Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: TV 26"
Forum PSX Extreme > Inne > HD
LucasFGW
Witam wink.gif
Potrzebuję porady... A raczej pomocy. Przymierzam się właśnie do kupna TV pod konsole (PS3 i X360, może kiedyś w przyszłości także Wii) i przy okazji do zwykłej kablówki. Jak się okazało największym problem są warunki mieszkalne dry.gif .
Więc nic większego niż 26"! Cena - do 3400 zł. Co do jakości to ma być po prostu najlepszy w tej granicy cenowej.
Zastanawiam się nad jakimś modelem od Sony Bravia, ale poczekam na Wasze propozycje. biggrin.gif
Ceglash
Cóż, ja również nie mam dużego pokoju ale myślę, że nie warto na dzisiaj kupować TV mniejszego niż 32 cale! Na początku też rozglądałem się za jakims 26 calowcem ale po przeczytaniu paru opinii w necie to teraz nawet 32 to za mało;). Myślę, ze jednak kupie sobie 37 cali, no ale dość już o mnie...

W tym przedziale cenowym co podałeś to najrozsądniejszym wyborem byłby Panasonic 26LX70P. Ma super matrycę IPS i technologię 100Hz. Choć na Twoim miejscu wziąłbym ten sam model ale 32-calowy. Po pierwsze wersja 26 jest bardzo trudno dostępna a po drugie róznica w cenie jest za niska aby łapać się na "mniejszy" model.
LucasFGW
Wszystko dokładnie obliczyłem i nie mam możliwości umiejscowienia TV większego niż 26" (może 28" jeszcze by się zmieścił rolleyes.gif )! Więc nie mam wyboru.
Naprawdę nie znajdę tutaj żadnego szczęśliwego posiadacza TV 26", który podzieli się swoją opinią? dry.gif
Wampis
CYTAT(LucasFGW @ 3 02 2008, 12:49) *
Naprawdę nie znajdę tutaj żadnego szczęśliwego posiadacza TV 26", który podzieli się swoją opinią? dry.gif

Ja widzę kilka tematów niżej:
http://www.psxextreme.info/Samsung-LE-26-R82B-t58499.html
Ale to nieco niższa półka cenowa.
Dud.ek
Ja mam 26' sony Bravia ale kupiona w niższym pułapie cenowym biggrin.gif. Jeśli chodzi o wielkość ekranu to przesiadłem sie ze zwykłego crt 29' i wielkość jest dla mnie idealna. Uważam, że lepiej kupić mniejszy, lepszy tv niż wiekszy ale gorszy. Niestety konkretnego modelu nie moge ci polecić bo specem w tej dziedzinie nie jestem.
McDriv3r
Ja polecam mojego TV ktory opisalem w tym temacie

http://www.psxextreme.info/index.php?showt...20&start=20

Cena to ko 3500 wiec te 100 zl mozesz dolorzyc a nie bedziesz zalowac.
LucasFGW
Dzięki za pomoc, ale... Zmieniłem zdanie (thx Ceglash smile.gif). Kupuję 32" (bo po co mi szafa w pokoju? wink.gif ). I znowu zaczynam poszukiwanie odpowiedniego TV. Przeczytałem chyba wszystkie tematy/posty na forach dotyczących HDTV... I kompletnie się pogubiłem. Podsumowując TV 32" do kablówki i X360 + PS3. Do tej pory może coś z tego:
- Panasonic TX-32LX70P (lub TX-32LX700 - to samo z lepszym dźwiękiem; trochę naiwne pytanko: czy są różni producenci tego samego modelu? Różnice w cenie, w różnych sklepach, są zaskakujące), podobno nie nadaje się do konsol (???)
- Samsung LE32M87BD, podobno nie do pobicia przy współpracy z konsolami (dlaczego???)
- Philips 32PFL7862D; brak złącza D-Sub !!!
- Sony KDL-32D3000; jak zawsze, wszyscy wychwalają Sony, bo... to Sony.
- Sharp LC-32X20E lub LC-32RD2E (który lepszy?); podobno te Sharpy są genialne, ale jakoś nikt nie podaje dlaczego.

