DavHend
14 04 2008, 14:55
W paź zacząłęm studiować zaocznie marketing i zarządzanie, dostałem odroczenie do paź. Teraz mamy Kwiecień i po prostu ten kierunek mi mega zbrzydł, upatrzyłem sobie już co innego i chciałbym to zacząć studiować od października.
Problem jest taki, że jak zrezygnuje teraz ze studiów, to "koledż", wyśle takie faje pisemko do WKU, że już się nie edukuję i pewnie mnie zgarną... Macie jakieś pomysły itd? Poszedłbym do WKU i powiedział jaka jest sytuacja, ale pewnie mi biletem w twarz rzucą. Z drugiej strony, trochę bez sensu to jest, przecież chcę studiować, uczyć się dalej, a oni na to leją...
Miał ktoś taki przypadek albo takowy spotkał? Rozglądałem się po rynku i mogę się teraz póki co jedynie zapisać na szkołę poLO, zapisy są już teraz, semestr zaczyna się 1 września. Szkoła wystawia jak coś zaświadczenie, że od 1 września się uczę, ale też nie jestem pewien czy to wystarczy...
P.S. Jestem z katowic.
moze by jeszcze troche wytrzymac i potem zrezygnowac?
Chodź na to co trzeba i nie przejmuj się ocenami, bo przecież w środku semestru Cię nie wyrzucą tylko dopiero po nim. A potem pobór będzie jesienią i w październiku przyniesiesz papiery, że uczysz się gdzie indziej (urzędniczka powie Ci, że na kartce musisz dopisać informację, że dnia tego a tego zostałeś skreślony z listy studentów tej a tej szkoły).
DavHend
14 04 2008, 18:29
Di - problem jest taki, że mam zapłaconą jedynie pierwszą ratę za ten drugi semestr, drugą muszę zapłacić do końca kwietnia, jeżeli nie to wypad z baru. To jest oczywiste, że jeżeli bym mógł to bym chodził na wybrane wykładziki i przedłużał, no ale niestety nie mam takiej możliwości.
A co z tą Profesją? Jeżeli się u nich teraz zapiszę, że zaczynam od września szkołę, a powiedzmy w czerwcu przyszedłby mi list do WKU to mnie biorą czy nie?
2razyjot
14 04 2008, 18:35
CYTAT(DavHend @ 14 04 2008, 19:29)

A co z tą Profesją? Jeżeli się u nich teraz zapiszę, że zaczynam od września szkołę, a powiedzmy w czerwcu przyszedłby mi list do WKU to mnie biorą czy nie?
Jak masz wiecej niz 22 lata to policealne szkoly nie kryja cie przed syfem. Jak masz mniej wyjazd rob z tych stusiow, pisz sie do profesji na jakis kierunek gdzie masz 1 semestr za friko (jak ja sie uchylalem to tak bylo), przekampuj go w domu bo chodzic do tego wroclawskiego oddzialu w ogole nie trzeba bylo i pozniej zapisuj sie na studia. Wku moze ci naskoczyc!
Pozdro!
_Milan_
15 04 2008, 11:44
wyjsciem jest tez roczne odroczenie.
DavHend
15 04 2008, 11:56
2razyjot - w listopadzie kończe 21 lat, póki co 20 na blacie.
Milan - jak roczne odroczenie?

Czyli najlepszym rozwiązaniem będzie teraz, jak się zapiszę do tej profesji, yes?

Dostanę kartkę, że we wrześniu zaczynam naukę, a do wrzesnia dawno już się zapiszę na inna uczelnią, więc powinien być lajt?
_Milan_
15 04 2008, 12:00
najlepiej bedzie jak znajdziesz sobie szkole policealna, ktora oferuje np. 1 semestr/rok za darmo, pelno tego jest, w posen najbardziej znana szkola jest cosinus, wiem bo sam tam poszedlem na pol roku, i wszystko gralo.
poszukaj, a znajdziesz.
CYTAT(DavHend @ 14 04 2008, 19:29)

