Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PS3 - exclusiv'y, które zarządzą!
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2
JanzKijan
Czołem.

Mam nadzieję, że nie powielam istniejącego tematu (niemniej wyszukiwarka nie "wypluła" nic podobnego). W każdym razie proszę o wyrozumiałość i życzliwość wink.gif

Przechodząc do meritum...jakie exclusiv'y przewidziane są na PS3? Przy czym nie chodzi oczywiście o kompletną listę tytułów (którą można znaleźć bez trudu na sieci) ale tylko i wyłącznie o te gry, które Waszym subiektywnym zdaniem są pewnymi hitami, które podbiją świat gier. Jakie zatem prawdziwie wybitne gry szykują się na PS3 w ramach wyłączności? (Wiadomo, że 100% pewności nie ma póki się nie zagra ale czymże byłaby ciekawa dyskusja bez odrobiny spekulacji i przypuszczeń wink.gif ).

Wymienić wypadałoby tu dla przykładu:

1. FF XIII, ponieważ to kontynuacja wybitnej serii jrpg (czego nie zmienia nieco słabszy poziom dwóch ostatnich odsłon);

2. MGS IV, j.w., co więcej MGS3 to jedna z najlepszych gier jakie kiedykolwiek ukazały się na jakąkolwiek platformę. Hideo Kojima od lat trzyma bardzo dobrą formę. Filmiki z gry przedstawiają się bardzo dobrze (choć znać pewne uwstecznienia techniczne).

3. God of War III, j.w., dodatkowo nie da się ukryć, że GoW II jest jeszcze lepszy niż GoW (choć trudno w to uwierzyć wink.gif , zatem GoW III będzie the best of the best?

Bez wątpienia jest jeszcze przewidzianych niemało interesujących exclusivó'w na PS3, o których chętnie opowiecie wink.gif - najlepiej jak najszerzej, podjaąc własne uwagi i przemyślenia.

YETI
KillZone2, MotorStorm2, Resistance2, Little Big Planet, MGS4, Heavy Rain, Eight Days, WipEout HD, The Getaway3... sądzę, że te gry pozamiatają smile.gif Mocno licze na te tytuły, jest jeszcze WarDevil, ale w tym przypadku developer jest mało znany, więc nie wiadomo co z tego będzie.
aux
Ja mocno liczę na Gran Turismo 5. Już sam mały prologue pozamiatał i pokazał na co stać PS3. Pełna wersja starczy pewnie na dłużej niż GT4. Do tego online. Exlusive w całej okazałości. Sprzedaż PS3 mocno skoczy jak ta gra wyjdzie, oby na początku 2009.

PS: I mam gdzieś zniszczenia czy możliwość ponaklejania na autko jakiś naklejek i innych syfów.
Tomasson225
Aux i tu Cię pocieszę bo podobno w finalnej wersji mają być uszkodzenia biggrin.gif No wymieniliście wszystkie exclusive'y więc nic nowego nie dodam, ale każdy z nich wymienionych na pewno pozamiata ]:-> EDIT: drk2, ja wipeout'a nie będę traktował jak byle gierki z PS Store. Gra ma ogromną grywalność (wnioskuję z porzednich części) i jest bardzo ciekawym tytułem smile.gif
drk2
Dla mnie najwazniejszym exclusivem ktory wychodzi w najblizszym czasie jest Wipeout HD .Gra zapowiada sie fenomenalnie ( choc obawiam sie troche o "model jazdy" i niski poziom trudnosci ) no i nie dla wszystkich ta gra jest taka wazna .Wiekszosc graczy ,ktorzy nie zagrywali sie w poprzednie czesci potraktuje Wip'a jak po(pipi)ke z ps store niestety
YETI
CYTAT(drk2 @ 25 04 2008, 21:20) *
Wiekszosc graczy ,ktorzy nie zagrywali sie w poprzednie czesci potraktuje Wip'a jak po(pipi)ke z ps store niestety

Taa... w szczególności młodzi gracze, ale mam nadzieje, że jakis tam procent zasmakuje i przekona sie do tej genialnej serii. Będzie online dla 8 graczy, będą rankingi z najlepszymi czasami czy wynikami z Zone. Jednym słowem... miazga smile.gif
Oby do końcówki maja (podobno 29.05)
raven_raven
Co tu dużo mówić...

