Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakość wizualna gier
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2
Yubei
Witam,

Przymierzam się do kupna konsoli i stoję przed pewnym dylematem. Swego czasu słyszałem o tym, że ps3 przegrywa oprawą wizualną tych samych gier, które wychodzą równocześnie na xbox 360.

Nie wiem czym to ma być dokładnie spowodowane. Czy to są zaniedbania producentów gier czy skomplikowaną technologią konsoli.

Czy jeśli ktoś z was grał w CoD 4 lub Assasin's Creed. To ta różnica jest mocno odczuwalna?

Czy które wyszły po tych tytułach nie mają już takiej rażącej różnicy w oprawie graficznej?

I ostatnie pytanie. Czy jeśli taka różnica ma się utrzymać to czy nie lepiej było kupić Xbox 360? Do grania w te same tytuły?
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
YETI
CoD 4 i Assasin's Creed prezentuja się IDENTYCZNIE na PS3 i X360. Gry na X360 mają achievementy, dla jednych to duży plus. PS3 cos takiego dostanie już niedługo, bo na wiosne (HOME)

Poza tym konsole kupuje się głównie dla gier na wyłączność.
quill
Ja kupilem ps3 bo:
1)wyjdzie wiecej gier na niego ktore ja lubie.
2) Xkloc sie skonczy za rok, wiec to strata siana
3) Grafike ps3 bedzie mialo lepsza napewno, to tylko zalezy od obycia z konsola przez devteamy
4) Zobaczysz FFXIII i jego grafike to porownasz z Xklocem biggrin.gif
ArturNOW
No klocka nie ma Folklore, więc sam sobie odpowiedz na pytanie co kupić biggrin.gif
Styku
Ja kupilem ps3 z paru podowów:
1) Blueray - analogocnzie bylo z ps2 keidy dvd wchodzilo a ja juz mialem tani odtwarzacz dvd tongue.gif
2)Niektore gry ktore wyszly i jeszcze maja wyjsc ( zaluje ze halo 3 nie ma na ps3 bo ciekawi mnie pociag do tej gry przez tylu graczy)
3) Przeczytaj sobie nowy nr PSX EXTR... tam w rezencji Burnouta recenzet opisuje swoj 3 przpadek zapasci koncosli 360
( ps3 ma problemy czasem ze zwiechami.. no ale coz konsole to juz nie psx ktory byl niezaweiszalny przynalniej przez tyle lat nei lszyalem o zadnym takim pryzpadku
4)Co do oprawy..hmmm moim zdaniem to wina producentow gier .. choc ps3 jest trudniejsze w oprogramowaniu.. ale przesledz sobie gry Insomniac ( RfoM, Ratchet'a....) Oni jakos nei maja problemu z tym i taki ratchet to dowod na moc konsoli.... aha no i 360 jest o rok dluzej na rynku.. to normalne ze lepiejsie na niej gry wydaje
5) Pad - propsotu weszlo mi to w krew ten kochany kształt

Osoboscie jelsi mialbym do wyroboru jeszcze raz ps3 a x360 bral bym ps3 , bo choc isloc gier na x'a jest wieksza to co z tego i tak mnei na nie stac...kuouj e maks 1 gierke na miesiac wec nei ma porblemu ...

Proponuje ci isc do samolu firmowego SONY tam jest tv i ps3 i mozna grac i sprawdzac konsole na zyeczenie ( sami sprzedawcy non stop na niej szarpia) a x-a wybrobuj w empikach tam zawsze cos chula i w media porpos ze chcesz psrawdzic konsole na jakiejs gierce bo wlasnie chcesz kupic itp...
w07t3k
CYTAT

Osoboscie jelsi mialbym do wyroboru jeszcze raz ps3 a x360 bral bym ps3 , bo choc isloc gier na x'a jest wieksza to co z tego i tak mnei na nie stac...kuouj e maks 1 gierke na miesiac wec nei ma porblemu ...

Pad wlasnie mnie odrzuca od ps3, nie tylko tym, ze jest zle zaprojektowany (chodzi mi o analogi, ktore w xboxie sa IMO lepiej rozlozone), za maly(a rak wcale nie mam jakis ogromnych) no i moze ciut za lekki(chociaz tego juz bym sie nie czepial). Poza tym nie ma wibracji i osobiscie nie kupie ps3 dopoki w zestawie znajdowac sie bedzie sixaxis zamiast nowego dualshocka no i dopoki nie wyjda tytuly, ktore przekonaja mnie do tej konsoli. Fakt, ze tytulow multiplatformowych jest sporo, jednak na xboxa sa po prostu tansze, poza tym achievementy robia swoje. Z exclusivami jak na razie jest slabo, a najblizsze zapowiedzi jakos niezbyt napawaja optymizmem.
jungli
Od zawsze Sony bylo konsola a nie Xbox, kto mysli inaczej niech cofnie sie nascie lat w stecz chyba ze go nie bylo jeszcze na swiecie,
faktem jest ze roznica powoli sie zaciera, kiedys tylko gry na konsole mialy dusze (japonia) a na kloca tylko strategie i szutery...

ps3 bez watpienia jest dla mnie konsola lepsza, choc nie ukrywam mialem wszystkie wynalazki od sony poczawszy od szaraka,
lepsza bo na dzien dobry ma blu raya na pokladzie, ktory jak wiadomo wygral wojne formatow i bedzie krolowal przez najblizszy czas,

sony nie miala drogi uslanej rozami, co niektorzy pewnie pamietaja inne ich wynalazki, po kaseciakach prawda? to sie nie przyjelo tak do konca, potem bylo i jest nadal SACD ktore jest tylko dla wybranych i nie ma sily przebicia do tego teraz ma ogromna konkurencje w postaci DVD Audio...

ps3 to przede wszsytkim urzadzenie multimedialne do wszsytkiego troche szkoda ze juz nie tylko do gier ale taki wymog czasu, zeby byl internet itd... najwazniejsze dla mnie zeby nigdy nie stalo sie piecem stricte bo wtedy na pewno tego nie kupie.

reasumujac jestem za ps3 poniewaz:

- blu ray na pokladzie,
- 1080p w standardzie (powoli beda wszystkie gierki wychodzic w 1080p bo jak na razie mizerne 720p),
- dla mnie lepsze kontynuacje i lepszy klimat gier,
- i co najwazniejsze nie psuje sie jak badziewie microszita,

pozdroofka
adi
CYTAT(jungli @ 17 02 2008, 13:10) *
Od zawsze Sony bylo konsola a nie Xbox, kto mysli inaczej niech cofnie sie nascie lat w stecz chyba ze go nie bylo jeszcze na swiecie,

To sie cofnij jeszcze kilkanascie lat wstecz kiedy to zawsze Nintendo było konsola a nie Sony,chyba że nie było cię jeszcze na swiecie tongue.gif
a pisząc że na kloca to tylko strategie i szutery to.....ech,bez komentarza wink.gif
ile jest jrpg na 360 w angielskiej wersji językowej,a ile na PS3?? wink.gif
Figaro
CYTAT(adi @ 17 02 2008, 13:50) *

To sie cofnij jeszcze kilkanascie lat wstecz kiedy to zawsze Nintendo było konsola a nie Sony,chyba że nie było cię jeszcze na swiecie tongue.gif
a pisząc że na kloca to tylko strategie i szutery to.....ech,bez komentarza wink.gif

Kiedy wyszedł w anglojęzycznej wersji pierwszy jrpg na Xklocu w stosunku do premiery X360, a kiedy Folklore na PS3 w stosunku do premiery PS3? No właśnie.
xenionq
Możecie powiedzieć jakie tytuły multiplatofrmowe wyglądały lepiej, mniej się cięły, miały lepszy framate na X360 a jakie na PS3?
adi
CYTAT(Figaro @ 17 02 2008, 14:00) *
CYTAT(adi @ 17 02 2008, 13:50) *

Kiedy wyszedł w anglojęzycznej wersji pierwszy jrpg na Xklocu w stosunku do premiery X360, a kiedy Folklore na PS3 w stosunku do premiery PS3? No właśnie.

