Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Prośba dla posiadaczy next-genów (X360, PS3, WII) o wypełnienie ankiety.
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
DavHend
OK jedziemy z koksem, nie będę pisać nudnego wstępniaka, którego i tak nigdy prawie nikt nie czyta. Mogę jedynie powiedzieć, że ta ankieta nie jest bezcelowa.

1) Czy jeżeli w Twoim mieście byłaby wypożyczalnia gier video, to:
a) korzystałbym z niej.
b) nie korzystałbym z niej, wolę kupować gry i mieć je tylko dla siebie.
c) w moim mieście jest już takowa wypożyczalnia.

2) Przy kosztach 200zł za nową grę (dajmy na to Unreal 3), czy 10 zł byłoby dla Ciebie uczciwą ceną za wypożyczenie nowiutkiej gry na tydzień?
a) zdecydowanie tak.
b) raczej tak.
c) raczej nie.
d) zdecydowanie za drogo.

3) Jeżeli 10 zł wydaje Ci się zbyt wygórowane, to ile byś był w stanie jako uczciwy człowiek dać?
Wpisz ilość złotych wiedząc, że za wypożyczenie filmu na DVD na 2 dni w standardowej wideotece gwiżdżą sobie 5-6zł.

4) Czy byłbyś zainteresowany wypożyczaniem podzespołów zewnętrznych do konsoli, takich np. jak kierownica, unikatowe pady (np do guitar hero) itp?
a) tak
b) nie

5) Czy jest w Twoim mieście wypożyczalnia gier video?
a) jest i jestem jej stałym klientem. wink.gif
b) jest, ale z niej nie korzystam.
c) nic mi o takowej nie wiadomo, jeśliby była, to bym z niej na pewno czynnie korzystał.
d) nie ma, ale nawet jeśliby była, to bym do niej nie chodził.

6) Posiadam
a) X360
b) PS3
c) WII
d) nie mam ochoty udzielać takich informacji.

7) Mieszkam w...
(udzielić odpowiedzi, osoby nie chcące ujawnić tej informacji niech dadzą tutaj kreskę tutaj kreskę).

cool.gif Jakie godziny otwarcia byłyby dla Ciebie odpowiednie?
a) 8-16
b) 10-18
c) 12-20

9) Czy chciałbyś, aby taka wypożyczalnia oferowała inne obsługi, takie np jak skup i sprzedaż używanych gier?
a) dobry pomysł (+można napisać jakaś swoją usługę)
b) wolałbym raczej, aby była przeznaczona do wypożyczania gier.

Panowie i proszę bez jaj... Szczerze mówiąc poważnie się zastanawiam nad takim biznesem. wink.gif
Specu
1) A
2) A
3) -
4) A
5) C
6) A
7) szczecinie...
cool.gif C
9) A - tak jak napisałeś, wymiana/sprzedaż gier.
Grzehoo
Nie posiadam żadnej nowej konsoli stacjonarnej, ale może w wakacje nabędę Żydboksa.
  1. a)
  2. a)
  3. -
  4. a)
  5. c)
  6. -
  7. Poznań
  8. b)
  9. a) skup i sprzedaż używanych gier na wszystkie platformy, także wysyłkowo
z2djtkose
1) A
2) A
4)A
5)C
6)A
7)Wadowice
8 .)B
9)A
LegionPolski
1) A
2) A
3) 10 zł to jak najbardziej wpytowa cena jak na tydzień wypożyczenia gry
4) A
5) C
6) Żadnego NG nie posiadam, jednak niedługo X360 (i pod tym kątem ankiete wypełniałem)
7) Mieszkam w Gdyni
Godziny otwarcia - C
9) A
Yahoosh
1) A (ale tylko po to by sprawdzić nowości albo co jakis czas popykać ze znajomymi. Musiały by być w miarę niskie ceny)

2) A (napewno, za 10 zł/ tydzień no problemo nawet przy małych dochodach)

3) 10 zł OKa, (ale lepiej by było stawki na 2 dni (np na weekend) , tydzień i na czas określony / nieokreślony o różnych stawkach,
tylko nie mam pojęcia jak się załatatwia sprawy typu "trzyma 2gi miesiąc i chyba nie ma zamiaru oddać".)

