Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Prezentacja maturalna o grach - dobór bibliografii
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Soultimer
Witam wszystki w swoim pierwszym temacie rolleyes.gif . Ponieważ nie uśmiechało mi się czytanie wielkich dzieł naszej literatury podczas gdy na dworze będzie panować świetna pogoda nie byłem zbyt oryginalny i po przeczytaniu jednego z numerów PE wybrałem temat "gry wideo jako forma adaptacji utworów literackich - omów temat".

Przygotowałem sobie listę wszelkich znanych mi książek które w jakiś sposób bazują / łączą się z grami, ale.. Obawiam się, czy czasem czegoś nie pominąłem. Dlatego poniżej wklejam listę, jeśli ktoś z Was zna jakąś grę bazującą w jakiś sposób na książce (nie musi to być jakiś super hit, ale oczywiście dobre do czytania książki i ciekawe gry są jak najbardziej pożądane ), proszę o uzupełnienie (w nawiasie tytuł gry) - będę bardzo wdzięczny happy.gif .

Terry Pratchett – „Blask fantastyczny”, „Kolor magii”, „Mort” (o ile się nie mylę, to właśnie na tych trzech bazowała druga część Discworld z PSX'a).
J. R. R. Tolkien – „Władca pierścieni” i "Hobbit" (Było kilka gier)
T. Clancy – „Tęczowa szóstka” (Cała seria Rainbow Six)
R. Kipling – „Księga dżungli” (Również kilka tytułów)
Burroughs – „Tarzan” (Co najmniej jeden fajny platformer)
J. K. Rowling – „Harry Potter” (Kilka mniej lub bardziej ciekawych pozycji)
C. Lewis – “Opowieści z Narni” (Było coś w tych klimatach)
Dante Alighieri – „Boska komedia” (DMC)
Philip K. Dick – „Łowca androidów” (Wiadomo - na siłę można by też wciśnąć Parasite Eve)
Philip K. Dick – “Raport mniejszości” (Wiadomo)
G. Wells – „Wojna światów” (Wiadomo)
M. Puzo – „Ojciec chrzestny” (Wiadomo)
Bramstoker – „Drakula” (Coś z Castlevanii)
J. Parandowski – „Mitologia” (GOW oraz np. Zeus: Master of Olympus)
Campbell – „Who goes there?” (“The Thing”) (Wiadomo)
D. Brown – “Kod Leonardo da Vinci” (Wiadomo)
F. Herbert – “Dune” (Wiadomo)
A. Christie –“I nie było już nikogo” (Jest przygodówka na PC)
J. Verne – „Z Ziemii na Księżyc”, „Wokół Księżyca” (J.w.)
A. Sapkowski - "Wiedźmin" (Wiadomo)
H. Pyle - "Wesołe przygody Robin Hooda" (Robin Hood: Legenda Sherwood - niestety z ciekawszych to chyba tylko ta pecetowa pozycja)
Ch. Paolini - "Eragon" (Wiadomo)
A i B Strugacki - Roadside Picnic (S.T.A.L.K.E.R. (Shadow of Chernobyl))
H. P. Lovecraft - "Zew Cthulhu" (Wiadomo)
Robert E. Howard - "Conan" (Wiadomo)
Philip K. Dick - Ubik (Wiadomo)

Teraz w drugą stronę, czyli książki (lub krótkie nowelki) na podstawie gier (już mniejsza o autorów):

Baldurs Gate
Diablo
Doom
Gabriel Knight
Halo
Perfect Dark
Sonic the Hedgehog

Starałem się skupić głównie na pozycjach konsolowych, nie brałem też pod uwagę tytułów, których treść bazowała na podstawie jakieś nie łatwej do zdobycia książki lub noweli (znalazłem np. 'Suikoden I+II are loosely based on the classic Chinese novel Shuihuzhuan ("Water Margin")').

Jeśli coś mi się przypomni, uzupełnie listę, na razie czekam na Wasze propozycje / komentarze.