Di - problem jest taki, że mam zapłaconą jedynie pierwszą ratę za ten drugi semestr, drugą muszę zapłacić do końca kwietnia, jeżeli nie to wypad z baru. To jest oczywiste, że jeżeli bym mógł to bym chodził na wybrane wykładziki i przedłużał, no ale niestety nie mam takiej możliwości.
na upartego możesz unikać WKU do czasu rozpoczęcia nowych studiów, ganiać od razu ciebie nie będą
zaczniesz to co chcesz, weźmiesz papier i po sprawie
Radzę poczytać ustawę o powszechnym obowiązku Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 21 listopada 1967r. (Dz. U z 2004r. nr 241 poz 2416 z późn. zm.) art. 39 w nim raczej wszystkie poruszone wcześniej kwestie są opisane. Ponadto dodam, że kwestia szkół policealnych jest jasna i są one traktowane jak uczelnie wyższe - i jak zaczniesz się uczyć to cię nie "złowią".
Mimo wszystko udaj się do swojego komendanta WKU i przedstaw sprawę.
W chwili przerwania studiów dziekanat z automatu wysyła stosowną informację do WKU a komendant ma 18 miesięcy aby zadecydować co z danym delikwentem robić.
Tyle w kwestii odroczeń z doświadczenia dodam, że każde WKU trochę inaczej podchodzi do poborowych (a dostać zapis w aktach Uchyla się od służby wojskowej - to wyrok i bilet bankowy przy pierwszym potknięciu.)
"A co z tą Profesją? Jeżeli się u nich teraz zapiszę, że zaczynam od września szkołę, a powiedzmy w czerwcu przyszedłby mi list do WKU to mnie biorą czy nie?"
Raczej nie zależne od potrzeb WKU i twojej argumentacji.
Poczytaj też art. 45 ust. 2a i art. 46
Pozdrawiam
2razyjot
15 04 2008, 12:55
CYTAT(a_di1 @ 15 04 2008, 13:44)

Tyle w kwestii odroczeń z doświadczenia dodam, że każde WKU trochę inaczej podchodzi do poborowych (a dostać zapis w aktach Uchyla się od służby wojskowej - to wyrok i bilet bankowy przy pierwszym potknięciu.)
O czym ty mowisz czlowieku. Masz papier, ze sie uczysz = moga cie cmoknac! A ze zmieniasz studia, rezygnujesz i zapisujesz sie gdzie indziej = twoje prawo! Amen.
Po co te napinki - mówię co wiem a w tym temacie trochę siedzę.
Firekage
15 04 2008, 13:20
Jedna dobra rada.
Wymelduj sie czasowo na pobyt staly. Moga Ci naskoczyc , malo o tym wie ale to dziala. Tips od urzednika
2razyjot
15 04 2008, 13:35
CYTAT(Firekage @ 15 04 2008, 14:20)

Jedna dobra rada.
Wymelduj sie czasowo na pobyt staly. Moga Ci naskoczyc , malo o tym wie ale to dziala. Tips od urzednika

Z takimi radami mozesz isc sie uwiesic, najlepiej na suchej galezi co bys upadajac wbil sobie owa galaz w czolo!

Jak sie wymeldujesz to o robocie zapomniec mozesz itp. prawach, jestes bezdomny. I nie wspominasz juz o tym, ze scigaja cie nadal - nie wiedza jedynie gdzie jestes ale cie znajda i tak czy siak predzej czy pozniej.
no najlepiej sobie znalezc cos do pazdziernika. jakas policealna przykrywke.
no i nie idz z ta sprawa do WKU tak jak ktos Ci tam radził. na chu.j maja wiedziec, ze cos kombnujesz ?
tak bedziesz miał wszystko legalnie załatwione wiec nikt sie na pewno nie przyczepi.
a to ciekawe, moja siostra z różnych powodów, nie jest nigdzie zameldowana, ma prace, opłaca składki, a papiery przychodzą na adres który podała, tzw. adres do korespondencji. Ale niema co kombinować. Jest jedno legalne miganie się od woja. Szkoła - jest tego na tyle dużo, zwłaszcza w większych miastach, że w każdym okresie da się znaleść taką, która da papier za troche drobnych. U mnie w DG jest takich kilka.
DavHend
15 04 2008, 14:54
W ogóle jakąś godzinę odkryłem, ze WKU ma jeszcze mój stary adres zameldowania.

Oni myślą, że mieszkam jeszcze na Katoiwce/Bogucice, a tak naprawdę mieszkam 5 km w inną stronę.

Mówi to coś na moją nie korzyść?

