Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Valkyria Chronicles
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2
Enkidou

Sega miała okazję zapowiedzieć Valkyria Chronicles: Journeys to the West (wcześniej Senjou no Valkyrie: Gallian Chronicles) dziś/wczoraj. Jest to dobra okazja do założenia tematu zwłaszcza, że gra jak na razie zapowiada się co najmniej dobrze.

I. Wprowadzenie

Valkyria Chronicles to gra twórców serii Sakura Taisen (swego czasu popularnej, dziś chyba bez większych perspektyw). Sega określa ten tytuł jako połączenie turowej strategii i gry akcji.

II. Gameplay

System Valkyria Chronicles nazywa się BLiTZ, a jego krótka definicja podana przez Sege (i przeze mnie w poprzednim punkcie) określa go dość precyzyjnie.

- gracz kontroluje poszczególne jednostki w czasie rzeczywistym, choć -- w zależności od predyspozycji -- może pokonywać na mapie tylko określoną odległość; po wyczerpaniu specjalnego paska zmuszony jest do zatrzymania się i podjęcia działań
- po zakończeniu tury gracza pałeczkę przejmuje wróg (Enemy Phase)
- między turami istnieje możliwość przejrzenia mapy na której toczy się pojedynek/bitwa/wojna/whatevah

Członkowie 7. plutonu, odgrywający w VC kluczowe role, jak już wspomniałem posiadają unikalne cechy oraz umiejętności.

I tak cechy niektórych żołnierzy mogą w pewnych okolicznościach oznaczać kłopoty. Jeden ma np. alergię, drugi się stresuje w pewnych miejscach. U innych może być jednak na odwrót (np. w pewnych miejscach niektóre ich statystyki idą w górę).

Poza tym żołnierze mają swoje unikalne umiejętności, zdolności. Niektóre z nich stają się dostepne po spełnienieniu określonych warunków na polu bitwy. Rezultaty mogą bywać różne. Na przykład ktoś zacznie zadawać czołgom podwójny dmg.

Na wyposażeniu plutonu są również dwa czołgi (na początku, potem chyba będzie można lepiej się zaopatrzyć), a wraz z nimi pracownia zajmująca się produkcją i opracowywaniem nowych rodzajów broni. Wszystko oczywiście za pieniądze, chociaż w przypadku bardziej potężnych narzędzi do zabijania to nie wystarczy. Także pojazdy mogą być tu lepszane, a ich wygląd ma się zmieniać.

III. Fabuła

Wojna, walka o wolność, starożytna tajemnicza cywilizacja, równie tajemnicza starożytna technologia etc., a to wszystko w Europie lat 30-ych.

Mam nadzieję, że napis nikomu nie przeszkadza. Screena robiłem na oficjalnej stronie.

Mamy 1935 rok, wybucha druga Wojna Europejska. Małe państewko o nazwia Gallia zostaje najechane przez imperium. Powód: bogate złoża surowca Ragnite. Ma on szerokie zastosowanie (paliwo, budowa broni i inne) i swe miejsce w legendach. Według nich 2000 lat temu imperium Valkyria pokonału lud Darcs (który przyniósł Europie chaos) właśnie dzięki broni stworzonej z Ragnite. Stosunek do tych opowieści jest jednak w czasach współczesnych raczej sceptyczny, choć ślady starożytnej cywylizacji znajdowane są tu i ówdzie.

Starożytne ruiny znajdujące się na pustyni. Zawierają zapisy z epoki sprzed dwóch tysięcy lat.

Sytuacja polityczna:

Gallia: rządzona przez kanclerza Borga, prawowita następczyni tronu 16-letnia Cordelia jest całkowicie odsunięta od władzy ze względu na swój młody wiek (jej rodzice zmarli) ; 7. pluton którym graczowi przyjdzie pokierować jest właśnie stąd i walczy przeciwko imperium.

Imperium: głównodowodzącym armią i zarazem inwazją jest książe Maximillian; pod jego dowództwem znajduje się m.in. niejaka Selvaria Bles (na screenie poniżej), która posługuje się bronią pochodzącą z czasów starożytnych.

Selvaria Bles, w tle oddziały imperium

IV. Podsumowanie

U nas VC pojawi się jesienią, z kolei w Japonii już 24 kwietnia. Gra dostępna będzie w dwóch wersjach: zwyczajnej i limitowanej. Ci, którzy zamówią edycję limitowaną mogą liczyć na figurki Alicii (z 7. plutonu), model czołgu "Edelweiss" obecnego w grze (w skali 1/87) oraz artbook.

