Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Niedziałający laser
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PSone
kendzior
Witam, mam taki maly problemik z moim PSX ;]

Otóż wymieniłem w nim ostatnio laser ponieważ stary zaczynał już dogorywać. Laser nówka, z tasiemką wszystko elegancko tylko kabel od zasilania wziąłem ze starego. I tu pojawia się problem. Otóż po podpięciu konsoli wczytuje się normalnie menu, konsola działa, ale laser za chiny ludowe nie chce pracować. Grzechotnie, ale się nie kręci. Any ideas what's going on? confused.gif
Rafael_Sorel
Weź jeszcze raz zamontuj stary laser do szaraka jeśli się zachowa jak ten nowy to znaczy że ci poszedł układ sterujący laserem, lecz jeśli zakręci się tak jak powinien to znaczy że nowy jest trefny model.

Mnie wam że taki zakupiłeś typowy od PS-ona i dostałeś przedłużkę do taśmy

Napisz jeszcze jaki masz model PSX-a SCPH-.......
kendzior
Dokładnie taki laser z przedłużką posiadam.

Model to SCPH-5502. Stary laser też nie działa, ale to przez to, że jeden z kabelków od baterii się odczepił.
Rafael_Sorel
Podłącz jeszcze raz dokładnie laser i sprawdź czy na płycie głównej czasem nie masz zimnych lutów..... mówiąc prościej czy luty koło gniazd nie są nadkruszone..........w tych miejscach co ci zaznaczyłem czerwonymi kropeczkami, najlepiej użyj lupy

kendzior
No niestety troszeczkę są confused.gif Pewnie taniej mnie wyjdzie kupić nową, sprawną konsolę niż bawić się z tą confused.gif
Wyso
CYTAT(Rafael_Sorel @ 7 04 2008, 21:28) *
Podłącz jeszcze raz dokładnie laser i sprawdź czy na płycie głównej czasem nie masz zimnych lutów..... mówiąc prościej czy luty koło gniazd nie są nadkruszone..........w tych miejscach co ci zaznaczyłem czerwonymi kropeczkami, najlepiej użyj lupy

Czego to mogło być przyczyną question.gif Złego montażu czy starości PSX-a question.gif
Rafael_Sorel
CYTAT(Wyso @ 8 04 2008, 10:44) *
CYTAT(Rafael_Sorel @ 7 04 2008, 21:28) *

Czego to mogło być przyczyną question.gif Złego montażu czy starości PSX-a question.gif

Mogą być dwie opcję....... pierwsza to że mógł pojawić się zimny lut, czyli sam z czasem powstał a druga to z niepoprawnego wyciągania taśmy z gniazda lub szarpnięcia
Wyso
CYTAT(Rafael_Sorel @ 7 04 2008, 18:39) *
Weź jeszcze raz zamontuj stary laser do szaraka jeśli się zachowa jak ten nowy to znaczy że ci poszedł układ sterujący laserem, lecz jeśli zakręci się tak jak powinien to znaczy że nowy jest trefny model.

Mnie wam że taki zakupiłeś typowy od PS-ona i dostałeś przedłużkę do taśmy

Napisz jeszcze jaki masz model PSX-a SCPH-.......

Ten laser to orginał SONY question.gif

Rafael_Sorel
Owszem typowo montowany w PS-ONE
Wyso
Kupiłem ostatnio wyżej wymieniony laser i też mam problem - mianowicie nie chce czytac kopii zapasowych (z orginałami też miał problemy). Podłączyłem chyba wszystko dobrze więc nie wiem co mogło być tego przyczyną. W komplecie była tylko przedłużka do taśmy a drugi kabelek musiałem odpiąć od starego lasera. Czy trzeba było podłączyć ten kabelek question.gif
Rafael_Sorel
Drugi kabelek czyli masz na myśli od silniczka sterującego prowadnicą, napisz jaki masz model szaraka... SCPH-.......
Wyso
SCPH-9002 (ostatni model szaraka)

Jakoś chyba sobie poradziłem tylko teraz te lasery czułe robią (to nie to samo co mój pierwotny PSX-owy). Jak płytka jest troszke porysowana to ma problemy z jej odczytem. Jeżeli to nie jest normalne to proszę o oświecenie mnie. smile.gif
Rafael_Sorel
To też zależy od płyt, te dzisiejsze płyty czyste dają dużo do myślenia wink.gif
Wyso
Zgadza się.
Tylko te gry nagrane na "dzisiejszych" płytach były lepiej odtwarzane na orginalnie zamontowanym laserze.
Rafael_Sorel
Też nie daje gwarancji że te nowe lasery do psx-a są the best dużo skarg na nie było
Nitrom
z 'dzisiejszych' cd to nawet vobisy u mnie nie sprawiają problemu smile.gif choc najlepiej emtec albo verbatim przy slabym laserze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.