Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wiem oczywiście o tematach dotyczących monitora do PS3, albo do X360. Są to jednak osobne wątki. Tymczasem wraz z wyjściem HDMI wprowadzonym do X360 sprawa zrobiła się nieco bardziej uniwersalna.
W innych tematach pojawił się na chwilę monitor Benq FP241VW i muszę stwierdzić, że bardzo mnie on zainteresował. Sam producent twierdzi, że jest to idealny ekran dla nowych konsol, lub odtwarzaczy HD-DVD czy Blu-ray, dzięki pełnemu wsparciu 1080p przez HDMI.
Jestem ciekawy, czy ktoś ten monitor posiada i używa we wspomnianym kontekście, szczególnie, że jeszcze w tym roku zamierzam kupić porządny ekran do mojej konsoli. Myślałem o HD ready 26', ale jeśli za podobną cenę mógłbym mieć Full HD 24' to czemu nie, tym bardziej, że nie zależy mi na tunerze TV. Co prawda różnica w jakości obrazu jeśli chodzi o rozdzielczość przy takiej wielkości ekranu nie jest szczególnie duża, ale zawsze to coś.
Czy wie ktoś, jak wygląda to wyświetlanie 1080p, czy monitor po prostu dodaje cienkie pasy na górze i na dole ekranu? Czy może jednak jakoś ucina lub rozciąga obraz? Bo jeśli miałby wyświetlać idealny obraz, z cienkimi, równymi pasami, to jest to bardzo interesująca propozycja.