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots - dla tej gry w ciemno kupię niedługo PS3.
signap
HOME
liquid
1. METAL GEAR SOLID 4 : GUNS OF THE PATRIOTS & METAL GEAR ONLINE.
2. KILLZONE 2.
3. MOTORSTORM 2.
4. RESISTANCE 2.
5. TEKKEN 6.
A na rok 2009:
GOD OF WAR 3
FINAL FANTASY XIII & VERSUS.
S!N!STER
Tekken 6
Mimo, że nie kręci mnie ta seria uważam, że obok wyżej wymienionych również "podbije świat gier"

I z tego co pamiętam to gdzieś w czeluściach SONY czai się gra, która ma zmienić świat elektronicznej rozrywki, a jest to projekt tak tajny, że nawet szychy boją się o nim wspominać. Taki TOP SECRET SONY PROJECT też pewnie coś namiesza tongue.gif
Don_Pedro
A ja mocno licze na inFamous od tworcow wspanialego Sly'a! Filmiki z gry juz 6 maja? Oby! slinotok.gif
alexx-1
CYTAT(signap @ 25 04 2008, 20:43) *
HOME

Przeciez (pipi)a to jest usluga internetowa, a nie gra. Widze, ze dalej posty nabijasz jak leci laugh.gif

Wedlug mnie PS3 wygra ta wojne dzieki takim killerom jak Tekken 6, Metal Gear Solid 4 i Gran Turismo 5. cool.gif
grzes_l
CYTAT(alexx-1 @ 26 04 2008, 01:11) *
HOME

Przeciez (pipi)a to jest usluga internetowa, a nie gra.

Tak naprawde do konca nie wiadomo.
Ze zwiastunow mozna wywnioskowac ze Home moze zawierac w sobie rozne minigierki.

Poza tym slowo exclusiv w tytule nie oznacza gry, wiec raczej Twoja uwaga wyglada ze chciales troche wiecej napisac tongue.gif

Nie rozumiem czemy w ogole tak sie jaracie "exclusivami"? Co za roznica czy exclusiv czy nie. Liczy sie dobra gra i radosc z grania.
alexx-1
A przeczytales pierwszy post?
grzes_l
Ano czytalem ze niby tylko gry. Tyle ze czym bedzie (badz nie bedzie) Home to chyba tylko Sony do konca wie...
JanzKijan
CYTAT(grzes_l @ 26 04 2008, 01:29) *
CYTAT(alexx-1 @ 26 04 2008, 01:11) *
HOME

Przeciez (pipi)a to jest usluga internetowa, a nie gra.

Tak naprawde do konca nie wiadomo.
Ze zwiastunow mozna wywnioskowac ze Home moze zawierac w sobie rozne minigierki.

Proponowałbym skoncentrować się na bardziej konkretnych projektach, o których wiadomo troszkę więcej.

CYTAT(grzes_l @ 26 04 2008, 01:29) *
Nie rozumiem czemy w ogole tak sie jaracie "exclusivami"? Co za roznica czy exclusiv czy nie. Liczy sie dobra gra i radosc z grania.

Niezwykle celna uwaga - "liczy się radość z grania". Tylko, że tak się składa, że to gł. exclusivy, a nie pozostałe tytuły, decydują o tym którą konsolkę kupujemy. Ten temat dotyczy zaś tytułów przenaczonych wyłącznie na PS3 i ma pokazać na co może być ją stać.