Już postanowiłem, że przy końcu kwietnia idę się zapisać na tą profesję i tyle, z dwa - trzy listy ew poczekam, potem przyjde i dam im papier, że od września szkoła, jeżeli dalej będą mieć wonty to byle jakoś przedłużyć do okresu, w którym zacznie się pobór na studia zaoczne. TO chyba najlepsze i jedyne rozwiązanie.
przegraj_kowal
15 04 2008, 15:34
a takie pytanie mam male:od kiedy ma w koncu byc to wojsko zawodowe?tzn.kiedy ma byc ostatni pobor?pytam,bo siedze w UK,wymeldowalem sie z Polski wiec mam spokoj z WKU,ale chcialbym niedlugo juz wrocic,a wolalbym nie musiec ganiac po polu z karabinem
w tym roku zmniejszyli pobór a w następnym wojsko będzie tylko zawodowe, jeśli się pomyliłem niech ktoś mnie skoryguje.
CYTAT(ping @ 15 04 2008, 16:44)

w tym roku zmniejszyli pobór a w następnym wojsko będzie tylko zawodowe, jeśli się pomyliłem niech ktoś mnie skoryguje.
wsio poprawnie, brakuje tylko stwierdzenia: "o ile nic sie po dordze nie spier**li"
przegraj_kowal
15 04 2008, 16:04
ok,czyli zakladajac,ze nic sie nie sp...li(a co,optymista jestem;),to ostatni pobor bedzie wiosna 2009?
DavHend
15 04 2008, 16:14
Odnośnie wojska zawodowego.
Kumpel co się ponoć dopytywał (ale nie pewne źródło - bajkopisarz z niego), dowiedział się, że w paź jest ostatni pobór, ale tylko dla tych, którzy pierwszy raz zostaną wezwani. Wszyscy Ci co uciekają po zaocznych, poLO (w tym ja) będą ścigani do 2009.
CYTAT(DavHend @ 15 04 2008, 15:54)

W ogóle jakąś godzinę odkryłem, ze WKU ma jeszcze mój stary adres zameldowania.

Oni myślą, że mieszkam jeszcze na Katoiwce/Bogucice, a tak naprawdę mieszkam 5 km w inną stronę.

Mówi to coś na moją nie korzyść?

Już postanowiłem, że przy końcu kwietnia idę się zapisać na tą profesję i tyle, z dwa - trzy listy ew poczekam, potem przyjde i dam im papier, że od września szkoła, jeżeli dalej będą mieć wonty to byle jakoś przedłużyć do okresu, w którym zacznie się pobór na studia zaoczne. TO chyba najlepsze i jedyne rozwiązanie.

pism nie odbieraj, niech się odbijają od drzwi przez jakiś czas
CYTAT
Jak masz wiecej niz 22 lata to policealne szkoly nie kryja cie przed syfem.
Nieprawda,nie prowadzaj chłopaka w bład wujek.
Czy dostanę odroczenie gdy zapiszę się do szkoły policealnej? Czy szkoła policealna odracza jedynie do 22-23 roku zycia?
-Ten limit wiekowy został zniesiony. Teraz w szkołach policealnych można uczyć się bez względu na wiek i otrzyma się odroczenie z WKU. Nie ma także znaczenia fakt, ukończenia wczesniej innej szkoły policealnej (nie istnieje żaden limit) UWAGA**Odroczenie otrzymuję się ze względu na pobieranie nauki a nie na chęć jej podjęcia. To dotyczy wszystkich osób które zostały skreślone, wyrzucone ze szkół bądź uczelni w trakcie roku szkolnego. Więc nie pobierają nauki i podlegają wcieleniu.**
z forum wojsko-polskie.pl
CYTAT(ping @ 15 04 2008, 16:44)

jak byłem 2 tygodnie temu w WKU, to klientka mówiła, że pobór będzie jeszcze przez cały 2009 rok, a od stycznia 2010 ma być spokoj.
Firekage
18 04 2008, 02:45
CYTAT(2razyjot @ 15 04 2008, 14:35)

CYTAT(Firekage @ 15 04 2008, 14:20)

Jedna dobra rada.

Z takimi radami mozesz isc sie uwiesic, najlepiej na suchej galezi co bys upadajac wbil sobie owa galaz w czolo!

