Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: rFactor
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
PiotrB
Na forum nie znalazłem tematu odnośnie znakomitego symulatora jakim niewątpliwie jest rFactor smile.gif, więc go właśnie tworzę. Myślę, że warto bo jeśli chodzi o realizm to ta gra jest u mnie na pierwszym miejscu. Teraz trochę informacji:

CYTAT
rFactor to kolejny produkt niewielkiego amerykańskiego studia developerskiego Image Space Incorporated. Firma ta w przeszłości zajmowała się tworzeniem gier wyścigowych dla giganta elektronicznej rozgrywki - koncernu Electronic Arts. ISI odpowiada między innymi za takie projekty jak Sports Car GT, F1 Challenge '99-'02 czy NASCAR Thunder 2004.

Jednym z elementów wyróżniających opisywany racer na tle konkurencyjnych produktów jest jego nietypowa konstrukcja. rFactor składa się z serii modułów. Część z nich dostępna jest w podstawowej wersji, inne mogą być dodawane bezpośrednio przez graczy (np. po ściągnięciu z oficjalnej strony). Jest to też świetne pole do popisu dla autorów różnorakich modyfikacji. Co ciekawe, można również zmieniać gotowe elementy, jak na przykład przebieg przygotowanej przez producentów kariery. Podstawowy element opisywanej ścigałki to „SR Grand Prix”, czyli wyścigi pojazdów reprezentujących wiele różnych klas, rozgrywane na odcinkach asfaltowych. Warto przy tym dodać, iż gracz ma spory wpływ na przebieg samego wyścigu. Jeszcze przed jego rozpoczęciem można wybrać jedną z kilku dostępnych klas czy też ustalić poziom sztucznej inteligencji komputerowych przeciwników. Oprócz rozbudowanego trybu single player przygotowano również tryb dla miłośników potyczek sieciowych.

Poziom trudności został ustalony na dość wysokim poziomie. Znaczący wpływ na zachowanie pojazdu mają ustawienia poszczególnych jego elementów. Ustala się to jeszcze przed rozpoczęciem zawodów. Zadbano również o realistyczny model jazdy, gracz musi nie tylko zapamiętać rozmieszczenie zakrętów, ale i poznać możliwości aktualnie posiadanego pojazdu. Fizyka świata gry stoi na bardzo wysokim poziomie, zadbano między o odwzorowanie wysokich prędkości, z którymi poruszają się sportowe maszyny. Modele pojazdów zostały szczegółowo przygotowane, przy czym gra nie posiada oficjalnych licencji znanych producentów samochodów. Sympatycy motoryzacji bez większych problemów rozpoznają jednak poszczególne modele.

Gra działa na nowoczesnym enginie gMotor2. Podstawowe zalety silnika graficznego rFactor to pełna współpraca z Direct-X 9, możliwość wyświetlania szczegółowych obiektów, a także dynamicznych cieni. Wyścigi mogą być rozgrywane o różnych porach dnia, w przypadku rozgrywania nocnych zawodów można dodatkowo zaobserwować realistyczne oświetlenie oraz pracę świateł startujących pojazdów. Na uwagę zasługują również dynamiczne powtórki, które można dowolnie modyfikować, a nawet dodawać do nich efekty specjalne - dźwięk czy też animowane obrazy.

Jeśli chodzi o model jazdy bolidów F1 to jest on rewelacyjny. Nigdy nie grałem w grę z lepszym. Szczególnie jeśli jeździmy bez trakcji i ABSu (inne wspomagacze też obowiązkowo na off), a tak powinniśmy jak mamy porównywać model jazdy do tego co widzimy w TV. Mam też mod DTM, w którym model jazdy też jest niezły, aczkolwiek kilka rzeczy można by poprawić.
Największą zaletą, a zarazem wadą gry jest jej konstrukcja. To, że każdy fan gry może stworzyć jakiegoś moda, dodać nowy samochód czy trasę. Plusem jest to, że aktualnie jest do wyboru masa modów, samochodów i tras. Minusem jest to, że wiele z tych rzeczy wymaga większego dopracowania. Kolejnym plusem jest tryb sieciowy, który cieszy się niebywałą popularnością (również w Polsce).

Ogólnie polecam grę każdemu fanowi symulacji. Do gry jest niezbędna kierownica (jeśli chcemy coś osiągnąć), w dodatku osoby nie znające się na technice jazdy mogą być bardzo sfrustrowane grą (ale od tego są wspomagacze).