Poza tym, jak zauważył Hipolit Terentiew, Kolumb był najszczęśliwszy na kilka dni przed odkryciem Ameryki wink.gif . Krótko mówiąc, z natury rzeczy, "cała atrakcja" wisi gdzieś między jabłkiem a wyciągniętą ręką; jabłka z kolei nierzadko okazują się robaczywe. Z tego też dodatkowo względu tak sobie tu rozmawiamy.

Wracając do tematu...możnaby wspomnieć jeszcze:

- Brave Arms, Chain Limit, Second Season 01 (nie do końca wiadomo co to będzie wink.gif , ale wizualnie i koncepcyjnie, tytuły te, mają podobno miażdżyć; oto link - http://www.n4g.com/ps3/News-31630.aspx ).
- Driver 5 - też zapowiada się ciekawie; przydałoby się żeby seria owa w końcu rozkwitła (być może właśnie w piątej części na PS3?);

Btw - czy na PS3 - są przewidziane jakieś "kosmiczne strzelanki" - coś ala stare "Colony Wars", czy "Squadron Leader" (z GC)?
Jakim
Taaa pamiętam jak te scany, które zapodałeś do tych trzech tytułów się ukazały- było grubo ponad rok temu i nic konkretnego, a właściewie NIC ponad te zadziwiająco śliczne skany się nie ukazało. Pewnie kolejna ściema.
Zwyrodnialec
1. Wipeout HD
2. MGS 4
3. Killzone 2
4. Haze
wisza
Ja czekam na God of War III, Kratos pozamiata wszystko co wczesniej bylo grafa i grywalnoscia smile.gif No i jeszcze czekam na HAZE
Vamp
Ja dodam od siebie LA NOIRE happy.gif
izon
Ja w tym momencie najbardziej czekam na God of War 3 ,FF XIII nowego Jak and Daxtera, Uncharted 2, "coś" od team ICO.Brakuje mi wlasnie takich gier w basniowo-przygodowo-magicznym klimacie( wiem ze to glupio brzmi) ale porpostu nie wiem czemu na konsolach jest zalew strzelanek a malo rpgow i dobrych przygodowek..Pamietam ze na PS2 byla MASA takich gier no ale wiem ze wkoncu zaczną masowo wychodzic
Ken Marinaris
na razie wychodza gry pod publike(patrz nowe GTA),ktore zdolaja przyciagnac jak najwieksza ilosc klientow.
Tez bym chcial jakies RPGi,przygodowki,ale jak na razie posucha
Trzeba nam przeczekac
JanzKijan
CYTAT(izon @ 1 05 2008, 18:17) *
Brakuje mi wlasnie takich gier w basniowo-przygodowo-magicznym klimacie( wiem ze to glupio brzmi) ale porpostu nie wiem czemu na konsolach jest zalew strzelanek a malo rpgow i dobrych przygodowek..Pamietam ze na PS2 byla MASA takich gier no ale wiem ze wkoncu zaczną masowo wychodzic

Mam podobne zdanie.

Świat gier wypłynął na szerokie, marketinogowe wody, co spowodowało wyraźne spłycenie kolejnych pomysłów. Panuje fiksacja na punkcie najprostszych, najmniej wymagających gatunków (strzelanki i wyścigi dominują). Całkowite twórcze wyjałowienie. Trywialnie rzecz biorąc, robi się gry na sprzedaż, masowo i odtwórczo, tak jak hamburgery i coca-cole...wg zasady, że lepiej sprzedać po raz n-ty ten sam sprawdzony patent i zarobić, niż ryzykować z nowymi pomysłami wink.gif (to samo jest zresztą w innych branżach rozrywki i sztuki...poprostu zalew amerykańskiej sieczki dry.gif ).

