Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Motyw Sądu Ostatecznego- prezentacja
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Sebas
Witam,

mój temat na prezentacje to różne ujęcia motywu SO w literaturze i sztuce. Zwracam sie do was z ogromną prośbą- potrzebuje do literatury przedmiotu recenzji następujących filmów (lub jakichkolwiek innych tekstów, w których byłaby wzmianka na temat tego motywu): Apocalypto, Siódma Pieczęć, Czas apokalipsy. Szczególnie pożądane są jakieś fachowe serwisy, czasopisma itp, ale proszę uderzać ze wszystkim co macie biggrin.gif.

Druga sprawa to 2 książki, których nie mogę nigdzie wypożyczyć, a których na gwałt potrzebuję. Może ktoś ma takowe w swoich zbiorach i mógłby zeskanować interesujące mnie fragmenty:
S. Barańczak "Uciekinier z Utopii. O poezji Zbigniewa Herberta"
A. Hutnikiewicz "Hymny Jana Kasprowicza"

Naprawdę będę wdzięczny za wszelką pomoc smile.gif
kempa
apocalypto i czas apokalipsy to nie sa filmy omawiajace motyw sadu ostatecznego.
Sebas
CYTAT(kempa @ 29 03 2008, 15:07) *
apocalypto i czas apokalipsy to nie sa filmy omawiajace motyw sadu ostatecznego.

Z Apocalypto rezygnuję, ale Czas apokalipsy mimo wszystko zostawię. Zastanawiam się nad Czystą formalnością. Oglądał to ktoś?
Stachu
jasne i Tobie tez radze.

Swietny film, mimo, że nie lubie tego grubego żabojada Depardieu. Jest za to Polański. Swietny film. Obejrzysz czy zaspoilerować treść?

No i świetnie nadaje sie do tematu, a juz na bank lepiej od czasu apokalipsy, bo tam nie o sąd ostateczny chodziło

raczej

Sebas
CYTAT(Stachu @ 30 03 2008, 14:23) *
jasne i Tobie tez radze.

Swietny film, mimo, że nie lubie tego grubego żabojada Depardieu. Jest za to Polański. Swietny film. Obejrzysz czy zaspoilerować treść?

No i świetnie nadaje sie do tematu, a juz na bank lepiej od czasu apokalipsy, bo tam nie o sąd ostateczny chodziło

raczej

Już oglądałem. W istocie bardzo dobre kino smile.gif. Jednak odnoszę wrażenie, że nie jest to zbyt popularny film- nigdzie nie mogę znaleźć sensownego tekstu interpretującego (nie jest to trudne ale do bibliografii trzeba coś wpisać tongue.gif)
Stachu
wpisując film do bibliografi podmiotu nie musisz umieszczać jego opisu w literaturze przedmiotu. To Twoja własna interpretacja filmu, a jak boisz się, że mało znany to przedstaw komisji tło fabularne

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.