Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Którą grę wybrać? ver. NDS
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo DS
Stron: 1, 2, 3
Heihajin
Też chciałbym prosić o pomoc w wyborze pierwszej gry na NDSa, którego wkrótce mam zamiar kupić. Lubie wszystkie gatunki poza tymi skrajnie popierdółkowatymi. Mam chrapkę na Phantom Hourglass i TWEWY, ale póki co potrzebuję jakiejś dłuuugiej gry z licznymi pobocznymi zadaniami, żeby starczała na cały sierpień spędzony na łonie natury wink.gif Co moglibyście polecić? happy.gif
Grabol
CYTAT(Heihajin @ 13 07 2008, 17:05) *
Też chciałbym prosić o pomoc w wyborze pierwszej gry na NDSa, którego wkrótce mam zamiar kupić. Lubie wszystkie gatunki poza tymi skrajnie popierdółkowatymi. Mam chrapkę na Phantom Hourglass i TWEWY, ale póki co potrzebuję jakiejś dłuuugiej gry z licznymi pobocznymi zadaniami, żeby starczała na cały sierpień spędzony na łonie natury wink.gif Co moglibyście polecić? happy.gif

Bierz TWEWY, chwilę potrwa zanim łykniesz system ale z grą można spędzić masę czasu. Ja mam 120h na liczniku. Zelda IMO jest przereklamowana. Na pierwszy rzut oka piękna grafika i świetna rozgrywka, na dłuższą metę nieciekawa i męcząca - odradzam!
Ali G
gdybym dzisiaj mial kupowac ds to pierwsza gra byla by, bez cienia watpiwosci castlevania - dawno of sorrow, a zaraz po niej portrait of ruin. jak dla mnie bezkonkurencyjne i daja mase zabawy, jeden z najlepszych replay value z jakim sie spotkalem, duzo radosci
coopa
To dobrze, bo właśnie dorwałem C: DoS na Ebay'u:) Sorry za off-topic.
Paweł_PS
Szukam gry na PS2 lub NDS w której chodziłoby się po planszy, lub robiło jakieś misje po określonym 'szlaku'- obojętnie, ale żeby można tak było chodzić postacią i zdobywać itemki, bić się z potworami itp.

Słyszałem, że coś takiego to seria FF, ale jeszcze wole Was zapytać ;P

Pytam się także w tym temacie o grę także na PS2, wiem, że to jest forum NDS, ale nie będę robił takiego tematu także w dziale PS2, aby nie 'zaśmiecać' naszego forum....

na przyszlosc zobacz czy podobny temat juz nie istnieje wink.gif - Coati
Master JIN
Orcs&Elves całkiem fajny jest.
ogqozo
"Seria Final Fantasy jest czymś w rodzaju Tibii", no wybacz, padłem XD.

No ale dobra, do zbierania przedmiotów i walki z potworami powinny się nadać Final Fantasy III oraz IV, może jeszcze XII i Crystal Chronicles, może Magical Starsign albo Luminous Arc czy Etrian Odyssey. Do chodzenia postacią to nie wiem, w wielu grach to się robi.
Paweł_PS
Baldur's Gate: Dark Aliance 2

Co sądzicie o tej grze??
RoL
sadze, ze wyszla na PS2
Paweł_PS
CYTAT(RoL @ 31 07 2008, 20:57) *
sadze, ze wyszla na PS2

Co to wnosi do rozmowy??
RoL
w sumie nic, tylko, ze to nie subforum o PS2
Paweł_PS
Lol, przecież uzasadniłem w 1 poście, czemu pytam się także o PS2... dobra, pomoże mi ktoś, bo tutaj się niepotrzebny off-top robi ;-/
Snake.
lol, offtopem jest właśnie pytanie o grę na PS2 w temacie o grach na DS'a.
(Hint - http://www.psxextreme.info/index.php?showt...amp;start=2880)
lutoslav
Siemka,

Poleccie jakas gre "puzzlowo-tetrisową" xD Wiecie, cos w stylu starutkiego Dr. Mario etc. Tak zeby moja mama mogla ogarnac zasady, a i ja zebym mogl pociupac zdrowo biggrin.gif
Sandking
Meteos smile.gif
Gosiek
Z puzzli obowiązkowo Picross - gra wymaga nie tylko układania ale i sporego kombinowania, zwłaszcza na wyższych poziomach. Można też ściągnąć dodatkowe układanki z sieci.
plecak
zoo keeper
marcin0903
Słuchajcie, za niedługo skończę moją poczciwą Zeldę no i pytanie na co ją z handlować? New Super Mario Bros. czy na The World Ends With You? Chodzi mi przedewszystkim o to, żeby gra nie była monotonna.
ogqozo
NSMB to... nowe Super Mario Bros. Pewnie wiesz, co to jest za gra, więc sam się siebie spytaj, czy musisz w nią zagrać. Moim zdaniem musisz;]. Monotonia to chyba ostatnia rzecz, o jaką można oskarżyć platformówki z Mario. Nie wiem jak The World..., nie grałem.