4) A (szybko by się zdezelowały, ale ogólnie lepiej za kasę komuś zdezelowac sprzęt niż zniszczyć np. własnego Joy'a w Guitar hero/Rock Band.
Wypożyczanie perkusji, maty, kamerki, gitarki oczywiście że chętnie.)

5) C

6) A

7) - (mała miejscowość, znikoma ilosć atrakcji na mieście)

8 ) B (+ płatne wypożyczanie lokalu na nocki)

9) A (skup i sprzedaż jak najbardziej, tablice ogłoszeniową, BAR a chociażby stałe dostawy alkoholi po rozsądnych cenach.
Możliwość zajmowania konsoli na konkretny dzień/godzinę.)
Wampis
a) korzystałbym z niej.
2) Przy kosztach 200zł za nową grę (dajmy na to Unreal 3), czy 10 zł byłoby dla Ciebie uczciwą ceną za wypożyczenie nowiutkiej gry na tydzień?
a) zdecydowanie tak.
4) Czy byłbyś zainteresowany wypożyczaniem podzespołów zewnętrznych do konsoli, takich np. jak kierownica, unikatowe pady (np do guitar hero) itp?
a) tak
c) nic mi o takowej nie wiadomo, jeśliby była, to bym z niej na pewno czynnie korzystał.
6) Posiadam
a) X360
7) Mieszkam w...
za granicą, nie ma to znaczenia, poza tym, że byłbym skłonny dać 5€ za wypożyczenie
8) Jakie godziny otwarcia byłyby dla Ciebie odpowiednie?
c) 12-20
9) Czy chciałbyś, aby taka wypożyczalnia oferowała inne obsługi, takie np jak skup i sprzedaż używanych gier?
a) dobry pomysł, może przy okazji regeneracja płyt
Jakuza
a) korzystałbym z niej.

a) zdecydowanie tak.

3) -

a) tak

6) Posiadam
a) X360

7) Kraków

c) 12-20

b) wolałbym raczej, aby była przeznaczona do wypożyczania gier.
komar737
1 a
2 a
3-
4 a
5 c
6 a
7 J-bie.
8 c
9 a
tk
1. A
2. A
3. -
4. B
5. C
6. A
7. Wrocław
8. C
9. A - skup używanych gier
Lesiu_adi
1. A
2. B
3. -
4. A
5. C
6. A
7. Bydgoszcz smile.gif
8. B
9. A
ziolo69
c) w moim mieście jest już takowa wypożyczalnia.

a) zdecydowanie tak.

3) Jeżeli 10 zł wydaje Ci się zbyt wygórowane, to ile byś był w stanie jako uczciwy człowiek dać?
Wpisz ilość złotych wiedząc, że za wypożyczenie filmu na DVD na 2 dni w standardowej wideotece gwiżdżą sobie 5-6zł.
-------------------------------------------

a) tak

a) jest i jestem jej stałym klientem. wink.gif

6) Posiadam
b) PS3

7) Mieszkam w...
Elblągu

b) 10-18

a) dobry pomysł

Potwierdzenie punktu 1. i 5.:

DavHend
Wampis --->> hm... też nad tym myślałem, wiesz może ile takowa machina kosztuje? smile.gif

7ahoosh --->> jeżeli podejmę działania, to zacznę na pewno od czegoś małego, więc w sumie nie będzie to raczej na sam początek możliwe, później owszem.

Grzehoo --->> wysyłkowo na samym początku odpada, w wypożyczalni owszem.

Fredder
a) korzystałbym z niej.

b) raczej tak.

8zł

a) tak

6) Posiadam
b) PS3

7) Mieszkam w...
(Warszawa-) Piastów (-Pruszków)

Jakie godziny otwarcia byłyby dla Ciebie odpowiednie?
c) 12-20

a) dobry pomysł (+hmm, możliwość ściągnięcia/wgrania save'ów 100% )
Chicken
1. C
2. A
3. -
4. A
5. A
6. B
7. Słupsk (Pomorskie)
8. B
9. A. Te same usługi oferuje wypożyczalnia, do której należę biggrin.gif
Pan Pieczarka
a) korzystałbym z niej.

b) raczej tak.

