Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie strony WWW
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Dr.Czekolada
Cześć, jak zwykle wyskakuje z pytaniem, z działu ,,on potrzebuje psychiatry !". Waląc prosto z mostu, stworzyłem strone na yoyo.pl......... No i teraz nie wiem za bardzo co i jak, chce zrobić serwis informacyjny poświęcony pewnemu anime/mandze, ale się pogubiłem, po prostu zainteresowałem się webmasteringiem ale nie wiem co i jak tongue.gif.
A więc po kolei, mam już adres strony i wszystkie podstawowe rzeczy, od czego zacząć by strona ,,zaistniała" (miała jakiś wygląd itp itd). Może są jakieś poradniki ,,co z czym się je" ?, bo ja już naprawde nie wiem confused.gif.
Aramis
Na sam początek umieść buttona yoyo.pl na portalu bo inaczej Ci go skasują biggrin.gif .

Resztą bawisz się z poziomu Panelu Admina + jakiś klient FTP jak Total Commander gdzie możesz zmieniać grafikę, style forum i inne duperele - jest to naprawdę bardzo proste bo yoyo.pl daje Ci już gotowy portal a ty bawisz się tylko dopasowaniem go wg. własnego widzimisię.

A jeżeli stronka ma zaistnieć w sieci to standard - wymiana buttonów, i tego typu bzdury tongue.gif
Dr.Czekolada
uu thx, dobra mam tego Total Commandera (zresztą nie wiedziałem nigdy że to klient FTP tongue.gif, miałem go za zwykły program archiwizujący jak winRAR, winzip) what now ?, wiem że to głupie ale jak narazie mam wrażenie że się w tym nie łapię. Połączyłem się chyba z moim FTP, bo wypakowało mi do kompa plik htm.
Aramis
Przyda Ci się też jakiś edytor HTML, bo byś miał już niemalże całkowitą swobodę, mógł ręcznie usuwać błędy itd.

Podstawy są bardzo proste, np za forumową ikonkę odpowiadającą za nowe posty, chciałbyś mieć mieć małego chocobosa. Znajdujesz / robisz gif, dajesz odpowiedni rozmiar i starą defaultową ikonkę usuwasz z FTP Total Commanderem, a naszego chocobosa uploadujesz (jako nazwę pliku dając tą defaultowej ikony, ktorą usunęliśmy) i siup, mamy nową ikonkę. W zasadzie każdy graficzny element można tak zmienić (chociaż nie ukrywam, jest z tym bardzo dużo pracy). Bzdety typu kolor czcionki itd ustawiasz w Panelu Admina.
Owiec
Pajączek - najbardziej noobfriendly program jaki widzialem, ma tez sporo opcji. Jakis poradnik na www i latwo.
Berion
@Aramis
Co ty za głupoty opowiadasz? Kolo pyta o stronę www, a nie forum... kolor czcionki w pa? ghem... laugh.gif
Dr.Czekolada
Forum..... to tak raczej w późniejszym czasie biggrin.gif. To ma być po prostu portal, forum też będzie, nie wiem, rozumiem że skorzystanie z tego http://www.kurshtml.boo.pl/html/edytory,zielony.html i commandera oraz Pajączka (lub innego) jest konieczne ?, nie ma żadnych gotowych wzorów, lub coś w tym stylu ?, narazie zmieniłem oprogramowanie strony (nie bardzo wiem po co tongue.gif) i teraz przynajmniej moge to na stronie zainstalować (ale nadal nie bardzo wiem co w kolumny wpisać, jak np localhost itp itd).
Aramis
CYTAT(Berion @ 4 05 2008, 11:15) *
@Aramis
Co ty za głupoty opowiadasz? Kolo pyta o stronę www, a nie forum... kolor czcionki w pa? ghem... laugh.gif

No załozył na yoyo.pl i z większego tam się tak właśnie robi podstawowe operacje na portalu i forum:).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.