Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Język współczesnej młodzieży
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
ako
Język współczesnej młodzieży. Przedstaw jego właściwości i funkcje, w oparciu o własne obserwacje i literaturę fachową.

No właśnie i tu się pojawia pytanie, dotyczące literatury fachowej. Zabieram się do napisania bilbiografii (od czegoś trzeba zacząć), jaką literaturę moglibyście polecić?
Stachu
lookaj tu ziomie

http://wkajt.republika.pl/czasopisma.htm
http://www.ksiazka.net.pl/modules.php?name...le&sid=9486
http://www.sciaga.pl/tekst/37465-38-charak...tacja_maturalna

Wojciech Kajtoch
Czasopisma dla młodzieży - wybrane problemy kultury języka, stylu, perswazji

Masz wypisane co nieco z lit. podmiotu

Poza tym, możesz obczaić email do jakiegos elo językoznawcy z poradni, np. do profesora Bugajskiego. Od tego są ,zeby sie ich pytać o takie rzeczy

konstant
To ja sie podepne, zeby nie syfic.
Mam taki temat :
KOD
Temat: „Język Internetu jako najnowsza odmiana współczesnej Polszczyzny. Omów zjawisko, podaj przykłady.”

Szczegolnie poszukuje jakichs ksiazek o tym, stron kilka znalazlem.
Help:(
ako
CYTAT(Stachu @ 12 02 2008, 17:41) *
lookaj tu ziomie

http://wkajt.republika.pl/czasopisma.htm
http://www.ksiazka.net.pl/modules.php?name...le&sid=9486
http://www.sciaga.pl/tekst/37465-38-charak...tacja_maturalna

Wojciech Kajtoch
Czasopisma dla młodzieży - wybrane problemy kultury języka, stylu, perswazji

Masz wypisane co nieco z lit. podmiotu

Poza tym, możesz obczaić email do jakiegos elo językoznawcy z poradni, np. do profesora Bugajskiego. Od tego są ,zeby sie ich pytać o takie rzeczy

Dokładnie o coś takiego mi chodziło, wielkie dzięki.
Stachu
CYTAT(konstant @ 12 02 2008, 19:47) *
To ja sie podepne, zeby nie syfic.
Mam taki temat :
KOD
Temat: „Język Internetu jako najnowsza odmiana współczesnej Polszczyzny. Omów zjawisko, podaj przykłady.”

Szczegolnie poszukuje jakichs ksiazek o tym, stron kilka znalazlem.
Help:(

radze wplesc jakies modele komunikacyjne, np model porozumienia się w internecie

szukaj tez pod hasłami mediatyzacja języka. Roznego rodzaje słowniki nowoczesnej polszczyzny, może być Grzegorczykowej jak masz pod ręką

Sandking
To i ja się podepnę, może Stachu coś podpowie, ale ktoś inny. Mój temat brzmi:

CYTAT
Język mówiony, a język pisany. zanalizuj ich specyfikacje na wybranych przykładach

Mam z tym pewne problemy, bo nie wiem gdzie dokładnie szukać. Byłem w bilbiotece i nabrałem książek z językoznawstwa, a tam ledwo trochę wspomniane jest o różnicach... źle szukam? ;/
Stachu
bo jezykoznastwo jest zbyt ogolne, a temat masz z dziedziny komunikacji i komunikologii

poszukaj moze w pracach de Saussure.

Nie bede zgrywał jakiegos mózga, bo pamietam tyle co na egzamin wkułem, wiec wkleje jakis fragment jego pracki o roznicach komunikacyjnych.

CYTAT
De Saussure ukuł termin językoznawstwa diachronicznego dla badań historycznych nad językiem i językoznawstwa synchronicznego, opisującego stan języka w danym momencie. Wprowadził termin znaku językowego jako składowej dwóch elementów - znaczonego i znaczącego, gdzie pierwszy to samo abstrakcyjne pojęcie, a drugi - jego akustyczna reprezentacja. Język w rozumieniu de Saussure'a funkcjonuje w oparciu o związki syntagmatyczne, istniejące pomiędzy elementami umieszczonymi w konkretnej wypowiedzi i związki paradygmatyczne, istniejące na poziomie abstrakcyjnym.

