Właśnie o poziom trudności w tej części Ninja Gaiden najbardziej się boję. Niby na necie piszą, że mimo tego cholernego odnawiania się paska energii jest trudno, ale ja tam coś nie chcę w to uwierzyć. Wysoki poziom trudności to przecież był/jest znak rozpoznawczy pierwszej części(tak samo jak znakiem rozpoznawczym "Gear of War" jest przylepianie się do ścian i ukrywanie).
Powiecie - to wybierz sobie wyższy poziom trudności i z głowy. No niby mógłbym ale nie napiszecie mi, że ten niższy poziom nie będzie mnie kusił i innych też

. W jedynce był do wyboru tylko "Normal", a dalej to tylko Hard i Master Ninja, a o żadnym "Easy" nie było mowy. I to mi się bardzo podobało. Wprawdzie już wersja na PS3 czyli "Ninja Gaiden Sigma" posiadała poziom dla leszczy, czyli "Ninja Dog", który można było sobie załączyć po trzykrotnym "game over", ale gra pytała się grającego TRZY razy nim to zrobiła. Miałem wyrzuty sumienia gdy po raz trzeci czytałem komunikat "czy aby na pewno jesteś pewny tego, że chcesz grać na Ninja Dog?" i w końcu zostawałym przy Normalu
Zatem mam nadzieję, że Ninja Gaiden 2 mnie nie zawiedzie w kwestii trudności rozgrywki.