Tyle że oprócz Enchanted Arms które jest tez na klocku Ps3 ma jedynie dobre Folklore,a na 360 mamy oprócz tego są pierwszoligowe(przynajmniej jesli chodzi o nazwiska,bo gry to juz kwestia gustu-wiadomo )Blue Dragon,Lost Odyssey i Trusty bell
Wiadomo,nie chodzi mio teraz o licytowanie sie na która konsolę jest więcej jrpg,ale o niesłuszne stwierdzenie że na 360 sa same "pecetowe gry "Dodajmy do tego Ace combat,Ridge racer,Dead rising,Lost Planet,DMC,Naruto,Reza,cultept saga,Ninety-nine nights,Earth defense force,Armored core,Over G,Guility Gear,Project sylphed,Kengo i wiele innych........hmmmmm,mało japońszczyzny?Nie wprowadzajmy ludzi w błąd wink.gif

CYTAT(xenionq @ 17 02 2008, 14:36) *
Możecie powiedzieć jakie tytuły multiplatofrmowe wyglądały lepiej, mniej się cięły, miały lepszy framate na X360 a jakie na PS3?

Assasin minimalnie stabilniejszy na 360,Cod 4 praktycznie bez zmian,Orange box płynniejszy na 360,Skate też,Darkness podobnie.....mimo to wolę PS3 dla innych gier wink.gif
Oblivion prezentuje sie nieco lepiej na PS3,no ale tutaj był rok czasu na dopracowanie.
jungli
Adi

Bylem kolego bylem, zauwaz ze temat brzmi ps3 vs xbox
z klocem to literowka nie pisalem o klocu tylko o piecu a ze dla mnie kloc to piec bo mikroszit to inna kwestia....
jak juz mowilem roznice w grach miedzy xem a ps3 sie zacieraja, natomiast kiedys za czasow jedynej slusznej konsoli tzw szaraka to on mial przewage "duszy" nad bezdusznym PC, makaron tez sie staral i byl i jego czas w moim zyciu, ja jednak jestem wierny Sony choc np TV tej firmy w zyciu juz bym nie kupil bo strasznie sie opuscili, oczywiscie generalizuje teraz ale takie mam zdanie,

podsumowujac zaufalem tradycji sony i ps3 z tego co na pewno wszyscy dobrze wiecie zacznie sie dopiero rozkrecac a co do xa to nie mowcie ze ma achivmenty i lepszy online prosze,

@Adi
A pamietasz rok 80ty? ja wtedy gralem na atarynce a ty?smile.gif
marcindpol
stary nie wiem nad czym sie zastanawiac, jedyne rozwiazanie to kupno PS3

w ogole nie ma dyskusji

na PS3 lepsze jest cod3 and burnout paradise, zobaczysz ze wszystkie nowe gierki beda co najmniej takie jak na pudlo z Redmont
signap
temat przerodzi siew kolejna bitwe 360 vs ps3...
adi
CYTAT(jungli @ 17 02 2008, 16:19) *
@Adi
A pamietasz rok 80ty? ja wtedy gralem na atarynce a ty?smile.gif

a ja miałem NESa na takie duze kartridge,i miałem straszny kłopot z dostepem do gier,bo nie pasowały gabarytowo gry z europejskich Nintendo ale to chyba z 83-84 był.W 80 miałem taki pistolet,którym strzelało sie do takiego pudełka z żarówką w srodku,moja pierwsza konsola z light gunem,mozna nazwac smile.gif
P.S marcindol-Cod3 wyglada wyraznie lepiej na 360 wink.gif
Don_Pedro
Ktora konsola jest mocniejsza? PS3 - co do tego nie mozna miec zadnych watpliwosci. W tej chwili Uncharted czy Ratchet potrafia udowodnic, ze X360 moze sie schowac. Owszem, gry multiplatformowe czesto wypadaja lepiej na maszynce MS, ale wyglada to tak tylko i wylacznie z nierobstwa developerow - niestety, inaczej tego wytlumaczyc sie nie da. PS3 jest mocniejsze, acz duzo trudniejsze w programowaniu.

Ostatnio spotkalem sie z opinia, ze jedynym wydajnym silnikiem stworzonym pod X360 jest Unreal Engine 3. I trudno sie z tym nie zgodzic, bowiem wydane ponad rok temu Gears of War to nadal najlepsza technicznie gra na tą maszynke. Ok, ladniejsze jest CoD4, ale ten produkt nie pracuje nawet w rozdzielczosci 720p! W chwili obecnej zarowno od CoD4, jak i od Gears of War ladniejsze sa wydane tylko na PS3 Uncharted, czy Ratchet! A przeciez juz w tym roku na maszyne Sony pojawia sie duzo ladniejsze pozycje!

Podobno UE 3.5, na ktorym hulać ma Gears of War 2, ma miażdżyć. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie...
Dr.Czekolada
Dziwię się niezmiernie, że nikt nie wspomniał o Oblivionie, wersja PS3 ma najlepszą konwersję tongue.gif. Dobra zwracam honor adi.

szeni - Ty to umiesz offtop robić tongue.gif, prowadzę akcje ,,NIE noobom mającym problemy z DMC4" tongue.gif.
szeni
Czekolada, co oznacza napis w twojej sygnaturce?
adi
CYTAT(Dr.Czekolada @ 17 02 2008, 17:46) *
Dziwię się niezmiernie, że nikt nie wspomniał o Oblivionie, wersja PS3 ma najlepszą konwersję tongue.gif.

Ja wspomniałem:P
goggy
CYTAT(w07t3k @ 17 02 2008, 13:06) *
CYTAT

Pad wlasnie mnie odrzuca od ps3, nie tylko tym, ze jest zle zaprojektowany (chodzi mi o analogi, ktore w xboxie sa IMO lepiej rozlozone), za maly(a rak wcale nie mam jakis ogromnych) no i moze ciut za lekki(chociaz tego juz bym sie nie czepial). Poza tym nie ma wibracji i osobiscie nie kupie ps3 dopoki w zestawie znajdowac sie bedzie sixaxis zamiast nowego dualshocka no i dopoki nie wyjda tytuly, ktore przekonaja mnie do tej konsoli. Fakt, ze tytulow multiplatformowych jest sporo, jednak na xboxa sa po prostu tansze, poza tym achievementy robia swoje. Z exclusivami jak na razie jest slabo, a najblizsze zapowiedzi jakos niezbyt napawaja optymizmem.

bull shi... i tak i nie jeśli tak to tylko do strzelanin fpp pad od 360 jest lepszy
konstrukcja padów od playstation jest niezastąpiona, nie wyobrażam sobie gry w tekkena na padzie od 360 czy jakieś platformówki, czy chociażby PESa

co do wibracji kwestia ta jest- rozstrzygnięta, ba nawet na allegro i w dobrych sklepach z grami mają już DS3, tak wiec wibracja wraca i nie jest to już kwestia wyższości danego sprzetu.

