CYTAT(TroniC @ 6 09 2007, 18:46)

A ja odkope ten temat
Szkoda mi smiecic na forum zakladajac nowy temat a mam pytanie zwiazane z tym filmem i innymi straszakami z japonii.
Powie mi ktos co azjaci maja z tymi włosami? W 3/4 ich horrorków wlosy maja jakis epizod - jak nie dziewczynki z twarza zaslonieta włosami , to włosy duszące ludzi , wypijane z wodą , lecace z kranów , nie wspominajac o filmie z peruka w roli glownej (tytulu nie pamietam...) i masie innych akcji... Czy ta "choroba włosowa" ma jakies korzenie w ich kulturze/wierzeniach? Strasznie trapi mnie to pytanie odkad pasjonuje sie ich filmowymi dokonaniami w gatunku horroru

Nie mylisz się - ta "choroba włosowa" ma korzenie w ich historii.
Te zjawy nazwane są "Yurei" i są zbłąkanymi duszami ludzi. Dusza ludzka staje się yurei kiedy po śmierci człowiek nie został pochowany jak należy lub, gdy w chwili śmierci (i po niej) dusza ludzka odczuwa silne negatywne emocje jak gniew, zazdrość itd (np gdy człowiek został zabity przez kogoś). Tak więc yurei zazwyczaj stają się ofiary morderstw, samobójstw.
Same Yurei dziela się na mniejsze grupy zjaw i tak np:
ubume - są to dusze matek, które zmarły przy porodzie dzieci, lub które umierając zostawiły swoje małe dziecko samotne. Nie są to jakoś bardzo szkodliwe yurei bo wracają aby troszczyć się o swoje pociechy.
Fuyanurei - są to duchy tych, którzy utopili się w morzu.
Zashiki warashi - te znowuż są duszami małych dzieci.
oczywiście to nie wszystkie grupy, ale nie ma sensu ich wymieniać bo nas tak naprawdę interesuje tylko jedna z nich - Onryou - są to dusze pragnące zemsty za krzywdy wyrządzone za życia.
Kolejne zagadnienie - ich wygląd. I znowuż jest to wycieczka do przeszłości, bo taki wygląd Yurei został przyjęty daaawno temu i był "praktykowany" w teatrze japońskim. Tak więc:
białe szaty - podczas ery edo zmarłych ubierano właśnie w białe szaty. Biały był (i chyba nadal jest jeżeli się nie mylę) kolorem żałobnym w Japonii.
długie czarne włosy - tutaj mamy już bezpośredni wpływ teatru Kabuki, gdzie wszyscy aktorzy noszą peruki. Ponadto wierzono że włosy rosną również po śmierci a jako, ze zjawy nie chodzą do fryzjera i się nie czeszą to maja fryzury takie a nie inne

.
części ciała - no wiec kolejnym charakterystycznym elementem Yurei są ich ręce które to im bezwładnie zwisają. Co ciekawe oryginalne Yurei nie miały stóp i były ukazywane jako lewitujące w powietrzu. W teatrze, jako, że ludzie nie potrafią latać - stosowano bardzo długie białe kimona, które zakrywały całe nogi, bądź też umieszczano aktora na sznurkach itd aby sprawiał wrażenie lewitującego. Jak wiemy w filmach zrezygnowano z owej lewitacji i dali nam pokracznie się poruszajacą wersję Yurei

.
Yurei ponadto występują zwykle z parą dwóch lewitujacych obok zjawy ogni - zwykle koloru niebieskiego i zielonego, ale z tego też w filmach zrezygnowali.
Jak wiec widzisz to nie jest jakiś "tani model strasznej zjawy" tylko kawałek bogatej kultury Japonii;).
Pozdro