Lovercraft. Wizjoner, szaleniec? Można się sprzeczać, ale zapewne jest jednym z oryginalniejszych i mających wpływ na gatunek pisarzem grozy. Świetnie wymyślona (a może jednak nie?) kosmologia, bohaterowie stający do z góry przegranego pojedynku, z siłami których nie są nawet świadomi. No i ten klimat lat 20, zatęchłych bibliotek, zabitych dechami mieścin i prochowców. Mistrz.
Bardzo lubię książki Lovercrafta i całą mitologię którą stworzył. Ten człowiek był nie wątpliwie wielkim pisarzem szkoda tylko, że już dzisiaj trochę zapomniany przez czytelników horrorów:/
I przez polskich wydawców, strasznie ciężko dostać jego książki...
Ja wiem czy tak ciężko starczy trochę poszukać (przynajmniej w Łodzi) i da się dorwać bez problemu opowiadania. Jak ktoś nie czytał to polecam Koszmar w Red Hook bo ma świetny (jak każde opowiadanie) klimat.
U mnie nie ma, w moim Empiku mówią że niedostępne. Będe musiał allegro się posiłkować.
magelan84
17 04 2008, 02:56
http://lovecraft.ovh.org/tajemnica/data/wstep.htm gra tekstowa
Była kiedys stronka o lovercrafcie gdzie można było pobrac ebooki ( w pl) , ale już się chyba zbyła jak ktoś chce to niech da email to mu prześle . Dla wszystkich lubiących Lovercrafta uważam , że koniecznym jest zapoznanie się z takim duzym esejem mini książeczka Michel'a Houellebecq'a - H. P. Lovercraft Przeciw światu przeciw życiu . Co nieco ponad trzydzieści złotych za 126 stroniczek , to wygórowana cena , ale naprawde warto .
^^^http://lovecraft.ovh.org/st_download.html
Ciągle masz jakieś opowiadania do downloadu.
Ostatnio poluje na jakichś innych twórców piszących w mitologi. Zna ktoś coś naprawdę wartego kupienia?
canabis
18 04 2008, 20:24
Lovecraft, taaa jeden z ulubionych jesli nie ulubiony mój pisarz , genialnie skonstruowana mitologia, mozna by z niej stworzyć nawet jakiś zalążek religii jesli by się chciało

Polecam 'Widmo nad Innsmouth' (genialne)
CYTAT(Psyko @ 26 02 2008, 17:17)

U mnie nie ma, w moim Empiku mówią że niedostępne. Będe musiał allegro się posiłkować.
lovecrafta szukaj raczej w antykwariatach, wydane juz opowiadania sa stare a reedycji nie ma
przeczytałem Przypadek Charlesa Dextera Warda, Szczury w murach i Model Pickmana... moc strachu !

teraz przymierzam się do Zew Cthulhu i Droga do szaleństwa [co jest właśnie jakąś reedycją czy cuś]
http://www.zysk.com.pl/catalog/product_inf...roducts_id=2165Nowa pozycja. Jak obadam w księgarni to dam znać jakie opowiadania są.
canabis
29 04 2008, 17:06
Na początek właśnie bym się brał za zestawik "Zew Cthulhu". Wszystko co najlepsze w jednym wydaniu , miód.
Jak ktoś jest bardziej zainteresowany ale nie aż tak, że chce czytać listy Lovecrafta to polecam dorwać Necronmicon bo to całkiem fajny zbiór "praktycznej" wiedzy o mitologi samotnika. Ja już zabieram się za robienie talizmanów itp do wzywania Przedwiecznych.
Sztajniec
6 05 2008, 12:58
Dzis wybralem sie do Torunia w celu zakupienia kilku ciuszkow, no i cos mi podpowiedzialo zeby zajrzec do jednej ksiegarni bo akurat jakas wyprzedaz mieli czy cos

Wpadlem, zobaczylem, kupilem.
Zew Cthulhu za niecale 2 dyszki, wieczorkiem zabiore sie za czytanie ;]
Haibane
12 05 2008, 06:16
Nigdy jeszcze nie czytałem Lovecrafta, a chciałbym w końcu się za to zabrać

. Od czego zacząć ? Jakieś propozycje ?
Podstawa , zbiór opowiadań "Zew Cthulhu".
Wojtusior
13 05 2008, 14:37
Zew Cthulhu naprawdę świetny jest ;o.
Dopiero jestem przy 2. opowiadniu "Widmo nad Innsmouth", na razie śwwwietne

.
Przeczytałem ostatnio American Psycho, szczerze mówiąc jak dla mnie książka niezła, ale wcale nie wybitna.
Za dużo opisów kto jak się ubiera a za mało akcji trzymających w napięciu.
6+/10
canabis
18 05 2008, 17:49
Moim zdaniem właśnie "Widmo nad Innsmouth" to najlepsze opowiadanie Lovecrafta w zbiorze. Mi się podobało ze zdwojoną siłą po przejściu gierki opartej właśnie na mitologii. Polecam.
CYTAT(Wojtusior @ 13 05 2008, 15:37)

Zew Cthulhu naprawdę świetny jest ;o.
Dopiero jestem przy 2. opowiadniu "Widmo nad Innsmouth", na razie śwwwietne

.
Przeczytałem ostatnio American Psycho, szczerze mówiąc jak dla mnie książka niezła, ale wcale nie wybitna.
Za dużo opisów kto jak się ubiera a za mało akcji trzymających w napięciu.
6+/10
Widmo nad Insmouth to najlepsze opowiadanie;] naprawdę czuć w nim długotrwałe napięcie.
Co do "American Psycho" to uważam ,że niezrozumiałeś tej książki.To nie jest horrorek.
Sztajniec
19 05 2008, 14:12
No, ja już jestem po lekturze książki (właściwie to już dawno, ale jakoś nie było okazji żeby napisać ;) Lovecraft pozamiatał, książka bardzo fajna, jedna z lepszych jakie czytałem. Ulubione opowiadanie z tego zbioru? Bardzo spodobał mi się 'Kolor z przestworzy', ale takie najlepsze to chyba było 'Szepczący w ciemności'. Świetny klimat no i ogólnie polecam :)
Kolor z Przestworzy daje niezła psychodelą, fajnie oddany ten posrany kilmat jaki panuje na farmie, ale za najlepsze opowiadanie mistrza uważam Widmo nad Insmouth.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.