Obejrzyj ostatni zwiastun

Oficjalna strona: http://valkyria.jp/

PS. Prawdopodobnie jeśli gra okaże się sukcesem będziemy mogli liczyć na kontynuacje osadzone w tym samym uniwersum. Tak mi się wydaje, gdy patrzę na jej tytuły w Japonii i na Zachodzie. Zresztą chyba podobnie jest w przypadku Sakura Taisen (ale głowy nie dam).
Don_Pedro
Pierwsze co rzuca sie w oczy to naprawde swietnie wykonana grafika w unikalnym, kreskowkowym stylu! Poczatkowo myslalem, ze Valkyrie of the Battlefield to RPG, a jednak jest to strategia turowa. I bardzo dobrze! Jesli okaze sie naprawde swietna z pewnoscia wyrwe ja za stowke. happy.gif
YETI
Trzymam kciuki za ten tytuł, strategi turowych jest bardzo mało (na PS3 w ogóle) więc tym bardziej czekam na pierwsze oceny.

PS. Przypomina bardzo Ring of Red, pamięta ktoś ten tytuł od Konami? smile.gif
Master Pain
Kilka skrinów: http://gamersyde.com/news_6031_en.html
albz74
CYTAT
Sega veröffentlicht Valkyria Chronicles in Europa

25.02.08 - Sega gibt bekannt, dass das Rollenspiel Senjô no Valkyrie (engl. 'Valkyria of the Battlefield: Gallian Chronicles') als Valkyria Chronicles im Herbst 2008 in Europa erscheinen wird.

cool.gif
Czyli po ludzku - na jesieni gra ukaże się w Europie.
Master Pain
CYTAT(Enkidou @ 26 02 2008, 00:08) *
U nas VC pojawi się jesienią
wink.gif
Faranell
CYTAT(YETI @ 26 02 2008, 09:36) *
Trzymam kciuki za ten tytuł, strategi turowych jest bardzo mało (na PS3 w ogóle) więc tym bardziej czekam na pierwsze oceny.

PS. Przypomina bardzo Ring of Red, pamięta ktoś ten tytuł od Konami? smile.gif

Mialem pisac to samo;)
Zagrywalem sie w Ring Of Red,gierka full wypas,dla niektorych nudna i monotonna ale mi podeszla;) Gierka na dlugie dlugie godziny.
Dr.Czekolada
http://www.gametrailers.com/game/5515.html N-n-n-n-niesamowita gra O_O......... nie moge się doczekać aż w nią zagram ..!!!!!!....... (Oczywiście nie w krzaczkach tongue.gif).
theGrimReaper669
wow, kolega mi sie zachwycal ta gra,zagram napewno
Enkidou
Rozpoczynając ten temat zapomniałem wspomnieć o jednej istotnej rzeczy. Otóż muzykę do Valkyria Chronicles napisze sam Hitoshi Sakimoto (FFXII, FFT, Vagrant Story i połowa wszystkich wydawanych dziś gier w Japonii). Dziś pojawiło się więcej informacji, więc jest okazja do nadrobienia zaległości:

- 2 płyty
- 54 utwory (w tym: aranżacje i kawałki niedostępne w grze)
- 3045 yenów

Wychodzi 21 maja.

http://www.famitsu.com/game/news/1214523_1124.html (pod linkiem jest lista utworów ale całość jest po japońsku)
Enkidou
Wygląda na to, że niektórzy na kilka dni przed premierą już grają. Do sieci trafił opening:
http://pl.youtube.com/watch?v=-0McmxKhLsI&eurl=

Jak będą jakieś opinie, to może coś napiszę. Na razie można wspomnieć o tym że:
- Famitsu dało 34/40 (scenariusz i reżyseria są według nich na wysokim poziomie, gra jest wymagająca, łączy elementy akcji i strategii dając poczucie czegoś oryginalnego, świeżego)
- Game Watch napisał, że content VC można nazwać imponującym/epickim

Martwi tylko, że Sega nie ma zbyt wygórowanych nadziei wobec VC patrząc na to ile kopii trafi do sprzedaży na początku. ;/

drk2
Mnie interesuje czy beda jakies elementy rpg i na jaka skale ?Wszedzie pisza ,ze to strategia turowa...a ja myslalem ze to bedzie strategia rpg ,cos jak Front Mission...

edit: Pierwsze 10 minut !
Sanryu
Niedawno bardzo sie nakrecilem na ten tytul i jest teraz jednym z bardziej wyczekiwanych przeze mnie tytulow smile.gif Trzeba przyznac, ze oryginalnie wyglada grafika (nie same hdry, pixel shadery 666 itp. wink.gif )Can't wait smile.gif
Paliodor
Valkyria Chronicles jeszcze wcześniej :
http://polygamia.pl/valkyria-chronicles-jeszcze-wczesniej

Na Gamestop można już składać pre-ordery w cenie 59,99$, do zamówień dodawany jest art book z gry (do wyczerpania zapasów).

