Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Speedrun na PSX
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PSone
Iceman
Jakie gry skonczyliscie na czas a jakie macie zamiar dopiero rozłożyć? PS. Co wog?le sądzicie o speedrunach?
Coati
MGS!! 6x w jeden dzien... tzn na wszystkich poziomach trudnosci no i jakos tak szybko zlecialo wink.gif na extreme przebiegniecie gry cos kolo 1h biggrin.gif mialo sie kiedys skila xD
Iceman
CYTAT(Coati @ 15 03 2008, 20:19) *
MGS!! 6x w jeden dzien... tzn na wszystkich poziomach trudnosci no i jakos tak szybko zlecialo wink.gif na extreme przebiegniecie gry cos kolo 1h biggrin.gif mialo sie kiedys skila xD

Dlaczego piszesz w czasie przeszłym???
Nawet dziś gry z PSone dają radę.
Ja teraz męczę Residenta 1 z nożem na czas i idzie mi coraz lepiej smile.gif
FLooK
MGS i Resident jest liniowy. Spróbujcie Gran Turismo wink.gif . Choć i tak szacun dla Was, MGS w godzinke... nono.
PiotrB
Dino Crisis skończone w 1h28min bez używania jakiejkolwiek broni. Nawet szybciej niż koleś, który pisał poradnik na GameFaqs (Speed Game Walkthrough).

Dino Crisis 2 skończone w 1h17min z rangą S.

Iceman
CYTAT(PiotrB @ 15 03 2008, 21:18) *
Dino Crisis skończone w 1h28min bez używania jakiejkolwiek broni. Nawet szybciej niż koleś, który pisał poradnik na GameFaqs (Speed Game Walkthrough).

Dino Crisis bez broni też kończyłem w podobnym czasie smile.gif
Z drugą częścią nie mam aż tak dobry wynik
respect
Coati
CYTAT(Iceman @ 15 03 2008, 23:01) *

Dlaczego piszesz w czasie przeszłym???
Nawet dziś gry z PSone dają radę.
Ja teraz męczę Residenta 1 z nożem na czas i idzie mi coraz lepiej smile.gif

źle mnie zrozumiales wink.gif to JA kiedys mialem wiekszego skila i takie przebiegniecie mgs'a bez alarmow saveowania itp to nie byl wiekszy problem wink.gif

a w gry z psx'a gram nadal na swoim psp... aktualnie thrill kill ale to juz lece offtopem.

co do tematu to wszystkie 3 crashe w 1.5 dnia smile.gif ale to chyba nie jest dobry wynik smile.gif
nWo
a ja to resident evil 1 i 2 ponizej 3h zeby rakietnice zdobyc, a po co mi to bylo ?? pająków juz sie nie bałem ani zadnego bossa, do dupy taka gra nie_wiem_.gif przynajmniej w residenta bo tu bac sie trzeba albo przynajmniej udawac a tak klimat ulecial.
Iceman
Nie uważam że przechodzenie Resident Evil 1,2,3 lub innej gry na czas zabija w tej grze klimat. Wręcz odwrotnie. To tak jakbyś wybrał poziom trudności którego twórcy gry nie przewidzieli.
Coati
jemu nie o to chodzilo xD bardziej o to, ze gra staje sie b.prosta kiedy biegasz z rakietnica smile.gif i wlasciwie nie jest zadnym wyzwaniem...
nWo
polowicznie Coati, bo na poczatek trzeba giere zapamietac tak zeby potworki omijac i biegac niemal wszedzie a jak MA-121 nie sa juz w stanie drasnac to i strach gdzies ucieka, no jak juz sie dostanie te wymarzona nagrode to faktycznie gra znow nie jest taka jak byc powinna.

moj maly epizod z re byl taki ze jedynke znalem na pamiec i bez sejvowania moglem skonczyc, pfff potem zagralem directors cut, pierwszy raz gralem z ciekawosci co jest pozmieniane jakos tak sie zlozylo ze ciezko ranny przed czyms schronilem sie w pokoju z oknem przez ktore bylo widac lądowisko dla helikoptera, podszedlem do okna tylko zeby sprawdzic czy w tej wersji tez je widac i jak mi szyba nie pier.dolnie, kruki wpadly do pomieszczenia i mnie zabily .... kruki kuzwa dry.gif

i tyle z grania na czas. wiecej zadnej gry chyba na czas nie przechodzilem.
Pan Pieczarka
Nigdy nie grałem w celu speedrunu. Tzn próbowałem zaliczyć np. FF9 w celu zdobycia sekretnej broni, ale i tak zawsze kończyło się na tym, że wolałem cieszyć się normalną rozrywką, nie omijając niczego. (:
Iceman
Gier RPG nigdy nie przechodziłem na czas i nigdy tego nie zrobię. Co innego jeśli chodzi o przygodówki. Granie w nie na czas mnie kręci:)
beavisbathol

To ciekawe jak to zrobiłeś, bo na speeddemos jest czas 1:54:02.
beavisbathol

Nie da się ukończyć Dino Crisis bez używania broni:
1. Gdy T-rex wsadza łeb przez okno (4-5 strzałów z shotguna)
2. Gdy goni nas na galeryjce (kilka strzałów ze strzelby + slug ammo) inaczej nas pożre
3. Każde zakończenie zawiera walkę z T-rexem. Jedyna skuteczna broń wtedy to granatnik

Olać wrogów wszystkich się da, ale wielkiego dinozaura nijak się nie da.