Ceny gier są większe to jest fakt, wynika to z braku piractwa jaki, krótszej obecności na rynku.
Jest to plus i minus, bo nowość zakupiona na PS3 po jej przejściu jest łatwiej sprzedać niż tą samą grę na x360.
Dr.Czekolada
Zgadzam się z goggy'm. Oprócz tego programowanie gier na PS3 jest trudniejszą sztuką i pochłania więcej sałaty, te czynniki również pewnie decydują o cenach.
BieŃ
Yubei wiem ze to klarowanie bylo miliony razy ale nie tylko oprawa powinna cie przekonywac do konsoli.. huh.gif
Wielu ludzi pisza ze 360 pokazala juz swoja cala moc-ja sie pod tym nie podpisuje..360 jeszcze zniszczy nas oprawa..na bank
Ps3 przyspiesza..2008 bedzie pokazem mocy tej konsoli...standard akcja w stylu ps2 wink.gif musieli sie jej poprostu ,,nauczyc,,
To co wybrac? nikt za ciebie nie bedzie decydowal..pierwszy raz kupujesz konsole?poczekaj...temat sie moze rozwinie(przerodzi sie to w kolejne ps3 vs x360 catfight.gif ) i znajdziesz swoja odp.
Miales juz wczesniej jakis sprzet(ps2,x-a)? Mysle ze sam juz znasz odpowiedz...tyle..pozdro

Deadeye
co do jakosci gier multiplatformowych, to normalne ze na x0 szybciej pojawily sie gry bardziej dopracowane - raz, ze konsola jest rok starsza, a dwa, ze api programowania gier na x0 jest tak podobne do directx, ze kazdy pctowy programista od razu czuje sie jak w domu. ps3 to zupelnie inna konstrukcja itd. itp. co pisano juz setki razy. ale patrzac na rozwoj grafiki - na x0 rok temu pojawil sie gow i od tamtego czasu zadna gra nie pobila poprzeczki - mozna by sadzic ze developerzy szybko opanowali konsole, ale i szybko zblizyli sie do kresu mozliwosci, bo latwiej bylo im wycisnac wiekszosc z mocy konsoli. oczywiscie nowe, ladniejsze gdy beda sie caly czas pojawiac na nia - pytanie tylko, ile mozna jeszcze z x0 wyciagnac. a tymczasem gry ps3 co chwile ustanawiaja kolejna granice - i dzisiejsze uncharted czy ut3, ktore wygladaja swietnie, to dopiero poczatek drogi. ps3 na pewno programuje sie trudniej, ale to wlasnie udowadnia ze powolny, ale staly progres jakosci grafiki gier na ps3 bedzie sie utrzymywal - i za 5 lat bedziemy przezywac szok taki jak niedawno przy god of war 2 - "jak na takiej slabej (na tamten czas) maszynce mozna uzyskac cos TAKIEGO". oczywiscie jak bedzie naprawde - tego przewidziec nie mozna, to wszystko spekulacje. dlatego lepiej niz na grafike patrzec na dostepne exclusive'y - to o wiele wazniejszy czynnik imo.
xenionq
Ja mam w domu XBOX'a(kupionego w grudniu 2007 roku) i PS3(kupione 3 dni temu) i jedno jest pewne - muszę jedną sprzedać. Tylko nie wiem którą? Z jednej strony demko Motorstorma zaskoczyło mnie pozytywnie(już kupiona pełna wersja), z drugiej strony wyższe ceny gier(nie kolekcjonuję gier - przechodzę i sprzedaję) Tylko nie przypadł mi do gustu ten pad od PS3. Za lekki i źle mi się go trzyma, o wiele bardziej wolę pad od XBOX'a. Obecnie mam podłączone konsole do TV kineskopowego i nie będę miał TV LCD(mimo iż w domu jest TV LCD, ale nie mogę go używać - wiadomości, seriale itp.) Co tu wybrać?
adi
CYTAT(xenionq @ 17 02 2008, 19:22) *
Ja mam w domu XBOX'a(kupionego w grudniu 2007 roku) i PS3(kupione 3 dni temu) i jedno jest pewne - muszę jedną sprzedać. Tylko nie wiem którą? Z jednej strony demko Motorstorma zaskoczyło mnie pozytywnie(już kupiona pełna wersja), z drugiej strony wyższe ceny gier(nie kolekcjonuję gier - przechodzę i sprzedaję) Tylko nie przypadł mi do gustu ten pad od PS3. Za lekki i źle mi się go trzyma, o wiele bardziej wolę pad od XBOX'a. Obecnie mam podłączone konsole do TV kineskopowego i nie będę miał TV LCD(mimo iż w domu jest TV LCD, ale nie mogę go używać - wiadomości, seriale itp.) Co tu wybrać?

O ile dawniej mozna było przy wyborze konsol kierować sie -ilością gier na korzyść xboxa,lub mniejszą awaryjnościa na korzyść PS3 tak teraz czynnikiem decydującym jest "w co chciałbyś zagrać"
Wiadomo,PS3 ma juz sporą bibliotekę a i XBOX częściowo wyleczył się z awaryjności.Mi osobiście podpasowało lepiej PS3,ale jest to absolutnie subiektywna ocena.
A nawiązując do tematu postu,wydaje mi się że jeszcze długo część tytułów multiplatformowych,bedzie ładniejsza na X0 ze wzgl.na łatwość programowania.
A już wogóle to mi sie wydaje że ten temat jest niepotrzebny bo w zasadzie to wszystko jest juz opisane w "Playstation versus xbox versus Wii...".....hmmmm,więc czemu tu sie udzielam skoro tak uwazam? biggrin.gif
kulizacja
CYTAT(Deadeye @ 17 02 2008, 19:13) *
co do jakosci gier multiplatformowych, to normalne ze na x0 szybciej pojawily sie gry bardziej dopracowane - raz, ze konsola jest rok starsza, a dwa, ze api programowania gier na x0 jest tak podobne do directx, ze kazdy pctowy programista od razu czuje sie jak w domu. ps3 to zupelnie inna konstrukcja itd. itp. co pisano juz setki razy. ale patrzac na rozwoj grafiki - na x0 rok temu pojawil sie gow i od tamtego czasu zadna gra nie pobila poprzeczki - mozna by sadzic ze developerzy szybko opanowali konsole, ale i szybko zblizyli sie do kresu mozliwosci, bo latwiej bylo im wycisnac wiekszosc z mocy konsoli. oczywiscie nowe, ladniejsze gdy beda sie caly czas pojawiac na nia - pytanie tylko, ile mozna jeszcze z x0 wyciagnac. a tymczasem gry ps3 co chwile ustanawiaja kolejna granice - i dzisiejsze uncharted czy ut3, ktore wygladaja swietnie, to dopiero poczatek drogi. ps3 na pewno programuje sie trudniej, ale to wlasnie udowadnia ze powolny, ale staly progres jakosci grafiki gier na ps3 bedzie sie utrzymywal - i za 5 lat bedziemy przezywac szok taki jak niedawno przy god of war 2 - "jak na takiej slabej (na tamten czas) maszynce mozna uzyskac cos TAKIEGO". oczywiscie jak bedzie naprawde - tego przewidziec nie mozna, to wszystko spekulacje. dlatego lepiej niz na grafike patrzec na dostepne exclusive'y - to o wiele wazniejszy czynnik imo.

Dokładnie. Idealna wypowiedź w tym temacie good.gif
Od siebie jedynie porównam gry: 1) shootery: tu króluje X360 - Halo3, Gears of War, Ace Combat6 , FarCry -kontra- Unreal Tournament 3 (PS3) ;
2) Przygodówki - tu już natomiast minimalnie wygrywa PS3 - Uncharted i Ratchet (gierki nie do przebicia) -kontra- mocarny Bioshock i Dead Rising (X360) ;
3) w bijatykach chwilowo jest remis - do czasu wyjścia Tekkena6 (PS3) ; 4) Slashery - remis - Heavenly Sword (PS3) -kontra- Ninja Gaiden (X360) ;
4) Sportowe to remis ; 5) ścigałki : remis będzie jak wyjdzie już Gran Turismo 5 (PS3) -kontra- PGR4 i FM2 (X360) ; 6) RPG: tutaj jest ciekawa sprawa bo na chwilę obecną X360 posiada więcej Ex-ów w tym gatunku i dzięki temu wychodzi na prowadzenie - nieziemskie Mass Effect oraz Blue dragon, Eteral Sonata i, Lost Odyssey -vs- Folklore? (PS3) ale myślę że z chwilą nadejścia FFXIII ta sytuacja ulegnie zmianie.

