W kolejnym numerze PE znajdziecie wywiad z
Kubą Mirskim z Microsoftu, najważniejszą osobą odpowiedzialną za Xboxa 360 w naszym kraju. W związku z tym zapraszam wszystkich do układania pytań, które zadamy potem Kubie. Wybierzemy oczywiście najciekawsze, bo na wszystkie nie starczy miejsca w magazynie.
Proponuję być oryginalnym, bo kwestia polskiego Xbox Live będzie zapewne pierwszą poruszoną
Keymaker
30 01 2008, 17:02
Ja chciałbym wiedzieć, czy planują poszerzenie swojej propagandy

Gdzie się nie przejdę, Sony idzie krok za mną. Microsoft jest o wiele mniej zauważalny.
A poza tym, to chciałbym poznać oficjalne stanowisko ws. Fun Day 2008, bądź innej imprezy konsolowej z patronatem MS

I jeszcze jedno ciekawe pytanko: czy mają zamiar otworzyć polską filię Microsoft Game Studios ? Niewątpliwie mamy odpowiednich ludzi do tej roboty, tylko nakładów brak. A z tym nei powinno być problemu przy sponsoringu MS
McDriv3r
30 01 2008, 17:13
1.Chciabym sie dowiedziec cos o WCG2008.Jakie gry beda kiedy i gdzie.
2.Kiedy bedziemy miec normalny przelicznik walut. 1$-1Euro to jest niezbyt dobre rozwiazanie.
pytanie stare jak świat i powtarzane już prawie 2 lata - co z polskim Marketplacem, w końcu Sony pomimo mniejszego stażu ich konsoli na naszym rynku uruchomiło lokalną wersję PS Store
Dlaczego wprowadzono blokadę regionalną na niektóre dema, a na inne nie? Dlaczego w ogóle ją wprowadzono, skoro wcześniej nie było problemu?
Takie dziwne pytanie, ale nurtuje mnie odpowiedź: jaki jest stosunek MS do podłączania konsoli do monitorów, dlaczego nie są dostępne rozdzielczości odpowiednie do nowych monitorów panoramicznych?
I jeszcze jestem ciekawy, czy MS oficjalnie przyzna się do wprowadzenia Falcona i potwierdzi sposób na jego rozpoznanie przez model zasilacza.
- czy sa jeszcze planowane jakies obnizki cen konsoli
- jakie przyszle gry beda spolszczane (full/napisy)
- czy CORE bedzie nadal sprzedawany czy zastapi go Arcade
- jak jest naliczana gwarancja gdyz w tym roku Xowi styknie 3 lata a jak wiemy gwarancja jest wlasnie na 3. Czy odlicza sie ona od 1 usterki czy od daty zakupu konsoli
- kiedy obnizka cen akcesori w tym wifi, itp
narazie tyle jak cos wymysle to dopisze
CYTAT(signap @ 30 01 2008, 17:33)

To akurat już wiadomo, Arcade to następca Core.
maciucha
30 01 2008, 17:48
Czemu niektóre dema mają blokadę regionalną?
Czemu LIVE Gold można opłacić kartą a Microsoft Points nie?
mialo byc oryginalnie ;-) ale nie bedzie. bedzie za to precyzyjniej.
jak sie domyslamy Live w Polsce to spora inwestycja czasowa, finansowa. dlatego choc bardzo bym chcial by Live u nas byl, to rozumiem ze nie jest latwo.
ale chce wiedziec czy mozna liczyc na to, ze choc poblokowana zawartosc marketplace bedzie dla nas dostepna:
- chce miec mozliwosc sciagania wszystkich dem z MP,
- podobno byl tez problem z niektorymi dodatkami do gier (GoW?),
- chce kupowac gry Xbox Originals.
czy to bedzie mozliwe?
Keymaker
30 01 2008, 18:07
Ja dodatkowo poproszę oficjalne wyniki sprzedaży konsoli w Polsce.
Dodatkowo możesz zapytać typa o premierę Rock Band w Polsce i w ogóle w UE. W końcu chyba Microsoft, jako producent konsoli docelowej, powinien wiedzieć o so chosi, nie ?
Czy i w jaki sposób zamierzają uderzyć do zwykłego człowieka tak aby zastąpić pojęcie konsola = playstation na jakieś inne opcje?
Jak długo zamierzają traktować polskich graczy jako kogoś drugiej kategorii kto ma tylko płacić i się z tego cieszyć?
Czy planują jakoś wesprzeć polskie potencjały i pomysły/Utworzyć team do tworzenia gier?
McDriv3r
30 01 2008, 18:19