8 zł. (Btw. nie wiem co to za wypożyczalnie, ale u mnie nowości na 24h stały po osiem właśnie).

b) nie

6) Posiadam
e) żadnej z nich

7) Mieszkam w...
Siedlce

c) 12-20

Tak już poza ankietą, to nie wiem, czy taki proceder jest prawnie poprawny - filmy wydaje się osobno bez i z licencją na wypożyczanie, a gry takich licencji nie posiadają (np. na tylnej okładce gier na PS2/PSP pisze "FOR HOME USE ONLY" itp.), poza tym założę się, że gry z licencją kosztowałyby pewnie kilka razy więcej, porównując sytuację grową z filmową.
Lucek
a) korzystałbym z niej.

a) zdecydowanie tak.

3) nie dotyczy

b) nie

6) Posiadam
a) X360

7) Mieszkam w...
Kraków

c) 12-20

Berion
Next genów nie posiadam, ale mam do nich dostęp smile.gif

1a/5c
2b
3 cena jest ok, ale i tak każdy chce jak najtaniej. Wiadomo.
4b
6ab (można tak powiedzieć ;])
7 -
8b
9a - tym się zajmuje szereg sklepów, także cena musiałaby być atrakcyjna.

To kiedy otwierasz tą wypożyczalnie? wink.gif Pamiętaj, że "regeneracja" płyt to będzie chleb powszedni. Ludzie nie szanują płyt.
Dud.ek
1) C
2) B
3) -
4) B
5) B
6) A
7) Bielsko-Biała
cool.gif C
9) A
Danilo1972
1. A
2. A
3. na tydzień 10zł, to bardzo dobra cena
4. A
5. C
6. B
7. mieszkam w małym mieście, w którym i tak żadna wypożyczalnia gier nie będzie działać, skoro nawet sklepu z grami NG nie ma
8. C
9. A
DavHend
Berion ----->> zanim podejmę jakiekolwiek kroki, to muszę poznać wszystkie detale, póki co operacja stoi w martwym punkcie, ponieważ jest problem z licencjami, ogólnie z tego co mi wiadomo i co mówią mi ludzie, to nie można publicznie udostępniać gier... Jest jednak ponoć do każdego tytułu specjalna kopia z specjalną licencją (jednak o wiele droższa), którą można wykorzystywać do w/w publicznego udostępniania.

Jeśli ktoś wie coś więcej w tej kwestii, to byłbym wdzięczny za każdą informację.
Lucass
1) A
2) A
3) -
4) B
5) C
6) B
7) Blisko Katowic, więc startuj z biznesem jak najszybciej :P
8) C
9) A
massmedia
1.A
2.A
3.-
4.B
5.C
6.X360
7.Warszawa
8.C
9.A
Trzymam kciuki za interes;)
Er_WolvEr

1)
a) korzystałbym z niej.

2)
b) raczej tak.

4)
a) tak

5)

6)
a) X360

7)
Okolice Torunia

cool.gif
c) 12-20

9)
koniol21
Sorry za olanie ankiety ale.... średnia cena gry to 200 pln (uśredniając, i olewając to ze komercyjna licencja to "troszkę" więcej) przy cenie 10 pln/na tydzień to na moje oko nierealne, "zginiesz marnie", bo czekając 5 miesięcy na zwrot inwestycji i pierwsze zyski pójdziesz z torbami. Więcej mi sie nie chce pisać, tylko tyle, że wypożyczalnia na tych założeniach, jako samodzielny biznes, to samobójstwo. No chyba ze prowadzisz już wypożyczalnie wideo/sklep z grami/coś tam a to ma być taki dodatkowy "geszeft", ale na twoim miejscu tak czy siak ostro bym pomyślał z kalkulatorem w łapie.
DavHend
koniol21 ---->> słuszna uwaga, przewidziałem ją już parę godzin temu, ale zapomniałem jej dodać na tym forum.

