Mam pytanie dotyczące neostrady :
Czy można ją rozdzielić na parę komputerów + konsola - przez router/switch? bo dzisiaj w TPSA-ie usłyszałem że nie da się tego zrobić bez stałego IP...prawda czy kompletna głupota?
Pytam się, bo jestem w tym temacie kompletnie zielony...
ja mam net24 (odpowniednik netii na neo) zmienne ip,itp 2 kompy po kablu/wifi + wczesniej 360 i zadnego problemu nie bylo a rozdzielone to bylo przez router pentragramu - cerberus
Mam Neo rozdzielone przez router na 2 kompy +laptop przez Wi fi.Wcześniej mój komp udostępnial połączenie temu drugiemu komputerowi.Można rozdzielić neostrade bez problemu-w zapisie jest że możesz rozdzielić tylko w obrębie lokalu.
Widać w informacji TP są dobrze wyszkoleni - nie da się, bo <tu wstaw trudny wyraz, którego nie zrozumie 90% użytkowników neo a następnie poleć drugie łącze>. Nie dość, że da się i to bez najmniejszych problemów to dodatkowo możesz dla jednej maszyny ustawić forwardowanie przez co w programach typu DC czy e-mule będziesz użytkownikiem aktywnym a nie jak natowcy pasywnym
w wiekszosci infolini padaja podobne odpowiedzi - nie masz neta - dzwonisz a oni ci mowia bys przeskanowal kompa av
no ale rozumiem, ze wtedy przepływ dzieli sie na pol po 50% dla jednego z kompów ?
no i jeden komputer nie musi być ciagle włączony?
Nie. Routery działają na zasadzie przydzielania sygnału, nie pasma tj. jeśli na komputerze zapuściłeś torrenta i jedzie on pełną prędkością to nie licz, że w międzyczasie pograsz na XL chyba, że wcześniej sam ograniczysz pasmo p2p/p2m/ftp.
Komputer możesz mieć wyłączony, bo rolę access pointa spełnia router a wiąże się to z jeszcze jedną korzyścią - nie ma potrzeby instalowania programów dostępowych czy modemowych jak cfos
Dzięki za odpowiedź
A jeszcze zapytam jaki Router najlepiej do Neostrady kupić?
http://allegro.pl/item313529776_d_link_dsl..._neostrada.html <-- co powiecie o takim? Warto?
A mam jeszcze jedno pytanie bo różnica to 20zł - a chcę zapytać - czy lepiej wziąć Neostradę 2Mb czy DSL-a ze stałym IP 2Mb?? Dzięki któremu lepiej zrobić sieć? ( 2 kompy + laptop + konsola ) Stałe IP versus zmienne IP
i ponawiam pytanie co sądzicie o takim routerze :
http://allegro.pl/item313529776_d_link_dsl..._neostrada.html
DSL jest bardziej niezawodny[ to oferta dla firm jest ].
Zmienne IP jest przydatne tylko do Rapida
i wszelkie bany
Czy znacie jakąś stronę gdzie jest opisane krok po kroku jak rozdzielić Neostradę? Co wpisać na komputerach jak podłączyć itp. Router już mam + łącze będe miał uaktywnione prawdopodobnie jutro, dlatego przydałby mi się jakiś poradnik "krok po kroku"
Dołączam się do prośby, też na dniach będę rozdzielał Neo routerem
tak sie zastanawiam co byłby lepsze
jakis router czy livebox on neo?
majac liveboxa to nest jest glownie na wifi oraz czy trzeba sie kazdorazowo lacznic z nim?
kupiłem wczoraj router linksys wag200g, wszystko działa elegancko, sygnał wi fi w 2 poziomowym domu i na tarasie nawet odbiera...
Polecam. A z tego co słyszałem routery wifi d-link'a to ścierwo
LB to router, nie trzeba się każdorazowo z nim łączyć. Z tym że w zestawie jest daremny adapter Wi-Fi o zaskakująco dużym zasięgu [ od 30cm do kilkunastu metrów XD ]. Wolałbym jednak sam sobie kupić router niż płacić co miecha za LB.
Mam jeszcze takie pytanie - czy ten switch ( rozdzielenie telefon i internet ) + mikro filtr ma być w każdym gniazdku gdzie jest podpięty telefon ( a mam takich 3 ) czy tylko w tym gniazdku do którego ma być podłączony modem?
Ten MIKROFILTR blokuje sygnał NEO. Powinien być montowany przed każdym telefonem żebyś nie miał zakłóceń. A ten "słicz" to zwykły rozdzielacz gniazdka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.