wyzga rafal
6 01 2008, 12:17
ja biore obraz matki w literaturze a wy jaki pomózcie
ja miałem tragizm ludzkiej egzystencji w obozach zagłady... nigdy mnie to nie interesowało i nie lubie semickich zagadnień ale temat banał jak siema... zawsze ktoś ze starszego rocznika miał coś w podobie nie mówiąc już o zasobach historycznych internetu
„Kto miłości nie zna, ten żyje szczęśliwy”. Przedstaw wzór miłości romantycznej w literaturze różnych epok.
Lanie wody nt. miłości.
jaszczoor
6 01 2008, 12:46
motyw władzy w literaturze.
Fajny prosty temat który opisalem w 3 godziny, dzień wcześniej, prace przeczytałem 3 razy i zdałem na 16/20
Oczywiscie nie namawiam do takich praktyk

Aha, oparłem sie głównie na Orwellu
rok temu wzialem taki: 'Rozne motywy Bozego Narodzenia. Przedstaw na przykladach literatury i innych dzielach sztuki'. 20/20.
Ja mam taki "Wokół fantasy-kreacje fantastycznych światów" ciekawe jak pójdzie.....
wilku00034
6 01 2008, 14:01
Wybrałem sobie: "literatura jako ostrzeżenie przed totalitaryzmem"
Myślę że będzie dobrze
ambasadororientu
6 01 2008, 15:31
Wybrałem - romantyczne historiozofie
zastanawiam się czy nie zmienić na jakiś banalny temat z języka
- tak by nie było za dużo lektur - im jest ich więcej, tym więcej egzaminatorzy muszą samemu przerobić i nie zawsze może to ich uszczęsliwić;
- brać w większości książki które albo przerabialiście na lekcjach j. pol albo takie które mają opracowania;
- w bibliografi nie podawać ściąg, opracowań itp. Ma być praca także twórcza, więc jak dodacie od siebie jakąś mniej znaną ksiązke, albo spojrzycie na temat także pod innym kątem, możecie na tym zyskać (ale nie przesadzajcie);
- jeśli naprawde nie kochacie j. pol - nie wysilajcie się na jakieś kosmiczne tematy;
- szukajcie pomocy w każdym momencie od nauczycielki j. pol;
- nieczęsto sie zdarza trafić na temat powiązany z własnym hobby, więc moze zajrzyjcie na różne typowo szkolne fora co ludzie wybierali;
- jeśli jeszcze macie czas - możecie sami wymyśleć zagadnienie i zaproponować. Troche trwa ustalanie przez egzaminatorów "czy dany temat jest odpowiadni" blah blah blah ale jesli bardzo wam zależy droga otwarta
- zaproście znajomego o rok starszego, który ma mature dopiero co za sobą, na browara i na spokojnie wypytajcie co i jak;
- jeśli bedziecie trafnie odpowiadać na pytania i dobrze ułozycie text któty będziecie rozumieć nie macie szansy nie zdać;
- najlepiej oczywiście samemu napisać pracę i się jej wyuczyć niz kupić. Jesli kupujesz pracę to chociaż przygotuj się z niej jakbyś ją sam napisał i sam wszystkiego wyszukał.
Niewiele osób niezdaje, trzymam kciuki za każdego zdającego chyba że komuś pracę ukradł.
PS: nie warto brać "Motyw samobójstwa i literaturze i sztuce" Dołujący temat ;].
PS2: możecie albo zamęczyć tematem który egzaminatorzy słyszeli po 20 raz tego samego dnia albo zaciekawić jakąś zabawna praca.
Polecam opracowanie Zemsty w oryginale i wersji filmowej (w tamtym roku był podobny temat)
Tekst ksiązki nie jest długi, jest za to zabawny i nie nudzi się podczas zapamiętywania (nawet cytatów) ,przerabiania (tak by posowal pod temat) ani słuchania (każdy lubi dobra komedię).
Keymaker
6 01 2008, 18:30
"Portret Szatana w literaturze i filmie" - czy coś w ten deseń