PS. - GTR2 jest dużo prostszy, bardziej wymagający dla komputera i chyba nie cieszy się taką popularnością jak rFactor
FLooK
Wygląda zachęcająco, ciekawe czy pójdzie na mojej kupie złomu do Worda...

EDIT
Wymagania:
1.0 GHz processor
Windows 98 SE, ME, 2000, XP, XP 64-bit (will not run in Windows 95 or Windows 98 first edition)
256 MB RAM
Geforce 3 or Radeon 8500
64 MB video RAM
DirectX 9.0c
1.1 GB of hard drive space for installation
Internet connection required for one-time activation

Nie wiem jakie, ale chyba minimalne. Jak tak to sobie raczej nie pogram confused.gif
nWo
u mnie obok GTR2, rFactor jest na drugim miejscu zaraz przed RBR, mnogosc tras maszyn wszelakiej masci, od bugatti veyron do suzuki escudo, cala grupa B pikes pike, nurburg ring w kilku wersjach. ehh co ja sie bede rozpisywac. rFactor rządzi dla mnie, szkoda ze nie jest ak wypasiony graficznie jak GTR2 ale ta wolnosc tworzenia wlasnych tras jest fantastyczna. nie znam sie na tym ja tylko gram. tylko w rFactor mamy mozliwosc zagrania na niemal kazdym torze swiata. wystarczy tylko poszukac napewno sie znajdzie.

w factorze wlasnie te dodatki skiny modele samochodow dodaja uroku tej grze.
PiotrB
Ja gram na laptopie średniej klasy i rFactor mi się prawie nie tnie, a grafikę mam nawet ładną. GTR2 przycinał mi nawet, gdy wszystko było na low, a grafika i tak była brzydsza niż w rFactor. Ogólnie gra jest mało wymagająca (technicznie), w porównaniu do innych gier wyścigowych na PC.

Tak jak napisał nWo jedną z największych/ największą zaletą rFactor'a jest mnogość tras i samochodów. Jest nawet więcej typów wyścigów niż w wspaniałej ToCA Race Driver 3. No właśnie do rFactor'a można ściągnąć większość torów, które były w TRD3. Jest tak dlatego, że gracze konwertują tory z TRD3 zrobione przez Codemasters i dzięki temu mamy je w grze. Takie skonwertowane tory są dużo ładniejsze niż te robione od początku. Drugą największą zaletą jest model jazdy. Nie sądzę żeby obecnie była dostępna bardziej realna gra wyścigowa (RBR to rajdy, więc ciężko porównać). Wszystkie gry typowo konsolowe (Forza, GT czy ToCA) mogą się schować.
To czego mi brakuje na konsolach Sony (może kiedyś będzie to możliwe na PS3) to możliwość stworzenia własnego soundtracku w grze. W rFactorze po prostu kopiujesz swoje ulubione MP3'ki do odpowiedniego folderu gry i masz w menu taką muzykę jaką chcesz.

Jak ktoś jest fanem F1 to musi sprawdzić tą grę. Model jazdy bolidów jest wspaniały w dodatku można ścigać się jako Kubica smile.gif.
FLooK
Moj laptop nie jest nawet niskiej, a co dopiiero mowic o sredniej klasie.
nWo
mnie do rFactor przekonaly wlasnie pikes pike i nurburgring, wczesniej na pc nie mialem mozliwosci poznac tych tras. jestem wielkim fanem rajdow mniejszym wyscigow asfaltowych ale po rFactor przekonalem sie do GTR2 i zaczolem namietnie szalec i po asfaltach, dluzo czasu zajela mi nauka jazdy po asfalcie zawsze to wolalem luźną nawierzchnie i left foot breaking, scandinavian flick lub jak kto woli pendulum turn. latwo napisac ciezej sie nauczyc i na asfalcie nie znajdowalem zastosowania dla tej techniki. mina mi zrzedla juz chcialem przestac grac w te symulacje, jazda tylno napedowcami mnie tak wkurzala wrecz zniechecala. na szczescie na ratunek przyszli gracze z wlasnymi modelami samochodow modelami AWD jak audi i znow jakby nauka jazdy osiagnela inny level proba zaadoptowania znanej mi techniki na asfalt nad ktora spedzilem wiele tygodni w koncu przyniosla skutek nareszcie w deszczu czuje sie pewniej. cos czego nie ma na konsolach to wlasnie takie mozliwosci.