Wyżej wymieniłem tylko tytuły które już wyszły , więc jak z nich wynika na chwilę obecną w temacie gier wygeywa X360.
Mam obydwie konsole i przyznam szczerze że lepiej mi się gra na maszynce Sony , choć jeszcze 3miesiące temu wolałem X-a.
Życzę sobie i wszystkim aby wkońcu Sony zaczęło wydawać więcej Ex-ów.
A właśnie , co do Ex-ów których premiera ma nastąpić w 2008 i 09r. to sprawa wygląda następująco: PS3: God of War3, Resistance2, Killzone2, Silent Hill 5 , Uncharted 2, Little Big Planet , MotorStorm2, Gran Turismo5, Tekken6, MGS4 , FFXIII, Wipeout HD ,,,,, X360: Splinter Cell:Conviction , Gears of War2, Fallout 3, Ninja Gaiden 2, Banjo-Kazooie 3, Mass Effect 2, Mass Effect 3, Alan Wake, Fable 2 , FarCry2, Saint's Row 2, Too Human.

Więc sami sobie odpowiedzcie którą konsole dla których gier lepiej wybrać.
Faranell
CYTAT(kulizacja @ 17 02 2008, 20:37) *
Dokładnie. Idealna wypowiedź w tym temacie good.gif
Od siebie jedynie porównam gry: 1) shootery: tu króluje X360 - Halo3, Gears of War, Ace Combat6 , FarCry -kontra- Unreal Tournament 3 (PS3) ;
2) Przygodówki - tu już natomiast minimalnie wygrywa PS3 - Uncharted i Ratchet (gierki nie do przebicia) -kontra- mocarny Bioshock i Dead Rising (X360) ;
3) w bijatykach chwilowo jest remis - do czasu wyjścia Tekkena6 (PS3) ; 4) Slashery - remis - Heavenly Sword (PS3) -kontra- Ninja Gaiden (X360) ;
4) Sportowe to remis ; 5) ścigałki : remis będzie jak wyjdzie już Gran Turismo 5 (PS3) -kontra- PGR4 i FM2 (X360) ; 6) RPG: tutaj jest ciekawa sprawa bo na chwilę obecną X360 posiada więcej Ex-ów w tym gatunku i dzięki temu wychodzi na prowadzenie - nieziemskie Mass Effect oraz Blue dragon, Eteral Sonata i, Lost Odyssey -vs- Folklore? (PS3) ale myślę że z chwilą nadejścia FFXIII ta sytuacja ulegnie zmianie.

Wyżej wymieniłem tylko tytuły które już wyszły , więc jak z nich wynika na chwilę obecną w temacie gier wygeywa X360.
Mam obydwie konsole i przyznam szczerze że lepiej mi się gra na maszynce Sony , choć jeszcze 3miesiące temu wolałem X-a.
Życzę sobie i wszystkim aby wkońcu Sony zaczęło wydawać więcej Ex-ów.
A właśnie , co do Ex-ów których premiera ma nastąpić w 2008 i 09r. to sprawa wygląda następująco: PS3: God of War3, Resistance2, Killzone2, Silent Hill 5 , Uncharted 2, Little Big Planet , MotorStorm2, Gran Turismo5, Tekken6, MGS4 , FFXIII, Wipeout HD ,,,,, X360: Splinter Cell:Conviction , Gears of War2, Fallout 3, Ninja Gaiden 2, Banjo-Kazooie 3, Mass Effect 2, Mass Effect 3, Alan Wake, Fable 2 , FarCry2, Saint's Row 2, Too Human.

Więc sami sobie odpowiedzcie którą konsole dla których gier lepiej wybrać.

2.Bioshock przygodowka? Good joke;)
4. NG jest tez na PS3;)

FLooK
Co to Banjo-Kazooie 3 o.0?
stabik
far cry2 bedzie na ps3 tak samo saints row 2 i fallout 3. Banjo kazooie to ten hit...http://en.wikipedia.org/wiki/Banjo-Kazooie_3 smile.gif Too human obecnie to crap a nie hit a alan wake prawodpodobnie tez wyjdzie na ps3
Psychonaut
Jak dobrze zakrecisz, to XO mozesz wyrwac za 500-600zl. Przerobka to od 20 do 50zl - w jej trakcie mozna nawet otworzyc konsole tak, ze nie bedzie na niej najmniejszych sladow ingerencji. Gwarancje moza wiec zachowac. Wazne tylko, by nie dac sie zbanowac na Xbox Live. IMO aktualnie nie ma sie nad czym zastanawiac. Tak potezna przewaga cenowa ma znaczenie. Dodatkowo w ciagu 2 lat, jesli zechcesz konsolke sprzedac na pewno nie stracisz na niej wiecej niz na PS3, a prawdopodobnie sprzedasz ja po cenie bliskiej zakupu (o ile wyrwiesz Xa tanio ofkoz tongue.gif). Potem mozesz sie przesiasc na PS3 jesli zechcesz.

Poza tym trzeba tu zdementowac pare klamstw - wiele gier na XO ma 1080p. Nowe konsole nie sa juz tak awaryjne - wyeliminowano wade produkcyjna, a serwis gwarancyjny i przedluzona gwaranacja M$ jest w tej chwili chyba jednym z najlepszych na swiecie, jesli chodzi o sprzet elektroniczny w ogole. Schylek Xboxa 360 nie nadchodzi wcale tak szybko jak jacys fanboje Sony zapowiadaja wink.gif. Procki graficzne obu konsol sa zblizone, a ilosc RAMu identyczna. Poza Cellem (ktory nomen omen nie za bardzo sie nadaje do gier), BD (zaleta - ale zalezy dla kogo) i bezplatnym giercowaniem po necie, PS3 nie ma wyraznych atutow nad Xem. Moim zdaniem development PS3 nie za bardzo sie udal. Na pewno dodatkowe 512MB pamieci RAM i szybszy czytnik pozwolilyby zdobyc wyrazna przewage graficzna i merytoryczna gier nad rywalem. Cell moglby rozwinac skrzydla, ale dodajac do tego fakt, ze nawet sam system w PS3 zajmuje kilka MB wiecej niz ten z Xboxa, okazuje sie, ze konsola Sony ma mniejsze mozliwosci od konsoli M$u. Procki Xboxa wraz z prostym srodowiskiem developerskim napewno zostana dobrze wykorzystane, a PS3 to swietna maszyna do prac nad projektowaniem lekow na raka i HIV. Dla mnie PS3 to tygrys ze spetanymi nogami, a X to wolny gepard. Jasne jest dla mnie, ze Xbox 360 jest konsola duzo bardziej elastyczna.

Do obiektywnych wad Xboxa 360 moge zaliczyc:
- glosnosc konsoli (naped kreci plytka 6 razy szybciej niz w PS3, ale jest za to szybszy)
- paskudny, wielki zasilacz do konsoli (wprawdzie mozna go gdzies schowac z tylu, no i dodatkowo zmniejsza awaryjnosc konsoli)

Calkiem mozliwe mi sie wydaje, ze PS3 przebije Xa graficznie, ale roznica ta nie bedzie wcale taka jak miedzy Xem 1 a PS2.

Gry to kwestia gustu. Kupujac jedna lub druga maszyne nie obawialbym sie o nie. XO mialem i zajawka na gry byla potezna - niestety zmuszony bylem go sprzedac. PS3 bym kupil gdybym mial wiecej kasy, a tak teraz bardziej mysle nad ponownym kupnem XO ;].
w07t3k
CYTAT
Too human obecnie to crap

A skad ty to mozesz wiedziec? Pracujesz nad ta gra? Testujesz ja?
kulizacja
CYTAT(Faranell @ 17 02 2008, 20:44) *
2.Bioshock przygodowka? Good joke;)
4. NG jest tez na PS3;)

A że niby czym jest Bioshock?
Za co niby zyskał taka popularność i tak wysokie noty w rankingach światowych?
Może za to że jest shooterem pifpaf.gif ? - NIE!
Za to że przedstawia niepowtarzalną przygodę w Rapture, którą chłoniesz całym sobą, która daje ci emocje jakich marno szukać w innej grze. Dlatego zakwalifikowałem ją do przygodowych , bo bez takiej fabuły byłby to tylko kolejny shooter mało wnoszący do gatunku.