Temat spoko, gdyż postać ta przewijała się w wielu lekturach. A filmów też kilka się znajdzie
Whiteman
6 01 2008, 23:28
Ja nie jestem oryginalny - w każdym razie zasugerowałem temat, który niegdyś wykorzystał już pewien czytelnik PSX Extreme (Numer #105 - List Miesiąca):
"Gry wideo jako forma adaptacji utworów literackich"
W bibliografii:
-Wiedźmin
-Kompania Braci
- Dzieła Tolkiena
[ew. Splinter Cell]
superment
7 01 2008, 11:12
ja miałem: język reklamy, interpetacja i omowienie na podstawie wybranych spotow reklamowych z tv radia i prasy.
jak ktos chce mam go gdzies jeszcze, spoko opracowany, nie wymaga czytania bibliografii. sam bez jakiegokolwiek zagladania w 4 ksiazki z bibliografii dostalem 16pkt.
moge sie nim podzielic.
zolwik777
7 01 2008, 16:35
Jak by ktoś brał obraz ojca w literaturze to mam zaje.bistą prace napisaną przez mgr polonistyki na oddanie, by sobie "popatrzeć jak to powinno wyglądać"

. Oczywiście za opłatą.
CYTAT(superment @ 7 01 2008, 11:12)

ja miałem: język reklamy, interpetacja i omowienie na podstawie wybranych spotow reklamowych z tv radia i prasy.
jak ktos chce mam go gdzies jeszcze, spoko opracowany, nie wymaga czytania bibliografii. sam bez jakiegokolwiek zagladania w 4 ksiazki z bibliografii dostalem 16pkt.
moge sie nim podzielic.
poprosze na pw
Ja na maturze 2007 wybrałem temat: "Motyw bohatera patriotycznego w literaturze polskiej XIX wieku". W pracy zawarłem historie postaci takich jak Jacek Soplica, "Kordian" J.Słowackiego i "Grażyna" Mickiewicza.
Polecam wybierać tematy proste i oczywiste, nie kombinować bo może to tylko wam zaszkodzić nawet jeśli w danej chwili wydaje sie wam ze to temat stworzony dla was. Pamiętajcie że niezwykle ważne są pytania które zadaje komisja, ale nie macie sie czego obawiać bo dotyczą one tylko tematu który wybraliście. Zdałem na 16 pkt/20. Jakbym lepiej douczył sie mojej pracy to bez problemu było by 100%, ale jak uczyłem sie na trzy dni przed egzaminem...
A prace zachowałem na pamiątkę
Bzdurski
8 01 2008, 14:38
Ja mam w 2k8 takowy temat: "Miłość i zbrodnia w utworach Szekspira. Opracuj zagadnienie na podstawie trzech wybranych utworów".
Nie jest zły, ale nie mam pojęcia, od czego rozpocząć pisanie prezentacji.
CYTAT
nie mam pojęcia, od czego rozpocząć pisanie prezentacji.
A po co ją pisać? To tylko marnowanie czasu, który można poświęcić na lekturę ciekawych książek. No chyba, że chcesz ją potem sprzedać, ale IMO za dużo przy tym roboty.
Bzdurski
8 01 2008, 15:45
CYTAT(ogqozo @ 8 01 2008, 14:50)

CYTAT
nie mam pojęcia, od czego rozpocząć pisanie prezentacji.
A po co ją pisać? To tylko marnowanie czasu, który można poświęcić na lekturę ciekawych książek. No chyba, że chcesz ją potem sprzedać, ale IMO za dużo przy tym roboty.
Wiesz, może jak napiszę plan to się szarpnę na całość prezentacji, bo jakoś nie wierzę zbytnio w możliwość "maturalnego freestyle'owania przed komisją".
superment
8 01 2008, 15:55
http://img48.imageshack.us/img48/7581/matura1ix6.jpgtutaj macie plan mojej starej prezentacji moze sie komus przyda. mam tez wszystko ladnie opisane itp

