Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Odin Sphere
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Sonotori
Dla mnie to zjawisko na miarę Ōkami. Coś, co po angielsku nazywa się instant classic. Przychodzi takie cudo na świat i już wiadomo, że grający lud zachowa je we wdzięcznej pamięci przez długie, długie lata. Nieczęsto się spotyka coś tak wyrafinowanego i bezpretensjonalnego zarazem. Tak w każdym aspekcie wycyzelowanego, a przy tym chwytającego za serce.
Nie znalazłem na tym forum wątku poświęconego Odin Sphere. Trochę mnie to dziwi. Nic już chyba nie wparuje na PS2 z podobnym impetem. Śmiem twierdzić, że byłoby to znacznej rangi wydarzenie na każdej stacjonarnej platformie niniejszej generacji. Zresztą nie miałbym nic przeciwko wydaniu tej gry na wszystko inne, z kompami włącznie (na klawiaturze grałoby się całkiem znośnie). Skoro Melty Blood przeniesiono z PC na automaty i na PS2, mógłby jakiś Geniusz Homeostazy odbić tego pingponga i natchnąć wydawców Odin Sphere duchem ekumenicznego pojednania. Wiem, że dorasta pokolenie graczy, którzy nigdy na automatach nie zmagali się z Metal Slugami, Golden Axe'ami itd., itp, ale chyba nie tylko ja tęsknię za 2D, skoro wciąż rozwijane są emulatory i świadczone usługi typu Virtual Console.
Dobra nowina dla graczy PAL-owskich - wersja PAL ma przełącznik na 60 Hz. Dobra nowina dla anime-ćpunów, którym wstrętne są amerykańskie głosy w japońskich bajkach i w grach japońskich - można wybrać między jap. i ang. "ścieżką dźwiękową". Gorąco polecam dialogi japońskie. Każdy koneser powinien rozpoznać głosy przynajmniej niektórych seiyuu. Poza tym wersja PAL ponoć lepiej śmiga, że zacytuję cytat:
However the game has been criticized negatively concerning the occurrence of slowdown during various points in the game where there are many enemies or objects on screen at once. This criticism was fixed in the European release with greatly reduced loading times and rare slow down.
Last but not least - grę wyceniono z umiarem. Za jedyny mankament Odin Sphere uważam brak jakiegokolwiek multiplayera (a przecież, o ile wiem, niektóre wyłącznie onlajnowe gry - choć nie będąc znawcą tematu, nie podam przykładów - są podobnie pomyślane).
ashka
Odin Sphere ma swój wątek w dziale RPG.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.