Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: ps2 na tle ps3/x360
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
pawel_k
witam,

mam pewien problem wink.gif otóż jestem fanem wyścigów (to jeszcze nie problem;) ), dla gt4 kupiłem rok temu ps2, potem kupiłem enthusie, toce, wrc, kierownicę itd. w grudniu zmieniłem tv, kupiłem lcd bo chciałem w okolicach marca przesiąść się na next-gena (czekałem na gt5 żeby stwierdzić czy biorę ps3 czy x360). i wtedy spróbowałem przygodówek i się zakochałem smile.gif od stycznia kipiłem jakieś 25 gier, z czego przeszedłem kilka. na półce czekają m.in. resident 4, mgs2, ico i wiele innych hitów. gra się świetnie tylko zaczyna mi po prostu brakować ścigania. gt4 już nie daje mi takiej radości, enthusia na lcd wygląda paskudnie i do tego nie ma 16:9 confused.gif inne wyścigi to też nie to, nie dość że grafa nie jest dobra to jeszcze granie kariery nie bawi mnie za bardzo, chciałbym pośmigać z kolegami online. dlatego już jestem o krok od wyłożenia kasy na x360 arcade (gt5: p mimo że rewelacyjne to jednak wstrzymam się do pełnej wersji dla której kupuję ps3) dla samej forzy 2 (i być może gtr jak okaże się dobre).

i tutaj zaczyna się mój problem który mam nadzieję że pomożecie mi chociaż spojrzeć na niego z Waszej strony. otóż boję się że jak doświadczę w pełni doznań nextgenowych to ciężko mi będzie wracać do ps2. bo mimo że gry które mi zostały do przejścia są świetne to jednak nie ma co ukrywać że na lcd tracą wiele jeśli chodzi o wygląd, który czasem nawet odstrasza. boję się że po prostu ps2 jako platforma do grania w przygodówki odejdzie na dalszy plan przez co nie ruszę tych wspaniałych gier, albo chociaż nie docenię ich należycie...

dlatego chcę też kupić x360 arcade żeby nie mieć dysku i nie ściągać dem, po prostu chcę się ścigać a w tej chwili forza 2 jest na tronie, a że grafa nie zachwyca w tej grze to jednak może łatwiej mi będzie pogodzić ściganie się w hd i granie w przygodówki na starej generacji...

dlatego mam pytanie czy po zakupie nextgena całkowicie odstawiliście granie na past-genach? wiem że to podejście indywidualne i nie można generalizować ale Wasze doświadczenia może pomogą mi spojrzeć inaczej na mój problem...
Ken Marinaris
kupilem PS3 i... nie przeszedlem na niej zadnej z gier. A wszystko dlatego ze mam od groma gier na PS2 i XBOXa ,ktorych jeszcze nie przeszedlem i ktore sa o niebo tansze niz te na PS3.
Zreszta,pamietam,ze podobna sytuacje mialem przy przesiadce z PSXa na PS2,wiecej gralem na starej konsoli niz na nowej.
Playstation 3 kupilem tylko dlatego,ze chcialem ja miec w przyszlosci,a o wersje 60GB coraz trudniej,wiec...
Nie wiem jak to bedzie w twoim przypadku,ja jak na razie,nie zamierzam kupowac gier po 50 funtow skoro czeka mnie jeszce tyle starszych tytulow,krorymi moge sie teraz na spokojnie rozkoszowac:)
Siwy_
CYTAT(pawel_k @ 1 04 2008, 22:17) *
enthusia na lcd wygląda paskudnie i do tego nie ma 16:9 confused.gif

w opcjach konsoli mozna ustawic zeby obraz byl wyswietlany w 16:9
pawel_k
CYTAT(Siwy_ @ 1 04 2008, 23:33) *
CYTAT(pawel_k @ 1 04 2008, 22:17) *

mam ustawione, ale sama gra nie ma tej opcji więc gra jest nienaturalnie rozciągnięta
raven_raven
Jak wypada?

No wypada nadal dobrze, ale trza było taki temat od razu zakładać? Jak ma wypadać past-gen na tle next-genów?
Jest dobrze, must-havy pokroju MGS 2 i 3 trzymają poziom, GoW II urywa szczene, ale tylko next-gen to przyszłość.