CYTAT(stabik @ 17 02 2008, 20:51) *
far cry2 bedzie na ps3 tak samo saints row 2 i fallout 3. Banjo kazooie to ten hit...http://en.wikipedia.org/wiki/Banjo-Kazooie_3 smile.gif Too human obecnie to crap a nie hit a alan wake prawodpodobnie tez wyjdzie na ps3

W niektórych przypadkach mogłem się walnąć bo pisałem z pamięci także poprawiajcie mnie jak widzicie bład.
A co do Too Human to albo gul ci skacze że nie pograsz sobie , tym bardziej że ma być polska lokalizacja , albo jesteś tak spatrzony na PS3 że słowo fanboy to mało aby Cię opisać.
A prawdopodobnie to Kratos jest gejem icon_t_lol.gif
rkBrain
Pieprzyć grafikę. Cała te narzekanie i smuty zaczynają mnie wnerwiać. Najlepszym przykładem jest nowe demo Lost Planet. Nikt nie zauważył, że gra sama w sobie jest kapitalna. Ciągle widzę tylko porównania do wersji z Xboxa. Po włączeniu gry spodziewałem się najgorszego. I jak zwykle wszystkie te teksty o słabej grafice okazały się stekiem bzdur. Gra wygląda estetycznie i zawiera sporo niezłych efektów. Tekstury dobrej jakości, świetny gameplay. Animacje mogłyby być lepsze ale co tam. Rok temu kupiłbym Xbox ale na jaw wyszło kilka błędów, pomyłek(?). Decydując się na zakup trzeba się uzbroić w czas cierpliwość bo co najmniej raz w miesiącu czeka nas tzw. serwisowanie. blink.gif To właśnie zadecydowało o kupnie konsoli Sony.
kulizacja
Człowieku jakie serwisowanie? Mam X-a od kwietnia 2007 i jeszcze nigdy nie był w serwisie , mimo iż jest to starsza wersja ta bardziej wadliwa. Więc nie pisz proszę głupot na temat awaryjności która jest dobrym wirtualnym argumenten dla posiadaczy PS3.
xenionq
Sprzedałem XBOX'a i pozostał u mnie PS3.
Faranell
CYTAT(kulizacja @ 17 02 2008, 22:10) *
Człowieku jakie serwisowanie? Mam X-a od kwietnia 2007 i jeszcze nigdy nie był w serwisie , mimo iż jest to starsza wersja ta bardziej wadliwa. Więc nie pisz proszę głupot na temat awaryjności która jest dobrym wirtualnym argumenten dla posiadaczy PS3.

Wirtualnym??!! A to dobre;)
mishka
ps3 kupilem jakos w pazdzierniku (olałem x'a360, tak samo jak olalem starego x'a przy zakupie ps2) i jakiego wielkiego zawodu doznalem przy polce z grami...na x'a pokaźna biblioteka tytulow, a na ps3 jakies ochłapy o ktorych w zyciu nic nie slyszalem... pozniej daty premier ...ludzie, kuzyn siedzial na dole i katowal takie np. Stranglehold na X, a ja "musialem" czekac chyba z 2 miesiace zeby wkoncu zawitalo na polce... teraz juz jest lepiej, wyszlo sporo nowych tytulow, z tym ze od groma jest dostepne na obie konsole. Jakby nie patrzec, na 11 gier ktore posiadam, tylko 4 nie jest dostepne na konsole Gates'a...zaskoczony bylem srogo, ale ten stan rzeczy naprawil kalendarzyk premier kontynuacji starych hitow (MGS4, SH5 itp) smile.gif z porownan, FIFA 08; PES2008, Stranglehold wygladaja tak samo...reszty nie chcialo mi sie sprawdzac...
Deadeye
CYTAT(Psychonaut @ 17 02 2008, 21:05) *
Jak dobrze zakrecisz, to XO mozesz wyrwac za 500-600zl.
i nawet nie miec dysku, a memorka albo dysk wlasnie kosztuja smieszne pieniadze - imo juz lepiej kupic premium z headsetem i hdmi. a bez dysku prawdopodobnie w coraz wiecej gier sie nie bedzie dalo grac.
CYTAT
Wazne tylko, by nie dac sie zbanowac na Xbox Live.
czego praktycznie nie da sie zrobic, bo m$ skutecznie wprowadza nowe metody wykrywania piractwa. i zreszta polecanie piractwa jest nieladne, nieuwazasz? chytry_.gif

CYTAT
Poza tym trzeba tu zdementowac pare klamstw - wiele gier na XO ma 1080p.

na przyklad? nie ma ani jednej duzej produkcji na x0 w 1080p. no chyba ze mowisz o gierkach z arcade albo upscale'ingu? rolleyes.gif na ps3 zreszta tez konkretne tytuly w natywnym 1080p mozna policzyc na palcach jednej reki, wiec nie wiem jak w ogole mozna sie fullhd podniecac. ps3 oferuje przynajmniej w standardzie nosnik hd ;]

CYTAT
Nowe konsole nie sa juz tak awaryjne - wyeliminowano wade produkcyjna

dalej x0 jest najbardziej awaryjna konsola. konkretnych liczb nie da sie ustalic, ale ostatnio znowu jakis sklep twierdzil ze psuje im sie 16% konsol (w tym tych poprawionych wersji), a jakis inny - ze 30%. ile w tym prawdy - nikt nie wie, ale awaryjnosc x0 wciaz jest tragiczna ;/

CYTAT
Schylek Xboxa 360 nie nadchodzi wcale tak szybko jak jacys fanboje Sony zapowiadaja

oczywiscie ze nie smile.gif nadejdzie wtedy, kiedy sobie tego zarzyczy m$ - czyli pewnie za jakies 3, 4 lata. bo to, ze w nastepnej generacji m$ rowniez bedzie chcial byc pierwszy, jest niemal pewne.
CYTAT
Procki graficzne obu konsol sa zblizone

na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? chytry_.gif karty graficzne tych konsol sa cholernie rozne - x0 ma znacznie wiecej shaderow, ps3 ma znacznie wiecej mocy przerobowej polygonow, piszac w skrocie.
CYTAT
ilosc RAMu identyczna

nie jest identyczna - x0 ma 4 mb dodatkowej pamieci wmontowanej w RAMDAC, dzieki ktorymi z latwoscia mozna na nim uzyskac efekty postprocessingu tak modne w tej generacji smile.gif ps3 takie efekty obciazaja wyraznie mocniej.
CYTAT
Poza Cellem (ktory nomen omen nie za bardzo sie nadaje do gier)

ołł je, jak ja kocham te wypowiedzi znawcow xD szkoda, ze to w czym cell jest najszybszy (obliczenia na liczach zmiennoprzecinkowych pojedynczej precyzji) to najczesciej wystepujaca operacja w kodzie maszynowym gier. pewnie oznacza to, ze cell sie nie nadaje do gier? rolleyes.gif
CYTAT
BD (zaleta - ale zalezy dla kogo) i bezplatnym giercowaniem po necie, PS3 nie ma wyraznych atutow nad Xem.
ma, i to bardzo wyrazne smile.gif (bo rozumiem ze mowimy o architekturze konsol?). tylko co to zmienia? patrzac pobierznie po opisach mozna udowadniac wszystko, bo zawsze mozna znalezc jakies glupawe argumenty o tym ze y urzadzenia x jest lepsze od z urzadzenia... zazwyczaj nawet nie rozumiejac o czym sie tak do konca mowi. mialem gdzies link do artykulu kolesia, ktory stylem pisania podobnym jak ty udowadnial (bardzo skutecznie! osoba nie znajaca sie naprawde dobrze w temacie pewnie by mu uwierzyla) ze dreamcast jest szybszy od ps2 (bo jak ktos nie wie, to niemal dokladnie taka sytuacja jak teraz ps3<>x0 byla z ps2 i dc). bylo to w czasach kiedy dc byl juz jakis czas na rynku, juz go opanowano i byly na niego swietne gry, a ps2 dopiero wyszlo, bylo drozsze, mialo niepotrzebny naped dvd i bardzo trudno sie na nia programowalo, przez co gry byly wyraznie gorsze od dreamcasta. ktora konsola jak skonczyla - chyba kazdy wie. komentarz mysle ze nie jest wymagany tongue.gif
CYTAT
Na pewno dodatkowe 512MB pamieci RAM