Co do gier "logicznych" - myślę, że warte zakupu jest Planet Puzzle League, czyli nowa inkarnacja Tetris Attack ze SNES-a, najlepszej gry "układankowej" w historii, z rozbudowanym trybem na wielu graczy lokalnie i sieciowo. Tetris DS też jest kapitalnie zrobiony - nie wiem, czy powstała jakaś lepsza wersja Tetrisa od tej.
Sarge
CYTAT(lutoslav @ 2 08 2008, 19:01) *
Siemka,

Poleccie jakas gre "puzzlowo-tetrisową" xD Wiecie, cos w stylu starutkiego Dr. Mario etc. Tak zeby moja mama mogla ogarnac zasady, a i ja zebym mogl pociupac zdrowo biggrin.gif

Polarium będzie bardzo dobry smile.gif .
STRETCH
mozecie polecic jakies gry wykorzystujace przede wszystkim ekran dotykowy, oryginalne, robione specjalnie pod dsa? zelda przypadla mi strasznie do gustu. szukam jeszcze czegos podobnego.
marcin0903
The World Ends With You, z tego co słyszałem całkiem, całkiem.
RoL
Another Code - niestety da sie ja ukonczyc w 3-4 godziny. Gdyby gra byla ze 2 razy dluzsza (a fabula sensownie rozwinieta), to by zaslugiwala gdzies tak na 8+/9-. Niestety, jak juz napisalem, jest strasznie krotka, a poza tym zagadki sa zbyt latwe, zas fabula - przewidywalna (od pewnego momentu). Mimo wszystko polecam. Gra ma zaje.bisty klimat i bardzo dobrze wykorzystano w niej oba ekrany.
ogqozo
Wario Ware, chociaż i tak najlepsza była pierwsza część. Kirby: Power Paintbrush - gra krótka i niekoniecznie genialna, ale swego czasu sterowanie robiło wrażenie. Podobnie Trauma Center.

Nintendogs, Elite Beat Agents, może nie do końca się kwalifikuje, ale wykorzystanie ekranu dotykowego jest super. W każdym razie EBA to mus dla każdego, kto ma DS-a.
coopa
Z gier robionych głównie pod Touch Screena polecam Elite Beat Agents (zdecydowanie!) oraz Another Code i Hotel Dusk 215 (dwie podobne w założeniach gry, ale mające zdecydowanie odmienny klimat)... i to chyba wszystko z moich doświadczeń. Większość dobrych gier wykorzystuje raczej TS jako dodatek, ale może to i dobrze.
ashka
CYTAT(RoL @ 11 08 2008, 22:52) *
Another Code - niestety da sie ja ukonczyc w 3-4 godziny. Gdyby gra byla ze 2 razy dluzsza (a fabula sensownie rozwinieta), to by zaslugiwala gdzies tak na 8+/9-. Niestety, jak juz napisalem, jest strasznie krotka, a poza tym zagadki sa zbyt latwe, zas fabula - przewidywalna (od pewnego momentu). Mimo wszystko polecam. Gra ma zaje.bisty klimat i bardzo dobrze wykorzystano w niej oba ekrany.

No może bez przesady, 3-4h to wtedy, gdy grasz z opisem na kolanach.
Mnie zajęła 7-8h.
Gra jest tania, więc jak ktoś lubi przygodówki i zagadki, to gra jest w sam raz.
RoL
Za pierwszym podejsciem mialem ok. 5h. Nie korzystalem z zadnego opisu. Jak juz wczesniej napisalem, zagadki sa dosyc proste (jedynie przy tej z ramka utknalem na troche dluzej).