Więc dobrze, ale tylko do nadrobienia klasyki. Sam mam zamiar po wakacjach i ciężkiej harówce pozbierać na PS3 i w końcu mieć next-gena.
C1REX
QUOTE(pawel_k @ 1 04 2008, 22:55) *
QUOTE(Siwy_ @ 1 04 2008, 23:33) *
QUOTE(pawel_k @ 1 04 2008, 22:17) *

mam ustawione, ale sama gra nie ma tej opcji więc gra jest nienaturalnie rozciągnięta

Aż nie chce mi się wierzyć. Przez component podłączone?
Normalnie jak gra nie obsługuje panoramy, to powinny być grubaśne pasy po obu stronach ekranu.
pawel_k
@raven_raven
no właśnie, chcesz dopiero kupić next-gena. a ja właśnie się pytam osób które kupiły x360/ps3. właśnie interesuje mnie czy mając obok nowe konsole bez zażenowania grają na ps2. bo dla mnie kupić next-gena to nie problem, ale problemem jest właśnie to że kupiłem mnóstwo gier które na poprzedniej generacji są klasą samą dla siebie ale w porównaniu do x360/ps3 wypadają technicznie blado, szczególnie jak się je puści na tv lcd - uwierz że magia wielu gier trochę się zaciera confused.gif nie to że gra się źle ale boję się że po prostu będę wolał grać w nowości w przepięknej grafice.

@C1REX
ustawienia konsoli nie mają znaczenia, jeśli gra nie ma 16:9 to nic nie poradzisz, a component to jednie pozwoli na odpalenie progressive scan jeśli gra takowy posiada w opcjach. fajnie jeśli gra ma i 16:9 i PS ale to rzadkość, często jest sam 16:9, ale są też jednostki mające PS a nie mające widescreen (prince of persia).
http://pawel.ovh.org/stuff/1.jpg - tak wygląda enthusia w opcjach - widać rozciągnięcie przy pełnym ekranie (w grze to przeszkadza bardziej), z kolei 4:3 z czarnymi pasami wygląda po prostu dziwnie.
raven_raven
Gram w PS3 aktywnie u kumpla i wracam do domu i gram normalnie na PS2.
Wszystko zależy, czy ważniejsza dla Ciebie jest grafa czy gameplay. A i niektóre pozycje na PS2 nie mają się czego wstydzić.
pawel_k
CYTAT(raven_raven @ 2 04 2008, 20:50) *
Gram w PS3 aktywnie u kumpla i wracam do domu i gram normalnie na PS2.
Wszystko zależy, czy ważniejsza dla Ciebie jest grafa czy gameplay. A i niektóre pozycje na PS2 nie mają się czego wstydzić.

a w domu grasz na crt czy lcd? bo ja gram na lcd i uwierz że że gameplay bez dobrej grafy sam gry nie uratuje, a większość gier na lcd traci znacznie (ale żeby nie było są też gry które odrobinę zyskują - Jak2 z progressive scan wygląda godnie). nie ma co ukrywać że grafa się liczy i to bardzo, a niestety moje ukochane wyścigi na tym najwięcej tracą, bo oprócz słabej grafy to mam gorszą samą rozgrywkę (brak zniszczeń, gorsza fizyka, brak online itd.). wiadomo że gameplay takich gier jak kolosy, ico czy god of war sam się broni bo taka prawda na x360 nie mają godnych rywali (nie wspominam o ps3 bo zdecydowałem się poczekać na pełne gt5) ale już takie gry jak medal of honor czy call of duty blednął przy wersjach next-gen.

nie chcę Ci nadal tłumaczyć o co mi chodzi i po co zakładam ten temat bo przecież nie to w nim chodzi wink.gif chcę po prostu poznać doświadczenia osób które kupiły next-gena zostawiając sobie past-geny, chcę wiedzieć czy wracają do gier na ps2, czy po zagłębieniu się w x360/ps3 gry z ps2 nie straciły w ich oczach itp...
raven_raven
Grundig CRT 21'

No kurde, sam sobie odpowiadasz, w ładniejsze gry da się grać, w gorsze nie. Wszytsko zależy od Ciebie. Wg. PS2 to nadal jest świetna grafika, po prostu tak długo grałem na starym PC, że to PS2 oferuje nadal jest dla mnie zacną konsolą.