Więcej dobrych 32" nie pamiętam tongue.gif
Wiem, że każdy ma swoje + i - , ale przecież muszę się na coś zdecydować. Teraz proszę o jakieś obiektywne opinie, które może trochę przybliżą mnie do kupna TV.

PS. Nazwa tematu trochę nieaktualna rolleyes.gif
Wampis
Czytałem test, w którym uznali tą Bravię za najlepszą w tej wielkości HDTV.
Za to ten pierwszy Sharp co podałeś to jest Full HD, do konsoli jak znalazł, sam bym chciał takiego mieć.
Ceglash
Jeśli ja miałbym sie decydować to wziłąbym Sony D3000! Na początku chciałem Panasonica LX70P ale przeczytałem że nie jest za dobry jesli chodzi o współpracę z PC, a przecież oprócz grania na konsoli chciałoby się także obejrzeć jakis film z komputera. Po drugie ma gorszą czerń od Sony'ego i jest od niego nieco brzydszy, ale to sprawa gustu oczywiście;) Panas ma za to znacznie lepsze kąty widzenia, co jest oczywiście zasługą rewelacyjnej matrycy IPS. Mimo to jednak wolałbym dopłacić te 500zł i kupić Sony D3000.

Co do tego Sharpa 32 X20 z full HD to... myślę, że nie jest wart swojej ceny. Co z tego, że wyświetla pełne 1080p jak przy tak małej wielkości matrycy i tak wlasciwie nie ma róznicy czy to full czy hd ready! Chyba, że siedzimy metr od telewizora, ale kto tak siedzi?wink.gif
LucasFGW
Tylko, że Full HD przy 32" jest naprawdę niezauważalny! Moim skromnym zdaniem Full HD < HD Ready 100 Hz (mówię oczywiście o telewizorach 32").

Właśnie o to mi chodziło, Ceglash happy.gif
Co do Sony to chodzi mi tylko i wyłącznie o współpracę TV z konsolami. Nie mam zamiaru podłączać tego TV do kompa. Więc dlaczego Panasonic jest takim złym wyborem jeżeli chodzi o konsole?
Wampis
W teście podłączyli do PS3, ale pisali tylko, że filmy świetnie wyglądają, a czas reakcji jest wystarczający.
http://www.lesnumeriques.com/article-421-2067-16.html
Dallas
Jak szukasz naprawdę swietnego 32" to nie słuchaj tych co odradzają Panasa. Panasonic LX70 jest idealnym LCD w tej cenie. Natomiast ja ewentualnie sugeruje Ci Sony D3000 który jest nieskazitelnym i naj naj jeżeli chodzi o LCD.

Natomiast który byś nie wybrał (z tych dwóch) biedziesz w 100% zadowolonym posiadaczem.

I małe sprostowanie nie ma FULL HD 32".
Wampis
CYTAT(Dallas @ 5 02 2008, 19:00) *
I małe sprostowanie nie ma FULL HD 32".

http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/SID-0A0A4...33_PLK_HTML.htm
Dallas
Zwracam honor rolleyes.gif
LucasFGW
No to dopiero teraz się zacznie... laugh.gif
Pozwolę sobie zacytować SlawekR (przecież robię mu darmową reklamę wink.gif ) z forum hdtvpolska.com:
CYTAT
Samsung LE32M87BD jest najlepszy do konsol ponieważ:
1. Jedno z gniazd HDMI ma pełną funkcjonalność komputerowego złącza DVI, oznacza to że przyjmuje dowolne rozdzielczości w sposób jaki oczekujemy od monitora, a nie tak jak inne telewizory z overscanem.
2. Samsung ma specjalny tryb game, w którym ma zapisane preselekcje optymalnych nastaw dla takich właśnie źródeł.
3. Samsung ma skuteczny i realnie działający system dopasowania nastaw (zegar, faza) dla wejścia analogowego D-Sub.
4. Samsung ma regulację współczynnika gamma i bardzo duży zakres regulacji podświetlenia matrycy co jest wielce istotne przy współpracy z komputerem/konsolą gdy siedzimy blisko telewizora i stosunkowo intensywnie się w niego wpatrujemy.
Dlatego Samsung jest najlepszy do konsol. Inne telewizory też czasem posiadają wymienianie wyżej właściwości, ale zazwyczaj po jednej na telewizor, a nigdy wszystkie razem.
Samsung niestety będzie najgorzej z całej grupy zachowywał się przy sygnale z kablówki do tego ma ultranędzne głośniki i skopany układ kompensacji ruchu.
Panasonic TX-32LX70P ma najlepszą matrycę, ale elektronicznie jest dość ubogi, także pod zastosowania konsolowe.
Sony KDL-32D3000 ma wszystkiego po trochu, ale jest chyba najdroższy z całej grupy i podobnież poziom czerni wyciągnięty jest w nim kosztem zwiększonego smużenia, dającego się zauważyć w grach.

