Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: nokia vs. SE
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Mobile
wilku00034
W temacie tym chodzi mi o porównanie dwóch najważniejszych (na naszym rynku) producentów telefonów.
SE ostatnimi czasy dość dobrze radzi sobie na rynku i być może już niebawem zawalczy z nokią o palmę perwszeństwa starwars.gif

Która z firm robi waszym zdaniem lepsze telefony i dlaczego?
psx18

Pomimo faktu, że SE robi niezłe telefony to i tak stawiam na Nokie
szeni
Odwieczna wojna jak miedzy Pepsi i Coca-colą.

Kiedys roznice byly oczywiste. Nokie byly solidne i wytrzymale, za to skromne technicznie. SE za podobna cene oferowaly znacznie wieksze mozliwosci, ale za to pyrtolily sie w nich np. dzojstiki. Kazdy wybieral miedzy solidnoscia i wytrzymaloscia i byl szczesliwy.

Teraz juz tak nie jest, mozna nawet powiedziec, ze jest odwrotnie. SE wyciagneli wnioski z bledow starszych modeli serii k i wykonanie nowych nie pozostawia juz nic do zyczenia. Za to Nokia, z tego co slyszalem, juz z wykonaniem ostatnich modeli dala ciala.

SE wiedzieli, ze u klasy wyzszej (zapracowani biznesmeni itp.) Nokia to juz utarty synonim porzadnego telefonu, wiec dzieki sprawnemu marketingowi celuja w nieco inny target - mlodsze osoby, dla ktorych posiadanie nowego modelu z najnowszym Walkmanem i 5 gb muzyki jest trendy i jazzy. Probuja tez trafic do pozostalych osob smartphonami z serii p, ale poki co przegrywaja w tej materii z Finami, ktorzy wczesniej uderzyli w symbianowe telefony, przyczyniajac sie w zasadzie do monopolu SE w temacie javy.

Do mnie bardziej pasuje SE. Na moim k750 poslucham spokojnie muzyki i pogram w porzadne gry. Do dzwonienia i smsow tez sie bardzo dobrze nadaje. Jesli bylbym finansistą z bebnem pod drogim garniturem, a dzien zaczynalbym od sprawdzenia gieldy, wtedy pewnie nosilbym w kieszeni jakas Nokie z serii e. I tak to wlasnie wyglada - podzial rynku, o ktory wojny zadna z tych firm nie wygra. EOT tongue.gif
stona
Od zawsze uważałem tel. Nokii za szyt dla nerdów nie potrafiących korzystać z telefonu [czasy czarno białych wyświetlaczy..ahhh], taka produkcja masowa. Szyt bez duszy..coś jak PieC tongue.gif Od zawsze dla mnie rządził Ericsson [teraz Sony Ericsson]. Nie wiem dlaczego. Design Nokii mi kompletnie nie odpowiada. Do tego zawsze denerwowało mnie to że tam są najpierw polskie znaki czyli np aąbcć a nie abcąć podczas pisania smsów [ nie wiem jak jest teraz wink.gif ].
Ogólnie dla mnie N to szyt straszny. S/E niestety też teraz zaczyna stawać się bardzo popularną marką co trochę mnie boli [ kiedyś byłem "inny" bo miałem S/E a reszta miałą N , teraz już nie jest tak sweet bo wszyscy mają S/E ;\ ]