Trailery z Valkyria Chronicles dla wszystkich zainteresowanych, jest już ich całkiem sporo i można sobie nimi umilić czas na premierę gry.

Dla mnie jest to jedna z najbardziej wyczekiwanych gier końca roku. Prezentuje się przepięknie, system ,, Canvas" nadaje tej grze niepowtarzalny i unikatowy klimat, nie ma to jak odskocznia od ciągłych HDR'ów, bump-mappingów, shaderów itp. , a w dodatku jest to exclusive na PS3. I szkoda tylko, że z tego co widzę zainteresowanie nią graczy i redaktorów magazynów growych jest takie małe. No ale cóż takie chyba czasy, że jak krew się nie leje i nie ma graficznych wodotrysków to nie ma co się już grą przejmować ...
ziemia1
do zassania z psstore

DEMOS

► Valkyria Chronicles (581 MB)
Oblesny
ciekawy system ;] nie widzialem niestety ingerencje w ekwipunek/ability (jezeli takie beda) a chcialbym - same strzelanie w demku ;] ale gra ciekawa moze byc
ziemia1
Świetne demo które do mnie przemawia - kup pełna wersję, brakuje rzeczywiście opcji zmiany ekwipunku. ponoć w pełnej wersji mozna tego dokonać w miastach, ale dla wszystkich jednostek danego typu. Czas na przejście gry to podobno 40 godzin, bez zadań pobocznych.
W japoni podobno wydano dodatkowe bitwy i jednostki/postacie/ekwipunek jako dlc.
http://pl.youtube.com/watch?v=ds8Y5jCMufs&...feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=5auaH79pjwo&translated=1

Nie rozumiem tylko czemu brakuje tu multi, strategir turowe to były pierwsze gry gdzie miałem taką mozliwość i chęć zabawy.

Najwyzsza ranga jaką osiągnąłem to C, po dwóch próbach, ale raczej sie tylko bawiłem, cel na weekend A
Arkady
Jak do tej pory nie byłem do końca przekonany do gry, ale po zagraniu w demo, kupuję na 100%. Dla mnie świetna gra, innowacyjna grafika i przyjemny interfejs, ataki przypominają te z Ring of Red, dla mnie rewelacja! Jeszcze tylko przydałaby się ciekawa fabuła i jakieś smaczki do odkrywania. Wiadomo coś o trofeach?
stabik
Czy ja mam brak skilla czy ta gra jest nieco szybsza od gry w szachy?
Dr.Czekolada
CYTAT
Czy ja mam brak skilla czy ta gra jest nieco szybsza od gry w szachy?

Tzn co ?, spodziewałeś się jakiegoś 100% action rpg czy jak ? tongue.gif.
sakiu
Demo za(pipi)iste, szkoda że zapłaciłem już za import Eternal Sonata, bo bym Valkyrie od ręki wziął sad.gif

No żesz ty w morde ~_~
Paliodor
A ja miałem zamawiać Eternal Sonatę ale jednak skuszę się wpierw na Valkyrię Chronicles happy.gif
Łebi
Oj brakuje mi tego typu gier na ps3. Od dawna byłem napalony na ten tytuł, demo tylko utwierdziło mnie w przekonaniu że warto tę gierkę kupić.
ziemia1
rank A zdobyta (używając tylko scout) ,podono jest jeszcze ranga S.
Sep
Ładna grafika, bardzo ciekawy gameplay, czekam z niecierpliwością do premiery, oby tylko fabuła była na poziomie i będzie obowiązkowy zakup w tym roku happy.gif
the_m
Demo tej gry przekonało mnie na 100%, że chce pełną wersje biggrin.gif Przed demem bałem się, że gra będzie wolna, bez pomysłu na rozgrywkę ale okazało się, że jak na strategie mamy dynamiczny gameplay i co najważniejsze ciekawie zrealizowany. Graficznie tez jest świetnie.
Takich exclusivów na PS3 oczekuje, miło, że Sega odzyskuje formę smile.gif
orpelek
Wczoraj przeszedłem demo chyba z pięć razy. A i dzisiaj zamierzam jeszcze spróbować. Typowa strategia, można kombinować na wiele sposobów. Nie wiem dlaczego ale w czasie gry mam nieodparte skojarzenia z genialnym Vandal Hearts na PSONE.
Moim zdanie gra zarządzi, typowo japoński sposób przedstawiania opowieści umiejscowiony w Europie. Połączenie genialnie się udało. Dla mnie Must Have. Tylko nie bardzo wiem którego premiera, bo chyba w listopadzie.
Jeszcze jak by była wersja PL to by był dopiero czad.
Zachęcam do sprawdzenia demka.

