CYTAT(Colio @ 1 01 2008, 21:59)

nazbyt pochopna to twoja opinia jest - "Zakładając, że PJ jest niczym przekreślasz całą muzykę lat '90 i początki Grunge, że o Mother Love Bone, Green River , czy nawet Nirvane nie wspomnę." - rotfl, członkowie Nirvany lali na PJ ciepłym moczem
Racja Nirvana olewała PJ, a PJ olewał Nirvane te dwa zespoły nigdy się nie lubiły, choćby dla opinii, że to Nirvana wypromowała Grunge i bez niej o PJ nikt by nie usłyszał. Nazwa "Nirvana" została użyta jako przykład zespołu Grunge, którym niewątpliwie byli.
CYTAT
PJ to sobie dorobiło tabliczkę 'grunge' tak btw, bo dla wielu to zwykły rock jest (alternative rock to ludzie fachowo zwą chyba)
Na początku nikt przecież nie zdawał sobie sprawy, że robi coś nowego, a nazwa Grunge przyszła z czasem. Muzykę można klasyfikować na wiele gatunków, większość przyporządkowań do odpowiednich nurtów może być trafna, albo i nie.
Na koniec ...
CYTAT(ogqozo @ 1 01 2008, 23:57)

Dla mnie w ogóle cały termin "grunge" jest bezwartościowy - to bardziej określenie pewnego zjawiska, mody. Każdy z zespołów grunge'owych można spokojnie określić za pomocą innego gatunku. A Pearl Jam w ogóle mi nie pasuje do tego określenia, bo ja w ich muzyce w ogóle nie czuję żadnej świeżej siły, nieokiełznanej energii, szalonych emocji. Ot, standardowa rockowa młóćka. Można chwalić sobie ich brzmienie, ale na mnie ich piosenki kompletnie nie robią wrażenia. Sorry.
Można nie lubić Grunge'u, ale nie można powiedzieć, że on NIE istniał. Podważanie więc osiągnięć PJ na scenie grunge'u jest zupełnie bez postawne gdyż oni tworzyli tą scenę ...
Pora na suche fakty....
CYTAT(wikipedia)
Ruch grunge powstał w połowie lat 80. w stanie Waszyngton w USA.Już w 1984 r. istniały zespoły które w przyszłości staną się klasyką gatunku. W tym roku powstały m.in. Soundgarden, Melvins i Green River,którego muzycy utworzyli później Pearl Jam i Mudhoney. Osoby grające w tych zespołach nie były świadome tworzenia nowego ruchu. Zaliczałe się one głównie do nurtu punk rock lub heavy metal. Sklasyfikowanie jednolitości sceny Seatlle stało się faktem dopiero w roku 1988. Wtedy ktoś po raz pierwszy użył stwierdzenia ,,grunge" odnośnie tej muzyki. W tym czasie na undergroundowych scenach w Seatlle królował Soundgarden,który wydał właśnie płytę Ultramega OK. Sławę zdobywały powoli Alice In Chains i Nirvana. Dużym zainteresowaniem cieszył się też projekt charyzmatycznego wokalisty Andrew Wood'a Mother Love Bone. I w tym niezwykle ważnym momencie pojawiła się wytwórnia Sub Pop.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grunge