Z drugiej strony mam nadzieje na jakieś porządne rpg/przygodówki czy ogólnie nietuzinkowe, bezkompromisowe akty twórcze (coś nowego, na miarę takiego Shadow of Colossus, Ico czy Okami). (Szczęśliwie japonia i Europa jest póki co troszkę mniej amerykańska niż sama Ameryka wink.gif ).

Czy są zatem planowane jakieś ciekawe exclusivy tego rodzaju na PS3?
quill
CYTAT(izon @ 1 05 2008, 18:17) *
Ja w tym momencie najbardziej czekam na God of War 3 ,FF XIII nowego Jak and Daxtera, Uncharted 2, "coś" od team ICO.Brakuje mi wlasnie takich gier w basniowo-przygodowo-magicznym klimacie( wiem ze to glupio brzmi) ale porpostu nie wiem czemu na konsolach jest zalew strzelanek a malo rpgow i dobrych przygodowek..Pamietam ze na PS2 byla MASA takich gier no ale wiem ze wkoncu zaczną masowo wychodzic

zgadzam sie z toba na calej linii.
Ile mozna sie przenosic w "basniowy" swiat wojny i mordowania --'
Psx i ps2 kojarzyl sie ze swietnymi grami, a nie przenoszeniem prawdziwego zycia do komputerowej gry:/
mevek
cóż więcej tu można dodać??
raz jeszcze sie powtórzę i wrzucę TEKKEN-6 (z nadzieja na dopracowany system "online")
pozdro...
webster8
Wlasnie ze wzgledu na duza ilosc strzelanek licze najbardziej na LittleBigPlanet smile.gif smile.gif smile.gif i MGS4...
Maximmus
Wardevil jesli wyjdzie w tym roku biggrin.gif
CELL7777
1. final fantasy 7 (wedlug mnie na pewno powstanie)
2. final fantasy 13
3. GT5
4. MGS4
5. god of war 3
6. Tekken 6
7. Motorstorm 2
8. Resistance 2
9. Killzone 2
10. Star ocean x

mysle ze w tym roku i przyszlym ps3 dostanie kupe gier na wylącznosc na pewno w miare czasu bedzie ich coraz wiecej

estel
Dla mnie KH3, FF Versus XIII oraz Zone of the Enders 3 ;]
Coati
mgs4, littlebigplanet... ma wyjsc ZOE3??

tak offtopowo chcialbym zobaczyc klonoe czy nowego crasha... ale z klimatem szarakowej trylogii... to chyba niemozliwe wink.gif
estel
Wg. http://www.psxextreme.info/index.php?showt...e+of+the+enders tego tematu ma wyjsc ;] Czekam z wywieszonym jezorem. Jehuty, target Bravo.. I'm coming wink.gif
liquid
No to możemy sobie odpuścić HAZE. Z recenzji wynika , że to gniot porównywalny do Iron Mana !
Snake_Plissken
Aż tak kiepskie Haze nie może być.
Maciomaniak
Średnia 57%, w tym takie oceny jak 4.5 od IGN, czy też 6.0 od GameSpot'u wyraźnie wskazują na to, że to bardzo słaba gra.
Snake_Plissken
CYTAT
Średnia 57%, w tym takie oceny jak 4.5 od IGN, czy też 6.0 od GameSpot'u wyraźnie wskazują na to, że to bardzo słaba gra.

Chodzi mi o porównanie Haze do Iron Man tongue.gif

Ja czekam na:
1. MGS4 (już blisko) smile.gif
2. Final Fantasy XIII
3. God of War 3
4. Killzone 2
5. Resistance 2
6. LiitleBigPlanet
7. Uncharted 2
8. MotorStorm 2
9. White Knight Story
10. Valkyrie Chronicles
konrado0905
mozna jeszcze dopisac (kolejnosc losowa):

Tekken 6
Heavenly Sword 2
Jak & Daxter
WarDevil
VViking
No i stało się - Final Fantasy XIII wyląduje również na X360... O czym do kur** nędzy myśleli ludzi z Sony wypuszczając z rąk tą licencję? Najpierw GTA, a teraz Final.... Kurde nie znoszę Microsoftu!!!!!!!!

