Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Atomowy chaos i ośmiornice z głębin...
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Psyko
Lovercraft. Wizjoner, szaleniec? Można się sprzeczać, ale zapewne jest jednym z oryginalniejszych i mających wpływ na gatunek pisarzem grozy. Świetnie wymyślona (a może jednak nie?) kosmologia, bohaterowie stający do z góry przegranego pojedynku, z siłami których nie są nawet świadomi. No i ten klimat lat 20, zatęchłych bibliotek, zabitych dechami mieścin i prochowców. Mistrz.
szaden
Bardzo lubię książki Lovercrafta i całą mitologię którą stworzył. Ten człowiek był nie wątpliwie wielkim pisarzem szkoda tylko, że już dzisiaj trochę zapomniany przez czytelników horrorów:/
Psyko
I przez polskich wydawców, strasznie ciężko dostać jego książki...
Dante
Ja wiem czy tak ciężko starczy trochę poszukać (przynajmniej w Łodzi) i da się dorwać bez problemu opowiadania. Jak ktoś nie czytał to polecam Koszmar w Red Hook bo ma świetny (jak każde opowiadanie) klimat.
Psyko
U mnie nie ma, w moim Empiku mówią że niedostępne. Będe musiał allegro się posiłkować.
magelan84
http://lovecraft.ovh.org/tajemnica/data/wstep.htm gra tekstowa

Była kiedys stronka o lovercrafcie gdzie można było pobrac ebooki ( w pl) , ale już się chyba zbyła jak ktoś chce to niech da email to mu prześle . Dla wszystkich lubiących Lovercrafta uważam , że koniecznym jest zapoznanie się z takim duzym esejem mini książeczka Michel'a Houellebecq'a - H. P. Lovercraft Przeciw światu przeciw życiu . Co nieco ponad trzydzieści złotych za 126 stroniczek , to wygórowana cena , ale naprawde warto .
Dante
^^^http://lovecraft.ovh.org/st_download.html
Ciągle masz jakieś opowiadania do downloadu.
Ostatnio poluje na jakichś innych twórców piszących w mitologi. Zna ktoś coś naprawdę wartego kupienia?
canabis
Lovecraft, taaa jeden z ulubionych jesli nie ulubiony mój pisarz , genialnie skonstruowana mitologia, mozna by z niej stworzyć nawet jakiś zalążek religii jesli by się chciało wink.gif Polecam 'Widmo nad Innsmouth' (genialne)
Burth
CYTAT(Psyko @ 26 02 2008, 17:17) *
U mnie nie ma, w moim Empiku mówią że niedostępne. Będe musiał allegro się posiłkować.

lovecrafta szukaj raczej w antykwariatach, wydane juz opowiadania sa stare a reedycji nie ma
koval
przeczytałem Przypadek Charlesa Dextera Warda, Szczury w murach i Model Pickmana... moc strachu ! smile.gif

teraz przymierzam się do Zew Cthulhu i Droga do szaleństwa [co jest właśnie jakąś reedycją czy cuś]
Dante

http://www.zysk.com.pl/catalog/product_inf...roducts_id=2165
Nowa pozycja. Jak obadam w księgarni to dam znać jakie opowiadania są.
canabis
Na początek właśnie bym się brał za zestawik "Zew Cthulhu". Wszystko co najlepsze w jednym wydaniu , miód.
Dante
Jak ktoś jest bardziej zainteresowany ale nie aż tak, że chce czytać listy Lovecrafta to polecam dorwać Necronmicon bo to całkiem fajny zbiór "praktycznej" wiedzy o mitologi samotnika. Ja już zabieram się za robienie talizmanów itp do wzywania Przedwiecznych.
Sztajniec
Dzis wybralem sie do Torunia w celu zakupienia kilku ciuszkow, no i cos mi podpowiedzialo zeby zajrzec do jednej ksiegarni bo akurat jakas wyprzedaz mieli czy cos smile.gif Wpadlem, zobaczylem, kupilem.

Zew Cthulhu za niecale 2 dyszki, wieczorkiem zabiore sie za czytanie ;]
Haibane
Nigdy jeszcze nie czytałem Lovecrafta, a chciałbym w końcu się za to zabrać smile.gif . Od czego zacząć ? Jakieś propozycje ?
lukasz
Podstawa , zbiór opowiadań "Zew Cthulhu".
Wojtusior
Zew Cthulhu naprawdę świetny jest ;o.
Dopiero jestem przy 2. opowiadniu "Widmo nad Innsmouth", na razie śwwwietne smile.gif.

Przeczytałem ostatnio American Psycho, szczerze mówiąc jak dla mnie książka niezła, ale wcale nie wybitna.
Za dużo opisów kto jak się ubiera a za mało akcji trzymających w napięciu.
6+/10
canabis
Moim zdaniem właśnie "Widmo nad Innsmouth" to najlepsze opowiadanie Lovecrafta w zbiorze. Mi się podobało ze zdwojoną siłą po przejściu gierki opartej właśnie na mitologii. Polecam.
lukasz
CYTAT(Wojtusior @ 13 05 2008, 15:37) *
Zew Cthulhu naprawdę świetny jest ;o.
Dopiero jestem przy 2. opowiadniu "Widmo nad Innsmouth", na razie śwwwietne smile.gif.

Przeczytałem ostatnio American Psycho, szczerze mówiąc jak dla mnie książka niezła, ale wcale nie wybitna.
Za dużo opisów kto jak się ubiera a za mało akcji trzymających w napięciu.
6+/10

Widmo nad Insmouth to najlepsze opowiadanie;] naprawdę czuć w nim długotrwałe napięcie.

Co do "American Psycho" to uważam ,że niezrozumiałeś tej książki.To nie jest horrorek.
Sztajniec
No, ja już jestem po lekturze książki (właściwie to już dawno, ale jakoś nie było okazji żeby napisać ;) Lovecraft pozamiatał, książka bardzo fajna, jedna z lepszych jakie czytałem. Ulubione opowiadanie z tego zbioru? Bardzo spodobał mi się 'Kolor z przestworzy', ale takie najlepsze to chyba było 'Szepczący w ciemności'. Świetny klimat no i ogólnie polecam :)
Psyko
Kolor z Przestworzy daje niezła psychodelą, fajnie oddany ten posrany kilmat jaki panuje na farmie, ale za najlepsze opowiadanie mistrza uważam Widmo nad Insmouth.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.