ps3 ma wieksze mozliwosci niz ps2 i tym samym mam nadzieje na jakis symulator godny rywalizowania z rFactor. nawet jakies mega zaje,biste WRC

ps. kurde tez gram na laptopie smile.gif ale dosc dobrej klasy GTR2 nie tnie sie przy 1024x768 32 bit i anti x2 a uruchomilem na kompie brata i wszystko na full, az mnie ciary przeszly jak zobaczylem pioruny w kwalifikacjach

pawel_k
żeby nie śmiecić z zakładaniem nowego tematu zapytam tutaj - coś się dzieje w temacie GTR na x360?
bo szczerze sam nie wiem, info o tej grze pojawiło się dawno temu, wiem że miała to być konwersja gtr2 z pc, miała wyjść dawno temu ale została przełożona na mniej więcej wiosnę 2008. mamy więc wiosnę i żadnych nowinek... a jest to gra która może mnie skłonić do wcześniejszej przesiadki na next-gena (szczególnie w obliczu nowej ceny x360 wink.gif )
scalibur
GTR na xboxa jest ciągle w planach wydawniczych SIMBINu, ale terminu wydania nie ma. http://www.simbin.se/games/gtr360.htm
Firekage
Jesli interesuje Was to blizej to przede wszystkim dwa filmiki. Oba sa autorstwem jednej osoby , ten pierwszy zostal zaakceptowany jako oficjalne promo rF przez Cenege:

Promo oficjalne , wlasnosc kolesia z Simracing.pl
http://pl.youtube.com/watch?v=rCFUViq0_B0
Jego drugi filmik z rF-GP2:
http://pl.youtube.com/watch?v=c2lvXBjVfSc
Trzeci filmik , promo rF-WTCC
http://pl.youtube.com/watch?v=HYB74EJSpUU

Pare smaczkow :
Caterham mod
http://pl.youtube.com/watch?v=74pOcbeigN4
Najlepszy mod rF poza FIA GT > F1-79 i Dragoo na ACT LAbsie i naszym DFP
http://pl.youtube.com/watch?v=XJQOaLob8NQ
Perelka biggrin.gif , F1 real vs F1 rFactor
http://pl.youtube.com/watch?v=Nr5zu4bE3jw

A to cos dodatkowego. Jeden z najlepszych simow , GT LEGENDS
http://pl.youtube.com/watch?v=p9ekpuvGK60

Tutaj jesli macie kierownice , checi scigania sie , pelna profeska , ligi , zrzeszenia :
http://www.simracing.pl/

Zapraszam smile.gif
mario-x
PiotrB w jakich modach jeżdzisz w rfactor oraz z jakim nickiem.Kiedyś troche razem upalaliśmy w gt4 w pucharze.Dobry poziom trzymasz.
Ja katuje rFactor - Renault Megane , F3 , F1 , Wtcc , Fia Gt
Gtl - znakomita symulacja , non stop walka .Nie możesz sobie pozwolić na najdrobniejszy błąd
RBR - jedyne virtualne rajdowanie

Pozbyłem sie konsoli jakis czas temu , teraz na piecu upalam.Porównanie online z konsolą wypada na + dla komputera.
Przymierzam się do Ps3 ale wszystko zależy od tego jakie będzie GT5 .Po filmach z prologue mam odrzut na NIE.
Fizyka bez zmian , ten sam pisk opon , a najgorsze jest to że tryb online nie ma sensu.Dlaczego???Jedziesz na 1 pozycji , zostały Ci trzy zakręty do końca wyścigu i bach lądujesz w piachu bo ktoś Ci w tyłek wjechał.On zdobywa pos1 , żadnej kary nic.Jak grać w taki tytuł jak można bez pardonu wypychać , odpychać ,taranować.Ludzie!!!!No i przypadkowe przypisywanie do serwerów.
U mnie ten tytuł chyba nie przejdzie , mimo że jestem wielkim fanem tej serii.Walenie w chu...
Dla mnie grafika mogłaby pozostać na poziomie gt4,oby fizyka aut i sens rywalizacji nabrał sensu.
Tyle ode mnie , może się coś jeszcze zmieni
pawel_k
CYTAT(mario-x @ 7 04 2008, 15:19) *
Pozbyłem sie konsoli jakis czas temu , teraz na piecu upalam.Porównanie online z konsolą wypada na + dla komputera.

ja próbowałem swego czasu dołączyć do polskiej ligi simracing.pl w GTR2. grałem w grę krótko ale praktycznie cały czas na jednym torze (Walencja) więc miałem podobno w miarę fajne czasy... instalowałem jakieś dodatki, mody, kary, patche itd. potem okazało się że nie mogę wbić się na trening bo ludzie jeżdżą na swoich malowaniach karoserii i muszę je pościągać (żeby było ciekawiej było ich pewnie z setka), potem kolejna dawka pluginów, dupereli itd. dalej nie mogłem się wbić bo nie mam wszystkich karoserii (a miałem wszystkie ściągnieŧe) - kolejna dawka wymaganych modów, w końcu "serwer mismatch" czy coś innego. poddałem się.
PiotrB
Niestety ostatnio nieco sobie odpuściłem rFactora bo mój laptop jest mimo trochę za słaby nawet na tą grę. Jadnak sprawdzę jeszcze inne ustawienia grafiki to może pomoże.

