Teraz napisze kilka rzeczy dzieki ktorym moze bedziecie wstanie mi cos doradzic
1.TV bedzie uzywany glownie do Xboxa360 okolo 80% uzytkowania. Tv chce podpiac do kompa kablem HDMI i ogladac na nim filmy w zwyklym divixie, 720p i 1080p - mam ich nie za duzo, ale ciagle kolekcja sie powieksza , to bedzie pozostale 20% uzytkowania. Jesli chodzi o zwykla telewizje kablowa to nie bede jej ogladal, wprzyszlosci na pewno Nke, ale na razie to tylko to co napisalem.
2.Mam maly pokoik odleglosc od TV to okolo 2,50cm, ale juz przyzwyczailem sie do 32 cali i uwazam ze to troche za malo, chcialbym kupic 37 - czy to nie bedzie za duzo?
3.I teraz rzecz przez ktora mam najwiekszy metlik w glowie czy kupowac zwykly LCD HD Ready czy Full HD? Kasy mam 4000zl w tej cenie nie mam zbyt duzego wyboru Full HD, zastanawiam sie nad Samsungiem 37M87B, ale podobno 37 cali to zamalo zeby zobaczyc roznice miedzy zwyklym HD a Full HD, a 42 cale Full HD nie zmiesci mi sie do pokoju, poza tym nie mam tyle pieniedzy.
Druga sprawa to podlaczenie do Xboxa360, wiadomo ze obecnie jest tylko kilka gier ktore obsluguja pelne 1080p a reszta to 720p, albo i mniej
Wiadomo ze zwykly LCD HD Ready musi sobie przeskalowac rozdzialke ze swojej natywnej 1366 x 768, do rozdzialki gry, czyli 1280 x 720p, czyli nie duzo, natomiast telewizor Full HD musi podciagnac rozdzialke z 1280 x 720p do swojej natywnej rozdzialki czyli 1920 x 1080p, czyli juz troche wiecej niz zwykly HD Ready, czy przypadkiem takie duze przeskalowanie do gory nie odbije sie za bardzo na jakosci obrazu???
Zeby sobie jeszcze bardziej zakrecic problem to napisze, ze nie ktore gry w ogole nie obsluguja 1080p nawet tego przeskalowanego np. na okladce Lost Planet jest napisane ze obslugiwane rozdzialki to 480p/720p/1080i, a na okladce np Halo3 i Project Gotham Racing 4 720p/1080i/1080p.
Czyli to oznacza ze jak puszcze sobie takiego Lost Planet na telewizorze Full HD to obraz mi sie w ogole nie wyswietli, a jak wlacze Halo3 to bedzie ok?? Nie wiem jak mam to rozumiec?
4. Telewizorek planuje powiesic na scianie, czy ma to jakies znaczenie?
I jeszcze jedno czy bedzie widac jakakolwiek roznice/duza roznice w jakosci obrazu na korzysc TV Full HD jesli wlacze sobie jakas gierke obslugujaca pelne 720p lub przeskalowana do 1080p, na TV 37 cali HD Ready, a potem ta sama gierke na TV 37 cali Full HD???
Dodam jeszcze ze Xboxa bede podlaczal do tv kablem HDMI, mam konsole juz z tym wyjsciem. Aha i jeszcze jedno czy ma to znaczenie ze wyjscie HDMI w Xboxie obsluguje HDMI w wersji 1.2 a nie 1.3 jak w Playstation 3??
Cholernie duzo mi tego wyszlo, ale mam nadzieje ze bedzie sie komus chcialo zaglebic w ten problem i cos rzeczowego doradzic , moze ktos juz zastanawial sie nad takim problemem???