Jak sie wymeldujesz to o robocie zapomniec mozesz itp. prawach, jestes bezdomny.
Przede wszystkim nie napisalbym tego , gdyby to nie bylo sprawdzone. Zreszta , wisi mi to czy ktos uwierzy czy nie... Powiem tylko tyle : dziala , juz jakis 3 rok , a z praca tez nie bylo zadnego problemu. Ja nie powiedzialem wymelduj sie na stale , a czasowo na okres... Zle to ujalem. Z zameldowania stalego wymelduj sie na okres , w pewnym przypadku , ktory jest mi znany i ktory byl punktem wyjscia do tej rady - trwa to juz 3 rok. Zero problemow z praca , zmianami , urzedami itd...
Cos jeszcze. Radze nabyc troche oglady , bo to ze rozmawiamy na necie jeszcze o niczym nie swiadczy.
DavHend
18 04 2008, 17:00
LOGAN:
Odroczenie otrzymuję się ze względu na pobieranie nauki a nie na chęć jej podjęcia. To dotyczy wszystkich osób które zostały skreślone, wyrzucone ze szkół bądź uczelni w trakcie roku szkolnego. Więc nie pobierają nauki i podlegają wcieleniu.**
Czyli ten papier z policealki (profesja), że zaczynam od września szkołę nic mi nie daje?
A w ogóle jak to mniej wiecej wygląda, wysyłają pierwszy list powiedzmy 1 maja, to drugi z ponagleniem kiedy przyjdzie? I najważniejsze kiedy zaczna sciagac.
PIOTREKN64
19 04 2008, 20:23
Miałem taki sam przypadek jak ty tylko zrezygnowałem w marcu a w kwietniu dostałem liścik po bilecik na maja. Więc dzwonie do tych cweli z WKU i mówię że chce iść na studia od września ale jeszcze na tej uczelni nie można składać papierów aż dopiero od czerwca więc mi mówią żebym sobie załatwił zaświadczenie że papiery o przyjęcie na studia są wtedy i wtedy. Daje długą na uczelnie szukam osoby odpowiedzialnej za rekrutacje i mu mówię jak sprawa stoi a po 5 min gnam z zaświadczeniem na WKU i a tam miła pani mówi mi że mam odroczenie do października i jak się dostane to mam dowieź zaświadczenie że chodzę na studia, a kumpla przypadek był taki że po skończeniu liceum dostał się na studia po czym zrezygnował w połowie semestru i dostał bilecik do woja a między czasie dostał prace w UK więc też pojechał do nich i mówi im że dostał dobrą prace i takie tam i żeby go odroczyli dostał odroczenie na rok przyjechał po roku dostał się na studia i ma na razie spokój z wojem. Najlepiej jedź do WKU i powiedz jak sprawa stoi wtedy będziesz wiedział na czym stoisz.
Kubaa__
19 04 2008, 21:18
rzucilem uniwerek dwa lata temu, zadnego zaswiadczenia do WKU nie wyslali. mam odroczone do 2010.
Idźcie do wojska. Fajna kolonia/sanatorium. Głupio to do wojska w wieku 27/28 lat iść.
Ja rowniez bylem uczniem Ap Edukacja i dostalem doroczenie na okres 2 lat, po kilku miechach ze szkoly zrezygnowalem po czym zapisalem sie w nowym semestrze ale mimo wszystko w WKU powiedzieli mi, ze obowiazuje dalej stare odroczenie wiec NO PROBLEMO
A wiecie Kmiot ma troche racji, wojsko nie jest niczym strasznym i nie trwa przerazajaco dlugo, od wkrecicie sobie mily surwival a i kondycja sie poleprza, ludzi poznajecie( sam osobiscie zglaszalem sie dwa razy na ochotnika ale nie zostalem przyjety a pozniej to juz zycie podyktowalo, ze nie bylo mi wojsko na reke) ale jesli ktos nie chce isc bo... chmmm np ma stracha albo cos to serio wcale tak zle podobbno nie jest( moze za wyjatkiem rzarcia)
Język polska bardzo trudna.
Wypowiadasz się o woju ,a nawet tam nie byłeś -_-
Jasne, ze nie jest tak strasznie. Ja "przesiedzialem" swoje.Po pierwszym miesiacu(czyli okres unitarki, choc pozniejszy mlodszy pobor mial az trzy miesciace unitarki) nie powiem schudlem z 95 kg do 80 kg czyli "troszke". I akurat za lepsza kondycje jestem wdzieczny