- jak jest naliczana gwarancja gdyz w tym roku Xowi styknie 3 lata a jak wiemy gwarancja jest wlasnie na 3. Czy odlicza sie ona od 1 usterki czy od daty zakupu konsoli
Odpowiem na pytanie na temat gwarancji.Pytalem sie to samo na infolini i liczy sie gwarancja od daty zakupu.I nie ma czegos takiego jak od nowa gwarancja jak zepsuje sie konsola.
a jeszcze jedno, dość ważne ostatnio dla mnie: do jakich pojemności flash drive'a obsługuje 360'tka?
Czy zostaną zniesione limity wielkości gier z Live Arcade?
CYTAT(McDriv3r @ 30 01 2008, 18:19)

Odpowiem na pytanie na temat gwarancji.Pytalem sie to samo na infolini i liczy sie gwarancja od daty zakupu.I nie ma czegos takiego jak od nowa gwarancja jak zepsuje sie konsola.
to chyba teraz beda chcieli by przeslac paragon bo obecnie jak wiem to nic nie chca
Ghouligh
30 01 2008, 19:35
czy microsoft zniesie przymus placenia za granie online?
Polskie WCG - Jakie gry?
Live - Czy zostanie zniesiony limit 100 "freindsów"
massmedia
30 01 2008, 19:55
Czy MS wprowadzi polski video marketplace? Było bardzo faaajnie. Jak tak patrze z zazdroscia na caly stuff vm na ameryce to az slinka mi cieknie.
CYTAT(Maiden @ 30 01 2008, 19:55)

Polskie WCG - Jakie gry?
Live - Czy zostanie zniesiony limit 100 "freindsów"
Halo 3, PGR4, GoW... i jakaś bijatyka.
MS dodał opcję przeglądania friend listy przyjaciół aby owego limitu nie znosić. A czemu? Temu, że wszystko dużo wolniej by chodziło...
A moje pytanie to:
Czy Microsoft Polska ma w planach organizowanie turniejów LANowych w Polsce?
Nie chodzi mi o całość tylko o obięcie patronatu nad nimi (dostarczenie konsol, ufundowanie nagród). W planach mamy (scena GoW) zorganizowanie takowego. Chcemy namówić także scenę Halo 3 i wspólnymi siłami zorganizować "coś".
Zeratul
30 01 2008, 21:01
- Co sie stalo z programem VIG? Jezeli byl to nieudany eksperyment, pomysl upadl lub przeksztalcil VIGow w ludzi odpowiedzialnych i zajmujacych sie czyms innym to -> Z kim nalezy sie kontaktowac, gdy chce sie podjac wspolprace/ poprosic o pomoc np. przy organizacji LANow czy lig via LIVE?
- Ile na dzien dzisiejszy sprzedano x360 w Polsce i jak wyglada liczbowo sprzedaz gier?
- Ulubiona gra Jakuba Mirskiego i jaki ma GS...
KAZIORRR
30 01 2008, 21:15
czy w tym roku planowane jest wydanie gry TNA Impact??
jakie sa w planach gry wylącznie na xboxa
zwierzakX360
30 01 2008, 21:22
CO ze wsparciem HD-DVD w Polsce? są planowane polskie produkcje wydawane na tym nośniku?
Zeratul
30 01 2008, 21:23
nie zebym mial sie czepiac... ale IMO powinniscie zadawac bardziej "polskie" pytania... Polski oddzial ma taki wplyw na zmniejszego awaryjnosci konsoli, jak ja na decyzje Feda o zmniejszeniu intrest rate... albo o grach, wystarczy wejsc na pierwsza lepsza strone i to sprawdzic. Skoro Microsoft nie zdecydowal sie chwalic wieksza liczba tytulow niz do tej pory, to albo ich nie ma, albo nie przyszedl czas na ich ujawnienie, wiec pan Mirski wam w tej kwestii nie pomoze. To samo tyczy sie, zwiekszenia listy przyjaciol, zniesienia limitu na Arcade... itd...
a zreszta nvm...
edit...
zwierzak, swietne pytanie...
MichAelis
30 01 2008, 21:25
QUOTE(zwierzakX360 @ 30 01 2008, 21:22)

