Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Buda
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
JoHnyW
Tak sie sklada ze chcialbym w przyszlosci pracowac w branzy ale niestety na terenie powiatu zywieckiego nie ma zadnych szkol ponad gimnazjalnych ukierunkowanych w te strone.
I moje pytanie co jest lepsze.
Liceum ogolnoksztalconce kierunek matematyczno informatyczny po ktorym moze bede mial ten papierek ale tam lekcje informatyki ograniczaja sie do wlaczenia counter strike-a (innej gry multi na pc)

czy moze Technikum po ktorym bede mial chyba mniej znaczacy tytul Technika informatyka ale bede wiecej umial bo z tego co wiem to tam chociaz 3ds maxem sie bawia. Pytanie czy po technikum gdzies sie dalej dostane? Czy moze lepiej miec w miare pewna szanse pojscia na studia ale mniejsza wiedza ?
Smiti
Ja chodzę do technikum ( technik-informatyk ) i na 11 godzin informatyki w tygodniu z czego 5-6 gramy w cs, 5-6 coś robimy.
JoHnyW
noo to luz

a u nas w tym technikum tez robia rozne mapy do warcrafta 3. A ja sie tym interesuje od 3 lat i zrobilem juz wiele bajerow do tejze gry. (mapa w warcrafcie 3 moze byc zupelnie inna moze byc to rpg wyscigowa cokolwiek bo blizzard udostepnil kod zrodlowy dla kazdego).
STRETCH
liceum, chyba krotsze, bo i tak pozniej pojdziesz na studia. no chyba ze nie pojdziesz
Lain
ja bym wybrała LO. głównie ze względu na to, że można dalej pociągnąć edukację. {a studia to podobno najlepszy okres w życiu ^^ } .. i wcale nie musi tak być, że w lo będziecie grać w pasjansa przez całą lekcję, a potem za tydzień sprawdzian z malowania kwiatków w paincie. ;] lo to już poważniejsza szkoła.. i u nas na lekcjach rzadko kiedy pozwalano nam na takie pierdoły. wink.gif a raczej na ludzi po technikum teraz jakoś dziwnie patrzą. <wiem jak było z moim kolegą>

komar737
Jak masz jeszcze czas, to bierz tech-elektronika, albo tech-elektryka.

Analizujac dzisiejszy rynek pracy, informatyk to smierc. Za to wyzej wymienione (ze szczegolnym nastawieniem na to pierwsze ) nastrajaja optymistycznie.

Pozostaje jeszcze technik gornik, wiadomo - praca z miejsca (przynajmniej na Slasku).

O liceum nie ma co myslec, bo 10 lat po skonczeniu to bedziesz w najlepszym wypadku wpierdalal wodzionke.
Manor
jeżeli dobrze zrozumiałem to interesuje cię informatyka. Jeżeli chcesz być dobrym informatykiem i myślisz o tym całkiem serio, to nie nastawiaj się, że liceum albo technikum cię dobrze przygotuje. Prawda jest taka, że musisz się dokształcać we własnych zakresie, bo szkoła to cię co najwyżej pobieżnie czegoś nauczy. Nie wiem do końca jak w technikach jest, w liceum z pewnością nie nauczysz się niczego konkretnego. Pracodawców w branży growej zapewne bardziej interesują praktyczne umiejętności, a nie papierki z uczelni. Najlepiej pogadaj z Wajperem z tego forum.

jeżeli natomiast w przyszłości namyślisz się na polibude (wnioskuje po wybranym profilu mat - fiz - inf) to radzę liceum, z tego co się orientuje wyższy poziom matmy i fizy, co zaprocentuje ci w przyszłości.
ProstyHeker
Jestem w technikum informatycznym i mogę Ci zdać trochę relacji.
Na lekcjach UTK (urządzenia techniki komputerowej) mamy MASĘ notatek i teorii o tym, jak co działa. Zapisywania jest na prawdę ogrom i tenże ogrom powinien być w głowie. UTK są 2 czy 3 lata, a egzamin zawodowy masz w 4 klasie. Warto dobrze notować i przygotować się do egzaminu, który swoją drogą jest całkiem łatwy. Mam jeszcze oprogramowanie biurowe na którym robimy word, excel i inne pizdryki. Po technikum masz też studia (jeśli takowe planujesz). Wybrałem TECH i nie żałuję. LO mi nie pasuje, ssie.
ChOomik
CYTAT(Smiti @ 17 04 2008, 15:13) *
Ja chodzę do technikum ( technik-informatyk ) i na 11 godzin informatyki w tygodniu z czego 5-6 gramy w cs, 5-6 coś robimy.

CS to podstawa, jak u mnie zresztą smile.gif ale tylko na utekach.

Ja bym się nawet nie zastanawiał- wybieraj technikum informatyczne. To nic że siedzisz o rok dłużej niż w LO, ale za to będ
ziesz miał zaliczony egzamin, a to napewno jest lepsze niż sama matura - po prostu masz już zapewniony zawód.

Berion
CYTAT(Lain @ 17 04 2008, 17:18) *
ja bym wybrała LO. głównie ze względu na to, że można dalej pociągnąć edukację. {a studia to podobno najlepszy okres w życiu ^^ } [...]