Pozdro...
sakiu
EU chyba 31.10.2008, co do PL to chyba nawet nie ma kto tej gry u nas wydać ;p więc zostaje allegro z wysokimi cenami, albo import z UK jak masz kartę kredytową....
DJ1988
CYTAT(sakiu @ 23 10 2008, 08:24) *
EU chyba 31.10.2008, co do PL to chyba nawet nie ma kto tej gry u nas wydać ;p więc zostaje allegro z wysokimi cenami, albo import z UK jak masz kartę kredytową....

http://www.sklep.psxextreme.pl/product_inf...roducts_id=4097
sakiu
Nie ma polskiego dystrybutora, o to mi chodziło ;p z PL dystrybucją by dało pewnie cenę mniejszą o 10zł ) taniej wychodzi zakup na game.co.uk o chyba 20-25 zł haha....chociaż jak złotówka będzie tak pikować nadal to niedługo import będzie nie opłacalny sad.gif

EDIT:
Recenzja na eurogamer.net 8/10
Szkoda, że muszę 2 tygodnie czekać bo już kase na sonatę wydałem xD
orpelek
CYTAT(sakiu @ 25 10 2008, 07:43) *
Nie ma polskiego dystrybutora, o to mi chodziło ;p z PL dystrybucją by dało pewnie cenę mniejszą o 10zł ) taniej wychodzi zakup na game.co.uk o chyba 20-25 zł haha....chociaż jak złotówka będzie tak pikować nadal to niedługo import będzie nie opłacalny sad.gif

EDIT:
Recenzja na eurogamer.net 8/10
Szkoda, że muszę 2 tygodnie czekać bo już kase na sonatę wydałem xD

Raczej nie wycjodzi taniej. 39,99 funtów x kurs 4,85 = 194 zł. Czyli drożej. A jeszcze do tego wysyłka...
sakiu
he? jak sprawdzałem jakis czas temu to VC była po 34.99 albo 32.99 .....a teraz 39.99? dziwne o_O coż w takim razie rzeczywiście się nie opłaca, do tego dochodzi spadek złotówki, więc zupełnie import odpada....
muadib83
Hehe w tym przypadku potwierdza się moje zdanie o demkach:) Zagraj i sprawdź - w tym przypadku na + (co jest rzadkościąsmile.gif)
Dr.Czekolada
CYTAT
Hehe w tym przypadku potwierdza się moje zdanie o demkach:) Zagraj i sprawdź - w tym przypadku na +
Ojjj no nie bądź taki skromniutki, zapomniałeś o "dick effect" ? XD.
Akurat w przypadku VC praktycznie wszystko było już wiadome po trailerach, pokazywały wystarczająco dużo by już lecieć po pudełko z grą ! (a przynajmniej w moim przypadku tongue.gif).
sakiu
Doszedłem do wniosku, że FUK THIS...gre kupię z tygodniowym, max dwu poślizgiem ;p znalazłem już nawet sklep w UK, co wysyła do PL i mają bardzo tanio w promocji ;p mam nadzieję, że ta promo będzie długo *cough*
nightrunner
http://ps3.ign.com/articles/925/925395p1.html

IGN bardzo dobrze ocenia VC biggrin.gif Ja już po demku wiedziałem że to będzie perełka ^^
Sanryu
Kupilem N+ i z ciekawosci zerknalem na ocene VC...6.9/10 laugh.gif , a sama recenzja 2x laugh.gif wink.gif
Dr.Czekolada
Ja tam im nie ufam :|. A jak wasze wrazenia, ktos gral ?.
Ficuś
VC to jedna z tych gier ,które z braku kasy na pewnie nie kupię bo są lepsze tytuły na rynku,a chętnie bym ją sprawdził.Dla takich gier czasem żałuje,że PS3 nie jest jeszcze "po ciemnej stronie mocy"
Paliodor
CYTAT(Sanryu @ 5 11 2008, 13:14) *
Kupilem N+ i z ciekawosci zerknalem na ocene VC...6.9/10 laugh.gif , a sama recenzja 2x laugh.gif wink.gif

Ta ocena to śmiech na sali, nie dość że w psx dali 6 za grafę to jeszcze śmieszniej jest w N+ laugh.gif

A tu przekrój ocen z Game Rankings, średnia 86% smile.gif :
http://www.gamerankings.com/htmlpages4/942165.asp
Enkidou
N+ ---> lolz. Kupiłem jakiś czas temu jeden numer, ten z okładką z Heavy Rain, i były to najgorzej wydane przeze mnie złotówki w ostatnim czasie. Nie wiem czy trafiłem na zły numer, czy ten poziom to normalka tam.