Do opisu zagladalem dopiero, gdy przechodzilem gre po raz drugi, bo chcialem znalezc wszystkie zapiski.
Gosiek
Z gier wykorzystujących w dużym stopniu TS jest jeszcze Project Rub, ale to jednak średniak, do przejścia i odłożenia na zawsze - przynajmniej w moim odczuciu. Chociaż gra ze względu na fabułę w stylu "zdobywanie dziewczyny" i możliwość zmiany jej wyglądu po zaliczeniu kolejnych poziomów ma swoich zwolenników. wink.gif
plecak
project rub to pierwsza gra jaką ukończyłem na ds'a, i dla mnie jest to cudowna gra, począwszy od świetnego intra ze wspaniałą muzyką w tle, poprzez "czarne" postacie, wiele przeabsurdalnych motywów, a skończywszy na przemiodnej rozrywce, szczerze nie pamiętam kiedy wcześniej gra potrafiła wywołać tyle uśmiechu na mej twarzy. prawdziwe cacuszko, ale wiadomo; sega.
coopa
No ja grałem w Feel the Magic (to jest chyba amerykański tytuł Project Rub), ale raczej bym tego nie polecił. Zbiór mini-gierek, nie tak dobrych jak w Wario Ware Touched! (moim zdaniem oczywiście), ale pokręcona gra jest, to fakt. O właśnie! Wario Ware Touched! jest całkiem, całkiem. No i Metroid Prime: Hunters, mimo że nie tak dobry jak np. Metroid Fusion, to i tak fajny (i celowanie za pomocą Touch Screena jest świetne).
BBGodzilla
Pod TS to przedewszystkim WarioWare i Elite Beat Agents aczkolwiek przepadam też za Call Of Duty 4 i Cooking Mama 2 - POLECAM
Di
Szukam... gry z dobrą fabułą, bądź stworkołapanki. Jest kilka "ale":

Fabuła: Przeszedłem Phoenixy i Hotel Dusk, a Another Code mnie nie wciągnął. FF4 też póki co średnio. Może wezmę się za TWEWY, ale szukam czegoś jeszcze. Najlepiej przygodówki, bo w tym przypadku fabuła liczy się dla mnie najbardziej smile.gif

Stworkołapanka: DQM Joker przeszedłem (grałem w to aż za dużo), a z Pokemonami chciałbym się wstrzymać aż do Platynowych.

Z góry dziękuję za odpowiedź smile.gif
dziki_dziku
CYTAT(Di @ 26 08 2008, 21:29) *
Szukam... gry z dobrą fabułą, bądź stworkołapanki. Jest kilka "ale":

Fabuła: Przeszedłem Phoenixy i Hotel Dusk, a Another Code mnie nie wciągnął. FF4 też póki co średnio. Może wezmę się za TWEWY, ale szukam czegoś jeszcze. Najlepiej przygodówki, bo w tym przypadku fabuła liczy się dla mnie najbardziej smile.gif

Stworkołapanka: DQM Joker przeszedłem (grałem w to aż za dużo), a z Pokemonami chciałbym się wstrzymać aż do Platynowych.

Z góry dziękuję za odpowiedź smile.gif

może to nie do końca się kwalifikuje w tych kategoriach, ale jednak to wciąż przygodówka, a poza tym, moim zdaniem jedna z lepszych i najbardziej wykręconych klimatycznie neko.gif gier na DSa - w każdym razie gorąco polecam Touch Detective(w strefie PAL pod tytułem Mystery Detective)
Di
Grałem. Owszem, jest sympatycznie, ale gra mnie nie porwała.
RoL
Professor Layton - bardziej zbior zagadek, niz rasowa przygodowka, ale naprawde warto zagrac. Do tego, co tydzien mozna sciagnac nowa zagadke.
STRETCH
wlasnie gram. niektore debilne. np ta z zegarem cyfrowym. na razie nie chce mi sie sprawdzac gdzie zrobiloem blad ale wydaje mi sie ze nie zrobilem.
w sumie to nudne.

soul bubbles jest mocne.
RoL
CYTAT(STRETCH @ 27 08 2008, 22:59) *
wlasnie gram. niektore debilne. np ta z zegarem cyfrowym. na razie nie chce mi sie sprawdzac gdzie zrobiloem blad ale wydaje mi sie ze nie zrobilem.
w sumie to nudne.

soul bubbles jest mocne.

ta zagadka nie jest debilna, tylko mozna ja zle zrozumiec. zreszta zajrzyj do tematu o laytonie - masz tam rozwiazanie.
Heihajin
Jak do tej pory mam na DSa jedną grę, TWEWY. Zamierzam za parę dni zamówić dwie gry: Final Fantasy 4, a na drugą się jeszcze nie zdecydowałem. Będę miał dwa erpegi, więc przydałoby się dla odmiany coś mniej zobowiązującego, zręcznościowego i ogólnie arkejdowego wink.gif Co polecacie?
raven_raven
Ja bym polecił FFTA2, ale to nie erpeg ;D.

FF IV świetny wybór, polecam z całego serca. A coś szybkiego, arcade na DS'a... istnieje coś takiego!? Metal Slug 7 będzie, ale to krótkie dosyć jest i nie wszyscy to lubią. Do arcade polecam... PSP tongue.gif.

