Jesli chodzi o przygodowki to obowiazkowo (kolejnosc przypadkowa):
- Grim Fandango / Wiekszosc zagadek jest bardzo logiczna, gra ze swietna fabula, przechodzi sie z wywieszonym jezorem

.
- Torin's Passage / Cos lzejszego, latwe zagadki i basniowy klimat. Polecam.
- The Longest Journey / Nie wszystkie zagadki sa logiczne i gra miejscami jest trudna, ale jej geniusz nie pozwala przejsc obok niej obojetnie (Jesli spodobala Ci sie Syberia, ta tez Ci sie spodoba

). Jest w moim Top 5 przygodowek.
- Larry 7 / Swietna polska lokalizacja, w wiekszosci trudna, wymaga cierpliwosci i ogolnego obycia z przygodowkami. Duza dawka humoru

.
- Monkey Islandy / Podobaly mi sie wszystkie dwuwymiarowe, sporo kombinowania oraz humoru

.
- The Neverhood / Piekny plastelinkowy swiat oraz bardzo ciekawa historia. Miejscami trudna.
- Flojd (The Feeble Files) / Polecam wersje angielska, polskie tlumaczenie jest przecietne. Kilku swietnych bohaterow (S.A.M., robot pocieszajacy itp.), ciekawa historia oraz ladna oprawa (daje dzisiaj jeszcze rade

).
Z gier Mysto-podobnych moge polecic tylko "Traitors Gate" (wlamujemy sie do twierdzy 'Tower', rozwiazywanie kolejnych zagadek jest bardzo satysfakcjonujace), niestety oprocz Atlantis 2 nie gralem w inne z widokiem "z oczu postaci"

(samo Atlantis nie przypadlo mi do gustu).
Jesli przypomne sobie inne (troche ich bylo

) to dopisze je do listy.
// Gram wlasnie w Silent Hill: Origins na PSP, i gra bardzo mi sie podoba, radze sprobowac pograc w jedynke (emu PSX) i dwojke (port) na PC

(podejrzewam ze sa lepsze niz handheldowa wersja

).