Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Megaman X Collection
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Berion
Witam,

Ostatnio wpadła mi w łapy ciekawa kompilacja - wręcz przypadkiem i aż dziw, że nie czytałem o niej w 'Extrimie' (... pewnie nikt już dzisiaj nie pamięta co to jest megaman:(). Co znajdziemy na płycie? Wszystkie Megamany X (w Japonii Rockman X) począwszy od części pierwszej, aż po szóstą (część trzecia przeportowana z PSXa, czyli z animowanymi wstawkami) + jako dodatek, choć absolutnie zbędny, Megaman Battle & Chase (megacrap...). Dla fanów przygotowano także gelerię ze szkicami, concept artami etc. które łatwiej jest obejrzeć na PC (niepopakowane timy) niż odblokować he he.

Oprawa graficzna, system, fabuła - wszystko zostało po staremu (łudziłem się, że podciągną X1-X3). Z fuszerki mogę wymienić wstawki FMV, które dość mocno szarpią (~20 klatek o.O) - o ile mogę to zrozumieć na PSX (jego mdec nie pociągnie więcej jak 17fps) to jednak na PS2 życzyłbym sobie "ździebko" lepszej jakości. Drugą łyżką dźiegciu jest mcmanager, który spowalnia niektóre czynności i który jest zawsze odpalany po 'statsach'.

Generalnie jednak, dla fanów serii z niebieskim ludkiem to niezła propozycja na blisko 15h dobrej zabawy - tym bardziej, że cena na aukcjach nie przekracza 50zł. Osobiście mam ogromny sentyment do tej serii i daję tej kompilacji zasłużone 8-/10. Zdrowy rozsądek nakazywałby coś odwrotnego. ;P

//Marzy mi się zbiór MM1-8, MM&F, MMX1-8, MMZ1-4 i MMDX na jednym 'BluReju'... ehhh.

Biorąc pod uwagę średni wiek graczy pewnie nikogo nawet nie zainteresuje ten temat. laugh.gif
consoleboy
CYTAT(Berion @ 25 02 2008, 22:57) *
Ostatnio wpadła mi w łapy ciekawa kompilacja - wręcz przypadkiem i aż dziw, że nie czytałem o niej w 'Extrimie' (... pewnie nikt już dzisiaj nie pamięta co to jest megaman:()

Te, nie przesadzaj. Często big chefowi działu "to było grane" mówiłem/pisałem, przypominałem aby wspomniał coś o megamanie, no i w bodajże PE 126 cała seria gier, dedykowania niebieskiemu została opisana w dość symbolicznym( cała seria MM zawarta na dwóch stronach.....) skrócie przez Dżuja, nie zapominając ( chyba, ostatnio miewam sklerozę) o Megaman X Collection. Wiec Berion ( avatar z megamana 4, o ile się nie mylę tongue.gif ) , proszę mi tu nie bluźnić, iż wszyscy pozapominali o MM ,gdyż ci którzy wychowali się na tej serii są wśród nas, tylko.... nie chcą sie do tego przyznać biggrin.gif ( eee... oficjalnie tak to tłumaczmy wink.gif ) . A tak na serio, to jednak nie sposób odmówić tobie racji. Megaman to towar deficytowy i skierowany do dość wąskiego grona odbiorców, którzy akceptują cały ten oldschoolowy feeling , jakże przedlugiej sagi ( pomijając MM legends, battle network itd.) A co do oceny zawartości Megaman X Collection to trudno mi się na ten temat wypowiedzieć, jednak IMO, capcom mógł się przez jeszcze jakiś czas powstrzymacie od wydawania składanki staroci, w zamian za to (o ile byłaby taka możliwość) mogliby faktycznie ciepnąć przynajmniej z trzy pierwsze, w miarę "świeże" części Megaman Zero z GBA, które osobiście stawiam niemalże na równi z klasycznymi MM 1-4 z wydanymi jeszcze na Nes'a tongue.gif
Berion
MMXC w Extrimie? Hmm... oj to 'chybam przeoczył'.

Tak z MMX4. Ten dziadek jest miażdżący - nie mogłem sobie odmówić takiego avatara. he he

Jakby nie patrzeć MM to seria prastara, ale która nadal ewoluuje czego przykładem są choćby świetne MMX6 i nowa MMZ (ukłon w stronę rpg). Jak jest z MM na NDSa to niestety nie wiem. Konsoli nie posiadam, a emulacja jeszcze zasysa. Remake'i X1-X3 też byłyby świetne, szczególnie jakby dodano statsy, nowe armory i obowiązkowo ratowanie reploidów. Widać jednak jak na dłoni - to jest budżetówka - prosty, szybki port do którego na siłę dokleili tego mcmanagera (można było to rozwiązać inaczej...). Aż dziw, że opuściło to Japonię.

Ja tam sobie zrobię kompilację z MM1-8 (k*a, a gdzie jest MM&B?! sad.gif ) i MMX1-8 na jednej płycie z własnym menu. Dziękuję Capcom, że wydało te dwie kompilacje i to jeszcze w tak prostej dla "majsterkowicza" formie. :}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.