Pozdrawiam -

ST.

kotlet_schabowy
Małe rady :
-chyba to już wiesz, ale przypomnę, że lepiej nie brać więcej niż pięciu par książka:gra.
-przykład Ojca Chrzestnego i Harry'ego Pottera nie jest najlepszy, bo to gry bardziej na podstawie filmu będącego adaptacją książki (w Ojcu Chrzestnym jest to bardzo odczuwalne).
-wykorzystanie analogii Mitologia Parandowskiego : God Of War byłoby raczej błędem. GOW (i inne gry w klimatach mitologicznych) nie czerpią z tego konkretnie utworu, tylko, można zakładać, innych tego typu "opracowań" w krajach, gdzie gierka jest tworzona. Zresztą to tylko pomoc w kreowaniu świata na podstawie luźno funkcjonujących podań. Oprócz tego dobre przykłady, Wiedźmin wydaje się obowiązkową pozycją do wymienienia smile.gif. Oprócz tego Rainbow Six, LOTR (starsza część, Drużyna Pierścienia, powstała bezpośrednio na podstawie książki, nie filmu), pomysł z tym DMC też niezły.
Soultimer
CYTAT(kotlet_schabowy @ 11 03 2008, 21:43) *
Małe rady :
-chyba to już wiesz, ale przypomnę, że lepiej nie brać więcej niż pięciu par książka:gra.
-przykład Ojca Chrzestnego i Harry'ego Pottera nie jest najlepszy, bo to gry bardziej na podstawie filmu będącego adaptacją książki (w Ojcu Chrzestnym jest to bardzo odczuwalne).
-wykorzystanie analogii Mitologia Parandowskiego : God Of War byłoby raczej błędem. GOW (i inne gry w klimatach mitologicznych) nie czerpią z tego konkretnie utworu, tylko, można zakładać, innych tego typu "opracowań" w krajach, gdzie gierka jest tworzona. Zresztą to tylko pomoc w kreowaniu świata na podstawie luźno funkcjonujących podań. Oprócz tego dobre przykłady, Wiedźmin wydaje się obowiązkową pozycją do wymienienia smile.gif. Oprócz tego Rainbow Six, LOTR (starsza część, Drużyna Pierścienia, powstała bezpośrednio na podstawie książki, nie filmu), pomysł z tym DMC też niezły.

Co do pierwszego to owsze, chcę się ograniczyć do około czterech, może pięciu pozycji, jednak najpierw sprawdzić, co z czego w ogóle mogę wybierać. Z GOW jeszcze przemyśle, przecież nie tylko ta gra w jakiś sposób kojarzy się z mitologią (jest też np. Hercules). Z Wiedźminem zaś jest taki problem, że ta gra nie pójdzie na moim PC, a chciałbym zagrać w dany tytuł żeby jak najlepiej sprawdzić jego treść (w porównaniu z książką). Dałem go dość "rezerwowo", gdyż spodziewałem się, że dostanę taką propozycję (jeszcze pomyślę jak to rozwiązać).

Gizi
Przypomniała mi się stara produkcja Cryo jaką jest Faust powinna się nadać : ) Książka Goethego. A tu masz link do recki i część fabuły gry smile.gif
http://gry.wp.pl/filtr;1,0;x;gra,25,555;fa..._soul;core.html
Jak coś mi się jeszcze z tych starszych przypomni to zedytuję.
Zaton.
Może książki na podstawie Warcrafta? Było ich kilka (tytułów nie pamiętam).
Dante
P k dick doktor blutgheld(na siłę deus irae) plus trochę opowiadań-fallout
Romance of the Three Kingdoms-chyba wiadomo co
Berion
Co do Parasite Eve: jest bodajże taka pozycja i bodajże to Square z niej czerpało.
Saunter
Clancy napisał też Splinter Cella 2 części.
Dante
CYTAT(Berion @ 16 03 2008, 03:22) *
Co do Parasite Eve: jest bodajże taka pozycja i bodajże to Square z niej czerpało.

Parasite Eve is the name of a Japanese novel by Hideaki Sena, first published in Kadokawa Horror Bunko, which has been adapted into a 1997 film and a 1998 video game for the Sony PlayStation by Squaresoft. A sequel to the game was released in 1999, also for the PlayStation.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.