A tak na serio: New Super Mario Bros. może?
pele15
Bierz New Super Mario Bros ta gra jest świetna smile.gif Wciąga jak cholera i jest warta swojej ceny smile.gif
Snake.
CYTAT(Heihajin @ 30 08 2008, 13:07) *
Jak do tej pory mam na DSa jedną grę, TWEWY. Zamierzam za parę dni zamówić dwie gry: Final Fantasy 4, a na drugą się jeszcze nie zdecydowałem. Będę miał dwa erpegi, więc przydałoby się dla odmiany coś mniej zobowiązującego, zręcznościowego i ogólnie arkejdowego wink.gif Co polecacie?

Mario Kart DS - sam miód wink.gif
Albo Wario Ware touched, też sam miód, tyle że nie wiem czy jest sens wydawać ponad 100 złotych na zbiór minigierek ;]

RoL
WarioWare nie polecam. Szybko sie nudzi i w ogole jest gorsza od pozostalych czesci.
Grabol
CYTAT(Heihajin @ 30 08 2008, 13:07) *

Castlevania DoS, Elite Beat Agents, Ninja Gaiden DS. Szczególnie pierwsza opcja. Mi zabawa z Castlevanią zajęła ponad 50h. Możesz także poczekać kilka tygodni, chyba na początku października pojawi się kolejna Castlevania. Wszystko wskazuje na to, że będzie to murowany hit.
Heihajin
Chyba zrobię jak radzi większość i kupię któregoś Mariana, chociaż dziś przeglądając ign i gametrailers zostałem oczarowany przez Rune Factory (jestem fanem serii Harvest Moon), o którym do tej pory za dużo nie wiedziałem i myślałem że jest jakąś tam słabą grą... A co do Castlevanii to już o niej myślałem, ale w żadną część nie grałem i nie rozumiałbym pewnie fabuły.
No nic, gry zamawiam pod koniec tygodnia więc się jeszcze zastanowię. Dzięki za pomoc smile.gif
RoL
CYTAT(Heihajin @ 31 08 2008, 20:28) *
A co do Castlevanii to już o niej myślałem, ale w żadną część nie grałem i nie rozumiałbym pewnie fabuły.

Smialo mozesz kupic Portrait of Ruin. Zreszta fabula w serii Castlevania nie jest na tyle zawila, zeby czegos nie zrozumiec. Nawet Dawn of Sorrow, ktore jest sequelem Aria of Sorrow, jest z nim na tyle slabo powiazane, ze bez problemu wszystko zrozumiesz, nawet bez znajomosci poprzednich czesci.
marcin0903
Jak ktoś rozgląda się za świetnym jRPGiem (chyba jest japoński to RPG tongue.gif) na DSa, to polecam The World Ends With You, świetna fabuła, system walki no i sound track! Gra właściwie kręci się wokół gry wymyślonej przez Reapera (czy jak mu tam), no i zbieramy różne itemy, piny (takie moce służące do walki), interfejs przyjazny. Dla wymagających i posiadających 2 pary oczu można walczyć na 2 screenach jednocześnie tongue.gif, ciężko jest jeśli da się kontrole nie dotykowego screena na manual tongue.gif. Polecam
raven_raven
A ja szukam jakiejś gry, z levelami, jakiejś takiej zbierackiej może, nie wiem, harvest moon, pokemony, może coś innego? Coś lekkiego, w miarę rpgowatego i dsowego, coś przyjemnego w co jeszcze nie grałem (a grałem we wszystkie Phoenixy (ja chce już nowe...), w Zelde, kilka Mario, FF IV, FFTA2 i TWEWY). Nie chcę, by gra była jakaś trudna.

Czy w ostatnim czasie wyszły jakieś przyjemne gry na DS'a?
ogqozo
Lock's Quest, N+, Bangai-O Spirit (tak się pisze?), Cywilizacja Sida Meiera, to są ostatnie ciekawe premiery w USA. Nie wiem, jak w Europie, no bo chyba większość posiadaczy DS-a przestała kupować gry na tym kontynencie.
ogqozo
Grał ktoś w Luminous Arc? Gra zebrała bardzo średnie oceny, więc nie zwracałem na nią uwagi. Dopiero teraz zauważyłem, że muzykę napisał do niej Yasunori Mitsuda, którego jestem fanem. Ale czy to wystarczy, by była to pozycja warta zakupu?
coopa
Ja grałem:). No cóż, faktycznie LA nie może stanąć w szranki z gigantami tego gatunku, ale jest to całkiem przyjemna gierka. Niestety, po jakimś czasie staje się strasznie monotonna, i to jest moim zdaniem jej największy minus. Taka gra na 6/10, ewentualnie 7/10.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.