Nie chce mi się pisać wypracowań co lepsze. Dla mnie to sprawa feelingu i tego czegoś co S/E ma od zawsze a N nigdy mieć dla mnie nie będzie. Tak , w tej kwestii jestem fanoboy'em wink.gif
ghost.
Przez mase lat korzystałem z Nokii, az rok temu przerzuciłem sie na SE, narazie nie mam najmniejszego zamiaru wracać, dla mnie akurat strasznie fajna jest sprawa kompatybilonosci urzadzen jednej formy, tzn memory stick, PSP oraz SE k750i (a jakbym do tego miał jeszcze aparat Cybershot'a to juz w ogole nice)
AiszA
Trudny wybór... Korzystałam swego czasu z SE, sprawował się wyśmienicie przez jakieś 3 lata... "Wysłużył" się wink.gif Sprzedałam i kupiłam Nokię, od 2 lat miewa się dobrze, pozbywam się jej tylko z tego względu, iż Mikołaj mi przyniósł SE K610i (słyszałam, że bdb sprzęt)... Zobaczymy jak to się ma w praktyce, narazie wstrzymam się z porównaniem, bo jak do tej pory nie miałam z żadną problemu rolleyes.gif
raven_raven
Dla mnie jest tak - porządny telefon, za to słaby technicznie, z durnymi ograniczeniami, mało uniwesalny to Nokia. Sony Erricson to za to wypasione multimedialne kombajny, często funkcjonalnością biją modele Nokii z tej samej półki cenowej, które pojawiają się rok później. Bardzo wydajne, konkretne fony o wielkich możliwościach. Można w nich wiele nazmieniać i wykorzystać ich możliwości do maximum. Niestety są sało wykonane i np. takie joysticki (nie wiem jak w nowszych modelach) padają po pół roku.
wilku00034
Nie należe do osób specjalnie oszczędzających telefon. nie kupuje żadnych obudów, silikonów ani innych pierdół. Jak dotąd nie miałem żadnych problemów z wytrzymałością i olidnością wykonania soniaczy (poza dżojem w K300i). Co mnie zdziwiło soniacze lepiej trzymają baterie niz nokie i to pomimo całego wypasu jaki zawierają biggrin.gif
BartX
Jedyne, co mnie denerwuje to to, że w SE wszystko podłącza się pod jedno gniazdo, w dodatku jest to wkładanie kasy prosto do kieszeni producenta. Do N-Gage można bez problemów podłączyć głośniki i w tym samym czasie ładować telefon. Co prawda do SE też można podłączyć normalne głośniki, ale trzeba kupić specjalną przejściówkę. No i ten joystick w niektórych modelach SE dry.gif. Ogólnie SE są IMO o wiele lepsze od Nokii.
szeni
Zdziwiłbym się, jakby jakiś producent pakował do swojego telefonu normalne wyjście jack. Już nawet nie technicznie, tylko ekonomicznie to jest nieopłacalne zupełnie, bo kto by wtedy kupował firmowe słuchawki? A do gniazdek SE są rozgałęziacze i ładowarki z drugim gniazdkiem, z tego co wiem.
wilku00034
CYTAT(szeni @ 12 03 2008, 18:56) *
A do gniazdek SE są rozgałęziacze i ładowarki z drugim gniazdkiem, z tego co wiem.

Prawda. Niestety trzeba wydać dodatkowe monety, ale jeśli komuś na tym zalezy to niestety trzeba. Dla mnie podoba się to rozwiązanie z jednym gniazdem, telefon nie ygląda jek jedna wielka wtyczka wink.gif
Dobra jest też normalizacja tego złącza, nie trzeba szukać sprzętu specjalnie pod swój model telefonu. Każde słuchawki/kabel USB pasują, więc nie ma kłopotu z kompatybilnością tongue.gif
Albert Wesker
tylko nokia bo ma symbiana, proste smile.gif Opera, emulatory (w tym idealnie dzialajacy GBA smile.gif ), ciekawe programy - nokia z symbianem to kombajn multimedialny
stona
A S/E nie mają tak? Gratuluję rozeznania -_-
wilku00034
Albert Wesker: teraz mnie zabiłeś nonie.gif
Symbian pod SE radzi sobie conajmniej równie dobrze co pod nokią (w starszych modelach nawet lepiej). O operze nie będe się wypowiadał cool.gif
Albert Wesker
fakt, jest kilka (konkretnie 6) modeli S-E z symbianem (UIQ), Nokia ma 36 takie modele telefonow, sadze wiec ze wybor jest "troszeczke" wiekszy, prawda?
stona
IMHO sysop W S/E jest najbardziej intuicyjnym wśród komórek i nie widzę powodu dla którego na siłę trzeba wkładać symbiana do każdego modelu telefonu. Czy na każdym z tych 36 modeli N symbian chodzi jak złoto? Nie sądzę.
Albert Wesker
nie mam pojecia, na telefonach, ktore mialem/mam symbian chodzi idealnie (N70, E51)... oprogramowania na S60 jest wiecej, na intuicyjnosc nie narzekam
wilku00034
CYTAT(stona @ 23 03 2008, 11:32) *
Czy na każdym z tych 36 modeli N symbian chodzi jak złoto? Nie sądzę.