jesli juz trzebaby cos zmienic w ps3 zeby zwiekszyc jej wydajnosc, to RAM bylby na ktoryms tam miejscu... na pewno nie na pierwszym czy drugim smile.gif
CYTAT
i szybszy czytnik

a to juz w ogole rotfl smile.gif bd radzi sobie bezproblemowo ze streamowaniem danych, jesli sie go odpowiednio zoptymalizuje (patrz: chocby burnout czy uncharted). jesli nie - wymaga sie instalki na dysk i problemu nie ma. lepsze to, niz pracujace szybko, ale glosno i padajace co chwile napedy od... ps2 wink.gif
CYTAT
Moim zdaniem development PS3 nie za bardzo sie udal... okazuje sie, ze konsola Sony ma mniejsze mozliwosci od konsoli M$u

no to gratuluje wypowiedzi na temat o ktorym nie masz pojecia tongue.gif patrz wyzej ^^ ja mam dosc spore (ale prawdziwe - niepochodzoce z wojenek fanboyow) pojecie o obu konsolach, choc nie tworzylem na nich zadnej produkcji. ale moge ci powiedziec ze ocenianie konsoli na podstawie takich danych jak ty ZUPELNIE nie ma sensu - w konsolach wiele rzeczy robi sie w zupelnie inny sposob niz mogloby sie wydawac, i czesto - niz robi sie na poczatku zycia konsoli. czesto nawet porownywanie "raw power" konsol nie ma sensu i nie jest miarodajne. wlasciwie jedynym wyznacznikiem mozliwosci konsoli jest ocena gier, ktore na nia wychodza - bo tylko developerzy wyciskaja z konsoli wszystko, co mozna na dany czas, i pokazuja to swiatu ;]

CYTAT
Gry to kwestia gustu. Kupujac jedna lub druga maszyne nie obawialbym sie o nie.

a ja tak - na ps3 nie zagrasz w halo, na x0 w tekkena czy mgsa. choc coraz wiecej gier jest multiplatformowych, to wciaz konsole maja swoja specyfike exclusive'ow, ktora wyraznie sie rozni.
quill
Ja nie wiem jak wy mozecie porownywac Xkloca do PS3...

Wiec tak.
Ps3 = Historia, niezawodnosc, multum gier niedlugo, na kilka dobrych lat -> przyszlosc
Xkloc = M$, zawodnosc, multum gier teraz ale powoli bedzie to opadac, na rok gora dwa -> niedlugo przeszlosc.

Jak bys kupowal konsole rok temu, to bym ci polecil Xkloca chociaz go nienawidze (nie ma sie co meczyc z ps3 jak nie ma gier), ale teraz jest teraz i STANOWCZO polecam ps3...wystarczy odrobina cierpliwosci.

Jak ktos chce mi wyjechac z tym ze xkloc i tak bedzie bil ps3 na glowe, to grzecznie odpowiadam:
patrzcie na statystyki sprzedarzy, upadek HD-DVD i polityke naszej Winsh**towej "ukochanej" firmy.
fredybizkit
witam. jeśli chodzi o gry to mnie to nie dziwie sie skoro X 360 jest dłużej na rynku ale to sie zmienia, moim zdaniem wszystko zostało już z X wyciśnięte niespodziewam sie lepszych graficznie gier niz gears o war. z ps3 jest inaczej przez to ze ciezej jest z niego to wycisnąć 100%mocy (czego niedokonał jeszcze nikt podobno uncharted wykorzystuje 30% moce cella !!!!!!szok) mozna wycisnąć więcej z ps3!! prosta sprawa ile gier działa na x360 w 1080p??? a na ps3 jest tego duzo więcej. a ile masz szczescie i masz xboxa z
hdmi a i jeszcze jedno jezeli kots ma xboxa core lub arrcade i che sobie dokupic dysk 20GB to zamało więc decydyjemy sie na 120GB a koszt tego dysku to jakiś koszmar niewiem czy wiecie ile kosztuje jak dla mnie o wiele za duzo bo ponad 700zeta!!!!!!
zreszta to kwestia gustu ja wole gry z playa shootery są dobre (x360) ale jak dla mnie wole gry typu uncharted ,R&C, metal gear solid,tekken i wiele innych
signap
skad wiecie kiedy X sie skonczy?
waldusthecyc
CYTAT(Deadeye @ 17 02 2008, 23:07) *

duży szacunek za Twoją wypowiedź - widać że czytałeś to i owo. podziwiam, że chciało Ci się wziąć udział w dyskusji. brawo chłopie (babo? wink.gif )

pozdrówki
waldus
BieŃ
CYTAT(signap @ 18 02 2008, 12:35) *
skad wiecie kiedy X sie skonczy?

Bo tu na forum jest kupa prorokuffff sorcerer.gif

Maciomaniak
A nie możecie zaprzestać tych wojenek i po prostu cieszyć się grami? Ja kupiłem jakiś czas temu PSP, oczywiście Slimke... Jaram się każdą grą, podniecam grafiką bardziej niż na konsolach nowej generacji, mam mnóstwo możliwości (posiadam również PS3) i doprawdy, nie interesuje mnie fakt, że DS sprzedaje się lepiej od PSP. To nie jest temat tego wątku, jednakże takie wojenki i przekomarzanie się, iż któraś z konsol upadnie prędzej czy później jest już nudne. Kupcie konsolę i grajcie! A nie narzekajcie!

Uwielbiam PSP, mogę grać tylko na niej, a PS3 warto trzymać wyłącznie dla gier ekskluzywnych. MGS'a 4, Tekken'a 6, Killzone'a 2, Resistance'ów, Gran Turismo (chociaż Prologue bardzo mnie zawiódł) i innych znanych wam tytułów na wyłączność. Home, LittleBigPlanet to np. te.

Osobiście nie widzę sensu kupować X360, przy fakcie posiadania mocnego komputera. Niestety, a może i stety, jest tak w moim przypadku, a największe hity na konsolkę Billa pojawiają się na PeCecie. Jasne, można twierdzić, że lepiej sie gra na konsoli, na padzie, bo i owszem, tak jest, lecz... po pierwsze, na PC owy produkt wyglądać będzie ładniej (choćby przez wyższą rozdzielczość, wygładzanie krawędzi, lepsze filtrowanie anizotropowe) no i jest tańszy. Nie uznaję piratów, a nie rajcuje mnie jednak wydawać za tę samą grę stówki więcej... (no, fakt, na allegro można łyknąć taniej, ale... mimo wszystko).

Kupcie Handheldy! Przydadzą się wszędzie! Na konsolach tej generacji ze śliną na ustach, czekam raptem na kilka tytułów. GTA IV przede wszystkim, God Of War 3, MGS4 i może jeszcze Killzone 2. Reszta? Jest mi obojętna...
Deadeye
CYTAT(Maciomaniak @ 18 02 2008, 14:06) *
Kupcie Handheldy! Przydadzą się wszędzie! Na konsolach tej generacji ze śliną na ustach, czekam raptem na kilka tytułów.

heh, ja to samo moge powiedziec o handheldach. ale co kto lubi... wink.gif
Maciomaniak
Dokładnie Deadeye. Co kto lubi... Ja tam osobiście wolę sie położyć na łóżku, wziąć PSP w łapę i katować w GTA, czy też MGS'a. Świetna sprawa, ale... Nie każdy musi to lubić/woleć wink.gif

Podobnie z tytułami. Gry na PSP w zupełności MI wystarczają i nie potrzebuję nic innego. Cóż - to jest miłość tongue.gif
signap
CYTAT(Maciomaniak @ 18 02 2008, 14:06) *
A nie możecie zaprzestać tych wojenek i po prostu cieszyć się grami? Ja kupiłem jakiś czas temu PSP, oczywiście Slimke... Jaram się każdą grą, podniecam grafiką bardziej niż na konsolach nowej generacji, mam mnóstwo możliwości (posiadam również PS3) i doprawdy, nie interesuje mnie fakt, że DS sprzedaje się lepiej od PSP. To nie jest temat tego wątku, jednakże takie wojenki i przekomarzanie się, iż któraś z konsol upadnie prędzej czy później jest już nudne. Kupcie konsolę i grajcie! A nie narzekajcie!

