Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Meet The Spartans - Poznaj Moich Spartan
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
2razyjot
Premiera swiatowa 24.01 miala miejsce, u nas jak zwykle "chwilke" pozniej. rolleyes.gif

Ostatnio cienko z parodiami a wlasciwie ich poziomem. "Epic Movie" w moich oczach wypadl blado, czasy swietnosci krola gatunku czyli "siwego" (Leslie Nielsen) minely bezpowrotnie i z "Meet The Spartans" jest podobnie ale na tle ostatniego zalewu cienizny wypada zdecydowanie najlepiej.

Film trwa zaskakujaco krotko bo jedynie 65 minut (+ creditsy, ktore zobaczyc mozna gdyz jest to "wystep" postaci z filmu w sekcji spiewanej) i przez to oglada sie go szybko i nie nudzi jak chociazby "Wielkie Kino".

Z czego kpia tym razem tworcy? Z ostatnich hollywoodzkich mega produkcji (motywem przewodnim jest oczywiscie "300" i walka Leonidasa, ale jest rowniez chociazby motyw z Shreka 3), gwiazd muzki i Hollywood (jest Britney Spears i ukochana przez tabloidy Paris "lubie obciagac" Hilton + kilka innych), popularnych programow (Idol, Taniec z Gwiazdami itp.) jak i rowniez uwielbianej przez tlumy gry GTA: SA a konkretnie pewnego moda, ktory wywolal wielkie oburzenie obroncow moralnosci.

Jak wypada ten mix w praniu? Momentow gdzie wybuchnalem smiechow bylo doslownie kilka, wiekszosc to malo zabawny humor sytuacyjny i oklepane zagrania, nawiazania do homoseksualizmu i szowinistyczne zarciki i zagrania meskiej czesci bohaterow. Aczkolwiek grubas znany z Borata wystepujacy tutaj w roli przywodcy Persow, parodia GTA: SA, zlosliwe puszczenie oka tworcow filmu skierowane w strone techniczna wykonania "300" - to zdecydowanie sie udalo zas sposob w jaki ekipa dzielnych i wojowniczych (???) Spartan wyrusza w boj rozklada na lopatki!

Pokusze sie o polecenie tego filmu - oczywiscie obowiazkowa jest znajomosc ostatnich wydarzen w swiecie celebrities (wystarczy czytac Pudelka, hehe), hiciorow w kinie (znajomosc "300" must have!) aby bawic sie w pelni. Nie nudzilem sie, kilka razy srogo sie obsmarkalem ze smiechu, czesciej zas po prostu sie usmiechalem z glupoty tworcow i ich pomyslow; jednak na ostatnim bezrybiu dobrych parodii "Poznaj Moich Spartan" smakowal jak kawior!

8/10 - ocena czysto subiektywna biorac pod uwage fakt, ze z parodiami ostatnimi czasy cieniutko

Ciekaw jestem opinii innych? Podzielacie moje zdanie i optymistyczny wydzwiek tej recenzji??
signap
ja to obejrze nawet gdy na imdb bedzie mialo srednia ocen 1,2 - Epic Movie mi sie podobal (2 razy obejrzalem nadodatek z lektorem pewnie dla niektorych to bylby masochizm) wiec Spartanie tez nie zawioda smile.gif. Parodiuja tutaj Transformerow wink.gif
2razyjot
CYTAT(signap @ 8 02 2008, 09:22) *
Parodiuja tutaj Transformerow wink.gif

I trzeba przyznac ze to tez im sie udalo. wink.gif

Ale uwierz mi chlopino, jak tobie "Epic Movie" przypasil to "MTS" bedzie dla ciebie miazdzace - a w sumie dla nas, jako fanow gier i GTA patent, ktory tu wrzucili po prostu miazdzy. 3 razy cofalem film zeby to jeszcze raz zobaczyc i za kazdym razem beka. hyh.gif
Snejk
hmm widzialem tylko trailery i przentuje sie to mega zalosnie i nie smiesznie hyh.gif

no ale jak wyjdzie jakas dobra kopia to obejrze zeby potwierdzic to co wyzej napisalem ;d
signap
jj - masz do tego napisy? Bo raczej ich nie ma confused.gif
Dud.ek
Ja ściągłem z napisy.info sporo jest w nich do poprawy ale lepsze to niż nic.
Er_WolvEr
Cały film polega na skojarzeniach i najprostrzych sposobach prześmieszania osobowości, programów, poprostu żeczy przez średniego Amerykanina rozpoznawalnych... Brakowało tylko Dunhan'a.
Jest kilka rzeczy wiodących (Gejostwo Spartan, Idol, Spears) no i oczywiście parodia wszystkiego, co było najwazniejsze w 300stu.

