Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows MX6
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
Mikes
Dostałem cynk od ako o takim windowsie, który jest stuningowaną wersją XPka zajmującą znacznie mniej miesca z wyglądam visty i znacznie sprawniejszym działaniem. Przymierzam sie do formatu więc zastanawiam sie czy nie sciagnac tego wynalazku. Bawił się ktoś tym? Warto zaryzykować?

EDIT: Chodzi o MX6, literówka.
Di
Jutro prawdopodobnie będę formatował dysk i instalował tego Windowsa. Za kilka dni opiszę wrażenia.
Coati
ja na nim pracuje od kilku mechow.

jedyne problemy z nim zwiazane wynikaja tylko przy instalacji... brak obslugi myszki pod usb, bluescreen po restarcie itp. ale po zakonczeniu instalacji wszelkie problemy znikaja.

reszta to same plusy.
system troche szybciej sie bootuje
zostaly wywalone niepotrzebne komponenty windowsa
szata graficza to tylko zmieniony theme ale jednak cieszy
system jest wykrywany jako oryginalny
posiada stosunkowo nowe poprawki

ogolnie jest ok
greah
A skąd pewność, że nie ma w kodzie jakiegoś chochlika?
stona
Nie ma takiej pewności dlatego dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest Zwykły XP pro + nLite i samemu kastrować dziadostwo smile.gif
Stachu
dokładnie

przy pierwszym instalowaniu tego dziadostwa straciłem cały dysk C:

Przy instalacji system sie wiesza, nie tylko mi z tego co czytałem. Taka loteria. Jak akurat tobie sie nie zawiesi to możesz smiało uwazac sie za szczęsliwca i lecieć po kupon na lotka. Też moze Ci sie uda:]

Instalowałem to ofkoz na dysku D, tak, żeby smiało moc to odinstalować jak cos pojdzie nie tak. Niestety. Instalka sie zawiesiła, myszka przestała działać, niegieski ekran z napisem error. Powiedziałem sobie 'ch*uj' i zrestartowałem kompa, zeby moc odpalic starego XPeka. Nie mogłem tego zrobić bo zainstalował się plik bootujący<niekompletny> i nawet gdy chciałem właczyć ten stary system pokazywało mi się error. Byłem zmuszony sformatować wszystkie dane i wgrać od nowa starego xpeka.

A sam MX6 po zaintalowaniu? Nic ciekawego. Zyskujemy AŻ pare mega więcej miejsca na dysku, bo gosciu wyciął z systemu przywracanie systemu<bardzo przydatne przy pracy z windowsami>

30 minut roboty, a więc mniej niz trwa instalacja tego badziewia, mozna samemu skonfigurować XPeka wedle własnego 'widzimisie', a jak odłączymy "zbędne" narzedzia systemu typu defragmentator, czy przywracanie systemu to komputer też bezie szybciej chodził. Jednak ta szybkośc i tak jest względna, bp mając więcej niż 256 RAM nie odczuwa się wzrostu wydajności.

Nowy skin? Waaaaw, kolejny klon Visty. Na deviantarcie jest co najmniej 2 tysiące ładniejszych skinów.
Poprawki? i tak niedługo wyjdzie SP3 do XPeka i będzie go trzeba wgrywac na nowo.

Zdecydowanie bardziej polecam zwykłego Xpeka + jakiegoś tweekera. Wyłączamy raportowanie błędów. Usówamy cclenarem zbędne pliki np. ok 500 mega zapasowych instalek poprawek służących tylko i wyłącznie do ich odinstalowania xD. Sciagamy jakiegos fajnego skina ofkoz najpierw pat(pipi)emy xpeka UX theme patcherem i mamy podobny efekt
Yacek
Z tego typu wynalazkow pewny jest Windows XP eXPerience edition i Server 2003 eXPerience edition. Jade na tym ostatnim od roku i wszystko dziala jak nalezy, absolutnie zadnych problemow.
signap
mnie zastanawia po co komus taki XP skoro ma dosc dobrego kompa nie mowiac ze nowego...
stona
Hehe, człowiek już chyba z przyzwyczajenia patrzy na to. W dobie 2GB ramu i nieskończonych HDD raczej na takie rzeczy jak 40MB więcej użytego ramu czy 500MB więcej na dysku nie powinno to robić różnicy .. a jednak wink.gif
Berion
Najnowszy to zdaje się MX8.

Osobiście wolę samemu wywalić to co uważam za zbędne np. nLite'm (ale trzeba uważać). Po co? Np. żeby wywalić głupoty z których się nie korzysta, spyware itp. i resztę programów, które są zbyt ubogie aby się do czegoś nadawały (większość jak paint, notatnik, moviemaker, wmp... szkoda, że IE nie za bardzo się da). Można też sobie zintegrować potrzebne sterowniki.

Taki odchudzony system jest też bardzo dobrym pomysłem pod kątem VM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.