W związku z awarią starego tv zamierzam zainwestować w nowe pudło. Co prawda na obecną chwilę nie mam w planach kupna X360 ani PS3, nie zamierzam też póki co bawić się w raczkującą u nas telewizję hd, ale nie będę przecież teraz kupował telewizora crt.
I teraz podstawowa kwestia - wiem, że gry ze starszych konsol odpalone na lcd wyglądają koszmarnie. Ostry jak żyleta obraz uwydatnia brak wygładzania krawędzi i kiepskie tekstury, wszystko wygląda plastikowo i sterylnie. W związku z tym mam pytanie, czy można ten efekt jakoś zniwelować poprzez pogrzebanie w ustawieniach tv, albo przez podpięcie konsoli przez kabel dający słabą ostrość tj. kabel dołączany przez Sony do PS2 ?
No i kwestia numer 2. Ze względu na niewielką powierzchnię mojego pokoju jedyne panele 26" (a w takie właśnie celuję), jakie mogą wchodzić w grę to takie, które mają głośnik umieszczony na dolnej ramie, a nie po bokach, bo inaczej nie miałbym jak okna otworzyć ; ]. Może ktoś polecić jakiś telewizor tego typu ? (26", głośnik na dolnej ramie, 720p w zupełności wystarczy, cena w okolicach 2000

)
Nie da się na tyle "pogorszyć" obrazu by na lcd wyglądał on tak dobrze jak na crt.
Jak nie zamierzesz grać czy oglądać niczego w hd to na kij Ci lcd hd ready ?? Wierz mi, obraz będzie duuużo gorszy. To już lepiej jakiś mały 100Hz (i z np. progresiv scan) crt za parę stów kupić. Ewentualnie jakiś mały lcd o rozdziałce 480p choć i tu obraz będzie gorszy niż na crt (kolory, czerń itp).
Dla mnie branie na siłę lcd hd ready to wyrzucenie kasy w błoto. Nie lepiej zaos
zczędzić i za jakiś czas kupić ps3 czy x360 ?
CYTAT(Łebi @ 11 03 2008, 10:48)

Nie lepiej zaoszczędzić i za jakiś czas kupić ps3 czy x360 ?
Jak kupi PS3, czy X360, to raczej nie bedzie gral na CRT, wiec i tak bedzie musial wymienic TV.
Teraz kupi lcd którego potencjału nie będzie wykorzystywał a za rok czy dwa kupi ps3 i będzie szarpał na kiepskim już wtedy telewizorku ??
Lepiej zaoszczędzić na jedno i drugie, ceny rosły nie będą i w czas zakupu konsolki lepsze tiviki za mniejsze pieniądze będą.
Ta, a do czasu kupna PS3, PS2 podepnę sobie do lodówki, a wiadomości/mecz obejrzę w mikrofalówce ? ;]
Ja naprawdę nie mam szajby na punkcie technologii HD, więc wieje mi, czy tv kupiony ewentualnie teraz, za rok nie będzie już dżezi. Jedyne wymagania jakie mam, to obsługa 720p, jako taki kontrast, żeby kolor czarny nie był jasno szary no i żeby mieściło się to u mnie w pokoju.
A do tego czasu podepniesz do
panasonica crt 100hz z progresiv scanem, którego kupisz za 500zł na allegro czy gdzie tam będziesz chciał.
Jeśli nie masz szajby na hd to po co Ci odbiornik o wysokiej rozdzielczości w domu skoro i tak nie zamierzasz żadnego sygnału hd do niego podprowadzać ??
Obraz z tv analogowej lub konsoli poprzedniej generacji na takim tv zawsze będzie gorszy niż na zwyczajnym crt !
No ale to Twoje dwa tysiaki i zrobisz co zechcesz...
duncanlove
14 03 2008, 20:32
A ja mam pytanie:
Zakładając ze kupie sobie PS3 z pełna kompatybilnościa wsteczna to czy gry z ps2 grane na ps3 podpietego do LCD beda dobrze wygladać czy beda jak to ktoś napisał "sterylne" ?
w czerwcu tez wskakuje pelna geba w ps3, ale bez kompatybilnosci, po co mi to, taniej wyjdzie kupic dwie konsole, nieskonczylem wielu gier na ps2 wiec bede powoli dozowac sobie co lepsze tytuly. no a ze do ps3 potrzebne mi full hd wiec wlasnie pod ten tv podepne tez ps2. pamietam ze gry z psx odpalane na ps2 mialy opcje jakiegos sprzetowego wspomagania, jedna opcja byla do szybszego wczytywania a druga do poprawienia grafiki.
moze ktos napisac jak jest teraz ?? no i czy lepiej jest kupic konsole z kompatybilnoscia wstecz generowana za pomoca plyty z ukladem ps2 czy software'owo ?? choc to pytanie jest nie namiejscu biorac pod uwage fakt ze konsole z ukladem ps2 nie sa juz produkowane. i ciezko jest je zdobyc ale zawsze mozna na aukcji.
Jeśli masz bazę tytułów na ps2 to lepiej kupić wersję sprzętowo emulującą czarnulę (więcej gier działa poprawnie).
Tak ps3 poprawia nieznacznie grafę (w ustawieniach konsoli), jednak na lcd nie będzie to tak pięknie wyglądać jak na mniej ostrym obrazie ze zwykłego crt.
duncanlove
14 03 2008, 23:46
To ze tak powiem: to jest do bani!
Chciałem sobie kupić LCD do pokoju i przy okazji PS2 żeby popykać w gry (znalazłem około 20 tytułów które chciałbym przejść) a po roku jak gry stanieją, kupić ps3/x360. A przeciez nie bede na ten rok kupował crt pod ps2 ;/
mysle ze jednak zdecyduje sie kupic dwie konsole, taniej wyjdzie niz ps3 z emulacja. az tym tv to faktycznie moze czas pomyslec o jakisch okularach ktore rozmyja ten ostry obraz
konstant
15 03 2008, 13:16
Dziwna sprawa jest z Okami, gra odpalona przez Ps3 na 32' LCD wyglda po prostu za.(pipi)iscie!
Zadnych zabkow itd. To chyba za sprawa specyficznej grafiki.
God of War II nawet tak dobrze nie wyglada.
nom na widok takiego mgs, gran turismo zbiera na wymioty ale juz crash bandicoot kula world wygladaja wdeche fajnie.
Jeśli podłączy się Ps2 componentem, to grafika naprawdę nieźle wygląda na LCD.
A jeśli gra ma opcję progresiv scan, to już całkiem dobrze.
w tej chwili poprawiles mi humor
na wiki znalazlem liste gier i sposob jak go wlaczyc
List_of_HD_Enhanced_PS2_games
duncanlove
22 03 2008, 15:54
A znalazł ktos moze SS porównujace obraz ps2 na crt i lcd?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.