CYTAT(J.D @ 23 04 2008, 21:47)

Hej tak jak w tytule tematu prosze o rady dotyczące ustawienia monitora tj. jasność, kontrast. Jak ustawić parametry z panelu sterowania Nvidia np. Jade na rozdzielczości 1024 na 768, monitor nie jest najlepszej jakości, 19 calowy, typowy standard. Poradzcie coś na ten temat bo nie chce żeby mi oczy wyskoczyły, a niezle już rozregulowałem ustawienia...
Prawdę powiedziawszy to ustawienia fabryczne są optymalne. Jeśli chodzi o ustawienia rozdzielczości to jest to kwestia rodzaju monitora. CRT nie ma problemów ze skalowaniem obrazu. LCD cierpi na przypadłość najlepszej pracy w rozdzielczości natywnej. Taka powinna być ustawiona zawsze. Inaczej obraz będzie gorszy. W manualu od monitora powinna być napisana rozdziała. Rozdzielczość monitora dobrze jest dostosować czasami do gier w jakie popylasz. 1024x768 jest OK. Ale ważne jest jaką twa karta obsługuje. Ale w sumie to bez znaczenia poniekąd, gdyż gra sama zmienia rozdzielczość. Jeszcze w kwestii kontrastu itp. to ważne jest jaki jest typ grafiki w grze. Czy matowa, opływowa, sztuczna (większość gier na PC), czy bardziej żywa, prawdziwa jak na konsoli. Jeżeli masz grafikę ala Mac OS X (pół PC, pół Konsola) to ustawienia fabryczne są najlepsze.
CYTAT(The Last Remnant @ 30 07 2008, 21:38)

Pozwole sobie tutaj zadac to pytanie bo w sumie chodzi o monitor.Mianowicie dlaczego od jakiegos czasu podczas ogladania filmu(czy to w allplayerze,windows media playerze etc.)wylacza mi sie monitor?Mialem ustawione aby po 25min. sie wylaczal ale wczesniej podczas ogladania jakiegokolwiek filmu tego nie robil wiec o co mu teraz chodzi?Wiem ze moge poprostu zmienic czas na powiedzmy 2-3 godziny lub calkiem to wylaczyc ale jednak lepiej aby sie sam wylacza po 25 mnut jak go zostawie wlaczonego.
Jeśli sprawdzałeś czas z zegarkiem to masz problem z monitorem. Raczej takie coś się nie powinno dziać. Najlepiej chyba na czas trwania filmu wyłączać opcję o zasilaniu a potem włączać. Jeśli pomimo włączenia 25 minut będzie wyłączać się to strzelam, że popsuł się wewnętrzny timer systemowy co jest raczej niemożliwe.