Uwielbiam PSP, mogę grać tylko na niej, a PS3 warto trzymać wyłącznie dla gier ekskluzywnych. MGS'a 4, Tekken'a 6, Killzone'a 2, Resistance'ów, Gran Turismo (chociaż Prologue bardzo mnie zawiódł) i innych znanych wam tytułów na wyłączność. Home, LittleBigPlanet to np. te.

Osobiście nie widzę sensu kupować X360, przy fakcie posiadania mocnego komputera. Niestety, a może i stety, jest tak w moim przypadku, a największe hity na konsolkę Billa pojawiają się na PeCecie. Jasne, można twierdzić, że lepiej sie gra na konsoli, na padzie, bo i owszem, tak jest, lecz... po pierwsze, na PC owy produkt wyglądać będzie ładniej (choćby przez wyższą rozdzielczość, wygładzanie krawędzi, lepsze filtrowanie anizotropowe) no i jest tańszy. Nie uznaję piratów, a nie rajcuje mnie jednak wydawać za tę samą grę stówki więcej... (no, fakt, na allegro można łyknąć taniej, ale... mimo wszystko).

Kupcie Handheldy! Przydadzą się wszędzie! Na konsolach tej generacji ze śliną na ustach, czekam raptem na kilka tytułów. GTA IV przede wszystkim, God Of War 3, MGS4 i może jeszcze Killzone 2. Reszta? Jest mi obojętna...

spam
Maciomaniak
CYTAT(signap @ 18 02 2008, 15:07) *
spam

No jasne, szkoda, że Twój post również jest spamem - po co to w ogóle? Zobacz sobie na większość postów w tym temacie... Mamy tu pisać o JAKOŚCI WIZUALNEJ gier na PS3, a tymczasem, większość wypowiada się, czy warto mieć PS3 lub X360, czy też nie i dlaczego tak, a nie inaczej...
Psychonaut
QUOTE(Deadeye @ 17 02 2008, 23:07) *
QUOTE(Psychonaut @ 17 02 2008, 21:05) *
Jak dobrze zakrecisz, to XO mozesz wyrwac za 500-600zl.
i nawet nie miec dysku, a memorka albo dysk wlasnie kosztuja smieszne pieniadze - imo juz lepiej kupic premium z headsetem i hdmi. a bez dysku prawdopodobnie w coraz wiecej gier sie nie bedzie dalo grac.
Wazne tylko, by nie dac sie zbanowac na Xbox Live.
czego praktycznie nie da sie zrobic, bo m$ skutecznie wprowadza nowe metody wykrywania piractwa. i zreszta polecanie piractwa jest nieladne, nieuwazasz? :>

Tak sie sklada, ze mialem XO z dyskiem, hdmi za 600zl. Z banowaniem kwestia jest taka, ze nalezy sobie robic kopie oryginalnych gier i wpadka jest niemozliwa. M$ wypuscil swego czasu pare naznaczonych obrazow iso, co dla fanow gier z internetu skonczylo sie zle :P.

Poza tym trzeba tu zdementowac pare klamstw - wiele gier na XO ma 1080p.

na przyklad? nie ma ani jednej duzej produkcji na x0 w 1080p. no chyba ze mowisz o gierkach z arcade albo upscale'ingu? :rolleyes: na ps3 zreszta tez konkretne tytuly w natywnym 1080p mozna policzyc na palcach jednej reki, wiec nie wiem jak w ogole mozna sie fullhd podniecac. ps3 oferuje przynajmniej w standardzie nosnik hd ;]

A Orange Box? Swoja droga M$ juz za pare miesiecy ma wypuscic przystawke BD do swojej konsoli. HD DVD nie wypalilo, a po co zostawac w tyle? ;)
http://www.xbox-scene.com/xbox1data/sep/Ek...FuEnRNJRneB.php

Nowe konsole nie sa juz tak awaryjne - wyeliminowano wade produkcyjna

dalej x0 jest najbardziej awaryjna konsola. konkretnych liczb nie da sie ustalic, ale ostatnio znowu jakis sklep twierdzil ze psuje im sie 16% konsol (w tym tych poprawionych wersji), a jakis inny - ze 30%. ile w tym prawdy - nikt nie wie, ale awaryjnosc x0 wciaz jest tragiczna ;/

Z tymi 16% liczone byly miliony RRODow, czyli konsol, ktore mialy zle wlutowany procek graficzny :(. Mowilem, ze juz to wyeliminowano.

Procki graficzne obu konsol sa zblizone

na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? :> karty graficzne tych konsol sa cholernie rozne - x0 ma znacznie wiecej shaderow, ps3 ma znacznie wiecej mocy przerobowej polygonow, piszac w skrocie.

Sa cholernie rozne, ale ps3 nie ma tu wyraznej przewagi.

BD (zaleta - ale zalezy dla kogo) i bezplatnym giercowaniem po necie, PS3 nie ma wyraznych atutow nad Xem.
ma, i to bardzo wyrazne :) (bo rozumiem ze mowimy o architekturze konsol?). tylko co to zmienia? patrzac pobierznie po opisach mozna udowadniac wszystko, bo zawsze mozna znalezc jakies glupawe argumenty o tym ze y urzadzenia x jest lepsze od z urzadzenia... zazwyczaj nawet nie rozumiejac o czym sie tak do konca mowi. mialem gdzies link do artykulu kolesia, ktory stylem pisania podobnym jak ty udowadnial (bardzo skutecznie! osoba nie znajaca sie naprawde dobrze w temacie pewnie by mu uwierzyla) ze dreamcast jest szybszy od ps2 (bo jak ktos nie wie, to niemal dokladnie taka sytuacja jak teraz ps3<>x0 byla z ps2 i dc). bylo to w czasach kiedy dc byl juz jakis czas na rynku, juz go opanowano i byly na niego swietne gry, a ps2 dopiero wyszlo, bylo drozsze, mialo niepotrzebny naped dvd i bardzo trudno sie na nia programowalo, przez co gry byly wyraznie gorsze od dreamcasta. ktora konsola jak skonczyla - chyba kazdy wie. komentarz mysle ze nie jest wymagany :P

Zacznijmy od tego, ze DC mial 16MB RAMu, a PS2 juz 38MB. Roznice wszystkich procesorow tez byly duuuze. Wszystko widac golym okiem ;].

Na pewno dodatkowe 512MB pamieci RAM

jesli juz trzebaby cos zmienic w ps3 zeby zwiekszyc jej wydajnosc, to RAM bylby na ktoryms tam miejscu... na pewno nie na pierwszym czy drugim :)

A co bys zmienil, specu? :D Pamietam, ze Sony chcialo obdarzyc swoja konsole 256MB pamieci.

i szybszy czytnik

a to juz w ogole rotfl :) bd radzi sobie bezproblemowo ze streamowaniem danych, jesli sie go odpowiednio zoptymalizuje (patrz: chocby burnout czy uncharted). jesli nie - wymaga sie instalki na dysk i problemu nie ma. lepsze to, niz pracujace szybko, ale glosno i padajace co chwile napedy od... ps2 ;)

Tu masz racje. PS3 ma hdd w standardzie w kazdej wersji konsoli.