Kto recenzował i co napisał bo też kcem się pośmiać. : (

Edit: Dzięki z info Guts.
Guts
CYTAT(Enkidou @ 5 11 2008, 19:34) *
N+ ---> lolz. Kupiłem jakiś czas temu jeden numer, ten z okładką z Heavy Rain, i były to najgorzej wydane przeze mnie złotówki w ostatnim czasie. Nie wiem czy trafiłem na zły numer, czy ten poziom to normalka tam.

Kto recenzował i co napisał bo też kcem się pośmiać. : (

Przejrzałem dzisiaj recke w N+ na szybkiego w Empiku. Cała recka składa się z opisu mechanizmu zabawy i w sumie tyle... W ostatnim akapicie autor (nie zwróciłem uwagi na to, kto odpowiada za tego paszkwila) stwierdza, że grafa i muza stoją na wysokim poziomie, natomiast w ramce z plusami i minusami zarzuca: idiotyczną fabułę, zbyt długie i głupie filmiki między misjami, błędy w systemie gry (chociaż w samej recenzji fakt ten nie został szerzej omówiony). Ogólna ocena: 6.9/10. W ramce obok inny recenzent (chyba Kaxi) dał 8.
Belcoot
Najgorsze, że wielu się tą recką będzie sugerować... Brakowało jeszcze typowego dla nich "w oczekiwaniu na następnego fajnala można popykać, choć w sumie nie ma co". N+ (z wyjątkiem może Kaxi'ego właśnie) coś od dawna nie lubi jRPGów, które nie pochodzą od Square-Enix, lub L5. Fuck them tongue.gif !
Guts
CYTAT(Belcoot @ 11 11 2008, 11:27) *
Najgorsze, że wielu się tą recką będzie sugerować... Brakowało jeszcze typowego dla nich "w oczekiwaniu na następnego fajnala można popykać, choć w sumie nie ma co". N+ (z wyjątkiem może Kaxi'ego właśnie) coś od dawna nie lubi jRPGów, które nie pochodzą od Square-Enix, lub L5. Fuck them tongue.gif !

To jest zastanawiające, że od paru już lat redaktorzy tego pisma wyznają filozofie, iż każda gra od SE, nawet gdyby była najgorszym badziewiem, nie jest zła, tylko co najmniej b.dobra. Stąd kontrowersyjna ocena dla Dirge of Cerberus ( 8 ) czy inne kwiatki. Może SE prócz Famitsu płaci jeszcze komuś ? laugh.gif
Dr.Czekolada
CYTAT
Najgorsze, że wielu się tą recką będzie sugerować...

Co, że kto niby ?. Na pewno nikt z moich znajomych tongue.gif (bo już przestaje być moim qmplem).
sakiu
Ma ktoś już? ;p jeśli tak to opinie?
Paliodor
Ja będę miał Valkyrię dopiero w przyszłym miesiącu bo wydatki mi póki co nie pozwalają na zakup dry.gif Ale jak tylko zacznę grać to zdam relację z pierwszego kontaktu z grą.
Arkady
Szkoda, że złotówka poleciała na łeb, bo już bym miał grę, no ale doszła przynajmniej figurka XD
Ciekawe czy będą i u nas dodatki, w Japonii mają już chyba trzy, stopień Hard i chyba dwie postacie. Mogłaby Sega wspierać ten tytuł dłużej, dodatkowe misje w takiej grze pasują jak najbardziej.

sakiu
Ta, chciałem kupić pennego na HK store i LOLZ, dolar hong kongski z 23groszy nabił na 49groszy w tydzien, WTF!!! sad.gif az krew zalewa człowieka, jak nie można importować confused.gif
Enkidou
Dodatki do VC mają być dostępne też w anglojęzycznej wersji. Tak na oficjalnym blogu PlayStation przynajmniej wyczytałem kilka dni temu.

I btw ciekawostka która dziś wypłynęła. Od wiosny emitować będą anime na podstawie VC. Odpowiadać będzie za nie A-1 Pictures (m.in. Persona Trinity Soul).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.