Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Benq FP241VW
Forum PSX Extreme > Inne > HD
Wampis
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wiem oczywiście o tematach dotyczących monitora do PS3, albo do X360. Są to jednak osobne wątki. Tymczasem wraz z wyjściem HDMI wprowadzonym do X360 sprawa zrobiła się nieco bardziej uniwersalna.
W innych tematach pojawił się na chwilę monitor Benq FP241VW i muszę stwierdzić, że bardzo mnie on zainteresował. Sam producent twierdzi, że jest to idealny ekran dla nowych konsol, lub odtwarzaczy HD-DVD czy Blu-ray, dzięki pełnemu wsparciu 1080p przez HDMI.
Jestem ciekawy, czy ktoś ten monitor posiada i używa we wspomnianym kontekście, szczególnie, że jeszcze w tym roku zamierzam kupić porządny ekran do mojej konsoli. Myślałem o HD ready 26', ale jeśli za podobną cenę mógłbym mieć Full HD 24' to czemu nie, tym bardziej, że nie zależy mi na tunerze TV. Co prawda różnica w jakości obrazu jeśli chodzi o rozdzielczość przy takiej wielkości ekranu nie jest szczególnie duża, ale zawsze to coś.
Czy wie ktoś, jak wygląda to wyświetlanie 1080p, czy monitor po prostu dodaje cienkie pasy na górze i na dole ekranu? Czy może jednak jakoś ucina lub rozciąga obraz? Bo jeśli miałby wyświetlać idealny obraz, z cienkimi, równymi pasami, to jest to bardzo interesująca propozycja.
konstant
Nie rozumiem tu czegos.
1080p to rozdzielczosc, a nie format obrazu, wiec jakie pasy? wtf?
Przeciez ten monitor jest w panoramie, wiec zadna gra nie bedzie miala pasow, no chyba ze jakies starocie w ps2.
A poza tym, 24cale i 1080p?
Dla 37 1,5 m od ekranu to jest MAX, dla 24 ile to bedzie? Pół metra?
Dla mnie bezsens.
Ja bym bez zastanowienia bral 26 hdready, ale najlpiej 32.
Wampis
Zauważ, że monitory panoramiczne mają rozdzielczość 16:10, a HDTV 16:9. Więc jeśli ten Benq ma rozdzielczość 1920x1200 to może wyświetlać 1080p piksel w piksel, pod warunkiem dodania pasów na górze i na dole ekranu. Cieniuteńkich. A z tego co wynika z moich poszukiwań w internecie te monitory tak robią, ale jestem ciekawy relacji z pierwszej ręki.
Inna sprawa, że w sumie właśnie to Full HD nie jest tu do końca opłacalne bo przekątna mała, z drugiej jednak strony mieć sprzęt radzący sobie z 1080p to dobra rzecz. Tym bardziej, że HD ready to 1366x768 i 720p nie idzie na takich HDTV piksel w piksel.
Ceglash
Wampis jeśli ten monitor ma byc tylko do obsługi Xboxa to sobie odpuść i lepiej kup jakiegoś TV LCD 32 cale. Jesli jednak ma on takze posłużyć jako "przyjaciel" twojego komputera to oczywiście polecam. Sam się zastanawiam nad jakims monitorkiem do swojego PC, a jako że nie ma 22 cali z matrycą inną niż TN to mój wybór pada na 24 calowe kolosy. Oprócz tego "benka" mam na oku jeszcze LG L245WP-BN i NEC LCD2470WNX(ale gdzieś wyczyczałem, że ma problemy z obsługą nowych konsol, mimo że obsługuje HDCP). Jest jeszcze Hyundai W241D na super matrycy S-PVA. Cięzki wybór i do dzisiaj jestem niezdecydowany;). Co do tych pasów na górze i dole to faktycznie moga wystąpić z racji tego, że te monitory to 16:10 a nie 16:9.
Wampis
Tak naprawdę to wygląda na to, że monitory Benq FP241W, WZ i VW to w zasadzie to samo. Znalazłem temat na innym forum, gdzie gość pokazuje jak powinien wyglądać obraz:
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=...72&page=229

Inna sprawa, że poczytałem sobie jeszcze o tym monitorze i nie wszystkim to 1080p działa idealnie. Więc jak na razie to chyba pozostanę przy odkładaniu na HDTV, jak nie ma być bezproblemowo, to nie chcę kombinować. No chyba, że w nowszych egzemplarzach tych monitorów jest już dobrze.

CYTAT(Ceglash @ 5 01 2008, 10:11) *
Co do tych pasów na górze i dole to faktycznie moga wystąpić z racji tego, że te monitory to 16:10 a nie 16:9.

Nawet muszą jeśli to dobry monitor, lepszego sposobu na 1920x1080 na monitorze nie ma.

edit:
Jest profesjonalna stronka o tym monitorze:
http://www.benq.com/product/lcd/FP241VW/
Producent, w sumie poleca go do X360 i PS3.
A ja się jeszcze nad nim poważnie zastanowię.
WhiteBoy
Ja też silnie rozważam kupno tego monitora do PS3. Jego niewątpliwą zaletą jest wejście Component, S-Video oraz HDMI (żadko który monitor ma wszystkie 3 wejścia jednocześnie). Także cena. Zawsze łatwiej też monitor kupić na działalność gospodarczą, wtedy cena tego monitora mniej wiecej waha się koło 2500zł. A to jest mniej więcej 1200zł-1400zł mniej od najtańszego TV z Full HD. Minus to tylko 24cale, bo najtańszy TV z Full HD ma już cali 37. I co tu robic?
w07t3k
Ja bym po prostu znalazl inny monitor z hdmi, componentem i vga. Nie jest pewnie ich duzo, ale kilka modeli sie znajdzie. IMO nie warto doplacac do 1080p na 24", lepiej kupic tanszy monitor, rowniez o takiej przekatnej. Jezeli Full HD to lepiej doplacic i poczuc roznice, ktora dosc ciezko uswiadczyc na 24", chyba, ze patrzy sie z odleglosci 30-40 cm. W dodatku ten monitor jest okrutnie drogi - za 2600 zl mozna spokojnie kupic dobry 32" HDTV i nie potrzeba wcale do tego 1080p by miec bardzo dobra jakosc obrazu.
Inna sprawa, ze ktos moze nie miec wystarczajaco duzo miejsca na cos wiekszego, wiec wtedy mozna sie zastanowic nad tym monitorem. Pozostaje "tylko" cena.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.