... no ipewnie wersja Na XBox będzie standardowo bardziej dopracowana, fu**!!!
Dr.Czekolada
DMC 4 jako multiplatforma też był kopem w jaja Sony przecież..... .

CYTAT

HELL YEAH biggrin.gif !!.
gekon
CYTAT(VViking @ 19 07 2008, 14:54) *
No i stało się - Final Fantasy XIII wyląduje również na X360... O czym do kur** nędzy myśleli ludzi z Sony wypuszczając z rąk tą licencję? Najpierw GTA, a teraz Final.... Kurde nie znoszę Microsoftu!!!!!!!!

... no ipewnie wersja Na XBox będzie standardowo bardziej dopracowana, fu**!!!

A nie powinno być raczej 'nienawidze Sony, bo to ciapy, które wolą tworzyć nowego SinStara i oddają najlepsze gry M$, który wie jak dbać o graczy'? No ale jak wolisz. Dla mnie z exklusiów liczy się tylko LBP i GoW3

Wojtq

Nie znosisz, ale za co? Za to, że nie będziesz mógł zagrać sobie w Finala na PS3? Eee...wróć! Przecież gra wciąż jest na liście wydawniczej PS3, więc o co Ci chodzi ? Gra będzie Ci gorzej "smakować", tylko dlatego, że została wydana również na inną maszynkę ? Dziwne wtf.gif
Jazdaone
uwazam ze tytul tematu powinien zostac zmieniony na "gry ktore zarzadza".
po ostatnich ruchach sony (mam na mysli ostatnie 2lata, a nie strate ffXIII), to tych exclusivov jest jak na lekarstwo. poza tym czesc z nich to crap vide haze.
a nawiazujac do tematu to mysle ze duze szanse na maja LBP, nowy JAK i nowa gra od tworcow ICO (jesli rzeczywiscie bedzie ona exclusivem, w co szczerze watpie)
Emet
Gra od "tworcow ICO" bedzie exclusivem bo ci "tworcy" ( tongue.gif) to studo SONY.
Yabollek007
CYTAT(Wojtq @ 19 07 2008, 16:25) *

Nie znosisz, ale za co? Za to, że nie będziesz mógł zagrać sobie w Finala na PS3? Eee...wróć! Przecież gra wciąż jest na liście wydawniczej PS3, więc o co Ci chodzi ? Gra będzie Ci gorzej "smakować", tylko dlatego, że została wydana również na inną maszynkę ? Dziwne wtf.gif

Wcale nie dziwne, bo czlowiek przy zakupie konsoli kieruje sie exclusivami, a jesli sony straci wszystkie wartosciowe exclusivy to konsola straci swoje argumenty, a osoba, ktora ja kupila zacznie zalowac, ze nie wybrala tanszej konsoli microsoftu, ktora dodatkowo posiada kilka fajnych exclusivov.
drk2
Yabollek dobrze pisze, ja dodam jeszcze, ze strata ffxiii i wielu innych excl. jak najbardziej powinna martwic posiadaczy ps3, bo konsola traci swoja atrakcyjnosc w oczach potencjalnych klijentow i nie sprzeda sie tak jak ps2. Kazdemu kto wybral tylko ps3 powinno zalezec na tym, zeby ten sprzet sprzedal sie w jak najwiekszej liczbie, bo wtedy wiadomo- i wiecej gier i tansze i wiecej lokalizacji i wydawanie gier do samego konca- jak teraz na ps2. Jesli ps3 dociagnie tylko do 40- 50 mln to zdechnie szybko jak x1. 10 lat? Narazie sie na to nie zanosi
wisza
Włacha! Też nie lubie M$ za ... Xbox'a miałem przez pół roku i sprzedałem ten shit bo nie miałem w co grać , jedyne gry co mnie interesowały to multiplatformowe - The Warriors , Fight Night 3 , Spartan Total Warrior , Call of Duty 3 , jedyne exclusivy w które grałem to PGR 2 oraz Ninja Gaiden Black , HALO i HALO 2 mnie nie interesują tongue.gif A co do Sony to była masa gier na ps2 : Zaczynając od ICO, wszelkie singstary , buzz! Final Fantasy , Shadow of the Colossus , Sly Racoon , MGS2 i 3 , Gran Turismo , więcej gier już nie pamiętam tongue.gif
Yano
no wlasnie , tak jak napsiał drk2, utrata excluziwów powinna bolec kazdego zwiazanego z ps3, bo to serio oznacza mniej sprzedanych konsol, co ciagnie za sobą mniejsze zainteresowanie wydawców co z kolei pociąga JESZCZE mniej sprzedanych konsol i tak w kółko az do śmieci konsoli ...
ps3 bardzo wolno sie rozkręca wlasnie dlatego ze mało do tej pory konsol sie sprzedało, a koszty produkcji nowoczesnych dobrych gioer są ogormne, dlatego twórcy boją sie ze nie zarobią

