Im dłużej posiadam PSP tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jest to konsola wręcz stworzona do różnego rodzaju gier strategicznych. Pojąć nie mogę sensu powstawania jakichś "szczelanek" FPP, których sterowanie kompletnie psuje radość rozgrywki podczas gdy można sobie przyjemnie i spokojnie 'popykać' w różnego rodzaju turówki.
Podobnego tematu nie znalazłem (a przynajmniej 'szukaj' nie znalazło) a pomyślałem, że przyda się temat poświęcony temu gatunkowi gier.
Trochę pozycji na PSP już wyszło, które wg Was są najbardziej godne uwagi, a które powinno się omijać? Co oferują poszczególne tytuły oraz jakie gry są w produkcji...
Odliczając emulację PSXa, na właściwym PSP grałem póki co w parę tytułów:
Metal Gear Acid - miłe zaskoczenie, choć nie jest to Metal Gear jakiego znamy, to system karciany oraz sposób ukazania akcji sprawuje się wyjątkowo dobrze. Chwilami rozgrywka zahacza o schematy ale mimo wszystko sprawia niemałą frajdę a i pogłówkować nieraz trzeba.
Super Robot Taisen MX Portable - konwersja gry z PS2 (norma w przypadku PSP...) ale ani trochę nie gorsza. Od razu należy wspomnieć, że jest to tytuł "japan only" i nie wszyscy będą mieli ochotę 'rozpracowywać' menusy. Niemniej jednak te są bardzo intuicyjne i nawet nowicjusz w tej serii szybko się połapie co i jak, najwyżej z małą pomocą faq (sam zaczynałem od tej części na PS2 więc wiem co mówię ;>). Gra to strategia turowa z udziałem postaci i mechów popularnych anime - tych jest sporo a z bardziej wartych uwagi trzeba wymienić obecność Daimosa (yeah ;>), Evangelionów, różnych Gundamów czy też RahXephona. Fabuła jest połączeniem wątków tychże anime z dodatkiem paru nowości (oryginalne postacie od banpresto). Tym samym znając fabułę anime nie tracimy wiele aczkolwiek mimo wszystko brak możliwości czytania dialogów przez przeciętnego nie-japończyka jest największą stratą. System jest ciekawy, rozbudowany z dużą możliwością ingerencji w parametry zarówno pilotów jak i mechów (ulepszenia statystyk, dodatkowe części, zdobywanie nowych zdolności itp.). Poziom trudności jest przyzwoity - nie za łatwy ale też nie frustrujący. Graficznie i muzycznie nie mam nic do zarzucenia - wszystko super, jak na PS2 (tylko modele 3D mechów na mapie zastąpiono sprite'ami). Ogólnie warto dać grze szanse, nawet nie znając japońskiego - ja w tej serii się wręcz zauroczyłem.
SD Gundam G Generation Portable - po raz kolejny 'japan only'. Także nie będę owijał w bawełnę i stwierdzę na wstępie, iż tytuł jest skierowany głównie do fanów Gundam. Mamy kilka kampanii - wszystkie na podstawie powstałych serii anime, od Mobile Suit Gundam do Gundam Seed Destiny. Kampanie mają od 1 do 9 misji. Te natomiast trwać mogą od kilkudziesięciu minut do nawet kilku godzin (najdłużej jedną misję przechodziłem 3h). Do dyspozycji mamy naprawdę OGROMNĄ ilość jednostek, które liczyć możemy w setkach - oprócz mechów z serii anime pojawiają się także jednostki z różnych mang, nowel, gier i innych side-story.
Największą wadą gry w moim odczuciu jest system, który nie jest tak rozbudowany jak Super Robot Taisen a i który wymaga od gracza dużej ilości poświęconego czasu jeśli chce się zdobyć przyzwoitą ilość funduszy (których jest jak na lekarstwo). Nie będę się w to zagłębiał gdyż wątpię aby ktokolwiek akurat w ten tytuł zagrał ale ogólnie jest to gra na mocne 7, a fani gundamów dodać mogą jedno lub dwa oczka ;>.
W planach mam także Jeanne dArc oraz Disgaea (na PS2 przeszedłem tylko 3 misje). Słyszałem także pozytywne opinie o Field Commander... Ogólnie, jakie są Wasze zdania na temat różnych strategii na PSP?
Ewentualnie jak sprawuje się rozgrywka na emulatorze PSX? Osobiście testowałem z tego gatunku tylko dwie gry - Super Robot Taisen Alpha Gaiden, który działał wręcz wyśmienicie - oraz UFO Enemy Unknown, który choć działał znośnie to sterowanie wyraźnie odpychało od jakże świetnej gry.
Zastanawia mnie sens gry w RTSy na emulatorze - czy da się normalnie sterować powiedzmy w takim Command & Conquer lub Warcraft 2 na PSP? Może macie inne sugestie (Cywilizacja?).
ChOomik
29 12 2007, 20:43
Jeśli chodzi o strategie na PSP to masz jeszcze The Lord of the Rings: Tactics (przeciętniak w porywach na szajs), Warhammer 40,000: Squad Command- noty gry wahają się między 7/10-8/10 i jeśli można zaliczyć do strategii to mamy jeszcze The Sims Castaway (ale czy produkt udał się elektronikom sam nie wiem).
Mendrek
29 12 2007, 21:00
Taiseny to już legenda, w sumie mało znane niestety tu. Dla maniaków mechów z anime to jest przecież gra obowiązkowa. Szkoda, że nikt właściwie nie tłumaczy nowszych wersji. Ostatnio przechodzę powoli trójeczkę na SNES-ie, nie jest zła - fabuła choć nie tak ambitna, to głębia postaci wszystko nadrabia