Dobra, pogadaj sobie z innymi.
pawel_k
CYTAT(raven_raven @ 3 04 2008, 15:12) *
No kurde, sam sobie odpowiadasz, w ładniejsze gry da się grać, w gorsze nie.
ale taki ratchet&clank wygląda na lcd paskudnie a gra jest świetna (podobno, jeszcze nie grałem mimo 2 części na półce). to samo medal of honor: vanguard - grafa paskudna ale grało się świetnie bo sama gra jest rewelacyjna, ale gdym miał obok moh: airborn to pewnie bym nawet na vanguard nie spojrzał (tak myślę - bo nie miałem okazji tego przetestować). wiadomo że da się grać ale byłaby to gra znacznie gorsza w odbiorze...

to może inaczej się zapytam - czy po zakupie nowej konsoli jak włączyliście grę z ps2 to nie zastanawialiście się co wcześniej w tej grze widzieliście?
MoniqaPS2PSP
Na ps3 mam dopiero 2 gry więc najczęściej odpalam ps2 (wiele pozycji do nadrobienia, nie mówiąc już o rpg (P3 FES i P4 w drodze:)) Dla mnie ta konsolka nie umarła i na pewno nie przyćmiły ją next geny. Jeszcze.

Generalnie wygląda to w kolejności tak:
ps2
psp
x360
ps3
pc smile.gif
artex
Ja również posiadam tylko 2 gry na ps3 więc większość czasu gram na ps2 i męczę po raz któryś z kolei GOW 1,2 i inne chiciory na dwójkę.
Finch
Ostatnio jak zobaczyłem Heavenly Sword, to też mi szczena opadła, ale...
Wszystko to jest kwestia osobistego podejścia do danej gry i platformy. Grając kiedyś na Amidze, dziś bez problemu wracam do tamtych gier i nie odczuwam dyskomfortu związanego z grafiką oraz resztą oprawy. Po prostu wówczas to przeżyłem i pozostało w sercu. Być może to kwestia sentymentu, że człowiek nie patrzy pod takim kątem. Tak samo dziś mogę jarać się PS3, czy jakimiś wypasami na blaszaka, ale by pograć w coś starszego, czy na PC, czy na PS2, to zupełnie nie ma problemu.
pawel_k
CYTAT(Finch @ 9 04 2008, 01:17) *
Ostatnio jak zobaczyłem Heavenly Sword, to też mi szczena opadła, ale...
Wszystko to jest kwestia osobistego podejścia do danej gry i platformy. Grając kiedyś na Amidze, dziś bez problemu wracam do tamtych gier i nie odczuwam dyskomfortu związanego z grafiką oraz resztą oprawy. Po prostu wówczas to przeżyłem i pozostało w sercu. Być może to kwestia sentymentu, że człowiek nie patrzy pod takim kątem. Tak samo dziś mogę jarać się PS3, czy jakimiś wypasami na blaszaka, ale by pograć w coś starszego, czy na PC, czy na PS2, to zupełnie nie ma problemu.

tylko jest jedna zasadnicza różnica pomiędzy amigą a ps2 - amiga to prawdziwy oldschool. to są zupełnie inne doznania - sam mogę nawet dzisiaj grać w sensible soccer, cannon fodder czy the settlers (jeszcze niedawno grałem w te gry smile.gif ). ale wraz z erą 3d, właściwie od czasów pierwszego playstation te doznania są całkowicie inne, dlatego pierwsze gry z psx'a, mimo że stanowiły w tamtym czasie przełom w grach, dzisiaj mogą odrzucać... tak mi się przynajmniej wydaje wink.gif