I dodatkowo poleca mi Philipsa 32PFL7862D...
Co o tym myślicie? Przecież kupuję TV przede wszystkim do konsol. Czy naprawdę TV z teoretycznie gorszym obrazem może wyciągnąć o wiele więcej przy konsolach? Jaka jest praktyczna przydatność tych wszystkich "growych" bajerów?
Wampis
1. Jak masz konsolę z HDMI to i tak używasz 720p.
2. Nie wiem jak jest w serii M, ale w teście R twierdzili, że ta opcja nic sensownego nie daje.
Velius
Podczepiam sie pod temat,bo rowniez poszukuje 32" TV do konsol x 360 oraz PS3(pozniej takze Wii).Z tym ze xO pod component,jako ze mam starsza wersje.

Napalilem sie na Sony D3000 ale poczytalem troche hdtv forum i przeczytalem ze podobno ostro smuzy w grach,ale za to jest rewelacyjny do kablowki i filmow.
Czy z wyzej wymienionych modeli sharpa,samsunga lub panasonica wiadomo cos o ich smuzeniu?
Ceglash
Ja również przekopałem już chyba połowę internetu w poszukiwaniu jak najlepszego modelu TV LCD i również mam dylemat co kupićwink.gif Z tego co mi wiadomo to najlepszy byłby oczywiście Sony 32D3000 ale jak dla mnie jest za drogi i za mały! Ja brałbym albo Sony 40 S3000(4000zł) albo Sharp 37WD1E(3600zł). Jeśli już 32 to pewnie kupiłbym Sony S3000(bo matryca S-PVA) bo nie razi tak ceną jak seria "D"!

Jeszcze nie tak dawno brałbym Sony 32 D3000 ale po obliczeniu odległosci od moich oczu do TV(parawie 3m) raczej zmuszony będę na zakup 37-42! Tobie Velius też radzę kupic większy, no chyba, że siedzisz metr od telewizora;)
Velius
CYTAT(Ceglash @ 14 02 2008, 20:22) *
Ja również przekopałem już chyba połowę internetu w poszukiwaniu jak najlepszego modelu TV LCD i również mam dylemat co kupićwink.gif Z tego co mi wiadomo to najlepszy byłby oczywiście Sony 32D3000 ale jak dla mnie jest za drogi i za mały! Ja brałbym albo Sony 40 S3000(4000zł) albo Sharp 37WD1E(3600zł). Jeśli już 32 to pewnie kupiłbym Sony S3000(bo matryca S-PVA) bo nie razi tak ceną jak seria "D"!

Jeszcze nie tak dawno brałbym Sony 32 D3000 ale po obliczeniu odległosci od moich oczu do TV(parawie 3m) raczej zmuszony będę na zakup 37-42! Tobie Velius też radzę kupic większy, no chyba, że siedzisz metr od telewizora;)

No wlasnie bede siedzial w odleglosci 1,5 do MAX 2 metrow(jako ze moj pokoj to chyba 2-3 lol),tak wiec 32" powinny mi spokojnie wystarczyc.