Według Saussure'a jedynym i prawdziwym przedmiotem językoznawstwa był język rozpatrywany sam w sobie. Dokonał on rozróżnienia między językiem (langue) i mówieniem (parole). Język jest systemem znaków i reguł ich tworzenia, który nie może być wytworem pojedynczego człowieka, jest pewną abstrakcją, która urzeczywistnia się w indywidualnych aktach werbalnych (mówieniu). Zadaniem lingwistyki winno być precyzyjne oddzielenie systemu języka (langue) od konkretnej jednostkowej wypowiedzi (parole).

tak mwoiac bardziej po polsku chodzi o to, ze lanque jest systemem i zdolnoscią porozumiewania się. Np. Znaki i kod, a parole to sama wypowiedz 'mowienie'

Owiec
Huahuahua nowa rocznik maturalny ,to i ja mam pytanie. Ktory temat bedzie najlatwiejszy i najprzyjemniejszy do opracowania:
-Komiks jako forma przekazu tresci moralnych.
-Jezyk komiksow i jego rola w kreowaniu swiata.
-Porownaj rozne sposoby ukazywania motywu smierci w literaturze i w filmie lub sztukach plastycznych.
-Jezyk reklamy. Przeanalizuj rozne sposoby oddzialywania na odbiorce, odwolujac sie do wybranych przykladow.
? Wszystko z przykladami i kolejnosc mniej wiecej taka jak tu, moich checi do robienia tematu. Ale nie znalazlem nic ciekawszego.
Soniak
Własna obserwacja? Poczytaj to forum, zobacz wypowiedzi, układ zdań i interpunkcję, 90% osób tutaj to ortograficzne kaleki niepotrafiące skleić konkretnego zdania (vide. signap). Co do książek zaraz popytam kumpli, może jakiś tytuł ciekawy dostanę.
Pozdrawiam
LegionPolski
CYTAT(Soniak @ 23 09 2008, 17:44) *
Własna obserwacja? Poczytaj to forum, zobacz wypowiedzi, układ zdań i interpunkcję, 90% osób tutaj to ortograficzne kaleki niepotrafiące skleić konkretnego zdania (vide. signap). Co do książek zaraz popytam kumpli, może jakiś tytuł ciekawy dostanę.
Pozdrawiam

signap?

ale signap Cię po prostu miażdży pod względem poprawności ortograficznej i jako takiego ogarnięcia w necie, wybacz Soniaczku...

Grzehoo
CYTAT(Owiec @ 23 09 2008, 17:18) *
Huahuahua nowa rocznik maturalny ,to i ja mam pytanie. Ktory temat bedzie najlatwiejszy i najprzyjemniejszy do opracowania:
-Porownaj rozne sposoby ukazywania motywu smierci w literaturze i w filmie lub sztukach plastycznych.
-Jezyk reklamy. Przeanalizuj rozne sposoby oddzialywania na odbiorce, odwolujac sie do wybranych przykladow.
? Wszystko z przykladami i kolejnosc mniej wiecej taka jak tu, moich checi do robienia tematu. Ale nie znalazlem nic ciekawszego.

Najłatwiejszy to taki, który najbardziej ci się spodoba i na temat którego najprzyjemniej będzie Ci się opowiadało. Skonsultuj się z polonistą zamiast pytać na forum dla Graczy.

Sam zastanawiam się nad tematem nr 100 (najczęstsze błędy językowe Polaków i takie tam), ale podobno dużo jest z nim roboty. Jeszcze tydzień czasu został, zobaczymy.
Owiec
Jest mozliwe ,ze masz inna liste? Na mojej jest podzial na 3 "sektory" i ogolnie moze by bylo z 80 tematow.
TheBesTia
CYTAT(Owiec @ 23 09 2008, 17:18) *

Jeżeli jesteś zainteresowany to mam zrobiony 100% temat : "Człowiek wobec Boga, życia i śmierci w literaturze średniowiecza, renesansu i baroku". Omów w oparciu o wybrane przykłady literackie.
Nową mature zdawałem jako królik dośwaidczalny, kilka lat temu. Rezultat- 19/20pkt. , jak coś to na PW.
signap
ja mialem podobny temat do tego co ty wybrales - jezyk czasopism mlodziezowych, nawet gdzies mam docki z tym od korepytorki wink.gif - jak cos to PW
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.