CO ze wsparciem HD-DVD w Polsce? są planowane polskie produkcje wydawane na tym nośniku?
Oficerzy czy cos tam juz jest
rastafuraj
30 01 2008, 21:38
MICROSOFCIE POLSKA
Zanim zadam pytanie trochę faktów : Średnia pensja w Polsce to 2,700 pln brutto, czyli netto(na rękę) wychodzi ledwo 2000 pln.
Natomiast minimalna(z podkreśleniem na minimalna, która jest prawie taka jak średnia w Polsce) pensja w Irlandii to 1400Euro. Proszę mi wytłumaczyć czemu Irlandczyk płaci 60 Euro za grę a Polak 200 Pln? Czy Polak nie powinien płacić 60 pln by było sprawiedliwie?
Oczywiście rozumiem z czego to wynika bo znam się na ekonomii i gospodarce itp itd. Ale nie tłumaczy to zupełnie tego czemu jako Polski oddział Microsoftu poszliście po najniższej linii oporu, bo zaczęliście wydawać stare gry taniej.
Obniżcie cenę na gry o chociaż 50 pln, albo powiedzcie czy działacie cokolwiek w tym kierunku?
Czy naprawdę uważacie że sprawiedliwe jest że gra kosztuję idealnie tyle samo w Polsce co wszędzie w Unii, biorąc pod uwagę ogromną przepaść w zarobkach?
I jeszcze jedno, nie uważacie że duża cena gier hamuje wzrost liczby sprzedaży nowych konsol a jednocześnie zwiększa wzrost liczby konsoli przerobionych, a więc takich które nie łączą się z XBOX LIVE, w związku z czym nie powiększa się baza użytkowników na tyle na ile powinna, byście mogli wreszcie uruchomić Polski MarketPlace.
Podsumowując krótkim pytaniem : czy zajmujecie się tam czymkolwiek poza importem, handlem i reklama???
Jestem pewien że jakby ktoś zdolny zajrzał w wasze statystyki sprzedaży to by dojrzał to że wzrost ilości sprzedanych gier nie jest adekwatny do wzrostu sprzedanych konsol, porównując z jakimkolwiek rynkiem zachodniej Europie.
Poza tym już tak trywialnie : jeżeli odpowiecie to proszę uwzględnić : COD4 - ps3=220 ; PC=70 ; X360 -200 a szczególnie różnicę kosztów produkcji i promocji a także darmowe usługi internetowe na pozostałych platformach.
P.s doskonale zdaje sobie sprawę że to pytanie jest nie do zadania szanownemu gościowi z Mikrosoftu bo by język w gębie zgubił
McDriv3r
30 01 2008, 21:48
rastafuraj 60 euro o jest ok 217 zl wiec takie same sa ceny.Powinienies sie zapytac dlaczego USA ma takie gry a my mamy takie drogie.
rastafuraj
30 01 2008, 21:56
CYTAT(McDriv3r @ 30 01 2008, 21:48)