Dokładnie. Przytocze tylko przykłady wiecznie przycinającej się nokii N70, oraz E50 do obsługi której trzeba chyba przejść specjalistyczne szkolenie mellow.gif

BTW: z tymi 6 modelami to pojechałeś. Skąd wziołeś te dane? Korzystając tylko z własnej wiedzy wymienie więcej telefonów SE pod symbianem... Sorry no bonus wink.gif

PS: Nie mówie tu że nokia jest do niczego (choć dla mnie nie odpowiada), ale Twoje argumenty są "ciut" nietrafione tongue.gif
PS2: jak na N70 chodzi idealnie to ja nie chcę wiedzieć jak jest nie idealnie confused.gif
Albert Wesker
http://www.symbian.com/phones/index.html

ale wymieniaj, pewnie na oficjalnej stronie symbiana wiedza mniej niz ty ;]

telefon mi sie nie wieszal, chodzil szybko i bezproblemowo - czy moge nazwac to idealnie czy nie?
wilku00034
CYTAT(Albert Wesker @ 23 03 2008, 12:05) *
http://www.symbian.com/phones/index.html

ale wymieniaj, pewnie na oficjalnej stronie symbiana wiedza mniej niz ty ;]

telefon mi sie nie wieszal, chodzil szybko i bezproblemowo - czy moge nazwac to idealnie czy nie?

IMO brakuje tam kilku modeli SE jak i nokii, ale nie będe się spierał skoro ONI wiedzą lepiej a sony kłamie mówiąc że instaluje symbiana w swoich telefonach (albo dla mnie się zaklęcia pomieszały wink.gif ). W każdym bądź razie nowe modele nokii, zwłaszcza tre z symbianem straciły swoją niezawodność i prostote obsługi. Każda N70 z jaką miałem doczynienie niestety nie zabłysneła szybkością, często po wciśnięciu "czerwonej słuchhawki" telefon się zwieszał zamiast wyjść z opcji co jest dla mnie śmieszne i niedopuszczalne tongue.gif
Pozdrawiam i ide świętować biggrin.gif
Albert Wesker
telefon kazdy wybiera wg wlasnych potrzeb i gustu, mi pasuja Nokie z symbianami a z E51 z symbianem s60 v3 jestem megazadowolony smile.gif i chyba o to chodzi, peace
wilku00034
Chodziło mi tylko o "krzywdzące" dla SE stwierdzenia zawarte przez Ciebie w pierwszym poście rolleyes.gif
Ale doszliśmy do do wspólnego porozumienia i o to przecież chodzi, polecam Ci dokładnie przebadać Soniacze zwłaszcza z serii K i W. Może je polubisz, kto wie laugh.gif Ja miałem sporo styczności z nokiami, jednak nowe produkcje finów mnie nie przekonały...
Albert Wesker
spoko, przetestuje i napewno opisze wnioski smile.gif narazie jestem pod ogromnym wrazeniem E51 i dlatego moje podejscie jest "skrzywione" ;]
Siwy_
oddalem glos na nokie bo...nigdy nie mialem zadnego se

Lucek
tylko i wylacznie nokia. soniacze mi sie nie podobaja zarowno jesli chodzi o wyglad jak i o obsluge wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.