Ostatnio wpadła mi w łapy ciekawa kompilacja - wręcz przypadkiem i aż dziw, że nie czytałem o niej w 'Extrimie' (... pewnie nikt już dzisiaj nie pamięta co to jest megaman:(). Co znajdziemy na płycie? Wszystkie Megamany X (w Japonii Rockman X) począwszy od części pierwszej, aż po szóstą (część trzecia przeportowana z PSXa, czyli z animowanymi wstawkami) + jako dodatek, choć absolutnie zbędny, Megaman Battle & Chase (megacrap...). Dla fanów przygotowano także gelerię ze szkicami, concept artami etc. które łatwiej jest obejrzeć na PC (niepopakowane timy) niż odblokować he he.
Oprawa graficzna, system, fabuła - wszystko zostało po staremu (łudziłem się, że podciągną X1-X3). Z fuszerki mogę wymienić wstawki FMV, które dość mocno szarpią (~20 klatek o.O) - o ile mogę to zrozumieć na PSX (jego mdec nie pociągnie więcej jak 17fps) to jednak na PS2 życzyłbym sobie "ździebko" lepszej jakości. Drugą łyżką dźiegciu jest mcmanager, który spowalnia niektóre czynności i który jest zawsze odpalany po 'statsach'.
Generalnie jednak, dla fanów serii z niebieskim ludkiem to niezła propozycja na blisko 15h dobrej zabawy - tym bardziej, że cena na aukcjach nie przekracza 50zł. Osobiście mam ogromny sentyment do tej serii i daję tej kompilacji zasłużone 8-/10. Zdrowy rozsądek nakazywałby coś odwrotnego. ;P
//Marzy mi się zbiór MM1-8, MM&F, MMX1-8, MMZ1-4 i MMDX na jednym 'BluReju'... ehhh.
Biorąc pod uwagę średni wiek graczy pewnie nikogo nawet nie zainteresuje ten temat.