rastafuraj 60 euro o jest ok 217 zl wiec takie same sa ceny.Powinienies sie zapytac dlaczego USA ma takie gry a my mamy takie drogie.
Chyba nie potrafisz czytac ze zrozumieniem.
Znajdz mi Irlandczyka który przelicza ceny produktów na złotówki - dziękuje.
Interesuje mnie sprawa VIGów- czy było to pojedyncze "wynurzenie" mająće na celu zwiększyć zainteresowanie konsolą Microsoftu podczas jej debiutu na polskim rynku? czy nic więcej nie znaczy, a sami VIGowcy mają niewiele do powiedzenia?
Czy Pan Jakub Mirski zdaje sobie sprawe z tego, ze jesli nie bedzie obnizek cen gier, to polska scena konsolowa dalej bedzie taka, jaka jest? znam osobiscie wiele osob, ktore gdyby nie wysokie ceny gier zainwestowalyby w konsole. Niestety wola te same (multiplatformowe) gry kupic na PC za duzo mniejsze pieniadze...
zolwik777
30 01 2008, 22:34
Możemy oczekiwać jakichś niezapowiedzianych jeszcze niespodzianek w 2008? Jakich?
kulizacja
30 01 2008, 23:25
Jakie jest stanowisko Microsoftu co do salonów gier ?
Rozchodzi się o to że chciałbym takowy otworzyć. Czy jest wogóle możliwe aby znalazły się w nim Xbox-y 360-tki ?
Jeśli tak to czy są jakieś wymagania Microsoftu aby wszystko było zgodne z prawem.
Z tego co mi wiadomo to istnieje taki salon w Zakopanem i nie powinno być problemu z otwarciem takowego w moim mieście.
Ja mam tylko jedno proste pytanie:
Kiedy w koncu, doczekamy sie LIVE w PL, kiedy nasi gracze nie beda zmuszani do kombinowania i zakladania kont na inne kraje. Kiedy w koncu pojawi sie Polski sprawnie dzialajacy Marketplace???? Nie interesuja mnie wymowki ze infrastruktura LIVE w PL bedzie bardzo droga i na to potrzeba czasu - czasu polski M$ mial juz wystarczajaco duzo, a kasy tez firmie napewno nie brakuje.
To chyba najwazniejsze pytanie...
mario87
31 01 2008, 00:53
Jak już będzie Live w Polsce(o ile będzie) to czy będzie jakaś możliwosć zmiany kraju rejestracji istniejącego już profilu?
Jeżeli będzie Live i Marketplace w Polsce to czy planowana jest współpraca z Polskimi wydawcami, tak aby były dostępne filmy w polskiej wersji językowej, albo seriale czy muzyka(polska).
Kto narzuca ceny gier w Polsce(albo co)? Nie od dziś wiadomo że w innych krajach gry, akcesora i sprzet są tańsze, np. w USA czy Japonii, tym bardziej, że w Polsce zarabie się mniej.
CYTAT(mario87 @ 31 01 2008, 00:53)

Jak już będzie Live w Polsce(o ile będzie) to czy będzie jakaś możliwosć zmiany kraju rejestracji istniejącego już profilu?
Miałem właśnie zadać takie pytanie ale mario87 mnie ubiegł, zaraz znajdzie się 10 osób które powiedzą, że się nie da i było o tym już mówione

Jednak ja bym chciał to usłyszeć z ust np. Jakuba Mirskiego - co planują ( o ile planują

) z tym fantem zrobić - olać czy wyjść graczom na przeciw ( w końcu ten problem nie dotyczy tylko Polaków ale inny ludzi którzy zmienili, że tak powiem miejsce zameldowania

)
CYTAT(rastafuraj @ 30 01 2008, 21:56)

CYTAT(McDriv3r @ 30 01 2008, 21:48)