a X serio zabiera atrekcyjnosc i to calkiem skutecznie.. wystarczy kilka gier w stylu gta4 ktore wychodzą na obie konsole i juz prawie 2 razy tańszy X daje czadu, a ps3 .... nie tongue.gif

ja np mam zamiar kupic ps3 dla mgs4, gta4, tekkena, moze GT5, fallouta3 ... tyle ze jestem fanbojem xD wiele ludzi zdecycudje sie na Xa bo wiekszosc gier bedzie/jest na obie konsole
polaki899
Najwiekszym exlusivem Sony jest/bedzie Fat Princess. To bedzie hit na PSN happy.gif
Lukas_AT
Osobiście bardzo liczę na kolejną część Twisted Metal, które również będzie exclusivem na PS3. Niestety mało kto o tym tytule już pamięta, a części wydane na PSX (szczególnie dwie pierwsze) były produkcjami z wysokiej półki. To samo Twisted Metal: Black na PS2 - do dziś wiele osób uważa, ze ta gra prezentuje jeden z najlepszych trybów multiplayer online na PS2. Mam nadzieje, ze Sony pokaze ten tytuł na TGS.
Ficuś
tylko nie bijcie i czytajcie ze zrozumieniem ale z utraty ekskluzywów przez Sony najbardziej zyskają osobnicy ,który posiadają lub chcą posiadać PRZEROBIONEGO x360.Wielu wybierze tańszego x360 gdzie koszt gier będzie go wynosić ok 3zł czyli puste dvd9 bo grę ściągnie z Torrentów.Taka jest prawda,a koszt xboxa to w chwili obecnej równowartość 4-5 oryginalnych gier....

Oczywiście chodzi o sytuację w takich krajach jak Polska gdzie dalej ceny gier w sklepach są często zaporowe

BTW oczywiście nie twierdzę,że każdy posiadacz x360 jedzie na piratach smile.gif
Dr.Czekolada
Powiem tak: Zamierzam kupić Xboxa ale tylko po to by wyżyć się na grach w które nie mam okazji zagrać na PS3, to wszystko. Ale nie wyobrażam sobie na nim piracić ! (wiem dziwne, i nie sypie kasą.... ale tak postanowiłem).
CYTAT
tylko nie bijcie i czytajcie ze zrozumieniem ale z utraty ekskluzywów przez Sony najbardziej zyskają osobnicy ,który posiadają lub chcą posiadać PRZEROBIONEGO x360

Zaraz, zaraz - zatem twierdzisz że zysk tych gier na xboxa względem PS3 powinien być zerowy ? (pół biedy tak w ogule że na xboxie da się piracić, skąd oni braliby te słupki sprzedaży gier O_O).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.