CYTAT(mario-x)
PiotrB w jakich modach jeżdzisz w rfactor oraz z jakim nickiem.Kiedyś troche razem upalaliśmy w gt4 w pucharze.Dobry poziom trzymasz.

Dzięki. Jeszcze pamiętam tamte mistrzostwa smile.gif. Jeśli chodzi o rFactora to gram na modzie DTM 2007 v1.1, F1 2007 MMG i F3. Online jeszcze nie grałem bo nie mam tych modów, na których najczęściej grają ludzie w pokojach bez hasła. Jak uporam się (częściowo) z rwącą animacją to zapewne pogram. Nick to: PiotrBorkowski.

CYTAT(mario-x)
Fizyka bez zmian , ten sam pisk opon , a najgorsze jest to że tryb online nie ma sensu.Dlaczego???Jedziesz na 1 pozycji , zostały Ci trzy zakręty do końca wyścigu i bach lądujesz w piachu bo ktoś Ci w tyłek wjechał.On zdobywa pos1 , żadnej kary nic.Jak grać w taki tytuł jak można bez pardonu wypychać , odpychać ,taranować.Ludzie!!!!No i przypadkowe przypisywanie do serwerów.
U mnie ten tytuł chyba nie przejdzie , mimo że jestem wielkim fanem tej serii.Walenie w chu...
Dla mnie grafika mogłaby pozostać na poziomie gt4,oby fizyka aut i sens rywalizacji nabrał sensu.
Tyle ode mnie , może się coś jeszcze zmieni

Polecam Ci lekturę tematu na tym forum odnośnie GT5 Prologue. Ludzi piszą, że pod wieloma względami (m.in model jazdy) Prolog to wielki krok na przód w skali serii. Teraz masz już dwie fizyki do wyboru: standard (arcade z GT4) lub professional (całkowicie nowa fizyka, niesamowicie realistyczna). Pisk opon jest nowy, ale i tak bardzo słaby. To co napisałeś odnośnie trybu online to prawda tyle, że za jakiś czas będzie można robić prywatne pokoje, w których będziesz jeździł z ludźmi, których znasz i wiesz, że jeżdżą czysto. W dodatku na jesieni będzie bezpłatny update dzięki, któremu po raz pierwszy w serii GT będzie wizualizacja zniszczeń ! Nie jest więc tak źle jak sądzisz. Myślę, że jednak warto dać GT drugą szansę.
Firekage
CYTAT(pawel_k @ 7 04 2008, 18:51) *
CYTAT(mario-x @ 7 04 2008, 15:19) *

ja próbowałem swego czasu dołączyć do polskiej ligi simracing.pl w GTR2. grałem w grę krótko ale praktycznie cały czas na jednym torze (Walencja) więc miałem podobno w miarę fajne czasy... instalowałem jakieś dodatki, mody, kary, patche itd. potem okazało się że nie mogę wbić się na trening bo ludzie jeżdżą na swoich malowaniach karoserii i muszę je pościągać (żeby było ciekawiej było ich pewnie z setka), potem kolejna dawka pluginów, dupereli itd. dalej nie mogłem się wbić bo nie mam wszystkich karoserii (a miałem wszystkie ściągnieŧe) - kolejna dawka wymaganych modów, w końcu "serwer mismatch" czy coś innego. poddałem się.

Zareczam Ci , ze dolaczenie do Simracingu to banal jesli tylko przeczytasz faq...

Do tego wszystkie rzeczy instalowalo sie gtr menagerem jako automat.

Setka skinow? Nie , moze kolo 40...

Dzis jest jeszcze latwiej bo nie ma juz GTR2 , jest rFactor FIA GT , a tutaj prosciutko mod manem instalka obecnie 29 skinow i czesc smile.gif
pawel_k
czytałem FAQ jak próbowałem dołączyć, co nie zmienia faktu że po wielu próbach cały czas miałem jakieś błędy, może miałem pecha, nie wiem... w każdym razie po tej przygodzie stwierdziłem że daruję sobie dalsze granie online na PC bo zawsze są jakieś kaprysy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.