Chyba nie potrafisz czytac ze zrozumieniem.
Znajdz mi Irlandczyka który przelicza ceny produktów na złotówki - dziękuje.
wszędzie w EU masz ceny na takim samym poziomie, nikt nie ustala cen przeliczając zarobki i dostosowywując je do nich
gdyby tak było to wtedy w Bangladeszu by był raj na ziemi - wszystko po 0,10 pln o ile nie takiej
moje pytanie: dlaczego ceny akcesoriów są na bandyckim poziomie? i dlaczego pad w kolorze czarnym jest droższy o jakieś 40pln od białego? rasizm? uprzedzenia? ksenofobia? nie wiem jak inni ale ja domagam się w tej kwestii równouprawnienia
Kroolik
31 01 2008, 07:42
Zakładając, że sama nazwa Elite mówi do kogo jest kierowany ten produkt, zapewne to samo dotyczy czarnego pada.
Chcesz być Elitą? Płać więcej!
Moje pytanie:
Czy firma Microsoft ma jakikolwiek wpływ na dystrybutorów gier na Polski rynek?
Chodzi mi czy mogą wprowadzić "sugerowaną" cenę gry (ceny CD-Project), odpowiedzialność za dobrą dystrybucję (Cenega) czy w ogóle dostępność gier na Polskim rynku.
I co z POLSKIM Marketplace'm? Płacę kupę kasy to wymagam. Czy to moja wina, że jestem Polakiem (w zamyśle gorszy), czy to moja wina, że większość graczy w Polsce KRADNIE (piraty).
CYTAT(Zeratul @ 30 01 2008, 21:01)

http://live.xbox.com/en-GB/profile/profile...GamerTag=kubasmCYTAT(ShtaS @ 30 01 2008, 21:59)

czy nic więcej nie znaczy, a sami VIGowcy mają niewiele do powiedzenia?
To po części zależy od samych VIGowców. Niektórzy działają aktywnie organizując imprezy dla Xboksowców oraz pojawiając się na wszelkiego rodzaju eventach, inni nie.
No to mam pytanie: Kiedy odbierzecie VIG nieaktywnym VIGowcom - Są ludzie którzy są skorzy organizować rozmaite turnieje - Dlaczego im nie oddać tytułu VIG'a?
Zeratul
31 01 2008, 14:23
CYTAT(TomisH @ 31 01 2008, 10:08)

http://live.xbox.com/en-GB/profile/profile...GamerTag=kubasmCYTAT(ShtaS @ 30 01 2008, 21:59)

To po części zależy od samych VIGowców. Niektórzy działają aktywnie organizując imprezy dla Xboksowców oraz pojawiając się na wszelkiego rodzaju eventach, inni nie.
wszystko popsules... zabieram swoja koparke i zmieniam piaskownice...
CYTAT(TomisH @ 31 01 2008, 09:08)

no tak, ale myślałem, że Możecie liczyć na wsparcie Microsoftu przy organizacji. Jeśli tak jest, to już wszystko wiem i pytanie jest niewazne
CYTAT(rastafuraj @ 30 01 2008, 21:38)

P.s doskonale zdaje sobie sprawę że to pytanie jest nie do zadania szanownemu gościowi z Mikrosoftu bo by język w gębie zgubił

