Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Arcade czy symulacja?
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Sephi
Witajcie, takie pytanie mnie nurtuję od jakiegoś czasu. Dlaczego arcade/symulacja przyciągają graczy. Chodzi mi o to, żebyście napisali za co lubice/nie lubiecie arcade albo symulacji, co przyciąga graczy do konkretnego rodzaju wyścigówek. Chodzi mi o konkretne argumenty i punkty widzenia. Wypowiadajcie sie smile.gif
Figlarz
Hmmm ciężko jednoznacznie powiedzieć co jest lepsze... Przynajmniej dla mnie. Czasem mam okazję pograć w symulację, a czasem arcade. Raz mi się zachce GT, a chwilę potem Burnouta... Zależy od nastroju. Kiedy jestem wkurzony, to nie pogram w symulator, bo będę popełniał łatwe błędy i wyłączę, jeszcze bardziej się denerwując... Na chwile zdenerwowania odpala się arcade i "lajtuje się" biggrin.gif

Myślę, że głownie tym ludzie się kierują wybierając szpile...
nWo
z terminem arcade kojarzy mi sie RIDGE RACER, jako pierwszy tytuł potem moge wymienic inne ale nie ma sensu. bo jak kolwiek bym probowal znalesc inny tytuł gry w ktorej scigamy sie samochodzikami a nie jest ona symulacja to RIDGE RACER jest okrętem flagowym. tak jak wipeout 2097 dla futurecerow.

mysle ze wybierajac arcade skazuje sie jedynie na rozrywke bez koniecznosci uzywania elementow technicznie powiązanych z wyscigami:
dobor opon odpada,
poziom zawieszenia odchodzi,
cisnienie w oponach brak,
ustawnienie spojlerów nieistotne
miejsce w stawce wywalczone podczas kwalifikacji sie nie liczy,
pogoda nie ma wplywu,

jedyne co mam do wykonania to trzymanie throttle full do oporu i wcisnanie lewo prawo aby zaliczac zakręty, odmuzdzona czysta rozrywka, szybko i przyjemnie, jak w grze video. nie mam tego w symulacji. gdy wlączam sobie GTR 2/rFactor niech sie chowają gran turismo forzy i inne (pipi), tu zabawa sie konczy i wszystkie elemetny maja tak istotny wplyw ze glowa mnie boli i ja sam nie jestem w stanie ogarnac wszystkiego, sam sie na wszystkim nie znam a jednak cos mnie pcha zeby zasmakowac na wlasnej skorze tego co czasami widze w eurosporcie, tak to sie zaczelo, wciagnelo na dobre. dzis nie mam mozliwosc przejechania dowolnego toru na swiecie na moim pc'cie, nie musze czekac na kolejna czesc (pipi)ego gt, mam to jako prosty dodatek z netu, szybko i bez bólu oczekiwania, mam tez mozliwosc wyboru dowolnego auta jakie tylko chce. nie musze za nie placic tez mam je za darmo. To jest wlasnie plus na strone symulacji ze w przeciwienstwie do arcade ona sie rozrasta, rosnie z uplywem czasu. prawdziwa z krwi i kosci, ustawien samochodu jest tyle ze mozna zaproscic wójka mechanika, kuzyna wulkanizatora i przez kilka godzin nauczyc sie czegos pozytecznego na temat doboru ogumienia czy tez telemetrii pracy silnika, mozna tez samemu poeksperymentowac dlugimi godzinami przy kubku z kawą, samemu usilowac dojsc jak dana zmiana wplynie na zachowanie sie samochodu na torze. arcade tego nie ma. tyle ze problem twojego pytania nadal pozostanie nierozwiązany, bowiem arcade oferuje rozrywke, mniej zlozona i symulacja daje zabawe, jednak na zdecydowanie wyzszym poziomie, jednak zdecydowanie dluzszą i taką ktora mozna sie podzielic z innymi, jesli grasz w symulacje pokroju GTR2 / rFactor czy tez pozal sie boze zalosnego gran turismo 4, zapros na kilka godzin znajomego albo mechanika albo kogos kto wie jak ustawic silnik, pokaz mu gre i zadaj kilka pytan, facet sie wciagnie gwarantuje, dlanich bedzie to zabawa polaczona z mozliwoscia wykorzystania ich wiedzy. dla mnie jednak pozostaje to nadal zabawa.
fauer
Arcade czy symulacja? Hmmm...to zalezy od gry.Generalnie wole symulatory(gt)-ech te zniszczenia:) Jako fan motoryzacji nie moge nie zagrac we wszystko co ma koła biggrin.gif (badz tez i nie).Ujme to tak,jeżeli dana gra trzyma poziom to nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.