Po technikum też możesz "dalej pociągnąć edukację". Matura jest w obu taka sama. ;]

CYTAT
Analizujac dzisiejszy rynek pracy, informatyk to smierc

Chyba kpisz. Może taki mało zdolny to się zgodzę. ;]

@JoHnyW
Mam nadzieję, żę jesteś świadomy, iż matematyka to podstawa.

W różnych profilowanych liceach i różnych technikach jest... różnie. To zależy od szkoły. Jak będziesz mieć pecha to trafisz do takiej gdzie jest tylko CS, Quake i paint w obrocie. Prawda jest jednak taka, że to tylko podstawy. Prawdziwa matematyka i informatyka to tylko na studiach. Mam brata na WAT i jak niekiedy czytam jego książki to mięknę.

Okres szkoły podstawowej i średniej (teraz to chyba jeszcze + gimnazjum) uważam za całkowicie stracony.
JoHnyW
Chyba ide do technikum. Z tego co wiem od starszych qmpli ktorzy tam sa to w LO to praktycznie tylko counter strike, a w technikum tez cs,warcraft itp ale ucza photoshopa i innych programow do grafiki 2D, oraz podstaw 3d maxa
Manor
no photoshopa to i w liceum uczą, przynajmniej u mnie.
kotlet_schabowy
Technikum to dobry wybór. Z podejścia "szkoła jest głupia, niech się jak najszybciej skończy" wyrosłem w okresie gimnazjum, więc to, że do technikum chodzi się rok dłużej to średni argument przeciw. Zresztą wydaje mi się, że w technikum prędzej trafisz na klasę, z którą żal Ci się będzie rozstać, niż w liceum.

Przygotowanie to inna sprawa. W LO będziesz miał te dwie informatyki i pięć matematyk tygodniowo, a w technikum z tego co się orientuję to masz przynajmniej dwa, trzy różne przedmioty związane z informatyką. Maturę zdajesz tak czy inaczej, na studia też możesz iść (niech nikt nie mówi, że "po technikum trudniej zdać maturę/dostać się na studia, bo uznaję, że wszystko zależy od osoby).
kapell
CYTAT(komar737 @ 17 04 2008, 17:50) *
Jak masz jeszcze czas, to bierz tech-elektronika, albo tech-elektryka.

Analizujac dzisiejszy rynek pracy, informatyk to smierc. Za to wyzej wymienione (ze szczegolnym nastawieniem na to pierwsze ) nastrajaja optymistycznie.

Pozostaje jeszcze technik gornik, wiadomo - praca z miejsca (przynajmniej na Slasku).

O liceum nie ma co myslec, bo 10 lat po skonczeniu to bedziesz w najlepszym wypadku wpierdalal wodzionke.

Poprawiłeś mi humor ponieważ idę na tech-elektronika.Też miałem dylemat miedzy liceum a technikum ale siostra ,brat,siostra kolegi żałują ,że wybrali liceum stąd mój wybór.
JoHnyW
taa racja schabowy a z tego co wiem w mojej miescinie (Żywiec) w liceach prawie nic nie robia a co do klasy to wlasnie polowa starych dobrych qmpli idzie na rozne licea i technika ale mam nadzieje ze jak najwiecej osob trafi do szkoly w ktorj jestem bo w gimnazjum mam najlepsza klase jaka mozna miec nie ma ani 1 czarnej owcy czy kabla cala klasa rpbimy mlyny i jestesmy bardzo zgrani
Kmiot
Nigdy nie zapomnę, jak w pierwszej klasie liceum miałem piątkę z kopiowania i zmieniania nazwy plików.
Treść zadania:
W folderze "Moje Dokumenty" masz plik dokumentA.txt. Twoim zadaniem jest utworzyć w tym folderze podfolder "Dokumenty" przenieść do niego plik dokumentA.txt i zmienić jego nazwę na dokumentB.txt.
Czas na wykonanie zadania - 15 minut.

Reszta zajęć to pasjonująca rozgrywka w pasjansa i sapera. Nie było wtedy ogólnodostępnego neta, a kompy się na wordzie przycinały.

Bierz technikum.
JoHnyW
dokladnie takie rzeczy o lokalnych liceach slysze dlatego raczej 70% pewien jestem ze pojde do technikum ;]
marzy mi sie praca jako grafik (raczej tekstury) albo programista ale nie wiem jak bym sie tam sprawdzil smile.gif
Psyko
ja w liceum na informatyce miałem Turbo Pascala, ale mimo profilu mat-inf, gó.wno się tam robiło...
szeni
Nie wygracie ze mną. Ja dostałem celujący na koniec za szybkie pisanie w "Miszczu Klawiatury".
PhatFarm05
Uczę się w tech-inf już 2 lata
W technikum jest okolo 5 przedmiotow wiecej niz w liceum.
Miałem bardzo dużo teorii z UTK (zamina liczb, procesory, pamięci statyczne, dynamiczne)
przerobilem juz jezyk turbo pascal i teraz C++
jest troszeczke duzo nauki smile.gif ale warto bylo
pozdrawiam
Berion
A na studiach będzie to samo + "trochę więcej". biggrin.gif

Zastanawiam się tylko po cholerę tak powielać ten materiał (technikum->studia).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.