ja jednak wstrzymuję się z kupnem x360 - przez ostatni miesiąc grałem na ps2 raptem 2-3 godziny, mam jakiegoś doła związanego z grami, nic oprócz mahjonga nie potrafi mnie przykuć na więcej niż kilka minut, i nie wiem czy forza coś tu pomoże...
Jared_
To może zacznij grać w te gry, które jeszcze nie ukończyłeś na jakimś starym crt, bo z tego co piszesz to jestes zażenowany jak te gry, ktore nie obsluguja 16:9 i PS, wyglądają.
Heviro (Fanboy BDG)
Hmm też się bałem jak będzie mi się grało w gry z ps2 po przesiadce na ps3 . NIEPOTRZEBNIE! .Oczywiście po obczajeniu takiego motorstorma i zabawy online ,trudniej jest przysiąść do szpila na wcześniejszą generacje bez tych "bajerów" . Ale po pierwszych zgrzytach teraz gra mi się świetnie Takie japońskie Erpegi potrafią przykuć uwagę na długo czy świetny "widziałem kolosa cień , który w ziemię wbił mnie niczym młot " który na HDTV kopie zady wyścigi też bawią ale tutaj jest trudno bo to taki gatunek gdzie bardzo liczy się grafa i opcje ,Reszta gier trzyma poziom ,chodź nie mam problemów z paskudna grafą bo gram na ps3 w klasyki i mam ładnie skalowane tytuły i rozciągane np taki jak2:R wygląda bardzo przyjemnie . Ja grając w klasyki patrze przez pryzmat sprzętu jaki gram nie wymagam by gra z jedynki playstation nagłe zrobiła z sama siebie ramake:). Ba powiem więcej jak dla mnie to najlepszy okres tej generacji Na past geny wychodzą niezłe gry a gry z poprzedniej generacji można kupić za bezcen i się bawić,i czekać na kozaki typu GTA 4

Na niechęć grania na pewno pomoże Forza która jest obecne najlepszym racerem (Słyszeliście fani X360?przyznałem że Forza jest lepsza od GT{przynajmniej na razie hehe }) wespół ze świetnym PGR4 przywróci ci puls na granie:P. Udaj się do jakiegoś kumpla który ma 360 i pobaw się trochę Z forzą i PGR i w niedługim czasie będziesz do niego pielgrzymował niczym do Mekki
pawel_k
CYTAT(Jared_ @ 10 04 2008, 02:32) *
To może zacznij grać w te gry, które jeszcze nie ukończyłeś na jakimś starym crt, bo z tego co piszesz to jestes zażenowany jak te gry, ktore nie obsluguja 16:9 i PS, wyglądają.
czytaj z uwzględnieniem całego kontekstu moich wypowiedzi. napisałem że gry z ps2 znacznie tracą na jakości grafiki na lcd, PS znacznie w tym pomaga, a 16:9 nie powoduje zniekształcenia, które w wyścigach wygląda komicznie (ale już w takim prince of persia mi nie przeszkadzało). zażenowany nie jestem, ale boję się że mógłbym być mając obok next-gena. a do crt nie wrócę nigdy, wolę mieć oczy na miejscu smile.gif

@Heviro (Fanboy BDG)
dzięki za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło w tym temacie smile.gif dzisiaj idę do kolegi pograć w forze2, niestety na crt confused.gif
Finch
Heviro, znacznie rozbudowałeś mój tok myślenia i to Co chciałem przekazać (mniej więcej), hehe.

Miałem okazję testować kilka gierek i współpracę PS2 z telewizorem LCD (42 cali). Faktycznie nie zawsze pięknie to wygląda, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że Czarnula nie była konsolą dostosowaną do tego typu "projektorów". Moim zdaniem najlepiej wszystko wygląda na CRT i grając w odpowiedniej odległości oczy nie bolą smile.gif
raven_raven
Najlepiej na PS2 gra się na 14' telewizorkach. Wiem co mówię, naprawdę kozacko jest, wszystko bardzo ostre, wyraźne, po prostu idealna wielkość do takiej rozdzielczości.
pawel_k
CYTAT(raven_raven @ 12 04 2008, 12:00) *
Najlepiej na PS2 gra się na 14' telewizorkach. Wiem co mówię, naprawdę kozacko jest, wszystko bardzo ostre, wyraźne, po prostu idealna wielkość do takiej rozdzielczości.

czy ja wiem, sam przed kupnem lcd grałem na 14 calach ale myślę że 21 to optimum, jednak 14 to trochę mało... szczególnie na split screen...

byłem u kolegi, pograłem w forza 2, gra mnie przekonuje do siebie, ale dzisiaj kasę na konsolę postanowiłem spożytkować na pierścionek dla dziewczyny wink.gif a x360 kupię na wakacjach jak wyjdzie GTR, do tego czasu przejdę trochę gorsze graficznie i gameplayowo gry na ps2 które posiadam zostawiając sobie na koniec takie perełki jak resident 4, black, prince of persia 2 & 3, jak 2, mgs3 czy ico smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.