Trzeba tez przyznac, ze lepiej odwalic swoje najlepiej jak najwczesniej. Bo jak to wyglada, przychodzi gosciu 27 letni i jest jechany przez 21-letniego gnojka bo jest "starszy" poborem.
W sumie tylko pierwszy miesiac jest ciezki, a reszta leci szybko

(choc ja zabralem potem sobie Psp do woja by sie nie nudzilo na dyzurach

) Ja w sumie dosc fartownie trafilem bo do jednostki w moim miescie, a kumpel z klasy zostal gdzies "w swiat" wyslany

.
Ps. Tak, jedzenie w wojsku jest bleee
CYTAT(DavHend @ 18 04 2008, 18:00)

LOGAN:
Odroczenie otrzymuję się ze względu na pobieranie nauki a nie na chęć jej podjęcia. To dotyczy wszystkich osób które zostały skreślone, wyrzucone ze szkół bądź uczelni w trakcie roku szkolnego. Więc nie pobierają nauki i podlegają wcieleniu.**
Czyli ten papier z policealki (profesja), że zaczynam od września szkołę nic mi nie daje?
A w ogóle jak to mniej wiecej wygląda, wysyłają pierwszy list powiedzmy 1 maja, to drugi z ponagleniem kiedy przyjdzie? I najważniejsze kiedy zaczna sciagac.

ja dostałem pierwsze wezwanie 30 października, bo teoretycznie obliczyli chyba, że wtedy powiniene skończyć studia, z których zaniosłem im papier. W między czasie zmieniłem uczelnie i poszedłem na zaoczne, a że 30 października nie miałem dla nich papierka, bo wciąż męczyłem się z sesją, to poszedłem na wku i powiedziałem, że przyniose za jakieś 2 tyg. bo jeszcze mi nie dali papierka. Drugi list przyszedł w jakoś 4-5 stycznia, a ja zaświadczenie o pobieraniu nauki zaniosłem 20 stycznia. Mam odroczenie do końca studiów, jeżeli dostanę papier z licencjatem, przeniosą mnie do rezerwy, jeżeli nie, muszę iść na kolejne studia. Pobór ma nie być zniesiony, a jedynie zawieszony od 1 stycznia 2009 roku, jeżeli będzie w wojsku brakować ludzi, będą dobierać sobie ludzi. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, od 2010 roku pobór ma być zniesiony a w Polsce będzie wojsko zawodowe.
ps. Przepisy przepisami, ale to czy dane WKU, skorzysta z poinformowania o przywilejach poborowego, to już jest osobna historia. Jak to mówią co kraj to obyczaj. W sąsiednim mieście, wysyłają dla tych którzy nie dostarczyli papierka odrazu bileciki, u mnie w mieście dopiero za 3 listem. Ale w WKU nie gryzą, można porozmawiać, można poskładać miliardy różnych ciekawych podań. Jak ktoś, do wojska nie chce iść to nie pójdzie, trzeba tylko trochę pomyśleć
.:marioo:.
30 04 2008, 13:57
Pobór ma być wstrzymany pod koniec 2009. W 2010 mają isc pełną parą przygotowania do uzwodowiania armii. Oby wszystko poszło po ich myśli.
FredDie
17 05 2008, 17:59
Ja wczoraj też dostałem wezwanie do woja bo przerwałem studia na pół roku. Od września mam zamiar kontynuować. W ogóle to jakiś mały paradox, nA komisji dali mi kat. A mimo tego, że mam astmę. A jakieś dwa lata temu się okazało, że jeszcze cukrzyca się nawinęła po drodze. W tym przypadku, do końca maja muszę się postarać o zaświadczenie od diabetologa, że jestem cukrzykiem. Całe to wojsko to śmiechu warte, nic się nie nauczysz, a masz tylko rok stracony...
tez mam nieciekawa sytuacje, prowadze dzialalnosc gospodarcza, zatrudniam 3 os. umowa zlecenie, wojsko mnie wzywa ( przerwa w nauce ) ymeldowalem sie tymczasowo, bede musial wybyc zagranice, jedna osobe zatrudnic na stale, spisac umowe zawierajaca odpowiedzialnosc cywilna, wiele problemow, tylko przez wku, ktore sobie nie odpusci. A nie zuce wszystkiego aby isc do wojska.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.