Wiadome jest, że przy cenie 10 zł za wypożyczenie na tydzień klientów by nie brakowało, dokonałem jednak kilku szybkich obliczeń i wyszło mi, że nie opłacałoby mi się przy takiej cenie wypożyczać gier, już piszę czemu:

Z ogólnego budżetu, na sam początek przeznaczyłbym na kupno gier jedynie 20.000 zł, dajmy na to, że jedna gra kosztuje 200zł, kupię za to 100 tytułów. Jeżeli w jednym miesiącu wypożyczyłbym 100% wszystkie, to maksymalny dochód wyniósłby zaledwie 4 tysiące złotych, z których:
a) zostanie odliczony podatek.
b) opłata za lokal (czynsz, światło etc).
c) spłata raty za kredyt.
d) + moja wypłata, z której zostanie również odliczony podatek oraz inne różne bajery.

Jednym słowem przy cenie 10 zł za tydzień za jedną grę taki biznes się nie opłaca, a za 20 zł opłacałby się, ale zainteresowania pewnie by nie było...
rastafuraj
za 20 pln by nie było zainteresowani?

Pójdz do wypożyczalni DVD i pożycz film (DOBA 10 PLN) a ile kosztuje DVD? 60 pln?

Na ankiete nie odpowiadam bo jest niepotrzebna, pytania Tak wypozyczalbym ale nie po takich pieniadzach, bo nie ma szalenca ktory taki biznes otworzy.

Tzn to nawet nie jest biznes, tylko wyrzucenie pieniedzy w bloto smile.gif

Postaram ci się naświetlić sytuację.

Weźmy pod uwagę fakt że opłacalna to taka wymiana ma miejsce chyba tylko w PS3, bo tam gracze są do tego przymuszeni - nie ma piratów.
W przypadku Xbox360 odpada ci jakieś 40% posiadaczy tych konsol bo najnormalniej w świecie je poprzerabiali. Dalej masz graczy hardkorowcow na X360 ktorzy graja w kilka swoich ulubionych gier głównie przez internet, nie potrzebują brać od Ciebie gry by sprawdzić na czym polegają bo mają demka.
Ci gracze stanowią ze 30% całości. Oni mogli by przyjść po Mass Effect czy Bioshocka, czyli gry które są drogie, nie mają multiplayera i można je przejść w parę dni... czyli tydzień jak znalazł.
Gracze Wii najprawdopodobniej olali by taki przybytek ciepłym sikiem, nie chce mi sie tlumaczyc dlaczego.

Ale juz nie wazne z tym ze nie będzie zainteresowania, bo to będzie.

Pomyśl teraz sobie tak, musisz mieć kilka kopii jednej gry, wykupioną licencję i chcesz je pożyczać po 20 pln tak?

Grę kupujesz za powiedzmy 200 pln (już nie liczmy tej licencji) jeżeli masz z niej 20 pln na tydzień to gra zwraca ci się po 10 tygodniach, czyli 10 wypożyczeniach... to nie brzmi źle prawda?

Tylko że grę pożyczasz na tydzień, jeden chce pożyczyć ale drugi ją ma, więc musisz mieć drugą kopię... kumasz? A może nawet trzecią?
I teraz weź pod uwagę fakt taki że gra się starzeje, 10 tygodni to szmat czasu, zainteresowanie może spaść...wyjdą nowe lepsze gry które ty musisz kupić a jeszcze nie zarobiłeś na tych poprzednich.... rozumiesz?

W tej formie w której chcesz działać to może uda ci się pływać, tzn. utrzymywać na powierzchni...ale nie licz na złamaną złotówkę z tego.

Ja ci powiem jak to się robi żeby to miało sens.

Kupujesz za te 10 000 pln gier oryginalnych do PS3, WII i X360.
Nie bawisz się w żadne wypożyczanie ale zwykłą sprzedaż i wymianę. Ktoś przychodzi to kupuje po 220 grę którą ty kupiłeś za 200... i masz 20 pln.
Po miesiącu przychodzi i oddaje ci tą grę razem z kolejnymi 20 złociszami i bierze inną również używaną którą ktoś już wcześniej zwrócił lub dopłaca 50 pln i bierze nówke.
Tak zresztą działają wszystkie sklepy z konsolami w kraju więc nie będę tłumaczył.
.
Nie wiem kolego ile masz lat, ale wybij sobie swój pomysł z głowy
W ogóle liczysz to tak jakbyśmy żyli w liberalinym kraju, dodaj jeszcze ZUS, podatek dochodowy, opłatę za prąd, wodę, licencje, ogrzewanie, czynsz itp...
Okaże się że z 20 pln na grze, na ręke zostanie ci może 1 pln...reszte ci najnormalniej zaje$#%
Poza tym ty nie zarabiasz nic przez conajmniej 10 tygodni na każdym produkcie jaki masz, a który starzeje sie bardzo szybko.