Moze ktos potwierdzic moje obawy co do smuzenia na tv Sony D3000?
LucasFGW
Niestety muszę potwierdzić twoje obawy dry.gif .
Ostatnio oglądałem wszystkie wymienione modele na żywo. Samsung LE32M87BD rzeczywiście pomimo tych wszystkich bajerów zachowuje się co najmniej "dziwnie". Artefakty i szumy, że się tak fachowo wyrażę. I to jest jedyny TV, w którym każdy natychmiast zauważy fatalną jakość dźwięku! Tak, naprawdę jest tak źle. Więc po co komu tyle funkcji!?
Do kolejnego "testu" wybrałem Soniaka KDL-32D3000 (przy okazji widziałem też kilka słabszych modeli Sony). Tutaj kolejny wstrząs. Zgadzam się, że czerń jest nie do pobicia, ale kosztem innych kolorów, które są odrobinę nienaturalne (nie aż tak bardzo to widać, ale jednak). Akurat leciała jakaś transmisja z meczu. Rzeczywiście. Smuży. A po podłączenie PESa to już kompletny szok. Jeżeli ktoś siedzi blisko TV (tak jak ja, 2m) to jest to nie do zaakceptowania! Sony'iego trzeba także co chwilę regulować. Kanał przyrodniczy - grzebanie w menu, przestawienie na film akcji - znowu menu, podłączamy konsole - zgadnijcie? Tak, znowu powrót i dostosowanie obrazu w menu.
Modląc się w duchu, żeby Panasonic 32LX70P i Philips 32PFL7862D nie były tak skopane, włączyłem je jednocześnie. I tu mam mieszane uczucie. Oba TV to całkowicie inna klasa niż Sony + Samsung. Troszkę zawiodłem się na obudowie Panasonica, bo wygląda o niebo lepiej na obrazkach (co to ma być, ten biały pasek!? błeeeeee), ale przecież nie o to chodzi. Philips zresztą też może się poszczycić tandetną podstawą. W kwestii braku smużenie rządzi Panasonic. Jest odrobinę lepiej niż w Philipsie, nawet blisko do ideału. Philips zaś, tak dla odmiany, nie posiada złącza D-Sub.
Według mnie (też wybieram TV 32" i przy okazji zrobiłem się "małym specjalistą" w temacie happy.gif ) Panasonic i Philips są prawie równorzędnymi modelami. Osobiście chyba wybiorę Panasonica, ale to nie jest jeszcze ostateczna decyzja. Kilka godzin przy obu modelach podłączonych do PS3/X360 powinno rozwiązać sprawę mojego wyboru.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania dotyczące tych modeli to śmiało pisać. W ramach moich możliwości opiszę własne obserwacje. Oczywiście rozumiem, że komuś podoba się bardziej Sony, ale staram się być jak najbardziej obiektywny.
Uff, ale się rozpisałem rolleyes.gif
Velius
CYTAT(LucasFGW @ 15 02 2008, 10:19) *
Niestety muszę potwierdzić twoje obawy dry.gif .
Ostatnio oglądałem wszystkie wymienione modele na żywo. Samsung LE32M87BD rzeczywiście pomimo tych wszystkich bajerów zachowuje się co najmniej "dziwnie". Artefakty i szumy, że się tak fachowo wyrażę. I to jest jedyny TV, w którym każdy natychmiast zauważy fatalną jakość dźwięku! Tak, naprawdę jest tak źle. Więc po co komu tyle funkcji!?
Do kolejnego "testu" wybrałem Soniaka KDL-32D3000 (przy okazji widziałem też kilka słabszych modeli Sony). Tutaj kolejny wstrząs. Zgadzam się, że czerń jest nie do pobicia, ale kosztem innych kolorów, które są odrobinę nienaturalne (nie aż tak bardzo to widać, ale jednak). Akurat leciała jakaś transmisja z meczu. Rzeczywiście. Smuży. A po podłączenie PESa to już kompletny szok. Jeżeli ktoś siedzi blisko TV (tak jak ja, 2m) to jest to nie do zaakceptowania! Sony'iego trzeba także co chwilę regulować. Kanał przyrodniczy - grzebanie w menu, przestawienie na film akcji - znowu menu, podłączamy konsole - zgadnijcie? Tak, znowu powrót i dostosowanie obrazu w menu.
Modląc się w duchu, żeby Panasonic 32LX70P i Philips 32PFL7862D nie były tak skopane, włączyłem je jednocześnie. I tu mam mieszane uczucie. Oba TV to całkowicie inna klasa niż Sony + Samsung. Troszkę zawiodłem się na obudowie Panasonica, bo wygląda o niebo lepiej na obrazkach (co to ma być, ten biały pasek!? błeeeeee), ale przecież nie o to chodzi. Philips zresztą też może się poszczycić tandetną podstawą. W kwestii braku smużenie rządzi Panasonic. Jest odrobinę lepiej niż w Philipsie, nawet blisko do ideału. Philips zaś, tak dla odmiany, nie posiada złącza D-Sub.
Według mnie (też wybieram TV 32" i przy okazji zrobiłem się "małym specjalistą" w temacie happy.gif ) Panasonic i Philips są prawie równorzędnymi modelami. Osobiście chyba wybiorę Panasonica, ale to nie jest jeszcze ostateczna decyzja. Kilka godzin przy obu modelach podłączonych do PS3/X360 powinno rozwiązać sprawę mojego wyboru.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania dotyczące tych modeli to śmiało pisać. W ramach moich możliwości opiszę własne obserwacje. Oczywiście rozumiem, że komuś podoba się bardziej Sony, ale staram się być jak najbardziej obiektywny.
Uff, ale się rozpisałem rolleyes.gif