ale to juz udostepnie za monety.
Forebode
10 01 2008, 19:12
Co moge poradzic maturzystom na ustny z polskiego to nie brac zbyt rozleglych tematow. Mam na mysli np. "obraz polskiego chlopa w literaturze". Fakt ze mozna nawijac i pol godziny na ten temat + jest duzo zrodel informacji i ogolnie prosciej sie przygotowac, ale....... komisja nie bardzo lubi sluchac czegos po raz 1,000,000, sluchajac ciagle tych samych cytatow i argumentacji. Radzilbym wziac mniej rozlegle tematy, ale interesujace. No i nie bac sie tych kilkunastu minut gadania, bo to naprawde szybko leci. Zeby dostac w miare ok noty trzeba zainteresowac komisje bo inaczej nawet nie beda cie sluchac i dadza tyle zebys przeszedl. Sporym minusem tego rozwiazania jest to, ze trzeba miec calkiem niezle opanowany temat. Trzeba sie liczyc z podchwytliwymi pytaniami, bo zapewne ktos z komisji bedzie chcial sie czegos jeszcze dowiedziec.
Killabien
10 01 2008, 19:25
Ja wybrałem temat ,,od ezopa do disney'a. Analizując wybrane materiały opisz ewolucję bajki'' tutaj chyba nie będzie za trudno już mam pomysł styka tlyko wypełnić literature podmiotu i przedmiotu czy coś takiego i leci.
Sheepman.
25 02 2008, 22:00
„Czarny charakter” w różnych tekstach kultury. Na wybranych przykładach omów funkcje bohatera negatywnego.
Spodobał mi się i na ten temat będę gadał za rok.
Mam 2 pracki po 20pkt. Wszystko z planem, bibliografią i prezentacją w PP
Przedstaw obraz życia w obozach zagłady na wschodzie i zachodzie. Omów na przykładzie wybranych utwor
Problem żydowski czyli tragedia wyobcowania
Moge napisać też obojętnie co za parę ojro w ....kilka godzin?
A co do rad. Komisję (pipi) obchodzi o czym Wy tam w pezentacji mowicie. Nawet pewnie nie chce im sie tego słuchać więc oceniają sam sposob mowienia. Możesz mówic o '(pipi)u waflu' ale ładnie i ciekawie, a dostaniesz 20 pkt.
Ja rok temu mialem "Literackie i filmowe wizje przyszlosci. Omow na wybranych przykladach"
literatura:
1. "Czy androidy marza o elektrycznych owocach" AKA "Blade Runner"
2. "Kawaleria kosmosu"
3. "Ja, robot"
i filmografia

1. "Czlowiek demolka"
2. "Robocop"
3. "Piaty Element"
4. "Mad Max 2"
ogolem mowilem o tym co lubilem ;D
kotlet_schabowy
10 03 2008, 23:42
Ok, nie będę zakładał nowego tematu, więc zapytam tu :
jaką polecicie bibliografię do tematu "Powieść : odmiany gatunku. Przedstaw, analizując wybrane utwory" ? Raczej bez wykraczania poza kanon (z góry odrzucam Potop oraz Zbrodnię i Karę). Jak w ogóle napisać bibliografię i konspekt ?.
Ewcikson
11 03 2008, 00:19
CYTAT(kotlet_schabowy @ 10 03 2008, 23:42)

Ok, nie będę zakładał nowego tematu, więc zapytam tu :
jaką polecicie bibliografię do tematu "Powieść : odmiany gatunku. Przedstaw, analizując wybrane utwory" ? Raczej bez wykraczania poza kanon (z góry odrzucam Potop oraz Zbrodnię i Karę). Jak w ogóle napisać bibliografię i konspekt ?.
zglos sie na priv mam dobre serce... i masz bardzo fajny nick:> az tesknie za schabowymi...
co do powiesci to zalezy jak dluga chcesz miec bibliografie.... i jaki okres lit wchodzi w gre... bo jak do wspolczesnosci dodasz kilka wczesniejszych epok to mozesz magisterium napisac...hehehe
Ja proszę o pomoc w znalezieniu bibliografii do tematu "Literatura uczy. Omów na wybranych (...)".
Wybrałem na razie:
- przypowieści z Biblii
- bajki Krasickiego
- fraszki Kochanowskiego
- Mały Książę (?) - Exupery
Poradźcie mi coś, proszę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.