Twój pomysł nie ma prawa wypalić, a jeśli się uprzesz to 50 pln za tydzień to jest minimum...jak na początku. 10pln DVD na dobę to 50pln gra na tydzień...
BQG
1) b
2) a
3) ?
4) a
5) c
6) b
7) ... domu, daleko od Katowic.
cool.gif c
9) a

Po zastanowieniu móglbym wypozyczyc WII na jakis tydzien. wink.gif
Olsen
1) C
2) A
3) -
4) A
5) B
6) -
7) Cleveland, OH (USA)
8 ) D
9) A wymiana/sprzedaż gier
C1REX
Zgadzam się z rastafuraj.

Nawet w UK wypożyczalnie gier nie jest specjalnie popularne.
Game - największa sieć sklepów z grami w UK wcale się w to nie bawi.
Za to ma się wrażenie, jakby głównie opierał się biznes na sprzedaży gier używanych.

Myślę, że tak będzie taniej, łatwiej i bezpieczniej.
signap
a) korzystałbym z niej.

a) zdecydowanie tak.

a) tak

6) Posiadałem
a) X360

7) Mieszkam w...
-

8 Jakie godziny otwarcia byłyby dla Ciebie odpowiednie?
c) 12-20

Soul
1. B
2. A
3. -
4. A
5. C
6.X360 + PS3
7. Warszawa
8. B
9. A
DavHend
rastafuraj - wszystko to co powiedziałeś, to doskonale rozumiem. Ja patrzę na to trochę inaczej niż Ty, jeżeli grę wypożyczałbym za 20 zł na tydzień, to na miesiąc ta gra zarobi 80 zł. Następnie nie muszę jej wypożyczać dalej, ale mogę wrzucić do drugiego działu na Sprzedaż/Wymiana. Sprzedaję ją wtedy o jakieś 15% taniej niż kupiłem albo lepiej klient przynosi swoją grę i za dopłatą wymienia na tą która zarobiła te osiem beczek.

W każdym bądź razie wypożyczalnia nie ma racji bytu w naszym kraju, w kwestii prawnej jest to po prostu nie możliwe (z tego co się dowiedziałem na necie). Zostaje więc jedynie punkt sprzedaży/wymiany ew inne opcje takie jak regeneracja płyt itd. Z tym, że to wszystko jest dostępne na giełdzie komputerowej na dworcu...

A lat mam 20 + jedna zima. ;>
koniol21
15% taniej niż kupiłeś? To nikt na to nie pójdzie, bo jesli ceny gier z odpowiednia licencja są tak samo wysokie jak przy filmach dvd (Ultimatum Bourne'a domowe 49,99, dla wypożyczalni 181,99) to albo cena by była tak wysoka, ze nikt by nie chciał tego kupić, albo musiałbyś dołożyć do całego interesu. Jak już mówilem-jako samodzielny biznes, to nie ma szans powodzenia.
Owiec
a) korzystałbym z niej.

a) zdecydowanie tak.

---

b) nie

c) nic mi o takowej nie wiadomo, jeśliby była, to bym z niej na pewno czynnie korzystał..

6) Posiadam
a) X360

7) Mieszkam w...
Gdansk

c) 12-20

DavHend
koniol21 - o tych 15% mówiłem nastawiając się na (nie)realia, że operowałoby się na tytułach bez licencji - czyli tych tańszych. wink.gif

Biznes w każdym bądź razie (wypożyczalnia) nie wypali, ze względu właśnie na kruczki prawne, jak to już powiedział koniol "pójdę z torbami" na takim układzie. tongue.gif
zvarownik
1 a) korzystałbym z niej.
2 a) zdecydowanie tak.
3 -
4 b) nie
5 c) nic mi o takowej nie wiadomo, jeśliby była, to bym z niej na pewno czynnie korzystał
6 a) X360
7 Nowy Targ
8 b) 10-18
9 a) dobry pomysł + może serwis konsol też by się przydał
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.