Moim zdaniem development PS3 nie za bardzo sie udal... okazuje sie, ze konsola Sony ma mniejsze mozliwosci od konsoli M$u

no to gratuluje wypowiedzi na temat o ktorym nie masz pojecia :P patrz wyzej ^^ ja mam dosc spore (ale prawdziwe - niepochodzoce z wojenek fanboyow) pojecie o obu konsolach, choc nie tworzylem na nich zadnej produkcji. ale moge ci powiedziec ze ocenianie konsoli na podstawie takich danych jak ty ZUPELNIE nie ma sensu - w konsolach wiele rzeczy robi sie w zupelnie inny sposob niz mogloby sie wydawac, i czesto - niz robi sie na poczatku zycia konsoli. czesto nawet porownywanie "raw power" konsol nie ma sensu i nie jest miarodajne. wlasciwie jedynym wyznacznikiem mozliwosci konsoli jest ocena gier, ktore na nia wychodza - bo tylko developerzy wyciskaja z konsoli wszystko, co mozna na dany czas, i pokazuja to swiatu ;]

No wiec czekamy na gry :). Zreszta wiadomo, ze porownania mocy sa goowno warte. X1 mial wyrazna przewage na PS2. Ba, PS2 jesli chodzi o komfort grania byla nawet daleko w tyle! Irytujace memorki i online. Ale cudownych gier bylo po szyje :). Szkoda jedynie, ze moja PS2 padla i jakos tak wyszlo, ze kupilem sobie Xkloca :P. Bynajmniej nie zaluje tego posuniecia - przynajmniej mialem 2 konsole ;]. No... potem mialem jeszcze GCNa, ale to juz inna para kaloszy.

Gry to kwestia gustu. Kupujac jedna lub druga maszyne nie obawialbym sie o nie.

a ja tak - na ps3 nie zagrasz w halo, na x0 w tekkena czy mgsa. choc coraz wiecej gier jest multiplatformowych, to wciaz konsole maja swoja specyfike exclusive'ow, ktora wyraznie sie rozni.

Jasna sprawa, ze chodzi o gry. Nie mysl tylko, ze jestem fanbojem. Po prostu gdybym mial juz TV z Full HD i do tego ze 2 tysie no i jeszcze kase na oryginaly, to bym sobie kupil PS3 :P. A do tego najchetniej jeszcze XO i Wii ;]. Tymczasem nie jest ona dla mnie takim mesjanistycznym sprzetem, by ciulac na nia taka gore salaty. Aktualnie cena i stabilna pozycja wraz z masa swietnych gier i fantastycznym serwisem online Xboxa 360 czynia wybor calkiem prostym.
Deadeye
CYTAT(Psychonaut @ 18 02 2008, 15:22) *
Tak sie sklada, ze mialem XO z dyskiem, hdmi za 600zl.

nowego? jesli tak to gratuluje, ale normalni ludzie kupujacy po cenach rynkowych musza za x0 premium z hdmi dac okolo 1200 zl.
CYTAT
Z banowaniem kwestia jest taka, ze nalezy sobie robic kopie oryginalnych gier i wpadka jest niemozliwa.

skad wiesz co m$ wymysli w przyszlosci? poza tym jaki jest sens robienia kopii oryginalnych gier? chyba ze mowisz o kopii od kolegii, ktory kupuje oryginala.

CYTAT
A Orange Box?

orange box nie dziala w 1080p, jedynie mozna go upscale'owac do tej rozdzielczosci.
CYTAT
Swoja droga M$ juz za pare miesiecy ma wypuscic przystawke BD do swojej konsoli. HD DVD nie wypalilo, a po co zostawac w tyle? wink.gif
przed chwila mowiles jaki to x0 jest tani rolleyes.gif wersja premium plus taka przystawka da grubo wiecej niz ps3 z dwa razy wiekszym dyskiem
CYTAT
Z tymi 16% liczone byly miliony RRODow, czyli konsol, ktore mialy zle wlutowany procek graficzny sad.gif. Mowilem, ze juz to wyeliminowano.
lol, naprawde w to wierzysz? zimne luty, problemy z przegrzewaniem sie, padajace napedy, "wycie" gdy laser ma problemy z odczytem plyty, notoryczne zawieszanie sie (nawet w sprawnych konsolach) - to dalej jest problemem, i to cholernie duzym. moze nieco mniejszym niz pierwsze modele, ale dalej jest (i mowie o premium hdmi z prockiem 65nm, ktora mam w domu ostatnio).

CYTAT
Sa cholernie rozne, ale ps3 nie ma tu wyraznej przewagi.

na jakiej podstawie tak piszesz? programowales obie karty graficzne, ze wiesz jakie sa ich mozliwosci? nie dodalem, bo wydawalo mi sie to oczywiste - to, ze rozne, oznacza ze nie da sie ich porownac w prosty sposob - ps3 robi pewne rzeczy szybciej, a x0 inne. twoje twierdzenia, ze ps3 nie ma wyraznej przewagi, sa raczej na zasadzie "xbox 360 na pewno nie jest gorszy" tongue.gif i z prawda moga miec niewiele wspolnego.

CYTAT
Zacznijmy od tego, ze DC mial 16MB RAMu, a PS2 juz 38MB. Roznice wszystkich procesorow tez byly duuuze. Wszystko widac golym okiem ;].

roznice nie byly takie duze - zreszta sam zobacz http://www.dreamcast.pl/por_6.shtml wink.gif co ciekawe, to troszke (z naciskiem na troszke) prawdy w tamtym artykule bylo. wspaniale porownania typu "te same gry, rozne konsole" ktore tez zawsze mozna ustawic tak zeby pokazac co sie chce rowniez byly http://www.dreamcast.pl/por_11.shtml i jak widac wychodzi ze dc jest lepszy i dokladnie tak jest - wtedy sytuacja byla dokladnie taka jak teraz z ps3 i x0 - jedna konsola byla juz troche, byly na nia swietne i piekne gry (dc). wyszla ps2, ciezko ja bylo opanowac, wychodzily na nia konwersje z dc ktore wygladaly gorzej i sie ciely (patrz koncowka artykulu). w dodatku dc bylo tansze i mialo swietny online smile.gif pozniej ps2 wyszlo, i w zasadzie tylko dzieki marce i mocy zdominowalo rynek, a exclusive'y ktore zaczely wychodzic na ta platforme miazdzyly dc, i sprawily ze popularnosc konsoli dalej rosla, juz zasluzenie. czy teraz bedzie tak samo? pewnie nie, bo m$ za duzo kasy laduje w swoja konsole. ale ps3 moze zdominowac rynek, i jesli to zrobi, to pewnie w tym roku - zobaczymy smile.gif

CYTAT
A co bys zmienil, specu? biggrin.gif Pamietam, ze Sony chcialo obdarzyc swoja konsole 256MB pamieci.

ooj, to "troche" zle pamietasz, bo to wlasnie microsoft do x0 chcial wlozyc 512 mb - a po naleganiach developerow zwiekszyli ta ilosc do 512mb. ps3 od poczatku miala 512mb. co bym zmienil? hmm, duzo mowic, ale to nie ten temat.

CYTAT
No wiec czekamy na gry smile.gif
i takie podejscie jest najlepsze wink.gif zreszta czekac juz nie trzeba, bo na obie konsole jest sporo swietnych gier. zarowno jesli chodzi o grywalnosc, jak i o grafike (uncharted i ut3 urywa jajca wink.gif ).

CYTAT
Tymczasem nie jest ona dla mnie takim mesjanistycznym sprzetem, by ciulac na nia taka gore salaty.

mesjanistycznym sprzetem nie jest, ale dla wielu moze byc lepsza od x0 - zalezy od gustu. moca imo tez jest lepsza, choc to naprawde nie ma dla mnie znaczenia. a co do ceny - normalna cena x0 premium to ok 1200 zl, a ps3 40 gb - 1500. 300 zl roznicy to nic jak na sprzet, ktory kupuje sie na jakies 4 lata grania - trzeba wziasc to, co jest lepsze, proste smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.