Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Sejtan
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
AngelOfDust
Potrzebuję pomocy, a właściwie sugestii w napisaniu prezentacji maturalnej (kiedyś w końcu trzeba zacząć tongue.gif). Może ktoś z Was pisał wcześniej pracę na podobny temat? Oblicza złego. Porównaj różne koncepcje szatana w literaturze.
Najgorzej jest z literaturą przedmiotu, nic nie mogę znaleźć... Poza tym zastanawiam się nad dwoma różnymi sposobami interpretacji:

Szatan jako postać przechodząca metamorfozy/Szatan jako postać przechodząca zmiany wraz z kolejnymi epokami:
1. Biblia (Stary i Nowy Testament)
2. Dante Alighieri "Boska komedia"
3. W. Shakespeare: "Makbet"
4. Johann Wolfgang Goethe: "Faust"
5. Michał Bułhakow: "Mistrz i Małgorzata"
6. J. Kasprowicz: "Dies Irae" albo L. Staff "Deszcz jesienny”.

Szatan jako symbol zła/Szatan jako personifikacja wszelkiego zła:
1. Biblia (Stary i Nowy Testament)
2. Dante Aligheri "Boska komedia"
3. Adam Mickiewicz: "Dziady cz. III"
4. "Makbet" W.S.
5. Mikołaj Sęp Szarzyński: "O wojnie naszej, która wiedziemy z szatanem, światem i ciałem”

Może ktoś ma jakieś inne propozycje?

PS Widziałem, że takie tematy były już zakładane, więc mam nadzieję, że mnie nie zbanują tongue.gif.
Dante
/ Najlepiej jak pokażesz różne wersje szatana od obleśnego potwora /samaela do postaci która wygląda jak człowiek.
Mozesz tez opisać go jak wykonującego wolę boga i tego który ma swoje własne sprawki i dazy tylko do zła. gdybym ja to obił zarzuciłbym czyms współczesnym żeby pokazać też jak w XXI. wiecznym społeczeństwie "wygląda" szatan.A i ważne na jakim wyniku ci zależy bo da się to odstwaić na różne sposoby.
AngelOfDust
Naturalnie zależy mi na jak najlepszym wyniku smile.gif. Zdecydowałem się na pierwszy wariant, choć lekko go zmodyfikuję. Ale teraz mam kolejny problem, bo nie wiem:

a. co zrobić, gdy książka nie ma numeru ISBN
b. w jaki sposób podawać fr. książki (interpunkcja)

Chyba bez pomocy, ekhm, "przemiłej" Pani polonistki się nie obejdzie...
Mikes
Lou - szatan z gitarą z Guitar hero 3

xD
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.