Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: OFE (drugi filar)
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
DavHend
Witam!

Kto ma drugi filar (zaznaczę, że jest obowiązkowy i większość pracujących z umową o pracę już go ma) z wypisanych poniżej ręka w górę:

Polsat
Bankowy
Dom
Pocztylion
Nordea NN
Generali
Aegon
Axa
Allianz
PZU Złota Jesień
Skarbiec-Emerytura
Pekao
AIG

Jeżeli nie wiesz co to drugi filar, to podnieś dwie ręce w górę.

Po co mi to wiedzieć, a więc mamy dział Pomoc, chciałbym pomóc zarówno Wam jak i sam sobie. Od pewnego czasu (parę mies) jestem osobistym doradcą właśnie m.in w sprawach drugiego filaru (czy jak kto woli OFE). Nie wiem czy o tym wiecie, ale około 7% każdej waszej wypłaty idzie do OFE i tam jest pomnażana każda Wasza złotówka, aż do chwili przejścia na emeryturę. Około 20% Waszych wypłat znika w czeluściach ZUSu (tam pieniądze nie są inwestowane). O ile ZUS jest obowiązkowy i jedyny, tak OFE (czyli te 7% waszych pieniędzy) jest dowolne i to od Was zależy w głównej mierze w jakim jesteście.

Ja reprezentuję Commercil Union Polska, jest to firma, która zajmuje średnio 2 miejsce we wszystkich statystykach i sondażach, pierwsze jest ING. Różnica pomiędzy takim moim CU, a takim Pocztylionem jest taka, że kapitał z tego pierwszego OFE może być nawet o kilkanaście procent większy w chwili przejścia na emeryturę, niż w takim pocztylionie Wiele osób sobie nie zdaję tego sprawy, ale naprawdę warto zadbać o ten drugi filar. Ja jako zapalony gracz, chętnie posłużę Wam pomocą (zwłaszcza, że to moja praca) i jeżeli ktoś zastanawiał się kiedyś nad zmianą, to teraz właśnie nadeszła ta chwila.

Odpowiedź na pytanie czemu właśnie teraz:
a) państwo w niedalekiej przyszłości powoła specjalne Zarządy emerytalne, po których sami będziecie musieli ganiać, jeżeli będziecie coś chcieli zmienić.
b) im szybciej zmienicie na "mądrzejszy" fundusz tym lepiej.

Usługa jest darmowa. Wygląda to tak, przyjeżdżam w wyznaczone przez Was miejsce (niestety tylko Katowice i ew okolice do około 10 km) z wnioskiem, wypisuję go w 5 min i tyle. Ekspresowa obsługa. Jesteś zainteresowany, to podaj swoje gadu albo numer telefonu (jeśli nie chcesz publicznie to priv msg).

Macie jakiekolwiek pytania, nawet jeżeli nie chcecie zmieniać funduszu, to pytajcie. Jeżeli jesteście w ING, to nie będę Was przepisywać, bo to jest bardzo dobry fundusz i nie ma sensu zmieniać Ferrari na Porshe.

I hasło tematu: Ściera wybrał już swój drugi filar, a Ty?
Wyso
No ja się chciałem zapisać do Commercial Union w czasie ostatniej gorączki (końcówki) w wybieraniu funduszy. Wypełniłem stosowny formularz na stronie internetowej i po pewnym czasie przyszła odpowiedź, że został mi (w drodze losowania) przydzielony AIG.
Obecnie jestem na stażu więc i tak te składki (do OFE) nie są pobierane (chyba) nawet gdybym miał wybrany jakikolwiek.
Wolałbym zostać przy Comercial Union bo nie po to wybierałem sam żeby teraz dali mnie pod losowanie. Można to jakoś zmienić question.gif ewentualnie który OFE byś polecił question.gif
Ukyo_Tachibana
Moge sie zalozyc ze jako osoba reprezentujaca CU to wlasnie bedzie firma ktora poleci ja bym wolal te 7 % na moim koncie oszczednosciowym ktore pewnie przynosi wiekszy dochod roczny nizeli jakikolwiek drugi filar ... ale co ja tam wiem ZUS-u i innych ch00jostw ni placilem i placic nie mam zamiaru sam wiem jak zarzadzac moimi dochodami biggrin.gif

Ale ogolnie temat ok mozesz mi powiedziec dlaczego np taki szary zjadacz chleba powinien wybrac wlasnie CU a nie teoretycznie lepsze ING albo troszke gorsze AIG ??
DavHend
Wyso - kiedy Ci porrzyszedł ten list, że zostałeś wylosowany do AIG??

Ukyo_Tachibana - jeżeli masz umowę o pracę, to z każdej Twojej pensji idzie 7% na drugi filar i okolo 20 na 1 filar, to jest obowiązkowe jak czynsz. Dlaczego warto do CU? Jest to bezpieczeny fundusz, na pewno nie padnie, tak jak te słabsze, a co za tym idzie nie stracisz na inwestycjach. W zestawieniu z 2007 roku miał największa stopę zwrotu, większą nawet niż ING. CU średnio ze wszystkich danych statystycznych mieści się na drugim miejscu, pierwsze jest ING, które jest nieco lepsze. Prawda jest w zasadzie taka, że pomiędzy ING, a CU nie ma znaczącej różnicy. No i tutaj poza tym jestem ja, mówisz, że chcesz zmienić, to zmieniasz, bo przyjeżdżam i załatwiamy. smile.gif
Wyso
Odpowiedź o wylosowaniu mnie jest z datą 2008-02-06. Formularz na stronie internetowej Comercial Union wypełniałem na dzień przed losowaniem (nie pamiętam dokładnej daty).

Prawda to, że jak jest się na stażu to składki nie są odprowadzane na drugi filar question.gif bo nie jestem pewien.

DavHend
wyso - to za późno, jeżeli chodzi o stronkę to nie jest ona priorytetem, jeżeli byś się zgłosił do konkretnego oddziału, to muszą to zrobić do 24 godzin od otrzymania polecenia, więc byś się nie załapał na losowanie, a tak sorry Winetou.

Czy ze stażu są potrącane, z tego co wiem to tak, ale głowy sobie nie dam uciąć, to samo się tyczy żołdu w woju.
Wyso
Rozumiem, że teraz to tylko mogę zmienić fundusz. Siedze (czy chcę tego czy nie) w AIG. Tak question.gif
DavHend
Wyso - teoretycznie możesz zmienić, ale nie polecam teraz. Musisz odczekać dwa lata i wtedy, teraz musiałbyś zapłacić opłatę transferową w wysokości 180zł.
Wyso
Aha. Nawet jeżeli nie odesłałem im (AIG) tych papierów (ze swoimi danymi personalnymi itp) question.gif Jeśli tak to oznacza, że od 6,02,08 jestem w AIG. Tak. Dobrze rozumuję.

DavHend
Wyso - dobrze rozumujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.