A czas w DC 2 jest spoko, tylko czy grałeś na platynowej karcie, czy od zera?
Iceman
CYTAT(beavisbathol @ 25 03 2008, 23:21) *

2. Gdy goni nas na galeryjce (kilka strzałów ze strzelby + slug ammo) inaczej nas pożre
3. Każde zakończenie zawiera walkę z T-rexem. Jedyna skuteczna broń wtedy to granatnik

To zobacz ten film:
http://pl.youtube.com/watch?v=eDTqQZr77CE

lub inne na youtube
Dino Crisis bez broni da się przejść
PiotrB
Iceman Ci wytłumaczył, że się da. Nawet robiłem zdjęcie tego czasu, ale niestety miałem awarię partycji i wszystko poszło się ..... Może jeszcze kiedyś spróbuję np. bez sejwów. Będzie ciężko zapamiętać te wszystkie kody.

Jakiś Japończyk miał ok. 7 minut lepszy czas ode mnie. Tylko, że grał w wersję Japońską i na PC. W jednym momencie miał łatwiej i loadingi miał szybsze (chociaż nie wiem czy sie wtedy nalicza czas).

CYTAT(beavisbathol)

Dzięki, chociaż ja sądzę, że mój czas nie jest aż taki dobry. Poniżej 1h10minut można spokojnie zejść. Chyba za niedługo spróbuję smile.gif.

Tak, grałem na platynowej karcie. Poziom trudności normal.

Jak ja uwielbiam serię Dino Crisis. Ileż razy ja skończyłem jedynkę i dwójkę?
beavisbathol
CYTAT(Iceman @ 28 03 2008, 16:29) *
CYTAT(beavisbathol @ 25 03 2008, 23:21) *

To zobacz ten film:
http://pl.youtube.com/watch?v=eDTqQZr77CE

lub inne na youtube
Dino Crisis bez broni da się przejść

Szkoda, że filmik w jakości wręcz żadnej. Ale to było coś z wersji dżapońskiej. Czy wy również graliście na NTSC (JAP/USA), czy jak ja w PAL. O ilie walka z głowa T-rexa jest mozliwa niejako do ucieczki tak na galeryjce wciąż T-rex łapie w paszczę i koniec. Może to kwestia wersji, albo jakiejś klątwy ciążącej nad moją kopią gry. To jest chyba możliwe, bo swego czasu słyszałem, że RE 2 i RE 3 były łatwiejsze w NTSC niż PAL i pewnych zachować wrogów było mniej.
PiotrB
Ja gram na wersji PAL. Co do walki w galeryjce to musisz w odpowiednim momencie (będąc już koło drzwi) biegać obok drzwi. Gdy zaczyna atakować (i wydaje charakterystyczny dźwięk) musisz czym prędzej zacząć biegnąć wzdłuż drzwi. Wtedy Tyranozaur Cię nie pożre, a najwyżej lekko draśnie. Mi się chyba raz udało bez stracenia to przejść.

W DC1 jest tak, że jak chociaż raz weźmiesz broń to nie da się jej później wyłączyć tak, żeby Regina biegała bez żadnej broni. Z tego co wiem to Regina biegnie nieco szybciej bez żadnej broni.
Iceman
CYTAT(PiotrB @ 31 03 2008, 09:51) *
Ja gram na wersji PAL. Co do walki w galeryjce to musisz w odpowiednim momencie (będąc już koło drzwi) biegać obok drzwi. Gdy zaczyna atakować (i wydaje charakterystyczny dźwięk) musisz czym prędzej zacząć biegnąć wzdłuż drzwi. Wtedy Tyranozaur Cię nie pożre, a najwyżej lekko draśnie. Mi się chyba raz udało bez stracenia to przejść.

W DC1 jest tak, że jak chociaż raz weźmiesz broń to nie da się jej później wyłączyć tak, żeby Regina biegała bez żadnej broni. Z tego co wiem to Regina biegnie nieco szybciej bez żadnej broni.

