Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Coś z HDD
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Jakim
Mam taki mały problem i postaram wyjaśnić go najprościej jak się da.

Do zwykłego stacjonarnego kompa mam podłączone 2 dyski twarde- jeden z zestawu, drugi ze starego kompa. Na tym drugim- 80gb trzymałem wszystie filmy, zdjęcia, itp- po prostu wazne dokumenty.

Jakby nigdy nic właczam komputer próbując wejśc na dysk i pisze mi nagle cos takiego: G:\ nie jest dostępny. W stacji umieszczono niewłaściwą dyskietkę. Włóz dysk (numer seryjny woluminu: ) do stacji : G:\.

Odinstalowałem/zainstalowałem kilkukrotnie ten dysk. Komputer go widzi, pisze że działa poprawnie ale za cholerę nie można go w jakikolwiek sposób uzyc. Macie jakiś sposób?
stona

Total commander
Sprawdź w "narzędzia administracyjne", "zarządzanie cośtam" czy dysk jest widoczny.
Spróbuj z LiveCD jakiegoś linucha wejść na ten dysk.

Nic mi do głowy nie przychodzi innego ;/
Jakim
w totalu widzi dysk a jednak wejśc na niego nie można- podobnie to wygląda jak z dyskiem wirtualnym. Niby go widać ale naniego nie wejdziesz.
stona
Ściągnij sobie LiveCD np z ubuntu i sprawdź czy będziesz miał dostęp do dysku. Będzie wiadomo czy to wina hardware czy windy.
Jakim
Widze już cojest nie tak. System plików z NTFS zmienił się na RAW. Jakim cudem? Nie mam zielonego pojęcia.

Poszukam coś na necie może ktoś miał podobny problemik.
gherbid
Padł Ci FAT. Czyli Tablica Alokacji Plików. Użyj któregoś z programów do odzysku danych. Możesz skorzystać z wersji freeware`owych, albo np Easy Recovery Pro, czy któregoś z podobnych.
Możesz też użyć jednego z programów do odtworzenia FAT z kopii zapasowej, przy odrobinie szczęścia uratujesz wszystko. Jeżeli będziesz zmuszony do odzyskiwania danych "na piechotę", szanse powodzenia na odzyskanie każdego pliku są odwrotnie proporcjonalne do jego rozmiaru i czasu jaki upłynął od ostatniej defragmentacji dysku. Czyli im większy plik tym większa szansa na błędy podczas jego odzysku. Im więcej czasu upłynęło od defragmentacji, tym większa szansa na to, że plik jest pofragmentowany i wtedy raczej go już nie odtworzysz, chyba, że chcesz kleić go ręcznie (sam to robię praktycznie na co dzień, nie polecam wink.gif ).

Programów jest zatrzęsienie, więc po chwili googlowania powinieneś znaleźć coś dla siebie.
Powodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.