W takim razie ja podejme sie odpowiedzi na to pytanie, ktore jest stare jak swiat. Myslisz, ze w latach 90 gry na PSX`a, Saturna czy przede wszystkim N64 byly tansze, a nasze zarobki byly wtedy wieksze? Otoz na jednym krazku chca zarobic autorzy programu, jego producent, wytwornia tloczaca plyty, panstwo z ktorego gra pochodzi (podatki od producenta i firmy tloczacej), nasze panstwo do ktorego ta gra przyjezdza (clo), firma dystrybuujaca, sprzedawca i jeszcze raz nasze panstwo (podatki od dystrybutora i sprzedawcy). Jak sie to doda, to odpowiedz stanie sie prosta. Sony pieknie zalatwilo sprawe platynowymi wydaniami gier, ktore w Polsce sa tanie jak barszczyk z torebki. Owszem, M$ ma serie Classic, ale czemu tak malo gier do niej wchodzi? Czemu za dwuletniego GoW musze placic 180 zl? Imho problem lezy po tej stronie, ze stare gry w ogole nie tanieja, albo ich ceny spadaja nieznacznie w stosunku do cen nowosci. Pamietaj takze, ze gry w naszym kraju nie moga kosztowac zbyt malo, poniewaz ludzie z innych krajow szybko wykupili by caly naklad przeznaczony na nasz rynek, jezeli roznica w cenie bylaby tak wysoka.
Co do samych pytan:
1. Wielu z Was pisze o blokadach regionalnych na dema, vmp, ale pamietajmy takze o tym, ze Polacy nadal nie moga KUPIC niektorych gier z XLA (Doom, UMK3). Czy nasze pieniadze smierdza? Nie wspomne juz o blokowaniu contentu z darmowymi mappackami go GoW. Ale jezeli ja chce kupic sobie Dooma czy Mortal, to nie moge. Co mam wiec zrobic z punktami za ktore zaplacilem? Kupic cos innego.
2.Czemu Microsoft wprowadza tak mala ilosc gier do serii Classic? Patrzac na poczynania Sony, mozna odniesc wrazenie, ze seria ta zostala wstrzymana/zaniechana.
danielskii
31 01 2008, 17:02
Co do postu powyzej popieram w 100% i z trzeba niestety stwierdzic ze M$ uskutecznia rasizm (mimo ze mieszkam w IE wiec mam dostep do wiekszosci dem/dodatkow z LIVE) to jednak popieram ze Polacy rowniez powinni miec do nich dostep..
Ciekaw jestem czy mozna by to rozstrzygnac na drodze sadowej

zrobic pozew zbiorowy
Dziobak_
31 01 2008, 17:14
Wiadomo jakie gry pojawią sie na WCG 08 i czy takowe wogóle sie odbędzie?
CYTAT(danielskii @ 31 01 2008, 17:02)

Co do postu powyzej popieram w 100% i z trzeba niestety stwierdzic ze M$ uskutecznia rasizm (mimo ze mieszkam w IE wiec mam dostep do wiekszosci dem/dodatkow z LIVE) to jednak popieram ze Polacy rowniez powinni miec do nich dostep..
Ciekaw jestem czy mozna by to rozstrzygnac na drodze sadowej

zrobic pozew zbiorowy

chodzi ci chyba o nacjonalizm
CYTAT(rainuS @ 31 01 2008, 16:28)

Czemu za dwuletniego GoW musze placic 180 zl? Imho problem lezy po tej stronie, ze stare gry w ogole nie tanieja, albo ich ceny spadaja nieznacznie w stosunku do cen nowosci.
Jednak nie ma problemu kupić uzywkę w idealnym stanie za kwote ok 100zł. Gry w sklepach zawsze będą miały chore ceny, przez długi czas, zobacz sobie np gran turismo 4, w niektorych sklepach nadal widnieje cena 200zł.
Ja nie wydałem jeszcze więcej na grę jak 100zł, a mam w swojej kolekcji takie gry jak gow, forza 2, mass effect czy orange box. Nie narzekam na ceny gier, bo dla chcącego nic trudnego. Ze 2,3 miesiące temu patrzyłem na allegro ceny gry sega rally - gry na którą mam chrapkę, odkąd tylko się pojawiła - cena wynosiła ok 170zł za nówkę w folli. Dziś, po tych 3 miesiącach można ją wyrwać (folia, 3xa) <100zł. A mimo to, sklepy (patrząc po aukcjach allegro) nadal wystawiają ją za 220zł. Masz wybór, możesz poszukać taniej, ew. skusić się na uzywkę w stanie bdb/idealnym.
Nie narzekałbym na ceny gier, naprawdę...
Sorry za off topic.
jeszcze jedno...
- Czy M Poland ma jakies plany obnizenia ceny dysku twardego 120Gb....
jezeli oni maja to Microsoft glowny tez ma, a to cholernie wazna informacja dla mnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.