Brakuje oczywiście Gundam Winga z bardzo klimatycznymi postaciami (Traize, Zechs -> Char to nie to samo

). No ale mamy przecież sagę Mazingerów i Combattlera V -> mojego ulubieńca. Tak właściwie żałuję, że najlepsza część Taisena czyli Alpha 3 z PS 2 nie została przetłumaczona
Może kiedyś scena zabierze się za tłumaczenie
PSP chyba nie za bardzo stworzona jest do strategii, to już bardziej DS z ekranem dotykowym
CYTAT(Suavek @ 29 12 2007, 16:30)

Słyszałem także pozytywne opinie o Field Commander... Ogólnie, jakie są Wasze zdania na temat różnych strategii na PSP?
I ja słyszałam dużo pochwał na temat Field Commander, ale podobno gra jest dosyć krótka.
Z kolei LotR: Tactics jest za proste - pomijam wysypującą się grafikę i koszmarne menu. Bez zbytniego wysiłku umysłowego przeszłam kampanię Drużyny na 100%, a chyba nie tego szukamy w dobrych strategiach.
CYTAT
Warhammer 40,000: Squad Command- noty gry wahają się między 7/10-8/10
Coś wysokie te noty, ja na IGN widziałam 5.4 a na Gamespocie 6.5, więc raczej przeciętnie, chociaż oceny graczy są wyższe niż te z serwisów. Po ściągnięciu i przetestowaniu dema, które jest dostępne w PSP Store (tym polskim), też bym nie dała oceny wyższej niż 6. Dlaczego? Fatalnie opracowany widok z kamery, który skutecznie utrudnia grę i sterowanie oddziałami (a i samo sterowanie też nie jest zbyt wygodne), do tego niezbyt wysokie AI - przeciwnicy zbyt często sami wchodzą pod lufę albo spokojnie czekają aż jednostki gracza przyjdą ich wykończyć. Z dodatków - prawie całkowity brak muzyki. Na plus można zaliczyć grafikę, ale dla strategii to zdecydowanie za mało. Moim zdaniem gra głównie dla fanów Warhammera, którzy mogą przymknąć oko na braki w sterowaniu. Dla pozostałych graczy - jak już nie będzie nic lepszego w okolicy.
ChOomik
30 12 2007, 01:23
CYTAT(Gosiek @ 29 12 2007, 23:39)