Można grać bez broni
wystarczy tylko by któryś z dino zaatakował Reginę tak by ona wypuściła broń z ręki.
Jeżeli jej nie podniesiesz Regina będzie biegała bez broni hyh.gif
liquid
Parasite Eve 2 w 1 h 13 min......................grę znam na pamięć tongue.gif
PiotrB
CYTAT(Iceman)
Można grać bez broni
wystarczy tylko by któryś z dino zaatakował Reginę tak by ona wypuściła broń z ręki.
Jeżeli jej nie podniesiesz Regina będzie biegała bez broni hyh.gif

No faktycznie. Tyle, że jest to chyba nie opłacalne jak grasz na czas. No chyba, że wykorzystasz moment, w którym Pterodaktyl Cię łapie na filmiku i wtedy Reginie zawsze wyskakuje broń smile.gif.
beavisbathol
CYTAT(liquid @ 31 03 2008, 17:49) *

Czas jest naprawdę wporzo, a grając z pomocą takich zabawek jak M249, Mongoose+Maeda SP, Gunblade, czy Hypervelocity da się wykręcić mniej niż godzinę. Orientacyjnie oczywiście.
Iceman
CYTAT(beavisbathol @ 1 04 2008, 23:26) *

Czas jest naprawdę wporzo, a grając z pomocą takich zabawek jak M249, Mongoose+Maeda SP, Gunblade, czy Hypervelocity da się wykręcić mniej niż godzinę. Orientacyjnie oczywiście.

po necie krąży film jak koleś kończy PE 2 w niecałą godzinę
bez używania tego typu zabawek
beavisbathol
CYTAT(Iceman @ 2 04 2008, 14:03) *
CYTAT(beavisbathol @ 1 04 2008, 23:26) *

po necie krąży film jak koleś kończy PE 2 w niecałą godzinę
bez używania tego typu zabawek

Z tego co mnie wiadomo, to jest to jak najbardziej możliwe zwłaszcza jak się gra po ranking L. Olewanie wszelkich niekoniecznych walk. Specjalne taktyki na No. 9 w chacie, gościa z miotaczem w gębie, konia w kopalniach, zasysacza powietrza i gigantycznego Bowmana. Po za tym rozwalenie tylko dwóch części Ultimate Being. A z Eve to pomoże gnat od Ruperta nawet pomimo tylko 25 sztuk Maeda SP. Wiem, bo kiedyś próbowałem, ale doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu i lepiej wykonać totalną eksterminację. Wygranie i odnalezienie wszystkich 314 pojedynków w grze to jest sprawa warta większej uwagi.
Czappi
Resident Evil 2, scenariusz Leon'a na normalu w 1:19:24 sekundy.
Silent Hill w 46 minut. RE3 próbowałem, ale pewien hunter przerwał mojego speedruna biggrin.gif
Rafael_Sorel
Aktualnie w Tales of Destiny oraz MK Trilogy
Siwy_
silent hill, dino crisis 2 i re2

czasy mialem raczej kiepskie, ale jakos szczegolnie mi na tym nie zalezalo, robilem to tylko dla zabawy smile.gif
Rafael_Sorel
I oto chodzi Siwy dla zabawy wink.gif ja również mam ładnie na pykane w MK Trilogy biggrin.gif
Iceman
Resident Evil tylko z nożem w 96 minut Chrisem
dziś wykręciłem ten czas
BartX
O.o niezły jesteś ohmy.gif
Iceman
CYTAT(BartX @ 6 04 2008, 21:59) *
O.o niezły jesteś ohmy.gif

Lata treningu hyh.gif
a tak poważnie to pierwszą część znam od podszewki
i znam jej słabe strony
PiotrB
Sprawdzałeś to ?:

http://speeddemosarchive.com/ResidentEvil.html

Ja osobiście miałem chyba czas coś około 1h30min/1h40min w RE Remake na GC.
Iceman
CYTAT(PiotrB @ 7 04 2008, 20:32) *
Sprawdzałeś to ?:

http://speeddemosarchive.com/ResidentEvil.html

Ja osobiście miałem chyba czas coś około 1h30min/1h40min w RE Remake na GC.

Fajne czasy ale czy one są przy użyciu tylko noża?
Pytam bo nie mam zbyt wiele czasu by oglądać te fimly
PiotrB
Tak, ten koleś co przeszedł w 1:09.17 używał tylko noża. Tu informacja do Ciebie:

CYTAT
For PAL gamers you should note that your times are not comparable to this run. The PAL version of Resident Evil runs slower than the NTSC version and as a result the finishing time for PAL gamers will never be this low. I can't say for certain what the actual time difference is but I expect it to be between 8 - 11 minutes.

Jak grałeś na PALu to nie dziw się, że miałeś wolniejszy czas.
Iceman
pewnie ze gram w wersji pal granie w ntsc jest zbyt łatwe np. przejście re veronica w ntsc jest szybsze od pal o ok. 45 min lub coś koło tego

sprawdziłem tą stronę i znalazłem też to:
CYTAT
This is a start to finish single-segment completion of Resident Evil 1 for the psx using Jill. The following run is a knife-only run; this means that only the knife is used throughout the entire duration of this run.

A jak wiadomo Jill w kilku momentach kluczowych ma łatwiej czyli nie jest źle
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.