Warte zobaczenia dla kilku scen (scena z pingwinem,walka na matach, scena nad studinią) odstrasza cały czas odczuwany klimat głupoty...

Po tym filmie sie dużo nie spodziewałem, i dzięki temu podejściu z filmu jestem zadowolony. Dał mi troche ubawu.

Oceny nie dam.
nWo
obejrzalem i troche sie posmialem, pozatym kicz i na tym to polega.
BieŃ
Mocno brechtalem na motywie z Britney happy.gif
Dante
Trochę się pośmiałem ale kasy na bilet do kina bym żałował. Fragment z GtA całkiem nawet wypadł ale Chapelle zrobił to juz kiedyś i to w moim odczuciu lepiej.A dla osób które niezbyt wiedza co się dzieje występuje ułatwienie bo tu nazywają postacie po imieniu i nie starają specjalnie ukryć ze robią sobie jaja z Britney Paris i Lindsey
Yahoosh
Idiotycznie średni film, najciekawsze momenty znajdują się w trailerach, a już napewno tak jak mówił Dante nie warto iść do kina, chyba że będzie za 5 zł z darmowym popcorn'em, lepiej juz po raz setny obejżeć jakąs starą komedię w TV, lepiej usłyszeć najlepsze gagi ( z 5-7 ich będzie) od znajomego co to obejżał.
signap
obejrzalem i pare fajnych scenek bylo ale ogolnie slabo nadodatek trwa tylko 1h... to za cene biletu wolalbym pojsc na jakis inny film 2h - wole obejrzec kolejny raz Bete House by sie posmiac
Sandking
Zabawny, krótki i debilny film w jednym. Wszystko zawarte w nieco ponad godzinkę, podane w spartańskim sosie. Ja tam bawiłem się świetnie, sam przyłapałem się na tym, że ciągle miałem banana na twarzy podczas oglądania, bo dawno nie widziałem dobrej komedii tego typu. A jest co oglądać, fajne gagi, chociaż motyw "gejowski" jest trochę zbyt częsty. Ja bym tam poszedł na to do kina, ale z grupą kumpli, dla lepszej pompy ^^

"Hi Five!" woot.gif
wozek
Debilna parodia 300, w stylu Leslie Nielsena czy mela Brooksa, ktore były smieszna kilkanascie lat temu, a moze to ja mialem wtedy 6-7 lat i mi sie podobaly. Takich filmow po prostu byc nie powinno, tworcy chyba wyszli z zalozenia ze będzie tak glupio ze az smiesznie, nie jest , moim zdaniem to jest zalosne. Dno pol metra mulu i wodorosty.
Dobrze ze w streamie ogladalem.
mishka
ot, pare dobrych akcji - Britney, pojawienie sie Method Mana wywołało u mnie usmiech na twarzy, podobnie jak Kevina Sorbo laugh.gif, nie moglo oczywiscie zabraknac Electry (moze to i lepiej ?smile.gif ) wiekszosci zartow juz nawet nie pamietam, z tym GTA to na ComedyCentral (czy jakos tak) widzialem duzo duzo lepiej wykonany skecz... i mialem wrazenie, ze jak juz sie czegos czepili, to szybko nie chcieli puscic (ile mozna osob wrzucac do tej studni? ile mozna tanczyc na macie?) ... sparodiowanie do maximum rzeczywistej parodii (przeboje Paris, Lindsay, Britney) iii... nic specjalnego w temacie...na bank nie wywyzsza sie na tle innych durnych produkcji typu Epic Movie czy cos tam, nawet nie pamietam jak sie nazywaja...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.