CYTAT
Warhammer 40,000: Squad Command- noty gry wahają się między 7/10-8/10
Coś wysokie te noty, ja na IGN widziałam 5.4 a na Gamespocie 6.5, więc raczej przeciętnie, chociaż oceny graczy są wyższe niż te z serwisów.
Ej no, to nie ja oceniałem. Oceny obaczyłem na gamerankings ;]
CYTAT
Brakuje oczywiście Gundam Winga z bardzo klimatycznymi postaciami (Traize, Zechs -> Char to nie to samo )
Bluźnisz, znowu... ;>
CYTAT
PSP chyba nie za bardzo stworzona jest do strategii, to już bardziej DS z ekranem dotykowym
Niby tak, ale nie wszystkie strategie obsługują stylusa. No i nie jestem pewien czy aby tych strategii jest tak wiele. I jakby nie patrzeć na PSP masz także emulator PSX, o którego także pytałem jak się sprawuje (tja, wiem, że na NDS jest GBA ale tam nie ma stylusa ;p).
Co do Warhammera to noty siódemki nie przekraczają jak zauważyłem. Wręcz przeciwnie raczej.
Przyznam, że na PSP wiele strategii nie widziałem, ale jest kilka tytułów z PSX które warto na nim odpalić. Ludzie chwalą sobie Constructor'a, CC: Red Alert i Populus: The Begining. No i oczywiście kultowy i nieśmiertelny pwner czyli Warcraft II z PSX (z wbudowanym dodatkiem). Mam już za sobą połowę kampanii orków. Nie ma to jak przyciąć na wykładach
Pan Pieczarka
9 01 2008, 11:00
CYTAT(Antares @ 8 01 2008, 17:08)

Przyznam, że na PSP wiele strategii nie widziałem, ale jest kilka tytułów z PSX które warto na nim odpalić. Ludzie chwalą sobie Constructor'a, CC: Red Alert i Populus: The Begining. No i oczywiście kultowy i nieśmiertelny pwner czyli Warcraft II z PSX (z wbudowanym dodatkiem). Mam już za sobą połowę kampanii orków. Nie ma to jak przyciąć na wykładach

A świetne Warzone 2100 to pies? KKND też? Tych tytułów nie można po prostu pominąć, szczególnie pierwszego.
FredDie
17 01 2008, 20:52
A co z FFT, może to nie typowa strategia, ale wyśmienite połączenie powyższej z jrpg...jak można tego nie wymienić...ehhh Panowie wstydźcie się. No chyba, że wliczacie w to tylko strategie stricte pc'towe czyli RTS'y...
Disgaea - Afternoon of Darkness. Może i konwersja z PS2 ale ja się zakochałem

. Jak na razie jedna z najlepszych o ile nie najlepsza gra na PSP w jaką grałem. Jeanne d'Arc się chowa. Dla osób, które nie grały w wersję stacjonarną pozycja warta uwagi - bardzo rozbudowana, długa i wciągająca.
Ucieszyłbym się gdyby zrobili także konwersję części drugiej.
LiSoQuan
22 01 2008, 19:42
Polecam Warzone 2100 ktory na PSP działa wysmienicie.. mam go jak i na PC.. najlepsza strategia jaka grałem bo naprawde to strategia :)
Czy grał już ktoś w Wild Arms XF? Czy tytuł ten jest tradycyjną strategią turową czy też bardziej RPG z walkami w tymże systemie? Nie miałem styczności z żadną inną częścią serii więc niezbyt się orientuje aczkolwiek na screenach wyglądało jak typowa strategia.
Przy okazji, w czerwcu wyjdzie
Super Robot Taisen A Portable - konwersja wydanego w 2001 na GBA Super Robot Taisen A. Na wersję angielską tradycyjnie nie ma co liczyć aczkolwiek i z krzaczkami da się spokojnie grać.