Dzieki wielkie za ta wyczerpujaca wypowiedz,napewno pomoze nie jednemu.
Skoro Sony D3000 tak ostro smuzy,a ja zamierzam duzo grac w PES to chyba sobie daruje ten TV.Z tego co napisales wynika ze Panasonic dobrze sie sprawuje z grami (smieszne bo przewaznie odradzaja go do gier,paranoja sie z tego lekka robi),mam takie pytanie,czy testowales tylko i wylacznie konsole z tym Panasem czy rowniez kablowke lub cokolwiek innego?I co mozesz powiedziec o kolorach,bo juz wiemy ze nie smuzy a jak sie prezentuje paleta barw?
Ceglash
Tak więc Sony D3000 odpada z moich planów. Chętnie już dawno kupiłbym Panasonica 32LX70P ale ponoć źle radzi sobie z połączeniem z PC, a to dla mnie niewybaczalne! Pewnie kupię Sharpa WD1E i na tym się skończy;)
Velius
CYTAT(Ceglash @ 15 02 2008, 16:33) *
Tak więc Sony D3000 odpada z moich planów. Chętnie już dawno kupiłbym Panasonica 32LX70P ale ponoć źle radzi sobie z połączeniem z PC, a to dla mnie niewybaczalne! Pewnie kupię Sharpa WD1E i na tym się skończy;)

Skad info ze Panas zle sobie radzi z polaczeniem PC?ja latam po forach o tej tematyce i ludzie mowia ze jest ok,sa nawet screeny i wyglada to bardzo dobrze.Jakosc obrazu z PC zalezy przewaznie od karty graficznej,np na soniaczu jedna karta wyglada lepiej,na panasonicu tragicznie i na odwrot.

