jak formatowalem to nie bylo problemu z wykryciem, teraz dopiero sie odezwal ze chce sterow
ja juz nie wiem

przeszukalem cala plyte, znalazlem jakies sterowniki silicon image, cos z SATA zwiazane, nagralem na dyskietke, instalator wczytal a i tak dysku nie wykrylo ;/ nie moge juz....
zmienielm w biosie ustawienie przy opcji extended ide drive i tez nic nie dalo
pomozcie... juz cholery z tym kompem dostaje, zamula jak cholera a formata zrobic nie moge... jakies syfy sie same instaluja...
Napisz jaką masz płytę. .. i jak Ci bardzo zależy to spisz wszystkie opcje jakie masz jakie masz w 2 zakładce BIOSU ( bo pierwsza jest od ustawień daty itp a druga przeważnie od napędów. Napisz co możesz wybrać itp albo porób zdjęcia

)
płyta to gigabyte GA-8I925X-G
zrobilem fotke drugiej zakładki ale tam sa tylko ustawienia bootowania kompa
Walnij fote menu - bo w tych biosach chyba jest coś takiego jak menu główne, jak nie ma to walnij kilka fot z pierwszych zakładek.
A teraz masz tu linka do sterów pod dysk sata
http://www.gigabyte.pl/download/mb/driver/79/Wybierz sobie mirror, spróbuj je załadować jak nie będą działać no to rób te foty

edit:
one są pod xp 64 bitowego nie ma na tej stronce innych, więc możliwe, że nie będą hulać, no ale próbuj...
Walnij zdjątka głównej stronki . Bo co BIOS to inne zakładki :|
poradziłem sobie

sam nie wiem czy to zasługa przestawienia jednej zakładki w biosie czy sterownikow scaignietych ze strony gigabytea (ale nie tych co podał Oran)
Robal_09
30 12 2007, 18:38
Witam mam taki problem komp sie uruchamia wykrywa dysk ale nie moge wejsc na jedna partycje,jest napisane ze dysk w stacji dyskow jest niesformatowany,czy chcem go sformatowac, czy ktos wie moze jak to naprawic ?? bez formatowania oczywiscie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.