Narazie bardzo sie nastawilem na kupno panasonica 32LX70P,wydaje sie byc bardzo solidny.
LucasFGW
Tak, Panasonic jest bardzo solidnym TV, macie na to moją gwarancję.
Sprawuje się wyśmienicie z grami, co jest o tyle dziwne, że nie posiada żadnych funkcji w tym kierunku. Np. taki Samsung jest uważany za wzór przy współpracy z konsolami/komputerem! Ale jest tak tylko i wyłącznie teoretycznie. Co z tego, że mam 50 bajerów służących do poprawiania obrazu i innych "game mode"!? Skoro nawet po włączeniu wszystkiego na max. nie dorasta do pięt Panasonicowi bez żadnych funkcji! I to jest właśnie ta paranoja (tak przy okazji: to słowo genialnie odwzorowuje sytuację na rynku TV laugh.gif ).
Lecimy dalej. W temacie kablówki (sam posiadam tylko kablówkę, więc to też ważne) niepodzielnie rządni Philips, a Panasonic jest tuż, tuż za nim. Dopiero na szarym końcu widać Sony. Chodzi przed wszystkim o wyostrzanie krawędzi.
Sytuacją jest wręcz odwrotna, jeżeli chcemy oglądać obraz w HD. Tu wszystkie modele radzą sobie bardzo przyzwoicie, ale Panasonic jest ciut gorszy od reszty. Ale jest to widoczne tylko podczas siedzenia 5 cm przed TV. W innym przypadku nie ma różnicy.
Kolory w tych modelach to rzecz sprzeczna. Sony szczyci się piękną czernią, ale nie na samą czerń się patrzy (a jak ktoś chce to niech wyłączy swój TV - wtedy ma na 100% piękny, czarny obraz tongue.gif ). Na dostosowanie innych kolorów trzeba zawsze poświęcić chwilę (MENU!!!). Philips nie wyróżnia się w niczym. Jest ładnie i kontrastowo, nic poza tym. Zanim zacznie się oceniać kolory w Panasonicu trzeba zastanowić się na jedną rzeczą. Czy przechodzimy z TV kineskopowego po raz pierwszy na LCD? A może to nasz cieniutki TV zostaje wymieniony na następnego LCD? Wcześniejsi właściciele LCD będą pewnie narzekać na ciemny obraz, dziwne kolory, itd. To dla tego, że przyzwyczaili się do GORSZEGO obrazu! Kolory są... naturalne. Po prostu naturalne. Więc trzeba się przyzwyczaić do TV bez wypalającej oczy palety barw.
Plotki, że Panasonic fatalnie radzi sobie z komputerem, skomentuje jednym słowem. Bzdury. Nie będę przytaczał tu żadnych screenów czy przykładów. Bo tutaj chodzi tylko o odpowiednie skonfigurowanie karty graficznej.
KazamaJin
Nosze sie z zamiarem zakupu Samsunga LE40M86BD, czy jest moze na forum ktos kto moglby sie wypowiedziec na temat tego tv? Chodzi mi TYLKO i wylacznie o kwestie jakosci wyswietlanego obrazu z nowych konsol. Pozdro i z gory dzieki za info!
B0dz1o
Sam posiadam model LE40M87BD, ale z tego co wiem, różni się od 86 tylko obudową. Cóż mogę powiedzieć - może nie jestem jakiś niesamowicie wymagający, ale ostrość obrazu mnie powala. Z 40-calówek na rynku jak dla mnie lepsze są tylko F-ki od Samsunga
KazamaJin
Dzieki B0dz1o, coraz bardziej umacniam sie w decyzji co do tego telewizorka hyh.gif jeszcze tylko musze znalesc czas zeby przetestowac go gdzies na zywo. Mam jeszcze takie pytanie w takim razie, czy wiesz moze jaki ten Samsung ma dokladnie parametr kontrastu podstawowego? Bo wszedzie w danych podawany jest kozacki 15000:1 ale dynamiczny a nie ten wlasciwy, wiec gdybys mial taka specyfikacje to bede wdzieczny.
mario87
W kontrast nie powinieneś wnikać. Jeżeli czytałęś o tym telewizorze i nie było mowy o kontraście to znaczy ze jest wystarczający.
DOA
Witam smile.gif
Po długim czasie poszukiwania odpowiedniego LCD do mojego X360, znalazłem w MM w Łodzi taki o to model Samsung LE 26 A 451. Ze wszystkich TV, które widziałem on podobno sprawdza się bardzo dobrze jeżeli chodzi o konsole. Czy ktoś może mi powiedzieć czy mój wybór jest dobry? Ponieważ nie ukrywam że jestem zielony w tym temacie i bardzo bym prosił o Waszą pomoc smile.gif Z góry bardzo dziękuje smile.gif
Pozdrawiam Wszystkich!
palo
też przymierzam się do lcd 26 cali, oglądałem samsungi i jak narazie moją uwagę przykuł LE26R71B i LE26A451; który lepszy? a może coś innego w podobnej cenie się znajdzie?
Hela
Bawił się ktoś KDL-26V4500 już? Ciekawi mnie jak to się sprawuje z PC, bo w jakość obrazu z konsolami nie wątpię.
Killabien
Też jestem ciekawy jak działa v4500. Podobno mimo braku 100hz nie smuży aż tak mocno. Ktoś sprawdzał?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.